Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανική αντεπίθεση σε προάστια του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανική αντεπίθεση σε προάστια του Κιέβου

Βίντεο με Ουκρανούς να καταστρέφουν ρωσικό άρμα μάχης - Τι εκτιμά το αμερικανικό Πεντάγωνο, τι αναφέρουν από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας - Έχουν οπισθοχωρήσει τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά της Ουκρανίας

oukraniki-antepithesi-arthro
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τα στρατεύματά της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.


«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα ρωσικά στρατεύματα που επιτίθενται στο Κίεβο.


Τις τελευταίες ώρες τον γύρου του διαδικτύου κάνει βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ρωσικό άρμα μάχης να καταστρέφεται από ουκρανικά πυρά.





Σφοδρές μάχες διεξάγονται τόσο στα Δυτικά όσο και στα Ανατολικά του Κιέβου, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα - που επί ένα μήνα αμύνονται στους σφοδρούς βομβαρδισμούς – εξαπολύουν πλέον τις δικές τους επιθέσεις.

v1



Κλείσιμο
Το βράδυ της Τετάρτης το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είπε πως οι πόλεις Makariv και Moschun, στα δυτικά της πρωτεύουσας του Κιέβου, έχουν «πιθανώς» περάσει ξανά στον έλεγχο των Ουκρανών κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει «ρεαλιστική» πιθανότητα οι ουκρανικές δυνάμεις να περικυκλώσουν τις ρωσικές μονάδες σε Μπούτσα και Ιρπίν.

Εάν αυτές οι δυνάμεις, που αποτελούν μέρος της φάλαγγας των 64 χιλιομέτρων που αποκαλύφθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες ακίνητο (;) έξω από το Κίεβο, περικυκλωθούν, τότε οι Ρώσοι δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν και να ανεφοδιαστούν και έτσι μπορεί να καταλήξουν να παραδοθούν. Μία παράδοση που αν συμβεί θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ήττες του ρωσικού στρατού σε ολόκληρο τον πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει επίσης αναγκάσει σε οπισθοχώρηση τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας -σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο- οδηγώντας τα 20 με 30 χιλιόμετρα μακριά από τον αυτοκινητόδρομο προς την κατεύθυνση του Τσερνίχιβ. Είναι γνωστό επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει στην αντεπίθεση σε Μικολάιβ και Χερσώνα, στα νότια και στο Ιζιούμ, στα βορειοανατολικά.


dailymail23
Πηγή: Daily Mail


Το πρωί της Πέμπτης η Ουκρανία κατέστρεψε το ρωσικό πλοίο «Ορσκ» που ήταν ελλιμενισμένο στο κατεχόμενο λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ - σημειώνοντας ένα άμεσο χτύπημα στο πλοίο το οποίο στη συνέχεια εξερράγη.



Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ βρίσκεται περίπου 75 χλμ δυτικά της Μαριούπολης, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα ουκρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοινώσεις του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και αξιωματούχους του Κιέβου, το ρωσικό πλοίο και μία αποθήκη πυρομαχικών καταστράφηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι. Επίσης υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για φωτιά σε δύο ακόμη πλοία.

Το «Ορσκ» είναι το μεγαλύτερο πλοίο που έχει καταστραφεί μέχρι στιγμής και πρόκειται για ένα… ντροπιαστικό λάθος του Πούτιν γιατί ήταν κρατικά Μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας που αποκάλυψαν την τοποθεσία του.


Πάνω από 40.000 στρατιώτες έχει χάσει ο Πούτιν

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ο Πούτιν έως τώρα έχει χάσει πάνω από 40.000 στρατιώτες, που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, αριθμός μεγαλύτερος του ¼ της συνολικής δύναμης που απέστειλε πριν δόση εντολή για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές και ειδικοί διαμηνύουν ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς κινδυνεύουν να καταστήσουν αναποτελεσματικά ολόκληρα τμήματα του ρωσικού στρατού και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν στο πεδίο της μάχης γιατί τα στρατεύματά τους θα είναι ευάλωτα απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.


Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα εδώ και ημέρες, με το Πεντάγωνο να λέει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατηγοί της Ουκρανίας - οι οποίοι είναι έμπειροι στην άμυνα – αλλάζουν τακτική και προχωρούν στην επίθεση καθώς είναι «σε θέση και πρόθυμοι να πάρουν πίσω εδάφη» που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.


Ο Πούτιν στοχεύει Μαριούπολη και Ντονμπάς μετά τις αντεπιθέσεις των Ουκρανών


Σε κρίσιμο σημείο για την Μόσχα βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η στασιμότητα στο πεδίο της μάχης για τον ρωσικό στρατό και η αντίσταση και οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών, οδηγούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εγκαταλείψει τα σχέδια για κατοχή της Ουκρανίας και να επικεντρωθεί στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς στις οποίες και διαμένει μεγάλος αριθμός Ρωσόφωνων.

Συγκεκριμένα, στην συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει βαλτώσει σε μια σκληρή στρατιωτική εκστρατεία και απωθείται σε ορισμένες περιοχές. Η αργή ρωσική πρόοδος φαίνεται ότι έχει αιφνιδιάσει το Κρεμλίνο και δυτικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως η Μόσχα έκανε έναν «καταστροφικό λάθος υπολογισμό». Ως εκ τούτου, αναμένεται πως πιθανότατα η Ρωσία θα αλλάξει τη στρατιωτική της τακτική και αντ' αυτού θα εδραιώσει τις προμήθειες και τις υλικοτεχνικές της προσπάθειες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

oukrania-polemos-5876


Μιλώντας στους Times, ένας δυτικός αξιωματούχος είπε ότι η αντίσταση της Ουκρανίας έχει «εκτροχιάσει» τα σχέδια της Ρωσίας, σύμφωνα με τα οποία κύριος στόχος ήταν ένας αστραπιαίος πόλεμος με την άμεση κατάκτηση του Κιέβου προκειμένου να υποταχθεί η χώρα.

Όπως λέει ο αξιωματούχος στους Times, όλα τα αρχικά σχέδια του ρωσικού στρατού έχουν ματαιωθεί. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως στο πλαίσιο αυτό, σε μία απέλπιδα προσπάθεια οι Ρώσοι θα συνεχίσουν τους ανηλεείς βομβαρδισμούς κτηρίων στις ουκρανικές πόλεις σε μία προσπάθεια να σπάσει το ηθικό των Ουκρανών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι έχουν επικεντρωθεί στη Μαριούπολη την οποία και έχουν ισοπεδώσει προκειμένου να την καταλάβουν και να διασφαλίσουν τον χερσαίο διάδρομο ο οποίος θα ενώσει τα ηπειρωτικά εδάφη με την Κριμαία.

Η Χερσώνα ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες ενός αεροδρομίου της Χερσώνας - που κρατούσε η Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου και το οποίο πριν από πέντε ημέρες φιλοξενούσε τέσσερα ελικόπτερα - το έδειξαν απαλλαγμένο από οποιοδήποτε αεροσκάφος της Μόσχας, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία διεξάγει τώρα έναν πόλεμο «φθοράς» στην Ουκρανία, μετά από πολυάριθμες αποτυχίες που σήμαιναν ότι η Μόσχα «δεν κατάφερε να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της άμυνας Τζιμ Χόκενχουλ δήλωσε ότι η Μόσχα είχε εκπλαγεί τόσο από την κλίμακα όσο και από την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «εμποτιστεί με προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι».

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν στην άμυνα με μία βασική ένδειξη γι αυτή την αλλαγή να είναι η εγκατάσταση ναρκών.

anatoliki-oukrania-4


Βασικά σημεία:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περνούν στην άμυνα, πραγματοποιώντας περιορισμένες και τοπικές επιθέσεις εδάφους που σημειώνουν μικρή πρόοδο.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιορισμένες και επιτυχημένες αντεπιθέσεις γύρω από το Κίεβο για να διακόψουν τις ρωσικές επιχειρήσεις για την περικύκλωση της πόλης (κάτι που έχει πλέον γίνει εξαιρετικά απίθανο) και να ανακουφίσουν την πίεση στην πρωτεύουσα.
  • Η Μάχη της Μαριούπολης συνεχίζεται με περιορισμένα ρωσικά κέρδη.
  • Η Ρωσία πιθανότατα αγωνίζεται να αποκτήσει γρήγορα νέες δυνάμεις από τη Συρία και αλλού

Οι προσπάθειες κινητοποίησης της Ρωσίας είναι πιθανό να γίνουν επείγουσες λόγω των ρωσικών απωλειών στον πόλεμο. Η Wall Street Journal επικαλείται έναν ανώνυμο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει χάσει έως και 40.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται από τους περίπου 190.000 που αναπτύχθηκαν για να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης