ΗΠΑ: Εργαζόμενοι του εργοστασίου που καταστράφηκε καταγγέλλουν πως απειλήθηκαν με απόλυση πριν τον ανεμοστρόβιλο

ΗΠΑ: Εργαζόμενοι του εργοστασίου που καταστράφηκε καταγγέλλουν πως απειλήθηκαν με απόλυση πριν τον ανεμοστρόβιλο

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο εργοστάσιο κεριών Mayfield Consumer Products - Συγκλονιστική μαρτυρία εργαζόμενου που απεγκλωβίστηκε έπειτα από σχεδόν επτά ώρες κάτω από τα συντρίμμια εργοστασίου - Στους 74 οι νεκροί και 109 οι αγνοούμενοι

εργοστ3
Λίγες ώρες πριν ο φονικός ανεμοστρόβιλος «χτυπήσει» με μανία το εργοστάσιο κεριών στη Μέιφιλντ, στο Κεντάκι, υπάλληλοι που άκουγαν τις προειδοποιητικές σειρήνες θέλησαν να φύγουν από το κτίριο, ωστόσο απειλήθηκαν με απόλυση. Αυτό καταγγέλλουν τουλάχιστον πέντε από τους εργαζόμενους του εργοστασίου, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι προϊστάμενοι προειδοποίησαν τους υπαλλήλους ότι θα απολυθούν εάν άφηναν νωρίς τις βάρδιες τους.

Για ώρες, καθώς η είδηση για την επερχόμενη καταιγίδα εξαπλώθηκε , περίπου 15 εργαζόμενοι παρακαλούσαν τους διευθυντές να τους αφήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όμως οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν, είπαν οι εργαζόμενοι.

εργοσ4


Φοβούμενοι για την ασφάλειά τους, κάποιοι έφυγαν στις βάρδιες τους ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις, αποκάλυψαν.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο εργοστάσιο Mayfield Consumer Products, το οποίο κατασκευάζει αρωματικά κεριά. Οι εγκαταστάσεις ισοπεδώθηκαν και το μόνο που έχει απομείνει είναι μπάζα.

εργοστασιο


Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιαρ δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 74 ανθρώπων στην πολιτεία.

Η 21χρονη ΜακΚέιλα Έμερι, σε συνέντευξη της από το κρεβάτι της στο νοσοκομείο υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν πρώτα να φύγουν λίγο αφότου ήχησαν οι σειρήνες του ανεμοστρόβιλου έξω από το εργοστάσιο γύρω στις 5:30 μ.μ.

«Αν φύγεις, είναι πολύ πιθανό να απολυθείς», είπε η Έμερι ότι άκουσε τους διευθυντές να λένε σε τέσσερις εργάτες που στέκονταν κοντά της και ζήτησαν να φύγουν. «Το άκουσα με τα αυτιά μου».

Περίπου 15 άτομα ζήτησαν να πάνε σπίτι τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας λίγο μετά το χτύπημα του πρώτου συναγερμού έκτακτης ανάγκης έξω από την εγκατάσταση, είπε μια άλλη υπάλληλος.

Υπήρχε ένα παράθυρο τριών έως τεσσάρων ωρών μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συναγερμού έκτακτης ανάγκης όταν έπρεπε να επιτραπεί στους εργαζόμενους να πάνε σπίτι τους, είπε η 29χρονη Χάλει Κόντερ. Μόλις θεώρησαν λανθασμένα ότι ο κίνδυνος είχε περάσει, τους έστειλαν όλους πίσω στη δουλειά, συμπλήρωσε.

ΚλείσιμοΟ Τζεμάριον, που απεγκλωβίστηκε έπειτα από σχεδόν επτά ώρες κάτω από τα συντρίμμια εργοστασίου, δηλώνει «ευτυχής που είναι ακόμα ζωντανός»

Το σώμα του είναι ακόμα γεμάτο μώλωπες, όμως δηλώνει χαρούμενος που ζει ακόμα: ο Τζεμάριον Χαρτ πέρασε σχεδόν επτά ώρες αγωνίας κάτω από τα συντρίμμια του εργοστασίου κεριών στη Μέιφιλντ, στο Κεντάκι, που ισοπέδωσε την Παρασκευή ανεμοστρόβιλος τον οποίο μετεωρολόγοι και οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν ιστορικής ισχύος.

«Απλώς είμαι ευτυχής που ζω ακόμα», θα πει ο νεαρός Αφροαμερικανός, 21 ετών, που είχε πιάσει δουλειά μόλις δέκα ημέρες πρωτύτερα στην αλυσίδα παραγωγής του εργοστασίου Mayfield Consumer Products.

εργοστασ1


Είχε βάρδια στο κτίριο, στο δυτικό τμήμα της μικρής πόλης, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου. Από το κτίριο δεν απέμεινε παρά ένας σωρός μεταλλικές πλάκες, ατσάλι και ξύλο, που σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμη μεθοδικά, με την ελπίδα –μολονότι αργοσβήνει πια– ότι θα βρουν κι άλλους επιζώντες.

Το βράδυ της Παρασκευής, αφηγείται ο Τζεμάριον Χαρτ, «ακούσαμε τη σειρήνα (του συναγερμού) και τρέξαμε για να πάμε στον χώρο ασφαλείας, αλλά ήρθε, χτύπησε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

Όταν ο ανεμοστρόβιλος έφτασε στο κτίριο, η οροφή κατέρρευσε, παγιδεύοντας τους εργαζόμενους.

«Ήταν τρομακτικό, με καταπλάκωσαν τοίχοι, σίδερα, ξύλα», εξομολογείται ο νεαρός. «Όσο συνεχιζόταν, τόσο περισσότερο το κτίριο διαλυόταν, κατέρρεε. Στην αρχή μπορούσα να κινηθώ λιγάκι, μετά δεν ήταν πλέον δυνατό, ήμουν καθηλωμένος».

«Απλά προσπαθούσα να ελέγχω την αναπνοή μου, όμως για άλλους ήταν αδύνατον, πανικοβάλλονταν. Μερικοί λιποθύμησαν, άλλοι πέθαναν».


«Ελπίδα»

Ο νεαρός μπόρεσε να βγάλει το κινητό από την τσέπη και να τηλεφωνήσει στη φίλη του, που είναι έγκυος, μετά στη μητέρα του.

«Αυτό μου έδωσε ελπίδα, αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω, να επιβιώσω, να περιμένω τα σωστικά συνεργεία», που τον απεγκλώβισαν έπειτα από σχεδόν επτά ώρες αγωνιώδους αναμονής, στις 03:40, εξηγεί.

Τα πρώτα σωστικά συνεργεία, που έφθασαν επιτόπου μια ώρα μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, χρειάστηκαν πολλή ώρα προτού αρχίσουν να απομακρύνουν, πολύ προσεκτικά, συντρίμμια. «Η παραμικρή λάθος κίνηση θα μας συνέθλιβε», εξηγεί ο Τζεμάριον Χαρτ.

Αφού τον απεγκλώβισαν, πυροσβέστες τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο. Δεν ένιωθε τα πόδια του.

«Τότε είδα: το εργοστάσιο, το πάρκινγκ, τα αυτοκίνητα – όλα είχαν χαθεί», αφηγείται.

εργοσ5


Πέρα από τους μώλωπες και τους πόνους στα πόδια, ο νεαρός θα παραδεχτεί πως η καταστροφή τον τραυμάτισε επίσης ψυχικά. Ένας συνάδελφός του που γνώριζε είναι νεκρός. Ξαναζεί στο κεφάλι του το μαρτύριό του κάθε φορά που αναφέρεται το εργοστάσιο.

«Οι εικόνες γυρίζουν μέσα στο κεφάλι σου. Είναι δύσκολο να το χειριστείς», δηλώνει.

Καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας από τη διεύθυνση του εργοστασίου, η οποία αποφάσισε η παραγωγή να συνεχιστεί παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών.

Πολλοί από τους εργαζόμενους «έχουν εξοργιστεί» επειδή κλήθηκαν «να δουλέψουν εκείνο το βράδυ» χωρίς «καμιά προειδοποίηση», εξηγεί. Η εταιρεία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγές στη δικαιοσύνη: «Αφού δεν έκανε αυτό που έπρεπε ώστε η ασφάλεια των εργαζομένων να είναι η προτεραιότητα, της αξίζει», κρίνει.

εργοστ2Ειδήσεις σήμερα:

GNTM 4: Τα...κλάματα στη ντισκοτέκ και η τελική τριάδα – Δείτε βίντεο

Η κακοκαιρία κατέστρεψε μέρος του πλοίου του Ναυαγίου της Ζακύνθου - Δείτε φωτογραφίες

Η Κίμ Καρντάσιαν έκανε το πρώτο βήμα για να γίνει δικηγόρος
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης