Αφγανιστάν - Ερντογάν: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν - Ερντογάν: Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Μιλήσαμε με τους Ταλιμπάν, μας διατύπωσαν ένα αίτημα - Υπάρχουν κίνδυνοι, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος

erdogan
Η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη στην εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί εκεί, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα στο Reuters πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, όμως απαίτησαν οι ένοπλες δυνάμεις της Άγκυρας να αποσυρθούν μέχρι την 31η Αυγούστου. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις απομακρύνσεις την Τετάρτη.

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν ένα αίτημα αναφορικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε, 'θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και εσείς μπορείτε να το λειτουργήσετε'. Όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση επειδή εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου και άλλοι κίνδυνοι εκεί», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Θα λάβουμε μια απόφαση όταν επανέλθει η ηρεμία».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σ' ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ' αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιές είναι οι προσδοκίες τους ή ποιές είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματια», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδόμιο, που στοίχισε χθες, Πέμπτη, τη ζωή σε περισσότερους από 85 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοι στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλπάζει η πανδημία: 25% αύξηση νοσηλειών σε 2 εβδομάδες -«Lockdown» στις επισκέψεις σε ηλικιωμένους

Βάσεις 2021: Ανακοινώνονται σήμερα

Ντέμι Μουρ: Μεγαλώνει και ομορφαίνει - Δείτε τη φωτογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης