Στα χνάρια του Κιμ Γιονγκ Ουν η αδελφή του: Απειλεί τη Σεούλ με στρατιωτική δράση

Στα χνάρια του Κιμ Γιονγκ Ουν η αδελφή του: Απειλεί τη Σεούλ με στρατιωτική δράση

Έκτακτη σύσκεψη στη Σεούλ μετά τις απειλές της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν - Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον Ιούνιο που η νεαρή στρέφεται κατά της Νότιας Κορέας

000_1HG18O
Με στρατιωτική δράση απείλησε τη Σεούλ το Σάββατο η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, επειδή η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δεν κατάφερε να εμποδίσει αποστάτες του καθεστώτος και ακτιβιστές να πετούν στα σύνορα των δύο χωρών μπαλόνια με φυλλάδια προπαγάνδας εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap News, η αδελφή του κληρονομικού ηγέτη, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει πυκνώσει τις επίσημες εμφανίσεις στο πλευρό του, με ανακοίνωσή της, που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA), δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι σχέσεις με τις αρχές της γειτονικής χώρας και σύντομα η χώρα της να προχωρήσει στο επόμενο βήμα».

«Ασκώντας την εξουσία που έχει την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη, του κόμματός μας και του κράτους, έδωσα οδηγίες στο υπουργείο που χειρίζεται τις υποθέσεις με τον εχθρό να προχωρήσει αποφασιστικά στο επόμενο βήμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, που αποκαλείται από τη Δύση «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας».

Στην ίδια ανακοίνωση η Κιμ Γιο Τζονγκ προειδοποίησε τη Σεούλ πως σύντομα θα κλείσει το «άχρηστο» γραφείο διασύνδεσης των δύο χωρών, που είχε ανοίξει στην πόλη Κεσόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα και συμπλήρωσε πως «ο στρατός της Βόρειας Κορέας θα αποφασίσει για τα αντίποινα ενάντια στην προπαγάνδα των φυλλαδίων των ακτιβιστών, που έχουν στόχο τους πολίτες στη Βόρεια Κορέα».

Το γραφείο διασύνδεσης στην Κεσόνγκ λειτούργησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018 με προσωπικό 20 ατόμων και από τις δύο χώρες και με σκοπό την επικοινωνία αξιωματούχων των δύο πλευρών.


Έκτακτη σύσκεψη στη Σεούλ μετά τις απειλές της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Νότιος Κορέα συγκάλεσε την Κυριακή έκτακτη σύσκεψη, μετά τις απειλές της μικρότερης αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν για στρατιωτική επέμβαση, εξαιτίας των φυλλαδίων προπαγάνδας, που πετούν αποστάτες και ακτιβιστές στα σύνορα των δύο χωρών.

Κλείσιμο
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας με επικεφαλής τον Chung Eui-yong, διευθυντή εθνικής ασφάλειας του προεδρικού γραφείου. Στη σύσκεψη επανεξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο και η απάντηση της Σεούλ στην πρόσφατη σκληρή ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap News.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια κρίθηκε απαραίτητη, μετά την ένταση που έχει προκαλέσει η Πιονγκγιάνγκ στις σχέσεις των δύο χωρών και με τις απειλές του καθεστώτος την περασμένη εβδομάδα να διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη Σεούλ.

Την περασμένη Τρίτη η Βόρεια Κορέα απείλησε να αποσυνδέσει τις τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ των δύο χωρών ενώ η ένταση έγινε ακόμα μεγαλύτερη με την επιθετική ρητορική της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ. Η αδελφή του Κιμ προειδοποίησε πως θα διακόψει κάθε σχέση με τη Σεούλ και έκανε λόγο για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της γειτονικής χώρας.

Μερικές ώρες, μετά την σκληρή ανακοίνωση της αδελφής του Κιμ, το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση της Σεούλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη την τρέχουσα κατάσταση» και τόνισε πως «Βοράς και Νότος οφείλουν να τηρήσουν πιστά όλες τις μεταξύ τους συμφωνίες (ειρήνης)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε την Κυριακή πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε κατάσταση έχει να κάνει με τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με την συνθήκη ειρήνης, που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2018.


Η μικρότερη αδελφή του Κιμ είναι η επικρατέστερη διάδοχός του;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί τη Σεούλ για τα φυλλάδια προπαγάνδας εναντίον του καθεστώτος. Στις 4 Ιουνίου η πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας, που έχει αναδειχθεί σε πρώτη αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργατών, είχε απειλήσει πως «οι αρχές της Νότιας Κορέας θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβό τίμημα, αν αφήσουν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, βρίσκοντας δικαιολογίες». Τότε, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας είχε
δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου πως η κυβέρνηση της Σεούλ θα λάβει μέτρα για να σταματήσει το πέταγμα των φυλλαδίων, που αυξάνουν την ένταση με τη Βόρεια Κορέα, μολύνουν το περιβάλλον και απειλούν ιδιωτικές περιουσίες.

Οι σχέσεις μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας έχουν διαταραχθεί τους τελευταίους μήνες με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να εκφράζει την δυσαρέσκειά του επειδή δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις δύο διασκέψεις κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τις οποίες είχε στηρίξει η Σεούλ, αλλά δεν απέφεραν αποτέλεσμα.

Πάντως, ενώ η μικρότερη αδελφή του Κιμ βρίσκεται ολοένα και συχνότερα στο προσκήνιο, ο ίδιος από τον Απρίλιο εμφανίζεται σπάνια στη δημόσια ζωή της χώρας του. Όταν, μετά τις 11 Απριλίου, ο ισχυρός ηγέτης του καθεστώτος είχε «εξαφανιστεί» για περίπου τρεις εβδομάδες, οι φήμες τον ήθελαν σοβαρά ασθενή μετά από επέμβαση στην καρδιά ενώ τα σενάρια διαδοχής παρουσίαζαν ως επικρατέστερη διάδοχο την δυναμική αδελφή του.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ατλάντα μετά το θάνατο μαύρου άνδρα από αστυνομικά πυρά

Ανοίγουν οι πτήσεις εξωτερικού: Πώς ετοιμάζονται τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Η Αστυνομία κάνει έρευνες και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον της Μαρκέλλας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης