Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Πώς μπορεί να σχετίζεται η νόσος με την οστεοπόρωση;

Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer: Πώς μπορεί να σχετίζεται η νόσος με την οστεοπόρωση;

Η σχέση οστεοπόρωσης και άνοιας - Τι υποστηρίζουν νέες έρευνες

altzheiner
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου), μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease  επικεντρώνεται στο συσχετισμό της οστεοπόρωσης  με την ασθένεια.

Περιπτώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης.

Αν εσείς, ένας γονιός σας ή κάποιος μεγαλύτερος αγαπημένος, είστε 40 ετών ή μεγαλύτερος/η ίσως ανησυχείτε για την οστεοπόρωση που είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες των οστών.

Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται όταν το σώμα:

1. Χάνει μεγάλο μέρος της οστικής του πυκνότητας

2. Επανορθώνει πολύ μικρό μέρος οστικού ιστού

Κλείσιμο
3. Και τα δύο προαναφερθέντα

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι τα οστά αποδυναμώνονται και μπορούν ευκολότερα να σπάσουν μετά από μια πτώση ή ένα χτύπημα.

Το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και ο καρπός είναι οι περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα από την οστεοπόρωση, αλλά και τα υπόλοιπα οστά του σώματος μπορούν να επηρεαστούν. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια ύψους, αν περισσότερα οστά της σπονδυλικής στήλης επηρεαστούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γνωστή σε όλους «καμπούρα».
 
Έρευνα: Η Οστεοπόρωση συνδέεται με αυξημένο ρίσκο για Alzheimer

Στη Γερμανία, το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση μετά την ηλικία των 40 ετών ανέρχεται περίπου στο 15%. Ερευνητές στη Φρανκφούρτη μελετούσαν την κατάπτωση του διανοητικού συστήματος και τo Alzheimer στις τελευταίες δεκαετίες και στην τωρινή τους έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease, αξιολόγησαν 60.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση εδώ και 20 χρόνια.

Ο καθηγητής Karel Kostev, από την Επιδημιολογική Ομάδαα του IQVIA της Φρανκφούρτης, που ηγείται της έρευνας επισημαίνει: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση οστεοπόρωσης και άνοιας. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που απευθύνει το ερώτημα του συσχετισμού σε μια μεγάλη βάση δεδομένων και επιτρέπει τον περιπτωσιακό έλεγχο και τη σύγκριση ανάμεσα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν την πάθηση και σε άλλους που δεν την εμφανίζουν».

Μετά από 20 χρόνια, τα δεδομένα δείχνουν ότι το 20,5% των γυναικών με οστεοπόρωση και το 16,4% του γκρουπ ελέγχου (οι γυναίκες χωρίς οστεοπόρωση) διαγνώστηκαν με άνοια. Στο αντίστοιχο γκρουπ των ανδρών που είχε οστεοπόρωση, το 22% διαγνώστηκαν με άνοια και μόλις το 14,9% του γκρουπ ελέγχου που δεν είχε οστεοπόρωση είχε άνοια.
 
Παρατηρήσεις και επισημάνσεις για την έρευνα

Ο συνεργάτης επιστήμονας στην έρευνα  Louis Jacob, MD, από το πανεπιστήμιο Clinic του Παρισίου, δηλώνει: «Η βασική υπόθεση για να εξηγήσουμε τη σύνδεση μεταξύ οστεοπόρωσης και άνοιας είναι ότι και οι δυο αυτές παθήσεις έχουν παρόμοιους παράγοντες ρίσκου. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν: APOE4 αλληλόμορφα γονίδια της πρωτεΐνης E, [γενετικούς παράγοντες] μεγάλο φορτίο χοληστερόλης, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, έλλειψη βιταμίνης D αλλά και ανδρογόνα και οιστρογόνα (ανδρικές και θηλυκές ορμόνες αντίστοιχα).»

Η έρευνα είχε μερικούς περιορισμούς στα ευρήματά της. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το επίπεδο οστικής πυκνότητας ή τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που συμμετείχαν. Αλλά η έρευνα είναι πειστική λόγων της μεγάλης της διάρκεια και του αριθμού των συμμετεχόντων και οι αποδείξεις της είναι αρκετά δυνατές, οπότε μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει σύνδεση μεταξύ άνοιας και οστεοπόρωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

GNTM 4: Το μοντέλο που δίχασε τους κριτές και το κοινό - Δείτε βίντεο με όλα όσα έγιναν

Efood: Το Cambridge, η «χρυσή» ιδέα και ο ψηφιακός ακτιβισμός

Πόλα Τζόουνς: Γιατί η «κατήγορος» του Μπιλ Κλίντον τα βάζει τώρα με τη Μόνικα Λεβίνσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης