Γερμανία: Στο Βερολίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός

Γερμανία: Στο Βερολίνο ο Κινέζος πρωθυπουργός

Είναι το πρώτο ταξίδι του Λι Τσιάνγκ στο εξωτερικό - Θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο

Collage_Maker-20-Jun-2023-12-57-AM-8887
Ο πρόεδρος της Γερμανίας δέχθηκε σήμερα τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ένα τεστ για τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου, οι οποίες σημαδεύονται από μια αυξανόμενη αντιπαλότητα με φόντο τις σινοαμερικανικές εντάσεις.

Ο Γερμανός πρόεδρος έδωσε τον τόνο κατά τις επαφές με τον Κινέζο ηγέτη: η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών "παραμένει σημαντική αλλά άλλαξε τα τελευταία χρόνια", υπογράμμισε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σύμφωνα με τα μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter η εκπρόσωπός του Σέρστιν Γκάμελιν.

"Η Κίνα είναι ένας εταίρος για τη Γερμανία και την Ευρώπη αλλά και ένας ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστής και αντίπαλος στην πολιτική σκηνή", πρόσθεσε.

Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τη Γερμανία για να συμβάλλει "στην παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία", σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κλείσιμο
Το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών διαβουλεύσεων με την ομάδα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη.

Ο Λι Τσιάνγκ, που διορίστηκε τον Μάρτιο, θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο.

Ο διάλογος αυτός με το Βερολίνο και το Παρίσι πραγματοποιείται τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από την Κυριακή στην Κίνα σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Για το Βερολίνο, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν "ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια και την παγκόσμια συνεργασία", υπογράμμισε ο Στάινμαϊερ.

Μιλώντας στον Κινέζο συνομιλητή του, ο Στάινμαϊερ τάχθηκε υπέρ της "ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας" των δύο μεγάλων δυνάμεων.

- Εχθρική δύναμη -

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και αγορά ζωτικής σημασίας για την ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της.

Η Γερμανία ωστόσο σκλήρυνε τον τόνο εδώ και έναν και πλέον χρόνο, κυρίως λόγω των απειλών σε βάρος της Ταϊβάν και των κατηγοριών για διώξεις σε βάρος των Ουιγούρων.

Η μη καταδίκη από τον Σι Τζινπίνγκ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεγάλωσε επίσης το χάσμα.

Το μαρτυρά η δημοσίευση στις 14 Ιουνίου από το Βερολίνο ενός εγγράφου που χαρακτηρίζει την Κίνα εχθρική δύναμη.

Η Κίνα, αν και είναι "εταίρος" της Γερμανίας, ενεργεί "εναντίον των συμφερόντων και των αξιών μας", κατηγορεί συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση στην "Στρατηγική εθνικής ασφαλείας" της.

Για το Βερολίνο, με τη δράση του Πεκίνου, "η περιφερειακή σταθερότητα και η διεθνής ασφάλεια τίθενται σε όλο και μεγαλύτερη πίεση" και "τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά".

Αυτή η Στρατηγική ασφαλείας, που στοχεύει επίσης τη Ρωσία, δεν έχει γίνει ευμενώς δεκτή από την κινεζική κυβέρνηση.

"Το να θεωρούμε και να οικοδομούμε διεθνείς σχέσεις βλέποντας τους άλλους ως ανταγωνιστές, αντιπάλους ή ακόμα και πολέμιους και να μετατρέπουμε μια κανονική συνεργασία σε θέμα ασφάλειας ή πολιτικής, αυτό θα ωθήσει τον κόσμο μας σε έναν ανεμοστρόβιλο διχασμού και αντιπαράθεσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει τη μετά Covid περίοδο, αιτιολογούν την επίσκεψη του Λι Τσιάνγκ στη Γερμανία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία επιδιώκει να μειώσει την εμπορική της εξάρτηση από το Πεκίνο. Η Γερμανία "δεν έχει συμφέρον να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας", τόνισε σήμερα ο Όλαφ Σολτς ενώπιον των Γερμανών βιομηχάνων. "Και ταυτόχρονα, κοιτάμε προσεκτικά για να αποφύγουμε επικίνδυνες οικονομικές εξαρτήσεις στο μέλλον".

- Νέος δρόμος -

Ο Λι Τσιάνγκ είναι "ο τσάρος της οικονομίας του Σι και είναι υπεύθυνος για την εξομάλυνση της κινεζικής οικονομίας που αντιμετωπίζει προβλήματα", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίαν Τζόνσον, ειδικός για την Κίνα στο αμερικανικό κέντρο μελετών Council on Foreign Policy.

"Είναι λογικό επομένως να πάει στον κύριο εμπορικό εταίρο της Κίνας στην Ευρώπη", παρατηρεί. "Για την Κίνα, η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη και, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται, το Πεκίνο ενδιαφέρεται να δείξει ότι έχει μια εποικοδομητική σχέση με τον μεγαλύτερο παράγοντα στην Ευρώπη", επιβεβαιώνει ο Θόρστεν Μπένερ του Global Public Policy Institute (GPPI).

"Το ερώτημα είναι", σύμφωνα με τον Μπρένερ, εάν οι Γερμανοί "συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι προσποιούμενοι ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία με το Πεκίνο" ή αν "επιλέγουν έναν νέο δρόμο μιλώντας ειλικρινά και περιορίζοντας την τελική δήλωση σε τομείς όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Κως: «Ξεψαχνίζουν» το τηλέφωνο της Αναστάζια - Καλούν πάλι τον Πολωνό σύντροφό της για κατάθεση

Η κατάρα του Τιτανικού: Βρετανός δισεκατομμυριούχος ήταν μέσα στο υποβρύχιο που εξαφανίστηκε στο ναυάγιο

Κως: Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις του Μπαγκλαντεσιανού που κρατείται για τη δολοφονία της Αναστάζια - Τι έχουν δείξει τα βίντεο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης