Αυξάνονται παγκοσμίως τα απολυταρχικά καθεστώτα

Αυξάνονται παγκοσμίως τα απολυταρχικά καθεστώτα

Τι έδειξε μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann με αφορμή τη νίκη Πούτιν στη Ρωσία

putin__3_
Η δημοκρατία υφίσταται αυξανόμενη πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς ενισχύονται τα απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Ιδρύματος Bertelsmann που παρουσιάστηκε σήμερα στην πόλη Γκίντερσλοχ, αναφέρει η εφημερίδα Die Welt.

Σχεδόν το ένα τρίτο των 137 χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν εξαιρετικά περιορισμένες ευκαιρίες για πολιτική συμμετοχή.

Όπως σχολιάζει το δίκτυο n-tv, στις αυταρχικές χώρες, τα απολυταρχικά καθεστώτα επιτρέπουν μόνο πολύ περιορισμένη ή καθόλου πολιτική συμμετοχή των πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η καταστολή, η συγκέντρωση εξουσίας, η εξάλειψη των υπολοίπων οργάνων ελέγχου και οι αποφάσεις σε στενούς ηγετικούς κύκλους, όπως αναφέρει η μελέτη Ιδρύματος Bertelsmann.

Ποτέ δεν υπήρξαν τόσες λίγες χώρες που διοικούνται με δημοκρατικό τρόπο, σχολιάζει ανάλυση του Ιδρύματος Bertelsmann.

Αυτό σημαίνει ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται σε άνοδο παγκοσμίως.

Επιπλέον, όλο και περισσότεροι αρχηγοί κρατών βασίζονται σε ένα οικονομικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί εσκεμμένα να είναι άδικο.

Η κατάλυση της δημοκρατίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων χωρών έχει επίσης αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, την ανισότητα και τη φτώχεια των πολιτών.

Εξετάζοντας 137 κράτη από την Αλγερία έως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο «Δείκτης Μεταμόρφωσης» του Ιδρύματος Bertelsmann καταλήγει στο ακόλουθο συμπέρασμα:

Κλείσιμο
«Τα τελευταία 20 χρόνια, ποτέ δεν υπήρχαν τόσες λίγες δημοκρατικές χώρες».

Ταυτόχρονα, οι συντάκτες της μελέτης επιβεβαίωσαν την οικονομική ανισότητα και τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές σε πολλές χώρες διαπιστώνοντας ότι υπάρχει τεράστιος κοινωνικός αποκλεισμός σε 83 από τις 137 χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα.

Η μελέτη των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων χωρών έδειξε ότι υπάρχουν τώρα μόνο 63 δημοκρατίες με συνολικό πληθυσμό περίπου τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους, σε σύγκριση με 74 απολυταρχικά καθεστώτα που απαριθμούν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, οι αντίπαλοι των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της οικονομίας της αγοράς είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών βλέπουν τους εαυτούς τους «όχι ως κινητήριους μοχλούς της συνολικής κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά ως εκπροσώπους συγκεκριμένων συμφερόντων σε ένα οικονομικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί εσκεμμένα να είναι άδικο»», επισημαίνει η μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann.

Οι προσπάθειες συχνά στοχεύουν στη διατήρηση ενός διεφθαρμένου συστήματος που δεν επιτρέπει τον ελεύθερο και δίκαιο οικονομικό ανταγωνισμό, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

«Η συγκέντρωση της εξουσίας ή η διατήρησή της από μια μικρή ελίτ έχει συχνά προτεραιότητα έναντι της διαμόρφωσης μιας πιο ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής τάξης. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την έκταση της ανισότητας και της φτώχειας», προσθέτουν.

Στις 74 αυταρχικές χώρες, η ηγεσία επιτρέπει πολύ περιορισμένη ή καθόλου πολιτική συμμετοχή, αναφέρει η μελέτη. Χαρακτηριστική είναι η καταστολή, η συγκέντρωση εξουσίας, η εξάλειψη των υπολοίπων οργάνων ελέγχου και οι αποφάσεις σε στενούς ηγετικούς κύκλους.

«Μετριοπαθή» απολυταρχικά καθεστώτα: Τουρκία, Ιράκ και Σιγκαπούρη

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα 25 «μετριοπαθή» απολυταρχικά καθεστώτα περιλαμβάνουν την Τουρκία, την Αλγερία, το Ιράκ, την Ουγκάντα, τη Νιγηρία, την Ιορδανία και τη Σιγκαπούρη, τα οποία, έχουν αυταρχική εξουσία.
Επιπλέον, η Τυνησία, το Μπενίν και το Ελ Σαλβαδόρ, εξακολουθούν να ταξινομούνται το 2022 ως δημοκρατικές χώρες .

Επιπλέον, ανάμεσα στα αυταρχικά καθεστώτα, υπάρχουν 49 ακόμη πιο «σκληρά», σύμφωνα με την ανάλυση του ιδρύματος.

Αυτά περιλαμβάνουν τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να πολεμά την Ουκρανία με τον αρχηγό του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακηρύσσει χθες τον εαυτό του για πέμπτη φορά νικητή ύστερα από τις προεδρικές εκλογές που χαρακτηρίστηκαν «στημένες».

Επιπλέον, οι συντάκτες της μελέτης κάνουν ειδική αναφορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας:

«Το κινεζικό καθεστώς υπό τον Σι Τζινπίνγκ μεταλλάσσεται όλο και περισσότερο από μονοκομματική κυριαρχία σε απολυταρχικό καθεστώς».
Το καθεστώς στην Κίνα είναι παρόμοιο με τις χώρες όπου επικρατούν πραξικοπήματα σε Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία).

Και σε αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Συρία, υπάρχει κατάλυση της δημοκρατίας και κάθε αντιπολίτευση φιμώνεται.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στο Αφγανιστάν, τη Νικαράγουα, το Τατζικιστάν, το Ιράν και το Τσαντ.

Ακόμη και σε δημοκρατίες που ταξινομούνται ως «ελαττωματικές» ή «σοβαρά ελαττωματικές», η ελευθερία για πολιτική συμμετοχή συρρικνώνεται.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για παράδειγμα στην Ουγγαρία, τα μέσα της αντιπολίτευσης δέχονται λογοκρισία κατά την προεκλογική περίοδο.
Το ίδιο ισχύει στην Ινδία και τη Σερβία.

Η ανάλυση περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Νότια Αφρική, χώρες που τις κατατάσσει στην ομάδα των «ελαττωματικών» δημοκρατιών.

Στην αξιολόγηση διαπιστώνεται ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο δημοκρατίας μεταξύ των μελών της ΕΕ, της Εσθονίας και της Κροατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

O θάνατος ενός επιστάτη στις ΗΠΑ αποκάλυψε το σκοτεινό παρελθόν του - Σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του 15 χρόνια πριν

Εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικες και τις πλήρωναν με κοκαΐνη - Τέσσερις συλλήψεις, «εγκέφαλος» μία 25χρονη

Βροχές και πτώση θερμοκρασίας μέχρι και την Τετάρτη - Η πρώτη εκτίμηση για την 25η Μαρτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης