Ταλιμπάν: Θα υπάρξει κύμα οικονομικών μεταναστών αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος μας

Ταλιμπάν: Θα υπάρξει κύμα οικονομικών μεταναστών αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος μας

«Η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια ασφάλεια» δήλωσε ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος στο Αφγανιστάν

muttaqui
Η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προειδοποίησε τους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες να τους ασκηθεί πίεση με τη μορφή κυρώσεων ενδέχεται να προκαλέσουν ένα κύμα οικονομικών μεταναστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι δήλωσε στους Δυτικούς διπλωμάτες στη διάρκεια των συναντήσεών τους τις τελευταίες ημέρες στη Ντόχα ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, διότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια ασφάλεια και να προκαλέσει οικονομική μετανάστευση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες Τρίτη.

Οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την αφγανική κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έπειτα από 20 χρόνια. Έκτοτε η διεθνής κοινότητα επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο Αφγανιστάν: οι τράπεζες της χώρας έχουν έλλειψη ρευστότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται.

muttaqui
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουτάκι δήλωσε στη συνάντηση στη Ντόχα: «Ζητάμε επίμονα από τις χώρες του κόσμου να άρουν τις κυρώσεις και να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής και η κυβέρνηση να μπορέσουν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους μέσω των δικών τους πόρων και της διεθνούς βοήθειας».

Κλείσιμο
Οι χώρες της Ευρώπης κυρίως φοβούνται ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της αφγανικής οικονομίας πολλοί Αφγανοί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση στις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν, και στη συνέχεια στα σύνορα της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να στηρίξουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στο Αφγανιστάν, όμως αποφεύγουν να στηρίξουν άμεσα τους Ταλιμπάν, εφόσον αυτοί δεν δεσμεύονται ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα

Βορειοκορεάτες στρατιώτες σπάνε τούβλα και ξαπλώνουν σε σπασμένα γυαλιά μπροστά στον Κιμ - Δείτε βίντεο

Boeing σε εργαζομένους: Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε

Η πανδημία «απογείωσε» την αξιοπιστία των γιατρών, δείχνει δημοσκόπηση σε 28 χώρες - Στον πάτο οι πολιτικοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης