«Flurona»: Ο συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού η νέα απειλή

«Flurona»: Ο συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού η νέα απειλή

Με προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί την κατάσταση - Μπορεί να οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όρια τους, όπως προειδοποιούν -  Δεκάδες τα κρούσματα σε Ισραήλ, Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία και ΗΠΑ

flurona_krousmata_art
Την ώρα που κορυφώνονται τα κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Οmicron, σε πολλές χώρες του πλανήτη, οι ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη «flurona ή flοrona», το συνδυασμό γρίπης (flu) και κορωνοϊού (corona).

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα της flurona σε Ισραήλ, Ισπανία, Βραζιλία, Κροατία και ΗΠΑ με τους επιστήμονες να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για νέο στέλεχος της Covid.

Οι ασθενείς που νοσούν από flurona έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και γρίπη ταυτόχρονα.

Στο Ισραήλ , μία έγκυος γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί, νόσησε ταυτοχρόνως από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έκκληση των επιστημόνων είναι, όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση.

«Οι διπλές λοιμώξεις είναι σπάνιες, αλλά δεν θεωρούνται κάτι το ιδιαίτερο», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μπερντ Ζάλτσμπέργκερ, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n- tv.

«Τέτοια κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν κάποια στιγμή», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Μια διπλή λοίμωξη είναι πιθανό ελαφρώς χειρότερη από μια μόλυνση με ένα μόνο παθογόνο. Οι διπλές λοιμώξεις από γρίπη και κορωνοϊό είναι σπάνιες, «επειδή και οι δύο ιοί σπάνια εμφανίζονται ταυτόχρονα , καθώς οι πολίτες φορούν μάσκα κι έχουν περάσει σχεδόν δύο χειμώνες χωρίς γρίπη», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Το Ισραήλ πάντως ανησυχεί για τη flurona.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel», οι ειδικοί ανησυχούν για τα κρούσματα γρίπης που εμφανίζονται ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό.

«Πέρυσι, τα μέτρα υγιεινής πιθανότατα σήμαιναν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα γρίπης. Η αυξημένη συχνότητα και των δύο λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ακόμα κι αν οι ταυτόχρονες λοιμώξεις ήταν μέχρι στιγμής αρκετά ήπιες», προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην Ισπανία, οι υγειονομικοί αποκάλυψαν πως το Ισραήλ δεν είναι η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκε flurona.

Σε πολλά ισπανικά νοσοκομεία εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγράφηκαν περιστατικά που πέρασαν ως αναπνευστικές λοιμώξεις, πριν το Ισραήλ τις βαφτίσει flurona.

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» αναφέρει ότι μία ομάδα ερευνητών του νοσοκομείου Σαν Κάρλος στη Μαδρίτη, κατέγραψε κρούσμα flurona από τον περασμένο Απρίλιο γεγονός που σημαίνει ότι, αυτός ο συνδυασμός κυκλοφορεί στην Ισπανία τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η εφημερίδα «La Voz de Galicia» έγραψε στις 26 Δεκεμβρίου για περιπτώσεις ασθενών με flurona.

Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της Καταλονίας κατέγραψαν αρκετά περιστατικά. Αυτό που ανησυχεί την διεθνή κοινότητα είναι αν η flurona είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό.

«Επί της αρχής, οι ταυτόχρονες λοιμώξεις είναι συχνές. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε γιατί εάν έχουμε κάνει εμβόλιο και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό, η διαδικασία θα είναι πολύ ελαφριά, ασυμπτωματική και αδύνατον σχεδόν να διαγνωστεί. Όμως εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί, θα κρατήσει πολύ, για μακρά περίοδο» λέει η Ισπανίδα μικροβιολόγος Μαρία Ντελ Μαρ Τομάς.

Στην Κροατία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της flurona, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αν και όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ειδήσεις σήμερα

Η Παπαδημούπολη σε νέες περιπέτειες: Τι συνέβη με την ενοικιάστρια που «έφυγε οικειοθελώς»

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αλλάζει για άδειες, PCR και Rapid test -Δείτε τις ΚΥΑ

Διπλή τραγωδία στην Καρδίτσα με δύο αιφνίδιους θανάτους ενός 18χρονου και μιας 33χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης