Αντικαταθλιπτικά ή... θέατρο; Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών

Αντικαταθλιπτικά ή... θέατρο; Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών

Από τον Ιανουάριο του 2024, άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα θα μπορούν να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά δρώμενα κρατικών φορέων συμπληρώνοντας έτσι τη θεραπεία τους

theater
Η Τέχνη ως συμπληρωματική θεραπεία προωθείται στη χώρα μας με ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού που ξεκινά πιλοτικά από τον επόμενο μήνα. Άνθρωποι που χρειάζονται υποστήριξη από δομές ψυχικής υγείας θα συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά δρώμενα κρατικών φορέων συμπληρώνοντας έτσι τη θεραπεία τους.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η ένταξη της Τέχνης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε ο Ψυχίατρος και ο Παιδοψυχίατρος να μπορούν να συνταγογραφήσουν την ένταξη του ασθενή σε μια θεατρική ομάδα, ή σε ένα εικαστικό εργαστήρι, όπου θα περιλαμβάνεται υποστήριξη από ειδικούς Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και Επαγγελματίες παραγωγής Καλλιτεχνικών Δράσεων.

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία αναλύει τα αποτελέσματα 900 μελετών παγκοσμίως, καταλήγει στο βασικό συμπέρασμα ότι οι δραστηριότητες τέχνης λειτουργούν θεραπευτικά στη σωματική και ψυχική υγεία. Η ευεργετική επίδραση των τεχνών στα πρόσωπα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, εξαρτήσεις και χρόνιες παθήσεις δεν περιορίζεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται σε οικογενειακό και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ, όπως επισημαίνεται από τον ΠΟΥ, είναι και οικονομικά αποδοτική σε σχέση με τις αποκλειστικά παρεχόμενες κλασικές βιοϊατρικές θεραπείες. Ήδη αρκετές χώρες υιοθετούν συστήματα συνταγογράφησης, με τα οποία συμπληρώνονται ή ενισχύονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πασχόντων από ψυχικές και άλλες νόσους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Η συγκινητική τελετή στο Πεντάγωνο για τον επισμηναγό που έχασε τη ζωή του στην Καλαμάτα

Μυστήριο με το ποινικό παρελθόν του Νορβηγού που σκότωσε τον 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη

Οι 10 αλλαγές που έρχονται το 2024 σε συντάξεις, εισφορές και όρια ηλικίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης