Ινδονησία: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στο γήπεδο - Οι μαρτυρίες που εγείρουν ερωτήματα

Ινδονησία: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία στο γήπεδο - Οι μαρτυρίες που εγείρουν ερωτήματα

Ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας - Αυτόπτες μάρτυρες κατηγορούν τις αρχές για ό,τι έγινε - Τι αναφέρει η FIFA για τη χρήση χημικών σε αγώνες

indonesia-mak1_2
Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά τον αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια, στην Ινδονησία. Η τραγωδία σημειώθηκε χθες στο γήπεδο «Kanjuruhan Stadium».

Η τραγωδία έγινε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά οπαδών που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Με τον πανικό να κυριαρχεί, χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να καταφύγουν προς τις εξόδους του σταδίου, όπου πολλοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή να πέθαναν από ασφυξία ή σοβαρό τραυματισμό.

Ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας και τη χρήση δακρυγόνων

Βίντεο από το γήπεδο δείχνουν οπαδούς να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα που σηματοδότησε την ήττα των γηπεδούχων με 2-3, και η αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα ως απάντηση. 





Και αυτό είναι κάτι που γεννά ερωτήματα καθώς η FIFA ορίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, την ώρα που η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας ότι θα διεξάγει έρευνα για το συμβάν που «αμαυρώνει το πρόσωπο του ποδοσφαίρου στη χώρα».

Indonesia: Hundreds Killed in VIOLENT Football Match Riots


Κλείσιμο
Άλλα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν οπαδούς να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν ενώ μερικά βίντεο φαίνεται να δείχνουν άψυχα σώματα στο πάτωμα.



Από την αστυνομία, είπαν πως πρώτα η κατάσταση ξέφυγε και μετά έκαναν χρήση δακρυγόνων. «Είχε γίνει άναρχο. Άρχισαν να επιτίθενται σε αξιωματικούς, κατέστρεψαν αυτοκίνητα. Περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο!», δήλωσε ο Νίκο Αφίντα, αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, προσθέτοντας ότι δύο αστυνομικοί ήταν μεταξύ των νεκρών.



Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «βγήκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Μετά στριμώχτηκαν και εκείνη τη στιγμή, υπήρχε δύσπνοια, έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε ο αξιωματικός.



Είχαν πουληθεί παραπάνω εισιτήρια για τον αγώνα από το επιτρεπόμενο όριο

Κάτι ακόμα που γεννά ερωτήματα είναι το γεγονός πως ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας Mahfud MD δημοσίευσε στο Instagram ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο, το οποίο έχει δηλωμένη χωρητικότητα 38.000!

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν στο BBC ότι η αστυνομία είχε εκτοξεύσει πολλά δακρυγόνα «συνεχώς και γρήγορα» αφού η κατάσταση με τους οπαδούς ήταν «τεταμένη».

Περιγραφές ατόμων που ήταν εκεί, αναφέρουν- σχολιάζοντας την απόγνωση που επικρατούσε εκείνη την ώρα- πως δίπλα σε μια πύλη εξόδου υπάρχει μια τρύπα στον τοίχο από άτομα που προσπάθησαν με αντικείμενα να βρουν μια διέξοδο για να ξεφύγουν ενώ οι ίδιες οι πόρτες έχουν κλίση προς τα έξω, ένα σημάδι της πολλής δύναμης που ασκούσαν από μέσα.



Σε μια άλλη πύλη, υπάρχουν κεριά τα οποία έβαλαν οι οπαδοί για να θυμούνται τα θύματα.







Ο Muhamad Dipo Maulana, 21 ετών, που ήταν στον αγώνα, είπε στο BBC Indonesian ότι μετά το τέλος του αγώνα, μερικοί οπαδοί της Arema βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν με τους παίκτες των γηπεδούχων, αλλά τους αναχαίτισε αμέσως η αστυνομία και τους «χτύπησαν».

Στη συνέχεια περισσότεροι οπαδοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είπε άλλος οπαδός, προσθέτοντας ότι η κατάσταση ήταν πολύ «τεταμένη».



«Η αστυνομία με σκυλιά, ασπίδες και στρατιώτες ήρθε μπροστά», πρόσθεσε ο Dipo στο BBC, σημειώνοντας ότι είχε ακούσει πάνω από 20 πυροβολισμούς προς τους οπαδούς στο γήπεδο.

«Υπήρχαν πολλά μπαμ μπαμ μπαμ! Ο ήχος ήταν συνεχής και γρήγορος και δυνατός και κατευθυνόταν σε όλες τις κερκίδες», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπήρχαν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι που επλήγησαν από τα δακρυγόνα.

Indonesia football stampede: At least 174 people dead after violence at match

Many dead in Indonesia stadium crush


Μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες σε γήπεδο.

Το 1964, συνολικά 320 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχής σε προκριματικό Ολυμπιακό Περού-Αργεντινής στη Λίμα.

Το 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν στο στάδιο Heysel στις Βρυξέλλες του Βελγίου, όταν οπαδοί συντρίφθηκαν σε έναν τοίχο που στη συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ (Αγγλία) και της Γιουβέντους (Ιταλία).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τραγωδία σημειώθηκε στο στάδιο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ το 1989, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 97 οπαδοί της Λίβερπουλ που παρευρέθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Υπενθυμίζεται πως οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι- αρχικά- ανέφεραν πως ο απολογισμός των νεκρών ήταν 174 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε αργότερα προς τα κάτω και πλέον ο αριθμός είναι 125, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλό έγκλημα στην Καβάλα: «40 χρόνια ιατροδικαστής, σπάνια έχω δει να σκοτώσουν εν ψυχρώ 11 μηνών μωρό»

Στην Ηγουμενίτσα 56 μετανάστες που διασώθηκαν στην Κεφαλονιά - Αρνούνταν κάθε βοήθεια, δέχτηκαν όταν αγρίεψε ο καιρός

Η επίσημη φωτογραφία του Καρόλου που τοποθετεί τον Ουίλιαμ και την Κέιτ στην «καρδιά» της μοναρχίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης