Ιαπωνία: Σε γυναίκα βουλευτή η «πρωτιά» για το πιο σεξιστικό σχόλιο της χρονιάς

Ιαπωνία: Σε γυναίκα βουλευτή η «πρωτιά» για το πιο σεξιστικό σχόλιο της χρονιάς

Επισκίασε ακόμα και τον Γιοσίρο Μόρι, τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που παραιτήθηκε μετά το σχόλιο για τις... πολυλογούδες γυναίκες

mio_sugita
Μπορεί τα σεξιστικά σχόλια του πρώην επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο να προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα ο Γιοσίρο Μόρι να εξαναγκαστεί τελικά να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως δεν ήταν αρκετά για να τον αναδείξουν σε... «πρωταθλητή σεξισμού» στη χώρα του για τους προηγούμενους 12 μήνες.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός που είπε σε συνεδρίαση της επιτροπής στις αρχές του περασμένου μήνα ότι τα μίτινγκ με έντονη τη θηλυκή παρουσία «τραβούν πολύ» σε διάρκεια γιατί οι γυναίκες μιλούν πολύ, δεν ξεστόμισε την πιο σεξιστική ατάκα για το διάστημα που εξετάζει η ετήσια online ψηφοφορία την οποία διοργανώνει η Noaseps (No to all sexist public speeches). Η συγκεκριμένη ομάδα, σύμφωνα με την Guardian, απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και άλλα επιφανή πρόσωπα και έχει ως σκοπό να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα των διακρίσεων λόγω φύλου στην Ιαπωνία.

Αν αναρωτιέστε ποιο πρόσωπο κατάφερε να «κλέψει» από τον Μόρι την διόλου ζηλευτή διάκριση για το πιο σεξιστικό σχόλιο της χρονιάς, ίσως επλαγείτε μαθαίνοντας ότι πρόκειται για μια γυναίκα. Η βουλευτίνα Μίο Σουγκίτα, μια συντηρητική πολιτικός που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, απέσπασε 1995 ψήφους στην ψηφοφορία, επισκιάζοντας τον Μόρι παρότι η ίδια δεν έχει εκδηλώσει ποτέ την παραμικρή πρόθεση να παραιτηθεί.

Το σχόλιο του Μόρι για τις γυναίκες που, λόγω ανταγωνισμού, «αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν όλες αν πάρει τον λόγο μία από αυτές» χάρισε στον 83χρονο την δεύτερη θέση στην ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απέσπασε 1.216 από τις 6.031 συνολικά ψήφους πολιτών, οι οποίοι κλήθηκαν πρόσφατα να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ σεξιστικά σχόλια που έγιναν από δημόσια πρόσωπα τους περασμένους 12 μήνες, με κάθε συμμετέχοντα να έχει δικαίωμα να ψηφίσει τα δύο πιο ακραία κατά τη γνώμη του.

Η Σουγκίτα κέρδισε επάξια τη θέση της στη λίστα (και την πρωτιά) με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις χάρη σε ένα σχόλιά της τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού μίτινγκ με συναδέλφους της βουλευτές. Αναφερόμενη σε θύματα σεξουαλικής βίας, η 53χρονη βουλευτίνα ανέφερε ότι οι γυναίκες μπορούν να λένε όσα ψέματα επιθυμούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με την ομάδα Noaseps, το σχόλιο της Σουγκίτα θεωρήθηκε μισογυνιστικό «καθώς αμφισβητεί τις μαρτυρίες των γυναικών που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας» υπονοώντας ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτές μπορεί να είναι ψευδείς, χωρίς να έχει βάσιμους λόγους να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Στην τρίτη θέση της φετινής ψηφοφορίας βρέθηκε ο Μασατέρου Σιραΐσι, ένας αξιωματούχος τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπονέθηκε ότι η πληθυσμιακή μείωση θα «εξαφανίσει» μια περιοχή εάν η νομοθεσία προστατέψει τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Όπως υπενθυμίζει η Guardian, Η Σουγκίτα - σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, είχε προκαλέσει και παλαιότερα αντιδράσεις με τις δηλώσεις της. Το 2019 είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση της ίδιας ψηφοφορίας, έχοντας διατυπώσει την εκτίμηση ότι τα μέλη της LGBT κοινότητας «δεν είναι παραγωγικά» επειδή δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Συγκεκριμένα, σε ένα άρθρο που έγραψε για ένα περιοδικό, η βουλευτίνα εξήγησε ότι τα «ομόφυλα ζευγάρια δεν κάνουν παιδιά και, κατά συνέπεια, δεν είναι παραγωγικά, επομένως δεν συνεισφέρουν στην ευημερία του έθνους». Στο ίδιο κομμάτι επέκρινε την ιδέα να ξοδεύονται χρήματα φορολογουμένων για την υποστήριξη των γκέι γάμων.


Ειδήσεις σήμερα

Εννέα ερωταπαντήσεις για τον κορωνοϊό στο 2021


Βίντεο: Όταν ο Τζον Όλιβερ προειδοποιούσε τη Μέγκαν Μαρκλ το 2018 για τι την περίμενε μετά τον γάμο...

Προς 22 ή 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο με SMS - Όλα τα σενάρια για σχολεία και εστίαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης