Ανάλυση σε νηστίσιμα γλυκά από ζαχαροπλαστεία της Αθήνας : Το 40% δεν είναι νηστίσιμα

Ανάλυση σε νηστίσιμα γλυκά από ζαχαροπλαστεία της Αθήνας : Το 40% δεν είναι νηστίσιμα

Ο εξειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας τροφίμων ιστότοπος Cibum και τα εργαστήρια Tsakalidis ανέλυσαν 22 νηστίσιμα γλυκά από 10 ζαχαροπλαστεία και διαπίστωσαν ότι το 40,9% από αυτά είχε γάλα, ή βούτυρο ή αυγό 

shutterstock_576703135-696x463
      Για τους καταναλωτές, κυρίως την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι σημαντικό να βρίσκουν νηστίσιμες επιλογές. Τα ζαχαροπλαστεία έχουν ολοένα και περισσότερα νηστίσιμα ή vegan γλυκά στις βιτρίνες τους, τα οποία μάλιστα κατά γενική ομολογία είναι γευστικότατα. Από σκαλτσούνια μέχρι κανταΐφια και από σοκολατένια κέικ και μπισκότα μέχρι μπακλαβάδες και φυτικά cheesecake, οι ζαχαροπλάστες προσφέρουν μία τεράστια ποικιλία απόλαυσης σε όσους απέχουν «από τις ηδονές του βίου και ορισμένων τροφών και ποτών».

      Σύμφωνα με τις επιταγές της νηστείας στην Ορθόδοξη εκκλησία, δεν επιτρέπεται την Σαρακοστή, η κατανάλωση κρέατος, ψαριών, αυγών, γάλακτος και γαλακτοκομικών (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου). Τα ίδια συστατικά απαγορεύονται και στην vegan διατροφή, συνεπώς εάν κάποιος είναι vegan θα μπορούσε να τα αγοράσει ως κατάλληλα για τη διατροφή του.

      Εκτός από την αντικατάσταση των ζωικών από φυτικά συστατικά, γεγονός άλλοτε εύκολο κι άλλοτε δύσκολο, η ραγδαία εξέλιξη στην τεχνολογία τροφίμων προφέρει πλέον σειρά από λύσεις στους επαγγελματίες με νέα φυτικά υποκατάστατα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή νηστίσιμων / vegan γλυκισμάτων. Έτσι κάθε χρόνο η γκάμα των νηστίσιμων / vegan γλυκών μεγαλώνει.

      Η απορία ή η καχυποψία των καταναλωτών αν πράγματι τηρούνται τα προβλεπόμενα όμως υπάρχει. Οι παλιές νοικοκυρές είναι δύσπιστες για τα γλυκά που πουλάνε τα ζαχαροπλαστεία ως νηστίσιμα, κυρίως αν πρόκειται για προϊόντα που η original συνταγή είναι αρτύσιμη. Το Cibum, ένα εξειδικευμένο site σε θέματα  ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων,  αποφάσισε να κάνει έρευνα. Γνωρίζοντας πως το βούτυρο, το γάλα και το αυγό είναι θεμελιώδεις πρώτες ύλες της ζαχαροπλαστικής τέχνης, θέλησε να ελέγξει την παρουσία τους ή όχι σε γλυκά που πωλούνται στα ζαχαροπλαστεία ως νηστίσιμα. Αγόρασε νηστίσιμα γλυκά και τα παρέδωσε για ανάλυση στα εργαστήρια αναλύσεων τροφίμων Tsakalidis Analysis &Testing. Να σημειωθεί πως η αγορά των προϊόντων συνοδεύτηκε σε όλες τις περιπτώσεις, από την ερώτηση ‘’είναι σίγουρα νηστίσιμα;’’ και ακολούθως από σαφείς διαβεβαιώσεις των πωλητών ότι δεν περιέχουν γάλα, αυγό, βούτυρο και άλλα ζωικά συστατικά.

Κλείσιμο
    Τα εργαστήρια Tsakalidis ανέλυσαν, 22 νηστίσιμα γλυκά από 10 ζαχαροπλαστεία, κεντρικά αλλά και συνοικιακά της Αθήνας και του Πειραιά, η επιλογή των οποίων ήταν τυχαία. Ελέγχθηκαν, ανάλογα με την φύση του προϊόντος, 14 προϊόντα για γάλα, 12 προϊόντα για βούτυρο και 4 προϊόντα για αυγό. Επελέγησαν οι παρακάτω αναλύσεις: Ανίχνευση χοληστερόλης με αέρια χρωματογραφία (AOAC 994.10) για την παρουσία βουτύρου, ανίχνευση πρωτεΐνης γάλακτος με την μέθοδο ELISA για την παρουσία γάλακτος και ανίχνευση πρωτεΐνης αυγού με την μέθοδο ELISA για την παρουσία αυγού.

    Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από τα εργαστήρια Tsakalidis Analysis & Testing έδειξαν πως από τα 22 γλυκά, τα 9, δηλαδή ποσοστό 40,9% δεν ήταν νηστίσιμα μια και περιείχαν γάλα ή βούτυρο ή αυγό. Σε 3 μάλιστα περιπτώσεις στα… νηστίσιμα προϊόντα ανιχνευτήκαν 2 ζωικά συστατικά μαζί (γάλα και αυγό)! Το γάλα ανιχνεύτηκε στο 50% των δειγμάτων που αναλύθηκαν για γάλα, κυρίως σε όσα περιέχουν σοκολάτα, το βούτυρο σε κανταΐφια, τo αυγό σε προϊόντα με μους

    Οι μέθοδοι ανίχνευσης που ακολούθησε το εργαστήριο είναι κυρίως ποιοτικοί (έχει / δεν έχει) αλλά το συμπέρασμα παραμένει σοκαριστικό μια και πέρα από την ‘’εξαπάτηση’’ του καταναλωτή πρέπει να αναλογιστούμε πως τόσο το γάλα όσο και το αυγό είναι από τα πλέον κοινά αλλεργιογόνα συστατικά τροφίμων και σαφώς επικίνδυνα για όσους πάσχουν από σχετική τροφική αλλεργία. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης