Associated Press για το βομβαρδισμό των γραφείων του: «Είμαστε τρομοκρατημένοι - Θα είχαμε πολλά θύματα»

Associated Press για το βομβαρδισμό των γραφείων του: «Είμαστε τρομοκρατημένοι - Θα είχαμε πολλά θύματα»

Δείτε το βίντεο από την στιγμή της επίθεσης - Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε την ισραηλινή βόμβα δέκατα του δευτερολέπτου πριν πλήξει το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του AP και του Al-Jazeera - Συγκλονιστικές εικόνες από ό,τι απέμεινε από το 12όροφο κτίριο

ktirio-ap-aljazeera
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του και εκείνα του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.



Κλείσιμο
«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας όσων συνέβησαν σήμερα», κατέληξε.

E1brXf8X0AMYLuN


Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Δείτε φωτογραφίες από τη στιγμή της επίθεσης
24179779
24179588__1_
24179079
24179091
ap-aljazeera2



Το χρονικό της επίθεσης



Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σήμερα το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονται τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς.

«Ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του AP στην πόλη της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Τζον Γκάμπρελ, ένας δημοσιογράφος του AP.



Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera επιβεβαίωσε στο Twitter ότι τα κεντρικά του βρίσκονταν σε αυτό το κτίριο και αναμετέδωσε ζωντανά τις εικόνες του πύργου να καταρρέει, μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.



«Βόμβες θα μπορούσαν να πέσουν στο γραφείο μας. Τρέξαμε στις σκάλες από τον 11ο όροφο και κοιτάζουμε τώρα το κτίριο από μακριά, προσευχόμενοι ο στρατός να ανακαλέσει» έγραψε σε tweet λίγο πριν από το αεροπορικό πλήγμα ο Φάρες Άκραμ, ανταποκριτής του AP στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε το πολυώροφο κτίριο στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.

«Οι Ισραηλινών Δυνάμεις Άμυνας έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτιρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms…. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου», επισημαίνουν οι IDF στην αγγλική έκδοση του λογαριασμού τους στο Twitter.

«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι IDF, χρησιμοποιούντο για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών», τονίζουν οι IDF.

Ένας Ισραηλινός νεκρός, κοντά στο Τελ Αβίβ, από ρουκέτα

Ένας Ισραηλινός, ηλικίας 50 ετών, σκοτώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ραμάτ Γκαν, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές ομάδες διάσωσης και την αστυνομία.

«Απολογισμός μετά την έκρηξη μιας ρουκέτας στο Ραμάτ Γκαν: ένας νεκρός», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο Μίκι Ρόζενφελντ, ο εκπρόσωπος τύπου της ισραηλινής αστυνομίας.

24178885__1_


Οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ διευκρίνισαν, σε ένα δελτίο τύπου, ότι ο άνδρας βρέθηκε «σοβαρά τραυματισμένος» και υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι αεροπορικές εταιρείες Etihad, flydubai ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

Στο μεταξύ, οι  αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Etihad Airways και flydubai ακύρωσαν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ακολουθώντας το παράδειγμα αμερικανικών και ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, που αποφεύγουν το Ισραήλ λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών εκεί.

Οι αεροπορικές εταιρείες στα ΗΑΕ, που αποκατάστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι, είχαν μονάχα τους τελευταίους μήνες ξεκινήσει τακτικά δρομολόγια προς το Ισραήλ.

Η Etihad του Άμπου Ντάμπι αναστέλλει όλες τις επιβατικές και εμπορευματικές πτήσεις προς το Τελ Αβίβ από αύριο, αναφέρει στον ιστότοπό της, επικαλούμενη τη σύρραξη.

Η Flydubai ακύρωσε, επίσης, πτήσεις από το Ντουμπάι για αύριο, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, αν και πραγματοποίησε δύο πτήσεις σήμερα. Άλλες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Ειδήσεις σήμερα 

Κρίσι Τέιγκεν: Σοκαριστικά tweet από το παρελθόν γύρισαν να τη στοιχειώσουν - Προέτρεψε 16χρονη να... αυτοκτονήσει

Οι Τούρκοι στο σπίτι και οι τουρίστες να... αλωνίζουν - Οργή για το lockdown του Ερντογάν

Γιάννης Λαγός: Το μεσημέρι φθάνει στην Αθήνα - Πέντε Έλληνες αστυνομικοί τον συνοδεύουν από το Βέλγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης