Με εκτυπωτή 3D θα κατασκευάζουμε τα σπίτια μας στο μέλλον
3D_HOUSE_PRINTING2

Με εκτυπωτή 3D θα κατασκευάζουμε τα σπίτια μας στο μέλλον

Τα trends στον σχεδιασμό κτιρίων για το μέλλον- όλες οι καινοτομίες που έρχονται, οι τεχνικές και οι hi tech λύσεις

Σπίτια υπό εκτύπωση - κατασκευή στο Βόρειο Όστιν του Τέξας.
Το αυτόνομο όχημα έχει ενημερώσει το σπίτι για την ακριβή ώρα άφιξής σας. Το νέο σας σπίτι το είχατε παραγγείλει πριν από μια εβδομάδα. Με την τεχνική του 3D printing, το παραλάβατε σε μόλις 3 μέρες, ακριβώς όπως το ονειρευόσαστε. Με το που φτάνετε, καθώς το όχημα κατευθύνεται προς τη θέση στάθμευσης και φόρτισης, τα led φώτα ανοίγουν φωτίζοντας το δρόμο μπροστά σας.

Η πόρτα ανοίγει με την αναγνώριση της ίριδας του ματιού σας και, το ρομπότ- housekeeper σας υποδέχεται. Παραλαμβάνει τα ρούχα σας ενώ σας ενημερώνει για τις παραγγελίες που έκανε το ψυγείο και εσείς κατευθύνεστε στο μπάνιο για πλύσιμο με το ανακυκλωμένο νερό, καθώς ο φούρνος ολοκληρώνει το ψήσιμο του φαγητού σας.


Η παραπάνω σκηνή δεν προέρχεται από μια sci-fi ταινία, αλλά είναι η λογική εξέλιξη των smart homes. Είναι το σπίτι μας, όπως θα είναι το 2035 ή και ακόμα νωρίτερα, με δεδομένο ότι η τεχνολογία "τρέχει" με ρυθμούς που αλλάζουν ριζικά τη ζωή μας, δημιουργώντας ένα πιο καθαρό, πιο άνετο, πιο sustainable "αύριο". Και αυτή η σκηνή, είναι μόνο σταγόνα στον ωκεανό των εξελίξεων στην αρχιτεκτονική και την οικιστική ανάπτυξη. Ιδού οι πιο καινοτόμες τάσεις που έρχονται... σπίτια μας.



Ουρανοξύστες 



Με τον πληθυσμό να αυξάνεται και τον διαθέσιμο χώρο να μειώνεται, θεωρείται δεδομένο πλέον ότι η ανάπτυξη των πόλεων θα πάρει... κάθετη κατεύθυνση. Με τους ουρανοξύστες του Ελληνικού να... ρίχνουν το τελευταιο οχυρό, καθώς εκεί κατασκευάζονται δύο από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, αυτό μπορεί να μας καταδείξει το πώς θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος.

Οι ουρανοξύστες άλλωστε, μεταλλάσσονται στα πιο ποθητά κτίρια των αυριανών πόλεων. Πώς μεταλλάσσονται;
Στο Ντουμπάι, -όπου ετοιμάζεται ο πρώτος 3D printed ουρανοξύστης- τώρα χτίζεται το Dynamic Hotel. Πρόκειται για τον πρώτο ουρανοξύστη με το μοντέλο του rotating skyscraper. Με ενσωματωμένους μηχανισμούς οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από ΑΠΕ του ίδιου του κτιρίου, κάθε όροφος θα περιστρέφεται κατ' εντολή του ενοίκου του, ώστε να απολαμβάνει τη θέα που θέλει... σήμερα.


Στις ΗΠΑ, οι νέοι ουρανοξύστες δημιουργούνται με το μοντέλο του solar furnace. Οι καθρέφτες του λειτουργούν ως ηλιακά πάνελ, ενώ σε σημεία του είναι τοποθετημένοι και άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι υπολογίζουν την κατεύθυνση του ηλίου, στρέφοντας τα πάνελ στην κατάλληλη κατεύθυνση. Έτσι, ο ουρανοξύστης δεν είναι μόνο ενεργειακά αυτόνομος, αλλά είναι και παραγωγός ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη γειτονιά, ή την περιοχή.


Μήπως δεν σας αρέσουν οι ουρανοξύστες; Στη Σεούλ, χτίζεται το μέλλον αυτές τις μέρες. Όπου μέλλον, οι Infinity Towers, ή λεγόμενοι "αόρατοι πύργοι". Πρόκειται για ουρανοξύστες οι οποίοι στις επιφάνειές τους θα έχουν προτζέκτορες και γιγαντοοθόνες, όπου θα προβάλλονται εικόνες του περιβάλλοντος το οποίο θα "κρύβουν" τα κτίρια. Με αυτό τον τρόπο, οι παρατηρητές ουσιαστικά... δεν θα βλέπουν τους ουρανοξύστες, μέσα στους οποίους θα υπάρχου, μεταξύ άλλων, waterpark, ρόλερ κόστερ κ.α..


Τα σχέδια του μέλλοντος για τους ουρανοξύστες, τους θέλουν να "φιλοξενούν" ανεμογεννήτριες, κήπους, τεχνητά δάση στους ορόφους τους, ως... σταθμούς υπέργειων σιδηροδρόμων και πλατφόρμες προσγείωσης drones-αεροταξί. Το μέλλον των πόλεων είναι συναρπαστικό.



 Πώς θα είναι οι πιο προηγμένοι ουρανοξύστες του μέλλοντος





Σπίτια
Η ανάγκη για όσο το δυνατό μικρότερο αποτύπωμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον οδηγεί τον αρχιτεκτονικό κόσμο σε νέες κατασκευαστικές μεθόδους. Κάποιες από αυτές είναι η συλλογή υλικών από όσο το δυνατό κοντινότερα μέρη, η χρήση sustainable, ή ανακυκλωμένων υλικών (από παλιά κτίρια), το merging με το περιβάλλον όπου χτίζονται τα ακίνητα, αλλά και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αρωγός σε αυτό, καθώς και στην επίτευξη των αυτόνομων, έξυπνων σπιτιών, είναι και η τεχνολογία.



Το internet of things (IoT), το αναγεννητικό και παραμετρικό design, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το 3D printing, η ρομποτική, το big data, το virtual reality είναι μερικές μόνο από τις νέες τεχνολογίες που ήδη είναι διαθέσιμες στα χέρια των αρχιτεκτόνων για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τα σπίτια του μέλλοντος.  


Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού των νέων πόλεων, καθώς τα κτίρια και οι κατασκευές ευθύνονται για το 38% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχουν σχέση με την ενέργεια, ήδη οι αρχιτεκτονικές πρακτικές εστιάζονται στην ενεργειακή αυτονομία: Δίκτυα σένσορων συλλέγουν κάθε είδους data από το κτίριο και, με τη βοήθεια του ΙοΤ και της ΑΙ, αυτό αλληλεπιδρά με τη συμπεριφορά των ενοίκων. Αλλά πώς;


Στο Τόκυο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνδέονται με το σπίτι όταν οι ιδιοκτήτες τους επιστρέφουν, αλλά όχι μόνο για να φορτίσουν. Τα αυτοκίνητα επιστρέφουν ενέργεια στο δίκτυο και λειτουργούν ως μπαταρίες για τα σπίτια. Στις ΗΠΑ, εταιρείες κατασκευάζουν μπαταρίες για σπίτια, ώστε να αποθηκεύεται η ενέργεια που συλλέγεται από τα ηλιακά πάνελ της στέγης.


Με το Hydraloop που παρουσιάστηκε φέτος, τα λεγόμενα "γκρι ύδατα", αυτά για παράδειγμα από τον νιπτήρα ή τη μπανιέρα, συλλέγονται σε υπόγεια δεξαμενή, όπου ανακυκλώνονται για να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα απόβλητα του κάθε σπιτιού συλλέγονται και κομποστοποιούνται επί τόπου και αυτοματοποιημένα για το φαγητό που καλλιεργείται πλέον στους κήπους και τα μπαλκόνια του.  


Στο πολύ κοντινό μέλλον, με τη χρήση τεχνικών virtual και augmented reality, καθώς και cloud computing, ο πελάτης θα μπορεί να "περιπλανηθεί" ψηφιακά στο νέο του σπίτι και να το αλλάξει κατά τα γούστα του. Στη συνέχεια, με τη "βοήθεια" του ΙοΤ, drones και τεχνικών 3D και 4D printing, οι οικίες θα κατασκευάζονται μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, σε ένα κλάσμα του κόστους.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, καλώδια και πρίζες στο σπίτι δεν υπάρχουν. Όλα είναι wireless και ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα που "μανατζάρει" τις ανάγκες, εντοπίζοντας πχ τι λείπει από το ψυγείο ώστε να κάνει παραγγελία στο σούπερ-μάρκετ. Και, στους τοίχους, αντί για μπογιά υπάρχουν οθόνες, στις οποίες μπορεί ο ένοικος να αλλάξει το χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή του, να τοποθετήσει wallpaper, να δει ταινία, ή να εργαστεί.

Στην κρεβατοκάμαρα, τα smart books αλληλεπιδρούν με τα συστήματα VR του σπιτιού, ζωντανεύοντας το story στους τοίχους.

Στην κουζίνα, έξυπνες επιφάνειες αναγνωρίζουν τι έχουμε αφήσει πάνω τους, φροντίζοντάς το, πχ κρατώντας τον καφέ ζεστό και το αναψυκτικό κρύο. Στο σαλόνι, τα αθλητικά γεγονότα ή οι ταινίες προβάλλονται σε περιβάλλον 4D, στο γραφείο οι συνεργάτες εμφανίζονται σε ολογράμματα, ενώ ακόμα και στην τουαλέτα, γίνεται ανάλυση των αποβλήτων για ιατρικούς σκοπούς. Καλώς ήρθατε στο μέλλον...


Ειδήσεις σήμερα:

Το TikTok των Ελλήνων πολιτικών προσέλκυσε το Reuters - Πώς θα κερδίσουν τη «χαμένη γενιά»

Ισόβια σε δύο Πακιστανούς που βίασαν ομαδικά 26χρονη μπροστά στον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

Δεν μπορεί να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Κατρούγκαλου, να παραιτηθεί αν εκλεγεί, λένε από το ΥΠΕΣ

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης