Σάνα Μάριν: Πώς το κορίτσι από τη Φινλανδία τα έχασε όλα

Σάνα Μάριν: Πώς το κορίτσι από τη Φινλανδία τα έχασε όλα

Η Φινλανδή πρώην πρωθυπουργός τα είχε όλα: εξουσία, ισορροπημένη προσωπική ζωή, έναν πιστό και αγαπημένο σύντροφο και ένα εκατομμύριο followers στο Instagram - Όμως μετά την ήττα της στις εκλογές ήρθε και το διαζύγιο όταν ο πρώην σύζυγός της «συνελήφθη» σε μπαρ με μια άλλη γυναίκα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
sanna-marin-mak
Θα μπορούσε να επιχειρήσει κανείς ανάγλυφες, σχεδόν λογοτεχνικής κοπής, περιγραφές για το χιλιοτραγουδισμένο μπούστο της, να σχολιάσει τη ροπή της στα διονυσιακά πάρτυ, να θυμηθεί τις φορές που η ίδια έκανε χαρτοπόλεμο τους περιορισμούς για τον COVID-19 τους οποίους η κυβέρνησή της έθετε, να μιλήσει για το νεαρό της ηλικίας της και βέβαια να σταθεί στο ήδη πολυσυζητημένο διαζύγιο από τον επί 19 έτη σύντροφό της.

Ναι, μπορεί η Σάνα Μαρίν να υπήρξε η νεότερη πολιτική ηγέτις στον κόσμο και η νεότερη στην Ιστορία της χώρας της, όταν τον Αύγουστο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού της Φινλανδίας, και στη σύντομη θητεία της να πέτυχε το για πολλούς ανέφικτο, δηλαδή την αμετάκλητη ρήξη της χώρας της με τη γειτονική της Ρωσία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η απερχόμενη πρόεδρος του φινλανδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDP) μοιάζει καταδικασμένη να απασχολεί τα media και την κοινή γνώμη κυρίως για ό,τι θα μπορούσε να εκληφθεί ως ολίσθημα του ιδιωτικού βίου της.

Και να αποδεικνύει με τον πιο εύληπτο τρόπο ότι η πατριαρχία και τα στερεότυπά της θα σε βρουν όσο ψηλά στην κοινωνική και πολιτική ιεραρχία και αν φτάσεις. Ειδικά αν δεν είσαι λευκός, ετεροφυλόφιλος άνδρας. Πολύ περισσότερο εάν έχεις γεννηθεί γυναίκα. Ακόμα και αν είσαι αυτή που κατάφερε για τρία χρόνια να ηγηθεί μιας πεντακομματικής κυβερνητικής συμμαχίας, την οποία μάλιστα αποτελούσαν 12 γυναίκες και μόλις επτά άνδρες υπουργοί.
sanna-marin-1
Η φωτογράφησή της στο lifestyle περιοδικό «Trendi» με σακάκι με βαθύ ντεκολτέ και χωρίς σουτιέν χαρακτηρίστηκε από πολλούς σκανδαλιστική

Την εβδομάδα που μας πέρασε η Μαρίν ανακοίνωσε μέσω κοινωνικών δικτύων -αρχικά στο Twitter και κατόπιν στο Instagram, όπου διαθέτει ακροατήριο ενός εκατομμυρίου followers- την κοινή απόφαση να χωρίσει από τραπέζης και κλίνης με τον σχεδόν επί εικοσαετίας σύντροφό της Μάρκους Ραϊκόνεν, με τον οποίο παντρεύτηκαν μόλις τον Αύγουστο του 2020 - ενδεχομένως η κρίση του κορωνοϊού τους έφερε πιο κοντά.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, που παραμένει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έκανε με άλλα λόγια εκείνο που θα έπραττε ένας celebrity ή ένας μέσος millennial. Προτίμησε την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ένα τυπικό, στεγνό και ξύλινο δελτίο Τύπου. Η αλήθεια είναι πως η Μαρίν θεωρείται ότι ενσαρκώνει το αρχέτυπο του millennial ηγέτη. Είναι νέα, ευρυμαθής, πολυταξιδεμένη και κοσμοπολίτισσα, έχει παραβεί απειράριθμες φορές το άρρητο πρωτόκολλο πως μια γυναίκα που καταπιάνεται με τα κοινά οφείλει να φυλακίζει τον ενδυματολογικό κώδικά της μέσα σε ταγέρ.

Τα παραπάνω στοιχεία αλλά και το πολιτικό όραμά της να αναδείξει τη Φινλανδία ως ένα πρότυπο soft power χώρας, βιώσιμης κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά -με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2035-, ήταν αρκετά για να απολαμβάνει τιμές σταρ από τον παγκόσμιο Τύπο - έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το περιοδικό «Time» τη φιλοξένησε στο εξώφυλλό του ως το αναδυόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ενώ η «Vogue» πίνει ανθρακούχο νερό στο όνομά της.

Κι όμως, μολονότι η ίδια θα έλεγε κανείς πως βρίσκεται στο απόγειό της, έχοντας πια στο παλμαρέ της και την προσχώρηση της χώρας της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φαίνεται αποφασισμένη να τερματίσει την πολιτική καριέρα της - τουλάχιστον εντός των ορίων της πατρίδας της. Γιατί η αλήθεια είναι πως το βιογραφικό, τα έργα και οι ημέρες της και βέβαια τα σκάνδαλα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει φτάνουν και περισσεύουν για να την αναβαθμίσουν σε πολιτικό διεθνούς ακτινοβολίας και επιρροής. Είναι δίκαιο. Θα γίνει όμως πράξη;
Κλείσιμο
sanna-marin-2
Αλλη μία εμφάνισή της σε ροκ συναυλία με σορτς και μποτάκια που προκάλεσε

Αν ρίξει κανείς μια έστω διαγώνια ματιά στο βιογραφικό σημείωμα της απερχόμενης Φινλανδής πρωθυπουργού, το πρώτο πράγμα που εύλογα θα σκεφτεί είναι πως είχε τα προγνωστικά εναντίον της. Γεννημένη στο Ελσίνκι σε μια δυσλειτουργική, λόγω του αλκοολισμού του πατέρα της, οικογένεια, η Μαρίν δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια της. Οι γονείς της χώρισαν και η ίδια με τη μητέρα της έφυγαν για το Τάμπερε, μια πόλη 180 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας.

Γαλουχήθηκε και ανατράφηκε σε μια δακτυλοδεικτούμενη για τα ήθη των τελών της δεκαετίας του ’80 οικογένεια, αφού η μητέρα της συζούσε με μια άλλη γυναίκα. Εκτός από το κοινωνικό στίγμα και την απομόνωση, η νεαρή Σάνα είχε να αναμετρηθεί και με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι τρεις γυναίκες. Ηδη από τις αρχές της εφηβείας της ξεκίνησε να εργάζεται για τα προς το ζην- από υπάλληλος σε φούρνο και ταμίας σε σούπερ μάρκετ μέχρι στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών.

Παρά τη δυσοίωνη οικονομική και κοινωνική συγκυρία κατάφερε να τελειώσει το σχολείο και έγινε η πρώτη γυναίκα στην οικογένειά της που έλαβε ακαδημαϊκή εκπαίδευση - έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στις Διοικητικές Επιστήμες. Στα φοιτητικά χρόνια της ξεκίνησε και η εμπλοκή της με την πολιτική. Το 2006, στα 21 της χρόνια προσχώρησε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τέσσερα χρόνια αργότερα είχε ανέλθει στα ανώτατα κλιμάκιά της, συγκεκριμένα στη θέση της αντιπροέδρου.

Η πολιτική καριέρα της ακολούθησε κατά γράμμα το εξελικτικό μοντέλο και είχε σε όλη τη διάρκειά της έναν σιωπηλό μάρτυρα, τον σύντροφό της Μάρκους Ραϊκόνεν, με τον οποίο γνωρίστηκαν στα 18 τους, όταν εκείνος πρόβαλε ως το νέο αστέρι του φινλανδικού ποδοσφαίρου. Από τη Νεολαία του SDP η Μαρίν μεταπήδησε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Τάμπερε, δίνοντας τα χέρια με την αναγνωρισιμότητα χάρη στα βίντεο από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που δημοσιεύονταν στο YouTube, το 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και των Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Αντι Ρίνε.
sanna-marin-3
Με τον επί 19 χρόνια σύντροφό της, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2020

Ο τελευταίος υπήρξε καθοριστικός για την ανάδειξή της σε διάδοχό του. Τον Δεκέμβριο του 2019 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της παλινωδίας των χειρισμών του στην απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων και η 34χρονη τότε υπουργός του πρόβαλε ως ο από μηχανής θεός που θα μπορούσε να γεφυρώσει τα χάσματα ανάμεσα στα πέντε κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς το γεγονός πως λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Μαρίν από το φινλανδικό Κοινοβούλιο εκείνη κλήθηκε να αναμετρηθεί με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, αν λάβει κανείς υπόψη πως η χώρα παρουσίασε κατά 75% λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό της το πίστωνε και ο Νορβηγός ομόλογός της στο διθυραμβικό κείμενο που έγραφε για εκείνη έναν χρόνο αργότερα στο περιοδικό «Time», όταν η Φινλανδή πρωθυπουργός είχε πια μετατραπεί από παγκοσμίως άγνωστη σε επιδραστική και βάδιζε ολοταχώς προς την ανάδειξή της σε οικουμενικό σύμβουλο.

«Σκανδαλιστική»

Γιατί; Κυρίως χάρη στην αμφιλεγόμενη για κάποιους, απολύτως πολιτικώς ορθή για άλλους φωτογράφησή της στο φινλανδικό lifestyle περιοδικό «Trendi». Η Μαρίν φωτογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 για το εξώφυλλό του και παραχώρησε μια συνέντευξη σχετικά με τα νέα της καθήκοντα, την εργασιακή εξουθένωση, τη δυσκολία να βρει την ισορροπία ανάμεσα στα καθήκοντα της πρωθυπουργού και τις απαιτήσεις της μητρότητας, αφού μόλις το 2018 απέκτησαν μία κόρη με τον Ραϊκόνεν. Βεβαίως ελάχιστοι έμειναν στα λόγια της Φινλανδής πρωθυπουργού, αφού μια φωτογραφία της ισοδυναμούσε με χίλιες και βάλε λέξεις.

Σε ένα δισέλιδο του περιοδικού η Μαρίν εμφανιζόταν με ένα αυστηρό, μακρύ σακάκι σκούρου χρώματος, μέσα από το οποίο όμως δεν φορούσε τίποτε άλλο. Αυτή η απουσία μεσοφοριού που επέτρεπε μια υπόνοια του στήθους να βρεθεί σε κοινή θέα έγινε η θρυαλλίδα ώστε η ίδια να χτυπηθεί με τον πλέον παλιομοδίτικο, τοξικό και πατριαρχικό τρόπο. Χύθηκε άφθονη χολή για τη «σκανδαλιστική», όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί -κυρίως άνδρες, σύμφωνα με όσα δήλωσε η διευθύντρια του περιοδικού- εμφάνισή της, ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να την κρίνουν ως ακατάλληλη για το αξίωμά της.
sanna-marin-4
Ο σύζυγος της Σάνα με άλλη γυναίκα αγκαλιά λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το διαζύγιό τους

Ευτυχώς, υπήρξαν και οι νουνεχείς που δεν βρήκαν τίποτα σοκαριστικό στη στολή εργασίας της πρώτης πολίτη της Φινλανδίας και βέβαια πολλές γυναίκες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που ξεκίνησαν να αναρτούν προς υποστήριξή της ανάλογες φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η Μαρίν μόλις είχε πετύχει το πρώτο της viral, το οποίο όμως θα αποδεικνυόταν και το τελευταίο της με θετικό αντίκτυπο.

Στη διάρκεια της τριετούς θητείας της η Φινλανδή πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, όταν αποκαλύφθηκε πως οι δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης για εκείνη και την οικογένειά της ξεπερνούσαν τα 800 ευρώ τον μήνα, για το γεγονός ότι εγκαταστάθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο Ελσίνκι, αφήνοντας το σεμνοταπεινό διαμέρισμά της στο Τάμπερε, για την παρουσία της σε κοινωνική εκδήλωση ενώ είχε σύσταση για κοινωνική απομόνωση έπειτα από επαφή της με κρούσμα COVID-19, για τις selfie φωτογραφίες της στο Instagram, για τις συνταγές που μοιραζόταν μέσω Facebook, ακόμα και για τα κολάν που επέλεγε για να βγει κυριακάτικη βόλτα με την κόρη της.

Τίποτα βέβαια από τα παραπάνω δεν φάνηκε να λάβωσε την εικόνα και την έξωθεν καλή μαρτυρία της -ίσα-ίσα που οι σεξιστικές επιθέσεις μεγέθυναν την επιρροή της- όσο τα πλήρη διονυσιασμού βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πέρυσι τον Αύγουστο από πάρτυ στο οποίο η Φινλανδή πρωθυπουργός εμφανιζόταν ως αρχέτυπο party animal. Εχει δικαίωμα μια πολιτικός να φέρεται και να παρτάρει σαν να μην είναι δημόσιο πρόσωπο; Μπορεί να διασκεδάσει, να χορέψει, να καταναλώσει αλκοόλ ακόμα και να παρεκτραπεί όταν δεν φορά τη στολή εργασίας της; Τα παραπάνω ερωτήματα που αναδύθηκαν επιτακτικά, απαντήθηκαν μάλλον αρνητικά.

Γι’ αυτό και η Μαρίν αποδέχτηκε να υποβληθεί ακόμα και σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών στο αίμα και τα ούρα της προκειμένου να κατευνάσει τους τιμητές της. Και μπορεί επτά μήνες μετά το εκλογικό σώμα να έδειξε τη διάθεση να της δώσει μια δεύτερη ευκαιρία -εδώ έδωσε το Χόλιγουντ στον Τζόνι Ντεπ- και να τη στηρίξει έμπρακτα, καθώς η Μαρίν πέτυχε ρεκόρ ψήφων στην περιφέρειά της-, ωστόσο η ίδια φαίνεται πως καταβλήθηκε από τη συνεχή, συνεπή και αδιάλειπτη στοχοποίησή της.

Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως και τα σκαμπανεβάσματα στην ιδιωτική ζωή της, τα οποία προφανώς οδήγησαν στην απόφαση του διαζυγίου από τον Μάρκους Ραϊκόνεν, έπαιξαν πιθανότατα ρόλο στην -προσωρινή ή μήπως μόνιμη;- οπισθοχώρησή της από το πολιτικό προσκήνιο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε μόλις το καλοκαίρι του 2020 στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία σε μια σεμνή τελετή, οι φωτογραφίες από την οποία όμως αναπαράχθηκαν λυσσαλέα και εξέπεμψαν το μήνυμα πως τελικά μπορεί και να υπάρχει τέλεια ευτυχία.

Τι κρίμα που δεν διαρκεί στο διηνεκές, παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου. Βλέπετε, η Μαρίν είχε δημοσιεύσει τότε ένα συγκινητικό μήνυμα στο Instagram αναφέροντας; «Χθες είπαμε το ναι ο ένας στον άλλον. Είμαι χαρούμενη και ευγνώμων που θα μοιραστώ τη ζωή μου με τον άνδρα που αγαπώ. Εχουμε ζήσει πολλά μαζί, μοιραστήκαμε χαρές και λύπες και υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο στα καλά και στα άσχημα. Ζήσαμε μαζί τη νεότητά μας, μεγαλώσαμε μαζί και τώρα ανατρέφουμε την κόρη μας. Απ’ όλους τους ανθρώπους στον κόσμο είσαι ο ένας για μένα. Σε ευχαριστώ που είσαι πλάι μου».

Αν βρισκόμασταν σε σενάριο σαπουνόπερας, η Μαρίν θα ήταν πιθανότατα ο ορισμός της γυναίκας που τα είχε και τα έχασε όλα μέσα σε έναν μήνα. Ευτυχώς, στη ζωή υπάρχουν και καλά νέα. Και για τη Σάνα έρχονται από τις Βρυξέλλες, όπου εικάζεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική καριέρα της όχι πια ως τοπική σταρ αλλά ως πανευρωπαϊκό αστέρι. Σαν τους συμπατριώτες της Lordi, αλλά σε πιο καλαίσθητη, κομψή και θελκτική εκδοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Αλβανία - Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά την εκλογή του στη Χειμάρρα: «Νίκησε η Δημοκρατία»

Κρήτη: Θρήνος για τον 25χρονο Νίκο στα Σφακιά - Κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο που κόπηκε από μπαλοθιές

Θεσσαλονίκη: Τι έδειξε η νεκροψία για τον θάνατο του 52χρονου που ξυλοκοπήθηκε από τα δύο αδέλφια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης