Δίαιτες τύπου κέτο μπορεί να συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Δίαιτες τύπου κέτο μπορεί να συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Νέα έρευνα έδειξε ότι άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές επιπλοκές

Diet_Keto
Οι δίαιτες που μοιάζουν με τη δημοφιλή δίαιτα κέτο μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί παρουσιάστηκε στην Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά - παρόμοια με την κετογονική δίαιτα - είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς αναφέρει ότι ακολουθεί δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, παρόμοια με την κετογονική ή πλήρη κετογονική δίαιτα.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές συνέκριναν τις δίαιτες 305 ατόμων που ακολουθούσαν κετονική δίαιτα καθώς και περίπου 1.200 ατόμων που έτρωγαν μια τυπική δίαιτα με πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Η ομάδα όρισε τη δίαιτα LCHF ως μια δίαιτα που αποτελείται από το 45% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που προέρχονται από λίπος και το 25% από υδατάνθρακες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ακολουθούσαν κετονική δίαιτα είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

«Μεταξύ των συμμετεχόντων σε δίαιτα LCHF, διαπιστώσαμε ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο», δήλωσε στο δελτίο Τύπου η επικεφαλής συγγραφέας Iulia Iatan, MD, Ph.D.,

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται να ακολουθήσουν μια τέτοια δίαιτα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης τους. Πριν ξεκινήσουν αυτό το διατροφικό πρότυπο, θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό», συνέχισε η Iatan. «Ενώ ακολουθούν τη δίαιτα, συνιστάται να αντιμετωπίσουν και άλλους κινδύνους όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση».

Η δίαιτα keto - η οποία γενικά αποτελείται από 10% υδατάνθρακες, 20% έως 30% πρωτεΐνες και 60% έως 80% λίπος έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια ως ένας γρήγορος τρόπος για την απώλεια βάρους.

Αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι μπορεί να έχει κάποιες μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά.

Η περιοριστική δίαιτα λειτουργεί παρέχοντας στο σώμα περιορισμένους υδατάνθρακες, αναγκάζοντας το σώμα να διασπάσει το λίπος για να δημιουργήσει ενέργεια αντί αυτού. Η διάσπαση του λίπους παράγει στη συνέχεια κετόνες, χημικές ουσίες που το σώμα χρησιμοποιεί ως ενέργεια ελλείψει υδατανθράκων.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

Τζο Μπάιντεν: Σκόνταψε ξανά ανεβαίνοντας τη σκάλα του Air Force One

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, αξιολογούν σήμερα ανακρίτρια Λάρισας και πραγματογνώμονες

Αποκλειστικά με θέμα την τραγωδία στα Τέμπη συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης