Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Ρωσίας, νέες εκρήξεις στο Λβιβ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις της Ρωσίας, νέες εκρήξεις στο Λβιβ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι Ρώσοι «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και οι τελευταίες επιθέσεις να αποτελούν εγκλήματα πολέμου 

ukraine_katastrofi_xr
H Ρωσία συνεχίζει τα χτυπήματά της στην Ουκρανία μετά τις χθεσινές επιθέσεις σε πολλές περιοχές με 83 πυραύλους

Από το πρωί έχουν σημειωθεί κάποια χτυπήματα στην επικίνδυνη περιοχή της Ζαπορίζια με τον πυρηνικό σταθμό, αλλά τώρα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, προειδοποίησε για νέα ρίψη πυραύλων. Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Σαντόβι έγραψε «Εκρήξεις ακούγονται στο Λβιβ. Υπάρχουν προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Λίγο αργότερα έγιναν γνωστές τρεις εκρήξεις σε δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν αναγορές για τα θύματα. Η περιοχή του Λβιβ συνορεύει με την Πολωνία και είναι μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ουκρανίας από τις τέσσερις περιοχές στα ανατολικά που η Ρωσία κατέχει εν μέρει και έχει ισχυριστεί ότι «προσαρτά».
Κλείσιμο
 
 

Ο δήμαρχος του Λβιβ, ζήτησε από τους κατοίκους να αποθηκεύσουν ένα μικρό απόθεμα νερού, αναμένοντας ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές αργότερα σήμερα μετά τα ρωσικά χτυπήματα που φαίνεται να έχουν πλήξει κρίσιμες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή και έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση σε ορισμένα τμήματα της πόλης.
 

Ισως έγιναν εγκλήματα πολέμου, λέει ο ΟΗΕ

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία χθες Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να αποφύγει κάθε κλιμάκωση» της βίας, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενεύη.

Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές σε πολιτικές υποδομές». «Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, δηλαδή μη στρατιωτικών, αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.
 

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν. «Ανησυχούμε σοβαρά ότι κάποιες από τις επιθέσεις φαίνεται να είχαν ως στόχο κρίσιμες πολιτικές υποδομές (…) γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτά τα πλήγματα ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τις αρχές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

Μεταξύ των στόχων των ρωσικών βομβαρδισμών ήταν «τουλάχιστον 12 ενεργειακές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε οκτώ περιοχές» της Ουκρανίας, εξήγησε η ίδια. Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σε γραμμές ηλεκτροδότησης πριν τον χειμώνα «δημιουργούν νέες ανησυχίες για την προστασία των αμάχων και κυρίως για τις επιπτώσεις τους στους ευάλωτους πληθυσμούς», σημείωσε η Σαμντασάνι.

Τα χτυπήματα της Ρωσίας

1bda011a-b054-412b-9eed-e44bcefab423

O λευκορωσικός στρατός ένωσε τις δυνάμεις του με τη Ρωσία

Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας έχουν γίνει ένα με τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορά της ως αμυντικό μέτρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

"Όλες οι δραστηριότητες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην κατάλληλη ανταπόκριση σε ενέργειες κοντά στα σύνορά μας", δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι διέταξε να αναπτυχθούν στρατεύματα μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία ως απάντηση σε αυτό που είπε ότι ήταν μια "σαφής απειλή για τη Λευκορωσία από το Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση".

Ουκρανία: Δεκαεννέα νεκροί από τους χθεσινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς

Δεκαεννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν από τον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό χθες Δευτέρα εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν», επεσήμανε στο Telegram η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ έκανε λόγο για 14 νεκρούς από αυτόν τον πρωτόγνωρου εύρους βομβαρδισμό εδώ και πολλούς μήνες εναντίον πολλών ουκρανικών πόλεων, ανάμεσά τους και το Κίεβο.

Περισσότερες από 300 περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα, καθώς από τον χθεσινό βομβαρδισμό επλήγησαν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα το πρωί νέα ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν εναντίον της πόλης Ζαπορίζια, που είναι στόχος βομβαρδισμών εδώ και εβδομάδες. Δώδεκα πύραυλοι S-300 έπληξαν «πολιτικές» υποδομές, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου, επεσήμανε η υπηρεσία. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επεσήμανε ότι ένδεκα σημαντικές υποδομές υπέστησαν ζημιές σε οκτώ επαρχίες.

Εξάλλου χθες η Ουκρανία ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ευρώπη λόγω των πληγμάτων αυτών.

Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός: Θεοσεβούμενος, οικογενειάρχης και με πολιτικές φιλοδοξίες ο 53χρονος που εξέδιδε τη 12χρονη 

Κύπελλο Ελλάδος: Κληρώθηκε με τον ΠΑΣ Γιάννινα η ΑΕΚ - Όλα τα ζευγάρια της πέμπτης φάσης

Μακρυπούλια στη δίκη Φιλιππίδη: Δεν θυμάμαι την πρώτη καταγγέλλουσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης