Για μπάνιο στις Πρέσπες, στην «πινέζα» του χάρτη

Για μπάνιο στις Πρέσπες, στην «πινέζα» του χάρτη

Πριν χρόνια κάθε καλοκαίρι η Μεγάλη Πρέσπα με την δημοφιλή παραλία Κούλα, θύμιζε «Μύκονο» της Δυτικής Μακεδονίας

paralia-prespes
Το καλοκαιρινό μπάνιο στα δροσερά νερά μιας λίμνης, αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή εμπειρία. Πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε υψόμετρο 850 μ. και σε μια λίμνη που μοιράζονται τρεις χώρες όπως η Μεγάλη Πρέσπα στο Β.Δ. άκρο της Ελλάδας.

Το μπάνιο και η βαρκάδα στα παγωμένα νερά της λίμνης, μέσα σ’ έναν σημαντικό υγρότοπο με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και η θέα του ηλιοβασιλέματος από τους Ψαράδες και τον Άγιο Γερμανό, αποτελούν μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στα Βαλκάνια (έκταση 273 τ.χλμ) μετά την Σκόδρα (Αλβανία, Μαυροβούνιο) και την Οχρίδα (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία). Το 60% της λίμνης ανήκει στη Βόρεια Μακεδονία, το 22% στην Ελλάδα (39,4 τ.χλμ.) και το 18% στην Αλβανία.

Κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν, Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα ήταν ενωμένες. Σήμερα και οι δυο λίμνες καλύπτουν μια τεράστια έκταση 300 τ.χλμ στο δυτικό τμήμα της Φλώρινας, στη σκιά των μεγάλων ορεινών όγκων του Βαρνούντα, του Βροντερού και του Τρικλάριου και εκεί που σμίγουν τα σύνορα τριών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ