Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων στη Γαλλία λόγω απεργίας

Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων στη Γαλλία λόγω απεργίας

Τα συνδικάτα απέρριψαν τις προτάσεις για αυξήσεις και υπενθυμίζουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8% φέτος

SNCF
Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους σε όλη τη Γαλλία κατέβηκαν την Τετάρτη σε απεργία, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών και σε μια περίοδο κοινωνικής αναταραχής και σε άλλους τομείς της οικονομίας, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς.

Τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα των SNCF, των γαλλικών κρατικών σιδηροδρόμων, συμμετείχαν στην απεργία. Ως αποτέλεσμα, ακυρώθηκε το ένα τρίτο των υπεραστικών και των περιφερειακών δρομολογίων. Επηρεάστηκαν επίσης τα δρομολόγια του προαστιακού στο Παρίσι, καθώς και ορισμένα των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV.

Η απεργία αφορούσε μόνο τη σημερινή ημέρα, όμως ενδέχεται να υπάρξουν και άλλες κινητοποιήσεις το καλοκαίρι, καθώς τα συνδικάτα λένε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις που τους πρότεινε η διοίκηση των SNCF είναι ανεπαρκείς. «Θα συμβουλευτούμε τα μέλη μας. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ. Μπορεί να υπάρξουν και άλλες απεργίες αυτό το καλοκαίρι, ώστε να επανέλθει η διοίκηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ερίκ Μεγιέρ, της ένωσης Sud-Rail, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η SNCF πρότεινε αυξήσεις που κυμαίνονται από 2,2% για το διοικητικό προσωπικό έως 3,7% για τους νεοπροσληφθέντες. Το συνδικάτο CGT Cheminots χαρακτήρισε «αισχρή» την πρόταση, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 8% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ταξιδιώτες από την πλευρά τους δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους.

Το τεταμένο κλίμα στην κοινωνία, μετά και τις απεργίες στον ενεργειακό τομέα και το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ, αποτελεί πρόκληση για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία ξεπέρασε το 6% τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων ζητούν αυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού, αύξηση του κατώτατου μισθού και υψηλότερα μπόνους που να καλύπτουν τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Άγριος ξυλοδαρμός 19χρονου στον Πειραιά: Τον έδειραν με στειλιάρι επειδή πήγε για καφέ με μια φίλη του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης