Πόλεμος στο Ισράηλ: Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί ηγέτες της Χαμάς

Κάποιοι διατηρούν χαμηλό δημόσιο προφίλ και άλλοι έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους γλιτώνοντας από απόπειρες δολοφονίας

Hamas_Leaders
Από τότε που η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ με την πιο φονική και καταστροφική επίθεση που εξαπέλυσε ποτέ από τη Γάζα, μυστήριο καλύπτει το ποιος είναι ο εγκέφαλος της φονικής εισβολής. Πολλοί από τους υψηλόβαθμους άνδρες που ανήκουν στη Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα διατηρούν χαμηλό δημόσιο προφίλ, ενώ άλλοι έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους γλιτώνοντας απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ.



Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί ηγέτες της Χαμάς

Ismail Haniyeh
Ο Ismail Haniyeh θεωρείται ευρέως ο γενικός ηγέτης της Χαμάς. Επιφανές μέλος του κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Ισραήλ φυλάκισε το 1989 τον Haniyeh για τρία χρόνια. Στη συνέχεια εξορίστηκε το 1992 σε μια απαγορευμένη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μαζί με πολλούς ηγέτες της Χαμάς. Μετά από ένα χρόνο εξορίας, επέστρεψε στη Γάζα. Το 1997 διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, ενισχύοντας τη θέση του.

Κλείσιμο
Ο Haniyeh διορίστηκε Παλαιστίνιος πρωθυπουργός το 2006 από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αφού η Χαμάς κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εθνικές εκλογές, αλλά απολύθηκε ένα χρόνο αργότερα αφού η ομάδα εκδίωξε το κόμμα Φατάχ του Αμπάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Haniyeh έκρινε την απόλυσή του «αντισυνταγματική», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει τις ευθύνες της απέναντι στον παλαιστινιακό λαό» και συνέχισε να κυβερνά στη Γάζα. Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017. Το 2018, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Haniyeh τρομοκράτη. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Κατάρ.

Yahya Sinwar
Ο ηγέτης του κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Sinwar, γεννήθηκε το 1962. Είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Ο Sinwar έχει συλληφθεί τρεις φορές. Μετά την τρίτη σύλληψή του το 1988 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων και Ισραηλινών Αράβων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν αιχμάλωτος για πάνω από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο Sinwar επέστρεψε στη θέση του ως εξέχον στέλεχος της Χαμάς και διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.

Το 2015, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τον Sinwar στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Mohammed Deif
Ο Mohammed Deif ηγείται των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassam, του στρατιωτικού βραχίονα του της Χαμάς. Είναι μια σκιώδης φιγούρα, γνωστή στους Παλαιστίνιους ως ο εγκέφαλος και στους Ισραηλινούς ως η γάτα με τις εννέα ζωές. Οι ισραηλινές αρχές τον φυλάκισαν το 1989, αλλά μετά ίδρυσε τις Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ με στόχο τη σύλληψη ισραηλινών στρατιωτών.

Μετά την αποφυλάκισή του, βοήθησε στην κατασκευή σηράγγων που επέτρεψαν στους μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Γάζα. Ο Deif είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες του Ισραήλ, κατηγορούμενος για το σχεδιασμό και την επίβλεψη βομβιστικών επιθέσεων σε λεωφορεία που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς το 1996, καθώς και για συμμετοχή στη σύλληψη και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.



Το Ισραήλ τον φυλάκισε το 2000, αλλά δραπέτευσε στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης. Έκτοτε, έχει αφήσει ελάχιστα ίχνη.

Οι πιο σοβαρές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του έγιναν το 2002: Ο Deif επέζησε αλλά έχασε το ένα του μάτι. Το Ισραήλ λέει ότι έχασε επίσης ένα πόδι και ένα χέρι και ότι δυσκολεύεται να μιλήσει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν και πάλι να δολοφονήσουν τον Deif κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2014, αλλά σκότωσαν τη σύζυγό του και δύο από τα παιδιά του.

Marwan Issa
Ο Marwan Issa, ή αλλιώς ο Shadow Man (Άνθρωπος Σκιά) και δεξί χέρι του Mohammed Deif, είναι ο αναπληρωτής αρχηγός των Ταξιαρχιών Izz al-Din al-Qassam.

Οι ισραηλινές δυνάμεις τον κράτησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα για πέντε χρόνια λόγω της δραστηριότητάς του με τη Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε τον Issa το 1997, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά τη δεύτερη ιντιφάντα το 2000.

Βρισκόταν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων του Ισραήλ και τραυματίστηκε όταν το Ισραήλ επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 2006.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν επίσης το σπίτι του δύο φορές κατά τη διάρκεια εισβολών στη Γάζα το 2014 και το 2021, σκοτώνοντας τον αδελφό του.

Δεν ήταν γνωστό πώς έμοιαζε ο Issa μέχρι το 2011, όταν εμφανίστηκε σε μια ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής κρατουμένων.

Πιστεύεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των εισβολών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας.

Khaled Meshaal
Ο Khaled Meshaal, ο οποίος γεννήθηκε στη Δυτική Όχθη το 1956, θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς.

Υπό τις οδηγίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Mossad επιχείρησε να δολοφονήσει τον Meshaal το 1997, ενώ ζούσε στην Ιορδανία.

Πράκτορες της Μοσάντ εισήλθαν στην Ιορδανία με πλαστά καναδικά διαβατήρια και στον Meshaal χορηγήθηκε μια τοξική ουσία ενώ περπατούσε σε έναν δρόμο.

Οι ιορδανικές αρχές ανακάλυψαν την απόπειρα δολοφονίας και συνέλαβαν δύο μέλη της Μοσάντ. Ο αείμνηστος βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ το αντίδοτο για την ουσία η οποία χορηγήθηκε στον Meshaal. Αντιμετωπίζοντας πιέσεις από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Νετανιάχου παρείχε το αντίδοτο, αν και αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα.

Ο Meshaal, ο οποίος ζει στο Κατάρ, επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2012. Έγινε δεκτός από Παλαιστίνιους αξιωματούχους και πλήθος Παλαιστινίων βγήκε να τον υποδεχτεί.

Η Χαμάς εξέλεξε τον Ismail Haniyeh για να διαδεχθεί τον Meshaal ως επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου το 2017 και ο Meshaal έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας στο εξωτερικό.

Mahmoud Zahar
Ο Mahmoud Zahar γεννήθηκε στη Γάζα το 1945 από Παλαιστίνιο πατέρα και Αιγύπτια μητέρα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Χαμάς και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος.

Πήγε σχολείο στη Γάζα και πανεπιστήμιο στο Κάιρο και στη συνέχεια εργάστηκε ως γιατρός στη Γάζα και στο Χαν Γιουνίς μέχρι που οι ισραηλινές αρχές τον απέλυσαν λόγω της πολιτικής του θέσης.

Ο Mahmoud Zahar κρατήθηκε σε ισραηλινές φυλακές το 1988, μήνες μετά την ίδρυση της Χαμάς. Ήταν μεταξύ εκείνων που απελάθηκαν από το Ισραήλ το 1992, όπου πέρασε ένα χρόνο.

Με τη Χαμάς να κερδίζει τις παλαιστινιακές γενικές εκλογές το 2006, ο Zahar εντάχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη νεοσύστατη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ismail Haniyeh πριν από την τελική αποπομπή του.

Το Ισραήλ επιχείρησε να δολοφονήσει τον Zahar το 2003, όταν ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση άφησε τον ίδιο με ελαφρά τραύματα, αλλά σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο του, τον Khaled.

Ο δεύτερος γιος του, ο Hosam, ο οποίος ήταν μέλος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα το 2008.

Ειδήσεις σήμερα:

Στον απόηχο της φρίκης στο νοσοκομείο της Γάζας: Ποιοι είχαν συμφέρον από ένα λουτρό αίματος

Νέο βίντεο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις: Το χτύπημα στο νοσοκομείο έγινε από την Ισλαμική Τζιχάντ


Ποιες οι αμοιβές των εκπαιδευτικών σε Ελλάδα και ΕΕ - Οι καλοπληρωμένοι και οι «φτωχοί συγγενείς»  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης