Τουρκία: Ο Ερντογάν θα έχει τηλεδιάσκεψη με στελέχη 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα έχει τηλεδιάσκεψη με στελέχη 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων

Η τηλεδιάσκεψη θεωρείται ως πρελούδιο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες – Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Άγκυρα είναι σημαντικός εταίρος

erdogan_123
«Γέφυρες» στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι προσπαθεί να ρίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει τηλεδιάσκεψη με ανώτατα στελέχη περίπου 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων. Στη συζήτηση θα τεθούν οι επενδύσεις στην Τουρκία, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters. Μάλιστα μία πηγή είπε ότι η τηλεδιάσκεψη προορίζεται να λειτουργήσει ως πρελούδιο της συνάντησης των δύο προέδρων καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα βολιδοσκοπήσει την κατάσταση.

Πηγές, με γνώση της τηλεδιάσκεψης της 26ης Μαΐου, ανέφεραν ότι αυτή διοργανώθηκε από το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το γραφείο επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας, την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και την Ένωση Επιμελητηρίων και Ανταλλαγής Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB). Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν.

Πηγή του κλάδου της βιομηχανίας δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε εν αναμονή προγραμματισμένης συνάντησης στις 14 Ιουνίου μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην πρώτη τους κατ’ ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Ωστόσο, άλλη πηγή διευκρίνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μετείχε στον προγραμματισμό.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η Άγκυρα «θέλει το εγχώριο και το διεθνές ακροατήριο να λάβει το μήνυμα που βασικά λέει ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Πληροφορίες για συμμετοχή στελεχών της Microsoft και του Netflix

Μια τέταρτη πηγή τόνισε ότι διευθύνοντα στελέχη της Microsoft και του Netflix θα λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη. Εκπρόσωποι και των δύο εταιρειών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Eκπρόσωπος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε σε mail ότι η συνάντηση είναι ιδιωτική και ανεπίσημη και ως εκ τούτου, δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Κανένα σχόλιο, ήταν το σχόλιο του γραφείου επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας και του TOBB. Η προεδρία, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και το αμερικανικό επιμελητήριο δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλιο.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Μπάιντεν - Ερντογάν

Πάντως, η τηλεδιάσκεψη έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΜπάιντενΕρντογάν είναι τεταμένες,  με τον Αμερικανό πρόεδρο να κρατά αποστάσεις από την Τουρκία, κάνοντας στροφή από την πολιτική του προκατόχου του. Οι δύο ηγέτες είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία στις 23 Απριλίου, τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε τη βούλησή του να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη, περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Κλείσιμο
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας άγγιξαν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν να τις αυξήσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια, μεταξύ άλλων οι αμερικανικοί δασμοί στον τουρκικό χάλυβα και η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Άγκυρα το 2019, που ώθησε την κυβέρνηση Τραμπ να αποβάλει την Τουρκία από μια κοινοπραξία παραγωγής αεροσκαφών F-35.


Ειδήσεις σήμερα:

David Damiano: Αρνητικός στη χρήση ναρκωτικών ο νικητής της Eurovision


Γλυκά Νερά: Επέστρεψε στο σπίτι ο σύζυγος της 20χρονης Καρολάιν


Reuters: Οι «27» κλείνουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης