LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πώς θα ταξιδεύει ο κόσμος μετά το εμβόλιο - Τι θα ισχύει για τους μη εμβολιασμένους

aeroplano

Στο protothema.gr μιλά ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης - Εξηγεί τι θα ισχύει για όσους έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί 

Το μεγάλο στοίχημα για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και τις θετικές άμεσες «ανατροπές» που φέρνει ο εμβολιασμός στην τουριστική κίνηση για το 2021 επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Με τη συνέντευξή του στο protothema.gr ο κ. Θεοχάρης δηλώνει ότι με το εμβόλιο ο κόσμος έχει αρχίσει να προετοιμάζει ταξίδια πολύ πιο εντατικά, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μέσα στην τριάδα-πεντάδα των χωρών που προτιμούν οι ξένοι τουρίστες και εξηγεί τι θα ισχύει για όσους έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή με κάθε άλλο μέσο.

Ο υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει. Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού. Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

-Κύριε υπουργέ, φέτος η χρονιά λόγω πανδημίας κλείνει με σαφώς λιγότερες αφίξεις από το εξωτερικό, μεγάλες απώλειες εσόδων και «μαύρες τρύπες» στην τουριστική βιομηχανία. Κάνετε παρόμοια πρόβλεψη και για το 2021;

-Το 2021 θα είναι μια χρονιά ελπίδας και σταδιακής ανάκαμψης. Δεν έχει κανένα νόημα να αξιολογούμε τις επιδόσεις και τα αποτελέσματα του τουρισμού με τα κριτήρια που είχαμε πριν από την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι το 2021 θα δούμε το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ. Οπότε, καθήκον μας είναι να επιταχύνουμε όσο είναι εφικτό, την έξοδο του Ελληνικού Τουρισμού και της ελληνικής κοινωνίας από το σκοτάδι της υγειονομικής κρίσης. Και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Ο εμβολιασμός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού μέχρι πότε (τον Ιούνιο;) μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές προβλέψεις;

-Ο εμβολιασμός έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο σε δύο επίπεδα: Πρώτον, στο να νιώσουμε εμείς, ως Έλληνες πολίτες και κυρίως οι πιο ευάλωτοι, πιο ασφαλείς στη χώρα μας. Χάρη στον εμβολιασμό θα περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ παράλληλα θα έχουμε οικονομική δραστηριότητα η οποία θα ανακτά σταδιακά τον κανονικό της ρυθμό. Δεύτερον, οι εμβολιασμοί θα δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και αυτό θα αποτυπωθεί στις τουριστικές κρατήσεις τουριστών από χώρες οι οποίες μας ενδιαφέρουν, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α.

-Δηλώσατε ότι θα είναι λιγότεροι οι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να ταξιδέψουν. Δηλαδή;

-Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τους υποβάλουμε στις διαδικασίες των τεστ και της καραντίνας, όπως, ενδεχομένως, να υπαγορεύουν κάποια πρωτόκολλα για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

-Καταρχάς, όσοι έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία, τρένα, από το Πάσχα π.χ. και μετά, ακολουθώντας ποια διαδικασία; Θα πρέπει να έχουν κάποιο πιστοποιητικό;

-Σε κάθε εμβολιασμένο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους θα χορηγούν ένα πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή. Το οποίο και θα επιδεικνύει σε όποια αρχή, εθνική ή άλλη, το ζητήσει. Αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, στην Ευρώπη και όχι μόνον. Ας σημειωθεί όμως ότι στην τρέχουσα φάση είναι ανοιχτή η συζήτηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης-προορισμού για τους τουρίστες, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, γιατί όχι, και ευρύτερα.

-Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ποιο «δρόμο» θα ακολουθήσουν;

-Αυτό είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού ανά χώρα αλλά και από την πορεία της νόσου σε καθεμία από αυτές. Εκτιμώ ότι, έχοντας στα χέρια μας τα rapid test, τα οποία είναι και φθηνά και γρήγορα, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, τα εργαλεία που θα έχει η χώρα μας για τον έλεγχο στα σύνορα θα είναι πολύ πιο διευρυμένα και πολύ πιο ασφαλή.

-Έχετε ήδη μιλήσει με τους ομολόγους σας στην Ευρώπη;

-Βεβαίως. Έχουμε ανοιχτή γραμμή και συζητούμε πολύ τακτικά με τους ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προωθήσουμε μέτρα όπως αυτά που σας ανέφερα και προηγουμένως. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, προσπαθούμε οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από φορείς όπως η IATA (η παγκόσμια ένωση των αεροπορικών εταιρειών) αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τύχουν ευρύτερης αποδοχής και να προωθηθούν προς υλοποίηση.

-Ποια εικόνα έχετε αποκτήσει για την τουριστική κίνηση εντός του 2021 από τους tour operators;

-Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα αρκετά αισιόδοξο κλίμα. Φαίνεται πως ο κόσμος νιώθει ανακούφιση με την έλευση του εμβολίου και έχει αρχίσει να προγραμματίζει τα ταξίδια του για την επόμενη χρονιά, πολύ πιο εντατικά από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε και που θα ήμασταν ευχαριστημένοι υπό διαφορετικές συνθήκες. Όμως, η αλλαγή του κλίματος είναι σαφής και πολύ ελπιδοφόρα για το μέλλον.

-Ποιες χώρες της Ευρώπης δείχνουν προτίμηση στην Ελλάδα για τις φετινές διακοπές τους;

-Εγώ θα αντέστρεφα την ερώτηση και θα έλεγα ποιοι ταξιδιώτες δεν έχουν την Ελλάδα πρώτη στον κατάλογο με τις επιλογές τους. Η αλήθεια είναι ότι η πατρίδα μας, ακριβώς λόγω του ασφαλούς και επιτυχημένου ανοίγματος του τουρισμού το καλοκαίρι, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων όλων των χωρών. Όποια έρευνα και να δείτε για τις προτιμήσεις του ταξιδιωτικού κοινού, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ή πεντάδα στις σχετικές λίστες.

-Αναμένετε αφίξεις και από την Αμερική ή άλλες χώρες;

-Ήδη, όσο προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο εμβολιασμός και στις Η.Π.Α., αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα αρθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Αυτό, φυσικά, θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού, όπως προείπα.

-Ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν;

-«A priori» θα σας έλεγα ότι θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε και το 2020. Όσο δεν είμαστε 100% διασφαλισμένοι και σίγουροι, δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Αν υπάρξει η ανάγκη για κάποια αναθεώρηση την οποία θα μας υποδείξουν οι λοιμωξιολόγοι, θα είμαστε εδώ, πρόθυμοι, να τη θεσμοθετήσουμε και να την εφαρμόσουμε.

-Πώς θα γίνει γενικά, λοιπόν, το άνοιγμα του τουρισμού;

-Το άνοιγμα του τουρισμού το 2021 θα γίνει με ισορροπημένο και προσεκτικό τρόπο. Προσεκτικό, γιατί ακόμα είμαστε στη σταδιακή απελευθέρωση από τη νόσο. Ισορροπημένο διότι η οικονομία μας δεν αντέχει μια δεύτερη χρονιά τόσο ισχυρής ύφεσης. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν αυτή τη χρονιά για να μπορέσουν να στηρίξουν τα εισοδήματά τους και να σταθούν όρθιοι.

-Τι προβλέπετε για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως των χειμερινών, που έχουν «παγώσει» από την πανδημία; Και τι για τους εργαζόμενους;

-Η επέκταση των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, έως ότου δούμε το ουσιαστικό και πλήρες άνοιγμα του τουρισμού, είναι κατά την άποψή μας η ενδεδειγμένη οδός -επί του παρόντος, τουλάχιστον. Προφανώς, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις πχ του ορεινού και του χειμερινού τουρισμού, οι οποίες χρειάζονται μια πιο εξειδικευμένη στήριξη, κάτι που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργείο Τουρισμού ψήφισε την επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» και για τη νέα χρονιά. Ένα πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ το οποίο στήριξε και θα στηρίξει τον εσωτερικό τουρισμό και κατ’ επέκταση τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, αλλά για πρώτη φορά και τα τουριστικά γραφεία. Θα «τρέξουμε» αυτό το πρόγραμμα και τη νέα χρονιά. Επίσης, το τρέχον διάστημα σχεδιάζουμε -και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε- το νέο πρόγραμμα, που στηρίζεται στα 3 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χώρο της εστίασης και του Τουρισμού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις που άνοιξαν μεν και στήριξαν τον Ελληνικό Τουρισμό το 2020, αλλά είχαν ζημιές και πρέπει να τις ενισχύσουμε για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.

-Ποιο το βασικό σχέδιο αρμοδιότητάς σας που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα;

-Ο βασικός στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι η επάνοδος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό βασίζεται στο τρίπτυχο α) ειδικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εικόνας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. β) Ενέργειες στρατηγικού μετασχηματισμού του τουριστικού μας προϊόντος. Ήδη ανακοινώσαμε τα DMMO’s (Destination Management and Marketing Organizations, Οργανισμοί Διαχείρισης και Ανάπτυξης Προορισμών)γ) Την έντονη και ουσιαστική προώθηση του «brand» της χώρας μας ώστε να κερδίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο στο σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον που προβλέπεται ότι θα έχουμε το 2021. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς στο Υπουργείο Τουρισμού το 2021 ταυτίζεται με την απαρχή της ανάκαμψης για τον Ελληνικό Τουρισμό, με το άνοιγμα μιας νέας σελίδας. Είναι κάτι που πιστεύουμε ακράδαντα και δουλεύουμε συστηματικά γι' αυτό. Με αυτοπεποίθηση και όραμα προχωράμε μπροστά.

Ειδήσεις σήμερα  

Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

Απόπειρα βιασμού 15χρονης στη Θεσσαλονίκη: «Είμαστε σε κατάσταση σοκ» λέει ο πατέρας της 

Survivor: Το τσίμπημα του σκορπιού, οι εντάσεις και η τρίτη σερί ήττα των «Διάσημων»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (129)

Επιστροφή στις ρίζες

Το μόνο ταξίδι που προβλέπεται για τους ανεμβολίαστους είναι με ΙΧ στο σπίτι στο χωριό και πάλι πίσω, αφού τα ξενοδοχεία δεν θα τους δέχονται. Όσοι δεν έχουν σπίτι στο χωριό, θα πηγαίνουν ημερήσιες εκδρομές με τα ταπεράκια, αφού ούτε τα εστιατόρια δεν θα τους βάζουν μέσα!

Mt

Πολύ δημοκρατικά , όμορφα @ Δεν θα ταξιδεύουμε λοιπόν και εσείς απλά φαλιρίστε! ciaooo

Ερώτηση

Ο εμβολιασμένος, είναι διαπιστωμένο ότι ΔΕΝ μεταδίδει τον ιό στους μη εμβολιασμένους ντόπιους κατοίκους των τουριστικών περιοχών που θα υποδεχθούν τους όποιους εμβολιασμένους? Αν υποθέσουμε ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δεν μπαίνει σε καραντίνα, και δεν κάνει τεστ κατά την είσοδό του στη χώρα, και πάει κανονικά στον προορισμό του, πως ξέρουμε ότι δεν είναι φορέας και διασπείρει τον ιο σε ανυποψίαστους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί; Εγώ θα πρότεινα, ακόμη κι αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού (που το βλέπω λίγο ουτοπικό), να συνεχίσει η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και οι αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση, αλλά και να γίνονται έλεγχοι στις πύλες εισόδου, με 7μερη καραντίνα σε ειδικά ξενοδοχεία, μέχρι να διαπιστωθεί ότι πράγματι οι εμβολιασμένοι δεν είναι φορείς.

Πολιτης

Λαθρομεταναστες χωρις εμβολιο επιτρεπεται να ερχοντε στο Ελλαδισταν. Οι Ελληνες του εξωτερικου χρειαζοντε εμβολιο. Ζητω η δημοκρατια του 21ου αιωνα.

κιτσος

Λενε οτι οι εμβολιασμενοι θα εχουν πιστοποιητικο και θα μπορουν να ταξιδευουν ελευθερα, τη στιγμη που δεν γνωρσιζουμε ποσο διαρκει η ανοσια του εμβολιου......

mpeee

Στα δικαιώματα του ανθρώπου είναι η επιλογή, οπότε κανένας δεν μπορεί να του στερήσει την ελευθερία στην επιλογή, μετακίνηση και στην ζωή του. πρέπει ν αλλάξει η διεθνής συνθήκη για τα δικαιώματα για να σταματήσουν τις μετακινήσεις. Ολα τ άλλα είναι για κατανάλωση και φαγωμάρας

mpaaaaa

Ναι αλλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ κλπ είναι ιδιωτικά και αν δε θέλουν δε σε βάζουν μέσα. Επίσης υπάρχουν εδώ και χρόνια πολλές χώρες που χωρίς απόδειξη εμβολιασμού για κίτρινο πυρετό δε σε δέχονται. Δικαίωμά τους και δικαίωμά μας (ως ΕΕ πάντα) να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.

Πώς τα λέγανε κάποτε

Virtual concentration camps Για τους ανεμβολίαστους

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΈΡΜΑΧΟΥΣ ΕΜΒΟΛ

Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο αρα θα είστε ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟΙ, σωστά? Αφού λοιπόν εσείς θα είστε προστατευμενοι, γιατί ζοριζεστε αν θα το κάνουν οι υπόλοιποι??? Το πολύ πολύ αυτοί να κολλήσουν... Προς τι τόσο ζόρι αν θα το κάνουν?? Μήπως είστε εργαζόμενοι στη Pfizer? Ή κυβερνητικό τρολακια που λυσσατε επειδή βλέπετε ότι πολύς κόσμος δεν προτίθεται να το κάνει? Εγω κεω το δεύτερο...

ΡΕ ΒΛΑΚΑ

Αν δεν τελειώσουμε με τον ιό οργανωμένα όλοι μαζί και υποστεί μετάλλαξη, θα κινδυνευσουμε και εμείς που θα κάνουμε το εμβόλιο και θα πάνε όλες οι προσπάθειες χαμένες!

isonomia-isopolitia

Επειδή είναι πολλοί αυτοί που πιπιλάνε την καραμέλα για την κάλυψη των νοσηλίων από τους "αρνητές" σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό, θα τους συνέστηνα να τη φτύσουν πριν τους φτύσω εγώ, λέγοντάς τους ότι προσωπικά δεν θα είχα καμμιά αντίρρηση να υποβληθώ στη δαπάνη αυτή, υπό την προϋπόθεση το κράτος-λαμόγιο να μου επιστρέψει των επί 32 χρόνια εισφορών μου στον κλάδο υγείας των άθλιων υπηρεσιών που προσφέρει!!!!

Για

Να τελειώνουμε. Ο καθένας θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για το τι πράττει και το τι λέει. Δηλαδή : Αν αποφασίσεις να μην κάνεις το εμβόλιο, αν τυχόν και κολλήσεις και χρειαστείς νοσηλεία, ο λογαριασμός θα βαρύνει εσένα τον ΙΔΙΟ. Αν δεν μπορείς να πληρώσεις εκείνη τη στιγμή, κανένα πρόβλημα. Θα σου έρθει ο λογαριασμός μέσω της εφορίας. Απλά πράγματα. Για να τελειώνουμε με τους τσάμπα μάγκες, και τους επαναστάτες του πληκτρολογίου. Για τη παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων και των ελευθεριών τους, το εμβόλιο τους πείραξε. Δεν κοιτάνε που μέσω των κοινωνικών δικτύων, εκθέτουν αυτοβούλως ακόμα και τι ώρα πάνε για κατούρημα.

Kala ok

Να γίνει το ίδιο και για τους καπνιστές, και για όσους τρώνε σαν ζώα με κάτι κοιλιές με τις χολιστερίνες στο Θεό και τις πηγμένες αρτηρίες κλπ. Διάβασε το σύνταγμα. Δεν μπορεί κανένας να σε αναγκάσει σε ιατρική πράξη. Ούτε τους μαρτυρες του Ιεχωβά μπορεί κανείς να τους αναγκάσει σε μετάγγιση αίματος. Μπορεί το εμβόλιο να αποδειχθεί οκ αλλά αυτή η εμμονή των MME και των πολιτικών δημιουργεί δεύτερες σκέψεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης