Τσέχοι αγόρασαν με δωρεές πολιτών άρμα μάχης για την Ουκρανία

Τσέχοι αγόρασαν με δωρεές πολιτών άρμα μάχης για την Ουκρανία

Η πρωτοβουλία-«δώρο» για τα 70α γενέθλια του Ρώσου προέδρου είχε την υποστήριξη του υπουργείου Αμυνας της Τσεχίας και της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Πράγα

thomas-tank
Πάνω από 1,3 εκατομμύρια δολάρια κατάφεραν να συγκεντρώσουν Τσέχοι για να αγοράσουν ένα σοβιετικής κατασκευής, αλλά εκσυγχρονισμένο, άρμα μάχης T-72 για την Ουκρανία.

Το «δώρο για τον Πούτιν», όπως το ονόμασαν καθώς στις 7 Οκτωβρίου ο Ρώσος πρόεδρος γίνεται 70 ετών, έγινε πραγματικότητα χάρη στον οβολό 11.288 Τσέχων. Θα το ονομάσουν «Τόμας το τανκ» (από το όνομα μιας παιδικής σειράς) πριν το στείλουν στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία, αναφέρει το BBC, είχε την υποστήριξη του υπουργείου Αμυνας της Τσεχίας και της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Πράγα.

Τα άρματα μάχης T-72 εισήχθησαν σε παραγωγή το 1969, αλλά το όχημα που θα σταλεί στη Ρωσία είναι εκσυγχρονισμένο με νέα συστήματα.

Οι οργανωτές του εράνου δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την προμήθεια της Ουκρανίας με στρατιωτικά υλικά όπως drone, αλεξίσφαιρα γιλέκα και πυρομαχικά.

Η Τσεχία είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες σε όγκο δωρεές υλικού προς την Ουκρανία αναλογικά με το μέγεθός της.

Κλείσιμο
Τον περασμένο Μάιο, μέσω μιας παρόμοιας πρωτοβουλίας, οι Λιθουανοί αγόρασαν ένα καινούργιο τουρκικό drone Bayraktar TB2, συγκεντρώνοντας 6 εκατ. λίρες μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.



Ειδήσεις σήμερα:

Αθήνα για τουρκολιβυκή συμφωνία: Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα - Ο Δένδιας πάει στην Αίγυπτο

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ - Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod εγκατέλειψε τη βάση του στην Αρκτική

Άγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Μόνο «θαύμα» θα σώσει τον παπα-Δημήτρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης