Πόλα Τζόουνς: Γιατί η «κατήγορος» του Μπιλ Κλίντον τα βάζει τώρα με τη Μόνικα Λεβίνσκι

Πόλα Τζόουνς: Γιατί η «κατήγορος» του Μπιλ Κλίντον τα βάζει τώρα με τη Μόνικα Λεβίνσκι

Η Πόλα Τζόουνς είναι η πρώτη γυναίκα που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από τον πρόεδρο Κλίντον το 1994 και «άνοιξε τον δρόμο»  στη Μόνικα Λεβίνσκι

image_6483441
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από την πρεμιέρα του τρίτου κύκλου 10 επεισοδίων της σειράς «American Crime Story» στο τηλεοπτικό κανάλι FX. Οι προηγούμενοι δύο κύκλοι ήταν «Η δίκη του Ο.J.Simpson» και «Η δολοφονία του Gianni  Versace».

Σήμερα, το «Impeachment: American Crime Story» βασισμένο στο βιβλίο του Τζέφρι Τούμπιν «Μια τεράστια συνωμοσία: Η πραγματική ιστορία του σκανδάλου του σεξ που παραλίγο να ρίξει έναν Πρόεδρο», περιστρέφεται γύρω από το σκάνδαλο Κλίντον - Λεβίνσκι. Με πλούσιο καστ και τον Κλάιβ Οουεν στον ρόλο του Μπιλ Κλίντον κατάφερε να προσελκύσει στην πρεμιέρα  του 916.000 θεατές και να… ανάψει φωτιές.
 
Η -ΚΑΤΑ ΜΟΝΙΚΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ  
 
Το κύριο σημάδι για το αν είσαι νικητής ή ηττημένος - θύτης ή θύμα- είναι αν θα γράψεις εσύ τη δική σου ιστορία. Με αυτούς τους όρους, στη δεκαετία του 1990, η Μόνικα Λεβίνσκι ήταν διαρκώς ένα θύμα. Η σχέση της με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, μόλις αποκαλύφθηκε, την μεταμόρφωσε σε πιόνι για όσους ήθελαν να ρίξουν τον Κλίντον, μια απειλή για εκείνους που επιθυμούσαν να τον κρατήσουν στην εξουσία, ένα καυτό θέμα για τα ΜΜΕ, ένα αστείο στις παρέες. Όλοι ήξεραν το όνομά της και σχεδόν όλοι είχαν παίξει τον ρόλο τους στον δημόσιο εξευτελισμό της. Η ιδέα ότι ήταν άνθρωπος, με συναισθήματα και απόψεις, σπάνια έφτανε στην αφήγηση.
image_6487327_2_
Το 2021 όμως, η Λεβίνσκι  είναι πλήρως υπεύθυνη για την ιστορία της, χάρη στην αποκατάσταση της φήμης της, που ξεκίνησε με ένα άρθρο του Vanity Fair το 2014 και έφτασε στο αποκορύφωμα της σύγχρονης αφήγησης με τη νέα αυτή μίνι σειρά που επανεξετάζει το διάσημο ροζ πολιτικό σκάνδαλο ιδωμένο με σύγχρονες ευαισθησίες - είναι και το #Me Too στη μέση-  και φυσικά την ευλογία και τη συμβολή της ίδιας της Λεβίνσκι η οποία είναι και εκτελεστική παραγωγός της σειράς. «Το μόνο που έχει σημασία για μένα είναι τι σκέφτεται», είπε η Μπίνι Φελντστάιν,  η ηθοποιός που υποδύεται την Λεβίνσκι, στο Hollywood Reporter.
 
Η Μόνικα παρότι εμφανίζει την - κατ΄αυτήν - αληθινή ιστορία και εικόνα της, προκάλεσε την αντίδραση της Πόλα Τζόουνς, της πρώτης γυναίκας που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από τον Πρόεδρο Κλίντον το 1994 και «άνοιξε τον δρόμο»  στη Μόνικα Λεβίνσκι.
 
Κλείσιμο
IMPEACHMENT: AMERICAN CRIME STORY Official Trailer 2021 (HD) FX


Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΑ
 
Η  Πόλα Τζόουνς ισχυρίστηκε ότι στις 8 Μαΐου του 1991, ενώ ήταν 24 ετών, εργαζόταν – για 6,35 δολάρια την ώρα -  ως κρατικός υπάλληλος του AIDC (Επιτροπή Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Αρκάνσας) και  παρακολουθούσε  την Ετήσια Διάσκεψη Ποιότητας του Κυβερνήτη (Μπιλ Κλίντον) στο ξενοδοχείο Excelsior στο Little Rock.

Όπως ισχυρίστηκε αργότερα στην μήνυση της κατά του Κλίντον, κάποια στιγμή, ο σωματοφύλακάς του  την πλησίασε και της έδωσε ένα «χαρτάκι» με έναν τετραψήφιο αριθμό λέγοντάς της: «Ο Κυβερνήτης θα ήθελε να συναντηθεί μαζί σας στο δωμάτιό του». Εκείνη, πήγε στο δωμάτιο με την ελπίδα ότι ο Κυβερνήτης θα την βοηθούσε στην καριέρα της, τα πράγματα όμως ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την φαντασία _ και την ελπίδα της (μαζί).
image_6487327_1_
Σύμφωνα με την Τζόουνς, ο Κυβερνήτης Κλίντον πέρασε στο… ψητό με ωμές εκφράσεις του στυλ «Λατρεύω τις καμπύλες σου» ενώ στη συνέχεια κάθισε στον καναπέ, κατέβασε το παντελόνι του και έβγαλε τα εσώρουχά του εκθέτοντας το όρθιο πέος του και ζητώντας από την Τζόουνς να του το φιλήσει. Η Τζόουνς φέρεται να αρνήθηκε και σηκώθηκε από τον καναπέ ενώ ο  Κλίντον, χαϊδεύοντας το πέος του της είπε: «Λοιπόν, δεν θέλω να σε αναγκάσω να κάνεις οτιδήποτε παρά τη θέλησή σου».

Στη συνέχεια ανέβασε το παντελόνι του με την παρακάτω φράση: «Αν δυσκολευθείς να φύγεις μετά τη δουλειά, πες του  Ντέιβ να μου τηλεφωνήσει αμέσως και θα το φροντίσω». Καθώς η  Τζόουνς έκλεινε την πόρτα του δωματίου, ο Κλίντον την κοίταξε αυστηρά αποχαιρετώντας την με την παρακάτω φράση: «Είσαι έξυπνο κορίτσι. Ας το κρατήσουμε αυτό μεταξύ μας…».
 
Η Πόλα Τζόουνς ισχυρίστηκε ότι σιωπούσε για το περιστατικό μέχρι το 1994, όταν  δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του Ντέιβιντ Μπροκ στο περιοδικό «The American Spectator». Η  Τζόουνς κατέθεσε μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Κλίντον στις 6 Μαΐου 1994, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της τριετούς παραγραφής, και ζήτησε αποζημίωση ύψους 750.000 δολαρίων.
image_6487327_3_
Ο Κλίντον, που αρνήθηκε και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται τις καταγγελίες της Πόλα Τζόουνς,  τελικά συμβιβάσθηκε για 850.000 δολάρια, αλλά ήταν η μαρτυρία του σε εκείνη τη δίκη (σχετικά με σχέση του με  τη Μόνικα Λεβίνσκι)  που οδήγησε στη δίκη της παραπομπής του. Κατά τη διάρκεια κατάθεσης για την μήνυση της Τζόουνς, αρνήθηκε  πως είχε κάνει σεξ με τη Μόνικα Λεβίνσκι - κάτι που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν ψευδές και οδήγησε στην παραπομπή του με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
 
Η «ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΕΝΗ» ΠΟΛΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ… ΤΟ #Me Too
 
Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, η Πόλα Τζόουνς, επέκρινε τον τρόπο, με τον οποίο την παρουσιάζει η νέα αυτή  σειρά, χαρακτηρίζοντάς την «γελοιοποίηση» και επικρίνοντας τη συνεχιζόμενη εστίαση στη Μόνικα Λεβίνσκι και τους ισχυρισμούς της. Η 54χρονη σήμερα Τζόουνς δήλωσε την περασμένη Τρίτη στην παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής «Inside Edition», Ντέμπορα Νόρβιλ,  ότι η παρουσίασή της στην εκπομπή FX «Impeachment: American Crime Story» είναι ως επί το πλείστον ανακριβής και σχεδόν μία μορφή γελοιοποίησής της: «Πώς μπορούν να απεικονίσουν κάποιον με ακρίβεια αν δεν τον καλούν καν;» ρώτησε η  Τζόουνς. Στη σειρά την Τζόουνς υποδύεται η ηθοποιός Άννα-Λι Άσφορντ, γνωστή  από την σειρά Masters of Sex .
 
Η Τζόουνς επέκρινε επίσης τη συνεχή εστίαση της σειράς στη Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία, όπως λέει,  είχε συναινετική σχέση με τον πρόεδρο από το 1995 όταν ήταν 21χρονη ασκούμενη στον Λευκό Οίκο:

«Βρίσκω αστείο το γεγονός ότι η Μόνικα μπορεί να έχει σχέση στο Οβάλ Γραφείο, κάτω από το Οβάλ γραφείο, αλλά ... οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν την ιστορία της», είπε στη συνέντευξη που προβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι μετά την μήνυσή της για σεξουαλική παρενόχληση, ουδέποτε επεδίωξε την «εξαργύρωση» της σε κάποια τηλεοπτική ή κινηματογραφική συμφωνία ενώ εξέφρασε και παράπονα απέναντι στο κίνημα #Me Too με τα παρακάτω λόγια: «Το εν λόγω κίνημα, το οποίο ανάγκασε ισχυρούς άνδρες στον χώρο του θεάματος και της πολιτικής να ζητήσουν συγγνώμη ή να δικασθούν και σε κάθε περίπτωση να «πληρώσουν» για ανάρμοστες συμπεριφορές και  κακοποίηση στο παρελθόν, εμένα προσωπικά με έχει παρακάμψει σε μεγάλο βαθμό… Πραγματικά δεν έχω καμία σχέση με το κίνημα #MeToo. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Είμαι μόνη μου…».
image_6483441_1_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης