Οι χώρες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο το τελευταίο 24ωρο από την Omicron, το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία

Οι χώρες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο το τελευταίο 24ωρο από την Omicron, το καλό και το κακό σενάριο για την πανδημία

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Γαλλία με τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων στην Ευρώπη - Τα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν τα 300.000 - Οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας και το ανησυχητικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

ollandiakoronoios
Νέο καθεστώς περιορισμών και μέτρων διαμορφώνει η μετάλλαξη Omicron που προκαλεί δονήσεις στην επιστημονική κοινότητα, η οποία εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην προώθηση θεραπειών απέναντι στην παραλλαγή. Η κόλαση της ανόδου των κρουσμάτων ταλανίζει τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, με τους πολίτες να βρίσκονται τρόπον τινά όμηροι της σαρωτικής επέλασης της νέας παραλλαγής.

Η παρουσία της Omicron έχει θέσει στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας νέα δεδομένα. Ορισμένοι επιστήμονες διατυπώνουν, τις τελευταίες ημέρες, τη θεωρία της αρχής του τέλους του κορωνοϊού με την πανδημική μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Προτάσσοντας το θεώρημα της «ανοσίας της αγέλης» εστιάζουν στο τείχος που προστασίας που αυτόματα θα ορθωθεί απέναντι στον κορωνοϊό με το ανοσοποιητικό σύστημα να γίνεται πιο ευάλωτο λόγω της μόλυνσης.

Προβληματίζει το γεγονός, όμως, ότι με τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων επιβαρύνονται και τα συστήματα υγείας. Παρόλο που η Omicron προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, έχει οδηγήσει και σε περισσότερες εισαγωγές.

Δεδομένων των αριθμών, ειδικοί και κυβερνώντες κρούουν τον κώδωνα ώστε να διενεργηθεί το συντομότερο η ενισχυτική δόση που, σύμφωνα με έρευνες, παρέχει προστασία άνω του 80% απέναντι στη νόσηση από Omicron.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα περιοριστεί η διασπορά και πώς θα εξέλθει ο πλανήτης από το σκοτεινό τούνελ της υγειονομικής κρίσης.

Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν λάβει δραστικά μέτρα, από ενίσχυση περιορισμών μέχρι ολικό lockdown.

Ωστόσο υπάρχουν κι οι χώρες εκείνες, όπως η Βρετανία, που προβάλλουν πεισματική άρνηση απέναντι στην περαιτέρω λήψη μέτρων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανεπανόρθωτο πλήγμα για την οικονομία.

Όσον αφορά στις χώρες που κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο τα απόλυτα αρνητικά ρεκόρ, η περίπτωση της Γαλλίας εκπέμπει από μόνη της σήμα κινδύνου, με 332.252 νέα κρούσματα.

Κλείσιμο
Ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 246 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 97.670. Ο αριθμός των ασθενών Covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας ανέρχεται σε 3.695 και πάνω από 20.000 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται συνολικά σε νοσοκομεία, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Μαΐου.

Στις χώρες που κατέγραψαν ιστορικό υψηλό κρουσμάτων και η Πορτογαλία με 39. 570 μολύνσεις, η Τουρκία με 66.467, η Ιταλία με 189.109, η Ολλανδία με 24.000 και η Σουηδία με 17.320.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ την ευρεία κυκλοφορία των φαρμάκων των Pfizer και Merc, με τον Άλμπερτ Μπουρλά να εκπέμπει, πριν από 24ωρο, μήνυμα αισιοδοξίας διαμηνύοντας ότι θα έχουν χορηγηθεί περί τα 20 εκατ. χάπια στις ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, η κυκλοφορία φαρμάκων κι ενέσιμων σκευασμάτων ανοίγει λίγο ακόμη τη χαραμάδα της ελπίδας, καθώς αποτελεί κλειδί για την ταχύτερη αποδέσμευση από την πανδημία.

Στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει, ωστόσο, η χθεσινή μελανή πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που οδηγεί λίγο έως πολύ στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος μπορεί τελικά να μην βρίσκεται τόσο κοντά στην εκτόνωση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι η δραματική άνοδος των κρουσμάτων είναι πιθανό να «φέρει» νέες και πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι αναμενόμενες θεραπείες που βασίζονται σε φάρμακα και χάραξη νέων μέτρων μπορεί να εξασφαλίσουν μια επικράτηση της επιστήμης έναντι του ιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε από κορωνοϊό 48χρονη μητέρα στη Λαμία

«Ροζ» σκάνδαλο στην Αργεντινή με δικαστίνα σε «καυτό» φιλί με εγκληματία μέσα στα κρατητήρια - Δείτε βίντεο

Βοτανικός: Ρύθμιση για την διπλή ανάπλαση, για 49 χρόνια το 15% των εσόδων στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης