Σεξ: Αγχος, κατάθλιψη αλλά και θυμός - Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν απέχει για μήνες

Σεξ: Αγχος, κατάθλιψη αλλά και θυμός - Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν απέχει για μήνες

Το σεξ απελευθερώνει ορμόνες που προκαλούν ευεξία, όπως η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες ρυθμίζουν τα συναισθήματά σας και ενισχύουν τη διάθεσή σας

Sex_No
Η γενιά Z κάνει λιγότερο σεξ από οποιαδήποτε άλλη γενιά και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συρρίκνωση των γεννητικών τους οργάνων.

Η Δρ Tara Suwinyattichaiporn, ειδικός σε θέματα σεξ και σχέσεων, δήλωσε στη DailyMail ότι οι άνδρες που είναι σεξουαλικά ανενεργοί μπορεί να εμφανίσουν μια πολύ σπάνια κατάσταση που ονομάζεται ατροφία του πέους - όπου ο ιστός του πέους μπορεί να γίνει λιγότερο ελαστικός προκαλώντας τη συρρίκνωσή του κατά ένα έως δύο εκατοστά. Λέει επίσης ότι το να περάσει ένας μήνας ή και περισσότερο χωρίς σεξ μπορεί να προκαλέσει σε άνδρες και γυναίκες αυξημένα επίπεδα στρες λόγω σεξουαλικής απογοήτευσης, άγχους, κατάθλιψης και θυμού.
TedTalk1
Η Δρ Tara Suwinyattichaiporn, ειδικός σε θέματα σεξ και σχέσεων

Κλείσιμο
Παρά τη θετική προσέγγιση για το σεξ, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2021 διαπίστωσε ότι το 38% των νέων ηλικίας 18 έως 30 ετών ανέφεραν ότι δεν έκαναν σεξ κατά το προηγούμενο έτος.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το να μην κάνεις σεξ για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται στοργή, άγγιγμα και σεξουαλικές σχέσεις με άλλους και χωρίς αυτές, η ψυχική σας υγεία μπορεί να επιδεινωθεί, προκαλώντας άγχος, κατάθλιψη και αυξημένα επίπεδα στρες, δήλωσε η Suwinyattichaiporn.

Εξήγησε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ανάλογα με τη γενική ψυχική υγεία του ατόμου, τα πραγματικά ακραία συμπτώματα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα σε έξι μήνες ή να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια.

Το σεξ απελευθερώνει ορμόνες που προκαλούν ευεξία, όπως η ωκυτοκίνη -που ονομάζεται επίσης «ορμόνη της αγάπης»- η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες ρυθμίζουν τα συναισθήματά σας και ενισχύουν τη διάθεσή σας.

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλος για να σας κάνει να αισθάνεστε ευχαρίστηση, αλλά αν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή από αυτήν, μπορεί να αναπτύξετε ανασφάλειες και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι τα άτομα με ανεκπλήρωτες σεξουαλικές ανάγκες μπορούν να αναπτύξουν απογοήτευση που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτή η απογοήτευση μπορεί να προκύψει από την ανεκπλήρωτη επιθυμία για σεξ, τη μη ύπαρξη διαθέσιμου συντρόφου ή την εμπλοκή σε μη ικανοποιητικές σεξουαλικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης.

Έχει οδηγήσει σε αύξηση «των κινδύνων επιθετικότητας, βίας και εγκληματικότητας που σχετίζονται με την αναζήτηση ανακούφισης, την αναζήτηση εξουσίας, την αναζήτηση εκδίκησης και την εκτοπισμένη απογοήτευση», αναφέρει η μελέτη.

Το να περνάτε μια «περίοδο χωρίς σεξ» είναι φυσιολογικό, πρόσθεσε ο σεξολόγος Σάρι Κούπερ, αλλά το να μείνετε πολύ καιρό χωρίς σεξ μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα με τον σύντροφό σας.

«Μερικές φορές ο ένας σύντροφος μπορεί να ζητήσει σεξ, ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες του με ηθικό τρόπο, και άλλοι σύντροφοι μπορεί απλώς να έχουν μια εξωτερική σεξουαλική απιστία για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες», εξήγησε ο Cooper.

Μια έρευνα του 2021 για την υγεία στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι ο αριθμός των νέων που απέχουν από το σεξ έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ, με το 38% των ατόμων ηλικίας 18 έως 30 ετών να δηλώνουν ότι δεν είχαν κανένα σεξουαλικό σύντροφο τον τελευταίο χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταδικάστηκε 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου και τον ξυλοκόπησαν άγρια οι γονείς του


Κυνική ομολογία τρομοκρατών της Χαμάς: Πρώτα τη βίασε ο πατέρας μου, μετά εγώ και ο ξαδερφός μου, αφού τελειώσαμε τη σκοτώσαμε

«Μεγάλη» αποκαλούσαν την προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας - «Τα 15αρια, τα 20αρια πήγαιναν πάνω στην εφόρισσα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης