Αλεξάντερ Λουκασένκο: Επανεμφανίστηκε βραχνιασμένος και με επίδεσμο στο χέρι

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Επανεμφανίστηκε βραχνιασμένος και με επίδεσμο στο χέρι

Είχαν φουντώσει οι φήμες για την ύποπτη απουσία του από κάθε εκδήλωση από τις 8 Μαΐου - Επιβεβαίωσε την κατάρριψη τεσσάρων ρωσικών μαχητικών και ελικοπτέρων

Lukashenko_10
Σε μια προσπάθεια να προσπάθεια να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις από την ύποπτη απουσία του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, κρατικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης δημοσιοποίησε τη Δευτέρα φωτογραφία του και βίντεο από στρατιωτικό κέντρο.

Το κανάλι Pul Pervovo Telegram ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος επισκέφθηκε βάση της λευκορωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται πολύ βραχνιασμένος ενώ στη φωτογραφία φαινόταν να έχει έναν επίδεσμο στο αριστερό του χέρι. Αν κρίνουμε και από σχόλια στο Διαδίκτυο, ο Λουκασένκο μοιάζει και μακιγιαρισμένος.


Lukashenko_01


Αλλά πέρα από την επανεμφάνιση, η επίσκεψη έδωσε και μια σημαντική είδηση.

Στις δηλώσεις που έκανε στη βάση ο Λουκασένκο είπε, μεταξύ άλλων: «Τρεις ημέρες έπειτα από τα γεγονότα κοντά μας – εννοώ στην περιοχή του Μπριάνσκ, όπου καταρρίφθηκαν τέσσερα αεροσκάφη. Είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε. Έκτοτε εμείς, οι στρατιώτες μας, έχουν τεθεί σε συναγερμό».

Κλείσιμο
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε, άθελά του, ότι τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, κοντά στα σύνορα με τη χώρα του και την Ουκρανία, λέγοντας ότι το Μινσκ αντέδρασε θέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις του σε ύψιστο συναγερμό. Αλλά, παράλληλα, η αναφορά σε κάτι που έγινε μόλις πριν από δύο ημέρες δείχνει ότι το βίντεο δεν είναι παλιό.

Το συμβάν της κατάρριψης σημειώνεται την ώρα που η Ουκρανία προετοιμάζει την αντεπίθεσή της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Το Σάββατο η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι μια ρωσική επιχειρησιακή ομάδα, αποτελούμενη από ένα βομβαρδιστικό Su-34, ένα μαχητικό Su-35 και δύο ελικόπτερα Mi-8, καταρρίφθηκε σε ενέδρα κοντά στο Κλίντσι, στην περιοχή του Μπριάνσκ, μέσα σε ρωσικό έδαφος. Τα αεροσκάφη αυτά επρόκειτο να επιτεθούν σε στόχους στην περιοχή του Τσερνίχιφ, στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ένα ρωσικό Su-34 συνετρίβη, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης, ότι ένα ελικόπτερο κατέπεσε λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα του. Δεν έκανε καμία αναφορά στο Su-35 ή σε δεύτερο ελικόπτερο, όμως πολλοί Ρώσοι μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα έγραψαν ότι το τέταρτο αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα της Kommersant. Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη αντίδραση από την Ουκρανία, η οποία συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει πληροφορίες περί επιθέσεων εντός του ρωσικού εδάφους. Πάντως, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε το συμβάν «δικαιοσύνη».

Απουσία-μυστήριο

Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, οργίαζαν για ημέρες.

Ο Λουκασένκο δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 8 Μαΐου, δεν παρέστη ούτε σε χθεσινή τελετή στην πρωτεύουσα της χώρας πυροδοτώντας εικασίες ότι ο εδώ και σχεδον 30 χρόνια ηγέτης είναι σοβαρά άρρωστος.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρομάν Γκολόβτσενκο διάβασε μήνυμα του Λουκασένκο κατά τη διάρκεια ετήσιας τελετής, στην οποία οι νέοι ορκίζονται πίστη στη σημαία του πρώην σοβιετικού κράτους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «BelTA».

Πολλοί Ρώσοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι ο Λουκασένκο έδινε την εντύπωση ότι ήταν κουρασμένος όταν μετέβη στη Μόσχα στις 8 Μαΐου για τις ετήσιες εκδηλώσεις για την ήττα επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Επιπλέον, δεν συμμετείχε στο γεύμα που παράθεσε ο Πούτιν και δεν μίλησε σε Λευκορώσους βετεράνους στις 8 Μαΐου στο Μινσκ, σπάζοντας την παράδοση.

Lukashenko


Σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Euroradio», ο Λουκασένκο μεταφέρθηκε σε κλινική του Μινσκ το Σάββατο. Ρωσική διαδικτυακή δημοσίευση, το Podyom, επικαλέστηκε έναν ανώτερο βουλευτή της Κάτω Βουλής (Δούμας), Κονσταντίν Ζατούλιν, να λέει ότι «ο Λουκασένκο «απλώς αρρώστησε… και μάλλον χρειάζεται ανάπαυση».

Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» δημοσίευσε επίσης μια είδηση για την υγεία του Λουκασένκο, επικαλούμενη τον Ζατούλιν και τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του 68χρονου Λευκορώσου προέδρου, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 1994, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε σήμερα Δευτέρα από τους δημοσιογράφους να «εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες πληροφορίες». «Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πληροφορία από το Μινσκ» για το θέμα αυτό, δήλωσε.

Ο Λουκασένσκο, φερέφωνο του Πούτιν, κυβερνά τη χώρα του με σιδηρά πυγμή. Ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις λόγω της επανεκλογής του που θεωρήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα εκλογικής νοθείας το 2020, το καθεστώς του εξαπέλυσε πρωτόγνωρη καταστολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ενώ στις σχέσεις του με την Ευρώπη δημιουργήθηκε ένταση, βρήκε συμπαράσταση στον φίλο του, ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας από την έναρξή της τον Φεβρουάριο του 2022.



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Τουρκία: Και επίσημα σε δεύτερο γύρο ο Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου

Θεσσαλονίκη: Η «high tech» συμμορία με το «πιο έξυπνο όπλο» διάρρηξης - Η δικογραφία

Σάνα Μάριν: Πώς το κορίτσι από τη Φινλανδία τα έχασε όλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης