Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιες αντιδράσεις για τους Ρώσους Ολυμπιονίκες που μετείχαν στη φιέστα του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμιες αντιδράσεις για τους Ρώσους Ολυμπιονίκες που μετείχαν στη φιέστα του Πούτιν

Ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Εβγκένι Ρίλοφ βρίσκεται υπό έρευνα ενώ διακόπηκε η συμφωνία του με την Speedo – Οι αθλητές μετείχαν στην εκδήλωση για την επέτειο της προσπάρτησης της σημαίας φορώντας το σύμβολο «Ζ»

russian_athletes1
Στο στόχαστρο ομοσπονδιών και χορηγών βρίσκονται οι Ρώσοι αθλητές που μετείχαν στη «φιέστα» του Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας, φορώντας το σύμβολο «Ζ».

Πρωταθλητές του σκι, της γυμναστικής, του καλλιτεχνικού πατινάζ και της κολύμβησης συγκεντρώθηκαν στη σκηνή την Παρασκευή, στη εκδήλωση που έγινε με κεντρικό πρόσωπο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ήδη, ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Εβγκένι Ρίλοφ βρίσκεται υπό έρευνα από την αρμόδια ομοσπονδία για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, όπως μετέδωσε το Associated Press.

«Η Fina είναι βαθιά απογοητευμένη για τις αναφορές σχετικά με την εμφάνιση του Ρίλοφ στο γήπεδο» αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ερευνά περαιτέρω το ζήτημα. Ο πρωταθλητής έχασε επίσης και τη συμφωνία συνεργασίας με την κατασκευάστρια εταιρεία μαγιό Speedo λόγω της συμμετοχής του στην εκδήλωση.

«Μετά την παρουσία του στο στάδιο, η Speedo μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει τερματίσει τη χορηγία του Evgeny Rylov με άμεση ισχύ αναφέρει η εταιρεία, που καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, τους αθλητές και όσους έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση.

Η Speedo ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα δωρήσει το υπόλοιπο της χορηγίας στο Ρίλοφ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Κλείσιμο
rylov
Ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Εβγκένι Ρίλοφ


Εμφανίστηκαν στη φιέστα με το «Ζ» στο στήθος

Οι περισσότεροι αθλητές, συμπεριλαμβανομένου και του κολυμβητή, εμφανίστηκαν φορώντας μπουφάν με το γράμμα «Ζ» στο στήθος. Το γράμμα έχει γίνει σύμβολο υποστήριξης για τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης σε τεθωρακισμένα οχήματα της ρωσικής πλευράς που επιχειρούσαν στην Ουκρανία.

Στη φιέστα μετείχαν οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ Βικτόρια Σινιτσίνα, Νικίτα Κατσαλάποφ, Ευγενία Ταράζοβα και Βλαντίμιρ Μποροζόφ, ο σκιέρ Αλεξάντερ Μπολσούνοφ και οι δίδυμες αδερφές Ντίνα και Αρίνα Αβερίνα της ρυθμικής γυμναστικής. Οι αθλητές βρέθηκαν στη σκηνή καθώς παιζόταν ο εθνικός ύμνος, σε μια προφανή αναφορά και για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όσο και από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Olympic gold medallist cut loose for supporting Ukraine invasion


Η εκδήλωση έγινε στην επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, ενώ περιελάμβανε πατριωτικά τραγούδια και ύμνους για τα ρωσικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Όχι παλιά τους στηρίζαμε στη δύσκολη Ολυμπιακή περίοδο, τώρα στηρίζουν τον πόλεμο εναντίον μας και κατά της χώρας μας» έγραψε η Ουκρανή αθλήτρια Ολεξάνδρα Ναράροβα στο Instagram, την περασμένη εβδομάδα.

putin_fiesta


Εκτός διοργανώσεων Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δεκάδες αθλήματα απέκλεισαν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές μετά από σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα διοικητικά συμβούλια του σκι, της γυμναστικής και του σκέιτινγκ έχουν αποκλείσει τις ρωσικές ομάδες από τις εκδηλώσεις τους. Η κολύμβηση δεν έχει προβεί σε αντίστοιχη κίνηση, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα πρέπει να διατηρήσουν την ουδετερότητά τους.

Ωστόσο, ο Ρίλοφ δημοσίευσε στο Instagram ότι θα μποϊκοτάρει τις διοργανώσεις τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ως σήμα υποστήριξης για τους Ρώσους αθλητές που αποκλείστηκαν από άλλες διοργανώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης