Γιατί η διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι τόσο δύσκολη: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο»

Γιατί η διάσωση των ομήρων της Χαμάς είναι τόσο δύσκολη: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο»

Η τοποθεσία των ομήρων παραμένει άγνωστη ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ αποκάλυψε ότι η Χαμάς κρατά 203 ανθρώπους

omiroi
Μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάσωση των ομήρων που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς φαίνεται σχεδόν αδύνατη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ήρε η ώρα η διπλωματία να επέμβει. Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ αποκάλυψε ότι ο αριθμός των απαχθέντων έχει ξεπεράσει τους 200.

Δώδεκα ημέρες αφότου η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σε μια αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση, οι αξιωματούχοι του εβραϊκού κράτους εκτιμούν ότι 203 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από την τρομοκρατική οργάνωση - μια αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αθώων αιχμαλώτων - στους οποίους περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι από περίπου 40 διαφορετικά έθνη - οι ειδικοί στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους φοβούνται ότι μια στρατιωτική διάσωση δεν είναι εφικτό να γίνει και καλούν τώρα τις ΗΠΑ και το Κατάρ να επέμβουν και να δώσουν μια λύση μέσω της διπλωματίας.

«Δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια περίπτωση στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε στην εφημερίδα The Post ο Christopher O'Leary, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του FBI που ηγήθηκε πολλών αποστολών ανάκτησης ομήρων.

Hamas_Apagogi
Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τρομοκράτες να κρατούν ένα νήπιο που πιστεύεται ότι είναι ένας από τους 203 ομήρους
«Το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων και να είναι προτεραιότητά του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών. Οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες καταστροφές δομών, γεγονός που θα δυσχεράνει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τον εντοπισμό των ομήρων. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι όμηροι να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν».
Omiros
Ο Omer Neutra, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε ότι απήχθη από τη Χαμάς ενώ υπηρετούσε στις IDF

Σε ρόλο μεσολαβητή το Κατάρ
Κλείσιμο
Το Κατάρ, ένα κράτος που διευκολύνει τη βοήθεια προς τη Γάζα, ενεργεί επί του παρόντος ως μεσολαβητής μεταξύ της Χαμάς και των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ομήρων βρίσκονται τουλάχιστον 13 Αμερικανοί.

Ο O'Leary σημείωσε ότι το Κατάρ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που έχει βοηθήσει στη διαπραγμάτευση καταστάσεων ομηρίας στο Αφγανιστάν και στο Ιράν. Αλλά καθώς τα έθνη έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση στην αντεπίθεσή του, το εβραϊκό κράτος συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι τουλάχιστον 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές, κάτι που το Ισραήλ θεωρεί πως δεν ισχύει και πρόκειται περισσότερο για δημιουργία εντυπώσεων.

Giagia_Omiros
Μια φωτογραφία της ισραηλινής γιαγιάς Yaffa Adar δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο μετά την απαγωγή της από τη Χαμάς
Οι βομβαρδισμοί προκαλούν ζημιά στους ομήρους
Ο Gershon Baskin, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Schalit το 2011, είναι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ προκαλούν ζημιά στους ομήρους.

«Η θυσία των ομήρων και των στρατιωτών είναι τεράστιο θέμα», δήλωσε ο Baskin στους New York Times για τις αεροπορικές επιδρομές και τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή για την εξάλειψη της Χαμάς. «Κανείς δεν σκέφτεται την επόμενη μέρα: Τι θα κάνετε με τη Γάζα;».
Hamas_Moro
Οι στρατιώτες της Χαμάς μοιράζονται φωτογραφίες των ομήρων σε ανθρώπινες καταστάσεις ως έναν τρόπο να αποφύγουν την καταδίκη από τον κόσμο, λένε οι ειδικοί

Η τοποθεσία των ομήρων παραμένει άγνωστη, αλλά ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν πως έχουν αποκτήσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι αιχμάλωτοι.

Ο Abu Obeida, εκπρόσωπος των ενόπλων της Χαμάς, υποστήριξε στο Telegram ότι δεκάδες όμηροι βρίσκονται σε «ασφαλή μέρη και μέσα στις σήραγγες», αναφερόμενος στο τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο έστειλε μια μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει το Ισραήλ στον εντοπισμό και τη διάσωση των ομήρων.

«Ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή στην ομάδα να συνεργαστεί με τους ισραηλινούς για ανταλλαγή πληροφοριών στις προσπάθειες ανάκτησης των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby, στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
Mia_Girl
Η Mia Schem εμφανίζεται σε βίντεο της Χαμάς να εκλιπαρεί για την ασφαλή επιστροφή της, ενώ ισχυρίζεται ότι τη φροντίζει η τρομοκρατική οργάνωση
Στη συνέχεια, η Χαμάς δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα βίντεο με τη Mia Schem, 21 ετών, Γαλλοϊσραηλινή υπήκοο, η οποία φαίνεται να δέχεται ιατρική φροντίδα στο τραυματισμένο χέρι της. Η νεαρή κοπέλα αποκάλυψε ότι βρισκόταν στη Γάζα και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που απήγαγε η Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου.

«Με φροντίζουν, μου δίνουν φάρμακα, όλα είναι καλά. Το μόνο που ζητώ είναι να με αφήσουν να γυρίσω στο σπίτι μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Πάρτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό. Σας παρακαλώ».

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος με γνώση στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς δήλωσε στους Times ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν είχε διατάξει τους ενόπλους να απαγάγουν γυναίκες και παιδιά.

Ωστόσο, «άκρως απόρρητα» έγγραφα που βρέθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στα πτώματα ανδρών της Χαμάς αποδεικνύουν ότι οι τρομοκράτες είχαν εντολές να απαγάγουν αμάχους.

Σε ένα σχέδιο, δύο άρτια εκπαιδευμένες μονάδες της Χαμάς είχαν οδηγίες να περικυκλώσουν και να διεισδύσουν στο κιμπούτς του Kfar Sa'ad και να εγκλωβίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανυποψίαστους Ισραηλινούς, σύμφωνα με τα έγγραφα που είναι γραμμένα στα αραβικά.

Μια μονάδα θα εργαζόταν για να «εξαφανίσει το σχολείο Da'at», ενώ η δεύτερη ομάδα θα «μάζευε ομήρους», «θα έψαχνε το κέντρο νεολαίας Bnei Akiva και το παλιό σχολείο Da'at».
Hamas releases first video of apparent Israeli hostage l GMA
Εξτρεμιστικές ομάδες έχουν απαγάγει 50 ανθρώπους
Ακόμα, ο O'Leary σημείωσε ότι η Χαμάς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, προσθέτοντας ότι στις απαγωγές συμμετείχαν και άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 50 άτομα κρατούνται από τις άλλες παρατάξεις.

«Αυτές οι άλλες ομάδες είναι, ιστορικά, πιο ακραίες από τη Χαμάς, οπότε δεν γνωρίζουμε σε ποιες συνθήκες κρατούνται», δήλωσε ο O'Leary.

Ο ανώνυμος δυτικός αξιωματούχος που μίλησε στους Times υπέθεσε ότι εξαιτίας αυτού, η Χαμάς γνωρίζει πολύ καλά την παγκόσμια καταδίκη των απαγωγών – και για τον λόγο αυτό έδωσε βίντεο στη δημοσιότητα που δείχνει να φροντίζει τους ομήρους και να απελευθερώνει κάποιους από αυτούς.

Θα μπορούσαν να κάνουν στους ομήρους τα χειρότερα
Ο Ari Yonatan, ένας Ισραηλινός νοσηλευτής που έζησε από πρώτο χέρι τη φρίκη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε στην Post ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τους ομήρους για να κάνουν προπαγάνδα και να έχουν ισχυρότερα όπλα στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων.

«Επέλεξαν τον άμαχο πληθυσμό για να έχουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί ή για να πετύχουν ανταλλαγή αιχμαλώτων. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Στην πραγματικότητα, ελπίζω για το καλύτερο, όσον αφορά την κατάστασή τους. Αλλά φαντάζομαι το χειρότερο... Θα μπορούσαν να τους κάνουν οτιδήποτε», δήλωσε ο Yonatan για τους ομήρους.

Rabbi reflects on 'young man who prayed' in Richmond and is now missing in Israel


5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές
Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι η ομάδα του είχε συλλάβει αρκετούς ανθρώπους για να διευκολύνει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που είχαν συλληφθεί από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Addameer, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των κρατουμένων, σχεδόν 5.200 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 33 γυναικών και 170 ανηλίκων.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η Χαμάς έχει προτείνει μια τέτοια ανταλλαγή τις τελευταίες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

«Είμαι νέα και όμορφη αλλά όχι και για αγόρι» - Τα υπονοούμενα της πρώην παίκτριας του «My Style Rocks» για τον Κωνσταντίνο Πλεύρη

Αρνούμαι να αφήσω τη Χαμάς και τον Πούτιν να νικήσουν, λέει ο Μπάιντεν - Στηρίζει το Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια


Βίντεο: Ο Καμπουράκης χασμουρήθηκε με θόρυβο ενώ ο Μαρουσάκης έλεγε τον καιρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης