Τα ελληνικά δεν έγιναν για μια ψήφο επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ: Ο μύθος και η αλήθεια

usa_ellada_glwssa_art

Πώς ξεκίνησε η «ιστορία» - Ξ. Ζολώτας και Χ. Τάσκα – Ο φιλέλληνας Daniel Webster – Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί και έχουν γραφτεί πάρα πολλά, τα οποία κινούνται στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την αλήθεια από το ψέμα. Πρόκειται συνήθως για αληθοφανείς ιστορίες, που προκαλούν ζωηρή εντύπωση αλλά που συνήθως δεν τεκμηριώνονται επαρκώς. Γίνονται εύκολα αποδεκτές από πολλούς και πολλές, λάτρεις των συνωμοσιών συνήθως και οι ψύχραιμες και τεκμηριωμένες γνώμες που τις αποδομούν, τις περισσότερες φορές περιθωριοποιούνται.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ιστορία της μίας ψήφου για την οποία τα ελληνικά δεν έγιναν η επίσημη γλώσσα των Η.Π.Α. Έχει «ζωή», τουλάχιστον 50 ετών. Με την εμφάνιση του διαδικτύου, όπου ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι του κατέβει, η ιστορία εμπλουτίστηκε και με νέα στοιχεία. Παράλληλα όμως, άρχισαν να εμφανίζονται και κάποιοι που ισχυρίζονταν ότι όλα αυτά είναι μύθος. Στηριγμένοι σε πηγές, γεγονότα και λογικές εξηγήσεις, θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πραγματικότητα.
usa_hellas

Η αρχή της «ιστορίας»

Πότε ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, είναι άγνωστο. Κάποιοι αναφέρουν ότι ξεκίνησε από τον αείμνηστο Ξενοφώντα Ζολώτα (1904-2004), που ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα, είχε εκφωνήσει δύο λόγους στα πλαίσια των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας (1957 και 1959). Οι λόγοι ήταν γραμμένοι και εκφωνήθηκαν στα αγγλικά με τη χρήση όμως μόνο ελληνικής ετυμολογίας λέξεων (πλην βέβαια κάποιων απαραίτητων αγγλικών, όπως άρθρα, σύνδεσμοι και προθέσεις).

Οι λόγοι που εκφωνήθηκαν στην Ουάσινγκτον, προκάλεσαν τεράστια εντύπωση και ίσως οδήγησαν ορισμένους να επινοήσουν την ιστορία της μίας ψήφου. Περισσότερο σαφής, ήταν ο Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Τάσκα (1912-1979), πρεσβευτής των Η.Π.Α. στη χώρα μας. Ο Τάσκα, ήταν μάλιστα πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1974, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Θα τον «συναντήσουμε» σ’ ένα σχετικό άρθρο που ετοιμάζουμε.
HENRY_TASCA

Ο Τάσκα, σκοτώθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 22 Αυγούστου 1979, σε τροχαίο δυστύχημα. Ο γιος του, μερικά χρόνια αργότερα, κατηγόρησε ευθέως τον Χένρι Κίσιντζερ, λέγοντας ότι αυτός ευθυνόταν για τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Τάσκα, πριν έρθει στην Ελλάδα, ήταν πρέσβης των Η.Π.Α. στο Μαρόκο, από το 1965, ως το 1969. Στις 20 Δεκεμβρίου 1969, ορίστηκε ως νέος πρέσβης της χώρας του στην Ελλάδα. Στις 15 Ιανουαρίου 1970, έδωσε τα διαπιστευτήριά του. Αν και η θητεία του έληγε το 1973, μετά από παρέμβαση του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας (1899-1989) ολοκλήρωσε τη θητεία του στη χώρα μας στις 16 Σεπτεμβρίου 1974.

Σε επίσημες αμερικανικές πηγές («OFFICE OF THE HISTORIAN» του STATE DEPARTMENT), δεν αναγράφεται στη συνέχεια καμία άλλη χώρα στην οποία υπήρξε πρεσβευτής ο Τάσκα ή, έστω, κάποια δραστηριότητά του ως διπλωμάτης…
henry-j-tasca-deputy-for-economic

Επανερχόμαστε όμως στη δήλωση Τάσκα, όπως αυτή καταγράφηκε στην «Εστία» στις 17/8/1970: «Αναλογιζόμενος την σημασίαν της συναντήσεώς σας, ανεθυμήθην κάποιον, ο οποίος μου είπεν, ότι αι Ηνωμέναι Πολιτείαι, κατά τας πρώτας των ημέρες (ως έθνους), τόσον εθαύμαζαν την σοφίαν και τας γνώσεις της αρχαίας Ελλάδος, ώστε όταν οι ιδρυταί της χώρας μας, συνήλθον δια ν’αποφασίσουν ποια θα ήτο η εθνική γλώσσα των Η.Π.Α., η υπόθεσις ετέθη ως «κορόνα – γράμματα», μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής. Και η ελληνική (γλώσσα) απώλεσε (ενν. έχασε) με διαφοράν μιας ψήφου. Αν δεν ήτο η ψήφος εκείνη, του Δανιήλ Ουέμπστερ, γεγονός είναι, ότι δεν θα ευρισκόμην ενώπιον υμών, ομιλών την αγγλικήν».
Διαβάζοντας προσεκτικά τις δηλώσεις Τάσκα, που φαίνεται ότι πυροδότησαν την ιστορία που μας απασχολεί σήμερα, εντοπίζουμε δύο σημεία: «…ανεθυμήθην κάποιον, ο οποίος μου είπεν…». Κάποιος, αόριστα, του είπε κάποια πράγματα. Δεν ανέφερε επίσης πότε έγινε η περιβόητη ψηφοφορία, παρά μόνο το αποτέλεσμά της.

Το καινούργιο στοιχείο που προέκυψε από τις δηλώσεις Τάσκα, ήταν η αναφορά στον Δανιήλ Ουέμπστερ, η ψήφος του οποίου έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αγγλικής. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, έγραψαν ότι ο Ουέμπστερ ήταν ένας «Αμερικανοεβραίος μισέλλην», κάτι που κάνει την όλη θεωρία συνωμοσίας πιο εύπεπτη. Ο Νίκος Σαραντάκος, γράφει ότι ο Ουέμπστερ ήταν υπαρκτό πρόσωπο, ήταν όμως οκτώ ή δώδεκα ετών όταν, θεωρητικά, έγινε αυτή η ψηφοφορία και δεν ήταν Εβραίος. Ας δούμε όμως ποιος ήταν πραγματικά ο Δανιήλ Ουέμπστερ ή Ντάνιελ Γουέμπστερ (Daniel Webster), όπως ήταν στα αγγλικά – αμερικάνικα το ονοματεπώνυμό του.
usa_hellas2Ντάνιελ Γουέμπστερ: Ένας ένθερμος φιλέλληνας

Ο Ντάνιελ Γουέμπστερ (1782-1852), ήταν Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός, μέλος του Κογκρέσου και Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., υπό τους προέδρους Harrison, Tyler και Fillmore. Πατέρας του ήταν ο Ebenezer Webster (1739-1808) γεωργός και πολιτοφύλακας και μητέρα του, η Abigail Webster (Eastman) (1739-1816).
Τόσο το όνομα του πατέρα του Ντάνιελ Γουέμπστερ, Εμπενίζερ, όσο και τα ονόματα των αδελφών της μητέρας του (Εζεκιήλ, Δανιήλ και Σάρα), δείχνουν ότι όντως ο Ντάνιελ είχε εβραϊκές ρίζες και εδώ διαφωνούμε με τον Νίκο Σαραντάκο.
Daniel_Webster

Πότε έγινε όμως η περιβόητη ψηφοφορία με την οποία έγινε η αγγλική και όχι η ελληνική, επίσημη γλώσσα των Η.Π.Α. Αν έγινε στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ντάνιελ ήταν το πολύ 18 ετών. Αν υποθέσουμε ότι έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα, υπάρχει κάτι που αποκλείει να ψήφισε σε βάρος της χώρας μας. Ο Γουέμπστερ, ήταν θερμός φιλέλληνας.

Στο βιβλίο του Μπάμπη Μαλαφούρη «Έλληνες της Αμερικής 1528-1948», που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη το 1948 διαβάζουμε (σελ.78-82):
«Στις 8 Δεκεμβρίου 1823, ο Daniel Webster, αντιπρόσωπος από τη Μασαχουσέτη, υπέβαλε πρόταση για να ψηφισθεί από το Κογκρέσο κονδύλι για τον διορισμό ενός Αμερικανού πράκτορος ή επιτρόπου στην Ελλάδα, οποτεδήποτε θα θεωρούσε ο Πρόεδρος συμφέρον να γίνει ένας τέτοιος διορισμός.

Ο Γουέμπστερ είχε υπ’ όψιν του για τη θέση αυτή τον φίλο του και φίλο του Κοραή Edward Everett από τον οποίο ζήτησε στοιχεία σχετικά με την Ελλάδα για να ετοιμάσει τον περίφημο λόγο που εξεφώνησε στο Κογκρέσο στις 19 Ιανουαρίου 1824, για να υποστηρίξει την πρότασή του. Στη μνημειώδη εκείνη αγόρευσή του, που ο Γουέμπστερ την αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο πνευματικό του δημιούργημα, ο μεγάλος ρήτωρ δεν περιορίσθη στο ζήτημα της Ελλάδος υπό την στενή τοπική του σημασία, αλλά ανέλυσε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων πολύ πλατύτερα, εξέφρασε τις ιδέες του για την πολιτική της «Ιεράς Συμμαχίας» και επετέθη κατά των απολυταρχικών συστημάτων των μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης».

Τις απόψεις του Γουέμπστερ, υποστήριξαν οι αντιπρόσωποι Κουκ από το Ιλινόις, Χένρι Ντουάιτ και Φράνσις Μπέιλις από τη Μασαχουσέτη και Πάτρικ Φάρελι από την Πενσιλβάνια. Εναντίον του, ήταν ο Μπάρτλετ από το Νιου Χαμσάιρ και ο Τζον Ράντολφ από τη Βιρτζίνια.
arxeio1
arxeio2
arxeio3

Ο Γουέμπστερ, βρήκε όμως σύμμαχο στο πρόσωπο του Henry Clay από το Κεντάκι, ο οποίος αν και πολιτικός του αντίπαλος τόνισε ότι δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος στην πρόταση αυτή και θεωρούσε καθήκον του να υποστηρίξει την πρόταση του πολιτικού του αντιπάλου. Θεωρώντας ότι οι ομιλίες των Webster και Clay είναι ιστορικές, τις παραθέτουμε, όπως υπάρχουν μεταφρασμένες στο βιβλίο του Μπάμπη Μαλαφούρη για να τις μελετήσουν και οι αναγνώστες μας.
Επανερχόμενοι στο θέμα Webster – ελληνική γλώσσα, πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο ο συγκεκριμένος ένθερμος φιλέλληνας να πήρε θέση εναντίον της χώρας μας σε κάποια ψηφοφορία.
Πώς «μπλέχτηκε» από τον Τάσκα το όνομά του, και μάλιστα με αρνητική αναφορά, στην όλη ιστορία, δεν το γνωρίζουμε…

Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Οι πρωτοπόροι της ανεξαρτησίας των Η.Π.Α., ήταν θαυμαστές της αρχαίας Ελλάδας. Θυμίζουμε ότι ο Τόμας Τζέφερσον, μάθαινε ελληνικά με τη βοήθεια του Θεσσαλονικιού Ιωάννη Παραδείση (John Paradise). Έχουμε γράψει γι’ αυτό σε πρόσφατο άρθρο μας για τους πρώτους Έλληνες στην Αμερική. Δεν υπάρχει όμως καμία επίσημη αναφορά, κανένα έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι έγινε κάποια στιγμή ψηφοφορία για το ποια θα ήταν η επίσημη γλώσσα των Η.Π.Α.
Ο Νίκος Σαραντάκος, γράφει ότι ανάλογες ιστορίες κυκλοφορούν και σε άλλες παραλλαγές «όπου στη θέση της ηττημένης για μία ψήφο γλώσσας είναι τα εβραϊκά (που δήθεν είχαν επιλεγεί ως γλώσσα της Παλαιάς Διαθήκης), τα γαλλικά (ως γλώσσα του ορθού λόγου), τα πολωνικά ή τα γερμανικά, που είναι και η πιο συχνή παραλλαγή».

Πάντως, σύμφωνα με τον Νίκο Σαραντάκο, όντως έγινε μια ψηφοφορία στο Κογκρέσο για γλωσσικό θέμα. Στις νεοσύστατες Η.Π.Α., ζούσαν πολλοί πολίτες γερμανικής καταγωγής που γνώριζαν ελάχιστα αγγλικά. Τον Μάρτιο του 1794, μια ομάδα Γερμανών που ζούσαν στην πολιτεία της Βιρτζίνια, υπέβαλαν αναφορά στο Κογκρέσο, να μεταφράζονται οι ομοσπονδιακοί νόμοι στα γερμανικά. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στο Κογκρέσο στις 13 Ιανουαρίου 1795.
Δεν τέθηκε θέμα να γίνουν τα γερμανικά επίσημη γλώσσα, αλλά να μεταφράζονται σ’ αυτά οι ομοσπονδιακοί νόμοι. Μια επιτροπή του Κογκρέσου, πρότεινε να μεταφράζονται στα γερμανικά οι νόμοι σε μικρότερο αριθμό αντιτύπων. Αυτή η σύσταση της επιτροπής δεν έγινε δεκτή.
Ακολούθησε ψηφοφορία για την πρόταση των υποστηρικτών των γερμανικών να μην ληφθεί αμέσως απόφαση, η οποία καταψηφίστηκε με 42-41 (να η περιβόητη διαφορά της μίας ψήφου)! Καθοριστική, ήταν η ψήφος του προέδρου του Κογκρέσου Frederick Muhlenberg, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γερμανία, αλλά όντας οπαδός της αφομοίωσης της αγγλικής, δεν ψήφισε την πρόταση!
Frederick_Muhlenberg

Επίλογος

Μέχρι σήμερα, πουθενά στο Σύνταγμα των Η.Π.Α. ή σε άλλο θεσμικό ή νομοθετικό κείμενο της χώρας, δεν υπάρχει ορισμός επίσημης γλώσσας. Τα αγγλικά είναι η εκ των πραγμάτων επίσημη γλώσσα των Η.Π.Α. χωρίς θεσμική κατοχύρωση. Τα τελευταία χρόνια, πληθαίνουν οι φωνές για να γίνει κάτι τέτοιο (θεσμική κατοχύρωση των αγγλικών), ως ανάχωμα στη δημογραφική άνοδο των ισπανόφωνων.

Όπως είδαμε, στα πρώτα χρόνια ύπαρξης των Η.Π.Α. υπήρχε συμπάθεια προς τη χώρα μας που εκδηλώθηκε με την παρουσία Αμερικανών φιλελλήνων στον Αγώνα του ‘21 και με την αποστολή τροφίμων κλπ από τις Η.Π.Α. προς τη χώρα μας. Αν και στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα οι Έλληνες στις Η.Π.Α. ήταν ελάχιστοι, η αίγλη της αρχαίας Ελλάδας, επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό σημαίνοντες Αμερικανούς πολιτικούς. Πάντως, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ήταν η Αϊτή, το… Χαΐτιον όπως ονομαζόταν τότε(1822).
richard_clogg

Αν και ο διαπρεπής Βρετανός ιστορικός Richard Clogg, στο έργο του «A Concise History of Greece, 1770-2000» («Συνοπτική Ιστορία της Ελλάδας, 1770-2000») γράφει στην πρώτη σελίδα:
«Ο σεβασμός που είχε εξασφαλίσει η γλώσσα και ο πολιτισμός του αρχαίου ελληνικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη (αλλά και στις τότε νεοσύστατες Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα αρχαία ελληνικά παραλίγο να υιοθετηθούν ως επίσημη γλώσσα)…», στη νεότερη έκδοσή του, που κυκλοφόρησε το 2013 στα αγγλικά, διαφοροποιείται: «…some of the founding fathers were nurtured on the classics» («…ορισμένοι από τους ιδρυτές του κράτους είχαν κλασική παιδεία»).
Η περίφημη ψηφοφορία λοιπόν, κατά την άποψή μας, αποτελεί μύθο. Αν κάποια ή κάποιος έχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι αυτή έγινε, μπορούν να τα παραθέσουν για να μελετήσουμε περαιτέρω το θέμα.

Πηγές:
Μπάμπης Μαλαφούρης, «Έλληνες της Αμερικής, 1528-1948», Νέα Υόρκη 1948
Νίκος Σαραντάκος, «ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΛΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ», Εκδόσεις ΕΑΠ, 2019
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (154)

ΑΠΟΡΙΑ

Ρε παιδια, εδω, στα 1800, δεν μιλουσαν ελληνικα ουτε στην Ελλαδα, στις ΗΠΑ θα τα καθιερωναν σαν επισημη γλωσσα τους? Θου Κυριε επιτελους!

Ετσι ηταν οι αρχαιοι ελληνες?

Μαυριδεροι υπερβαροι που κατεβαζαν σουβλακια με τζατζικια και αλλα καφτερα κοπανωντας ουζα, που κουναγαν ατεχνα τις κοιλαρες και τους πισινους τους στον ηχο των τσιφτετελιων και διαθετοντας IQ αμοιβαδας? Περιμενω σοβαρες και επιστημονικα εμπεδωμενες απαντησεις!

Ολγα@ [...] [...] [...], Olga

No one imposes the English language on you, life itself requires it

@ΠΠ

Θυμαμαι καποτε στην Κεφαλονια,οταν ζουσε ο Γιασερ Αραφατ,οπου λεγαν οι κεφαλονιτες-Ορε,ο Αραφατ ειναι κεφαλονιτης και το πραγματικο του ονομα ειναι Γερασιμος Αραφατινος,απο την Ερυσσο...

A

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι καταγόμαστε από την Κρήτη. Φύγαμε από την Κρήτη και πήγαμε στην Παλαιστίνη. Ξαναγυρίσαμε στην Κρήτη και ξαναφύγαμε από την Κρήτη και ξαναπήγαμε και εγκατασταθήκαμε μονίμως στην Παλαιστίνη…» Γιασέρ Αραφάτ, Αθήνα 15 Δεκεμβρίου 1981

Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ

M. Ventris('Aγγλος επιστήμων που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική γραφή Β'):"Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ήτο και είναι η ανωτέρα όλων των παλαιοτέρων και νεωτέρων γλωσσών"/Βολταίρος(Γάλλος διανοητής):"Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών"/Goethe (ο κορυφαίος Γερμανός ποιητής):"Η Ελλάδα είναι ο νους και η καρδιά της οικουμένης"/Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, "Παγκόσμια Ιστορία":"Χωρίς τα θεμέλια που έθεσαν οι Έλληνες δεν θα υπήρχε ο νεώτερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η Ελληνική λογοτεχνία είναι η αρχαιότερη της Ευρώπης"/Karl Marx (ο θεμελιωτής του Μαρξισμού):"Οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού παραμένουν άφθαστα πρότυπα" /Bernard Shaw (Ιρλανδός συγγραφέας): "Αν στη βιβλιοθήκη σας δεν έχετε έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σ' ένα σπίτι χωρίς φως"/Martin Heidege (φιλόσοφος):"Για τους Έλληνες η ύψιστη προίκα τους είναι η γλώσσα τους, στην οποία η παρουσία (φιλοσοφικός όρος) ως τοιαύτη φθάνει στην εκκάλυψη και στην κάλυψη. Όποιος δε μπορεί να δει τη δωρεά ενός τέτοιου δώρου προς τον άνθρωπο και όποιος δε μπορεί ν' αντιληφθεί τον προορισμό ενός τέτοιου πεπρωμένου, καθόλου δε θ' αντιληφθεί τον λόγο περί του προορισμού του είναι, όπως ο φυσικός τυφλός δε μπορεί ν' αντιληφθεί τι είναι το φως και το χρώμα"."Τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι μία γλώσσα, αλλά "Η Γλώσσα"/Werner Heisenberg (Γερμανός φυσικομαθηματικός-φιλόσοφος):"Η θητεία μου στην Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκησις. Στη γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία μεταξύ της λέξεως και του εννοιολογικού της περιεχόμενου"/G.Murray (καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης):"Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαριά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα επειδή εκφράζει τις σκέψεις των τελειότερων ανθρώπων"/M. Ventris: "Η αρχαία Ελληνική γλώσσα είχε ανωτερότητα και εξακολουθεί να έχει απέναντι σε όλες τις νεώτερες γλώσσες και, γιατί όχι, απέναντι σε όλες τις λατινικές, γερμανικές ή σλαβικές. Αυτό το εργαλείο είναι το τελειότερο πνευματικό εργαλείο που σφυρηλάτησε ποτέ η ανθρώπινη νόησις"/Ἲμπν Χαλντούν (Ὁ μεγαλύτερος Ἂραβας ἱστορικός) «Πού εἶναι ἡ γραμματεία τῶν Ἀσσυρίων, τῶν Χαλδαίων, τῶν Αἰγυπτίων; Ὃλη ἡ ἀνθρωπότητα ἒχει κληρονομήσει τήν γραμματεία τῶν Ἑλλήνων μόνον!»

Nick

+10000000000

Οι έλληνες ζουν με μύθους

γαλουχούνται με μύθους, διδάσκονται μύθους, δουλεύουν με μυθους και πεθαίνουν για μύθους. Είναι η τύχη μιάς μικρής βαλκανικής χώρας που είναι σχετικά καινούργια σα χώρα, που μπερδεύει την τοποθεσία με την εθνότητα, τη κατασκευασμένη μοντέρνα ελληνική γλώσσα με τις διάφορες διαλέκτους της τοπικής κλασσικής αρχαιότητας. Ξεχνούν οι έλληνες ότι πέρασαν πέντακόσια χρόνια παγκοσμιοποιημένης ρωμαικής αυτοκρατορίας, χίλια χρόνια οπισθοδρομικού βυζαντίου και πεντακόσια χρόνια οθωμανικής αυτοκρατορίας απο τις πόλεις-κράτος που ήταν κάποτε σε αυτό τον τόπο και που δεν είχαν συνείδηση ομοιογένειας παρα μόνον όταν το συμφέρον ήταν κοινό. Αν οι έλληνες μπορούν να αποβάλλουν τους μύθους (και είναι πολλοί περισσοτεροι απο τους αναφερόμενους - π.χ. ο μύθος του έξυπνου λαού ) μπορεί να προοδεύσουν.

...

+1

....

μπούρδες όλα

@Οι έλληνες ζουν με μύθους

μήπως είναι και αυτά που γράφεις - ως Έλληνας - μύθος; Ή δεν είσαι Έλληνας;

Nick

-1000

κα

Οι υπέρμαχοι της θεωρίας της ψηφοφορίας της επίσημης γλώσσας δεν έχουν παρά να την τεκμηριώσουν παραθέτοντας έγκυρες ιστορικές πηγές. Αντ' αυτού το μόνο που βλέπουμε είναι εθνικιστικά παραμυθάκια στο Facebook και στις εκπομπές του Άδωνη και του Βελόπουλου χωρίς κανένα στοιχείο.

LOL

Ναι, όπως έχουν τεκμηριώσει τον Χριστιανισμό ως τη "μόνη αληθινή θρησκεία", έτσι θα κάνουν και με τα εθνικιστικά θέματα...

Τεο-Μοναχο

Ενδιαφερον αρθρο κυριε Στουκα αλλα πολυ μεγαλο για το ζητημα που ασχολειται, για το οποιο ηταν αρκετες το πολυ 40 γραμμες. Ετσι αναγκαστικα το αρθρο πλατυαζει και βγαινει εκτος θεματος. Φαινεται οτι δεν υπηρξε τετοια ψηφοφορια. Και θα ηταν κουτο και καθολου ρεαλιστικο να επιβαλλει στους πολιτες ενα κρατος μια γλωσσα, την οποια καποιοι πολυ ελαχιστοι γνωριζαν και την οποια κανενας δεν την μιλουσε. Σαν παρατηρηση κλεινωντας εχω να πω οτι εαν τα Νεα Ελληνικα δεν ηταν παρομοια με τα Αρχαια σε πολυ μεγαλο βαθμο, πολυ θα αμφεβαλλα για την καταγωγη μας. Και μην πει κανενας φωστηρας οτι τα Νεα Ελληνικα ειναι τεχνητο δημιουργημα του Κοραη και των λογιων του 18ου αιωνα και οτι δηθεν ο λαος μιλουσε αλλη γλωσσα, γιατι θα του πω να διαβασει τον Ερωτοκριτο, τα δημοτικα τραγουδια και τα ακριτικα επη τα οποια γραφτηκαν 300, 400 και 500 χρονια πριν τον Κοραη. Ευτυχως μα σωζει η Γλωσσα μας την οποια ο Μπαμπινιωτης και οι συν αυτω προσπαθουν μετα μανιας να την ευνουχισουν και να την καταστρεψουν.

@Τεο-Μοναχο

συνεχίζεις να αγνοείς τους κανόνες της γλώσσας, που γράφεις, απλοποιώντας την ακόμα πιο πολύ και από αυτούς, που εσύ χωρίς αποδείξεις και πηγές κατηγορείς.

Διατηρω τις αμφιβολιες μου φιλε

Και που το ξερεις οτι ο Ερωτοκριτος και τα μεσαιωνικα επη δεν ηταν μονταρισμενα συμφωνα με την γλωσσα της εκκλησιας? Το οτι ο Κοραης "δημιουργησε" γλωσσα με βαση τα εκκλησιαστικα και τα αρχαια συγγραμματα ειναι σιγουρο και αποδεδειγμενο.Πως ομως μπορουμε να ξερουμε πως ηταν η καθομιλουμενη στον σημερινο ελλαδιτικο χωρο και αλλου? Συμφωνα με τα ιστορικα στοιχεια η πλειοψηφεια των πολιτων του αρχικου νεοελληνικου κρατους ηταν αλβανοφωνοι. Οι μονοι ελληνοφωνοι αποδεδειγμενα την εποχη αυτη, ηταν οι σμυρνιοι και οι κατοικοι των παραλιων της Μαυρης Θαλασσας.

Ρε παιδια αληθευει?

Οτι ο Ερρικος ο Τάσκας ηταν καθαροαιμος αλσατικος, ωωωωωπα, συγνωμη, ελληνας ηθελα να γραψω ,ο οποιος ηθελε να ενωσει την Ελλαδα με την Κυπρο, ομως τον εξαπατησαν οι υπουλοι ανθελληνες εβραιοι (που μας ζηλευουνε και ολο μας κουτσομπολευουνε) και αντι να γινει η ενωση, η μιση Κυπρος πασαριστηκε στους τουρκους?

New Yorker

"Καλησπέρα,όταν θα μάθετε ορθογραφία("καμμία" και "εαν"),θα σας απαντήσω εκτενέστερα. Μ.Σ." Αυτο και μονο διχνει χαμηλο δημοσιογραφικο επιπεδο. Φυσικα δεν θα αναφερθω στα σχολια ορισμενων αλλα κυριε Μ.Σ μερικοι απο εμας γεννηθηκαμε εκτος Ελλαδος η φυγαμε πολλοι μικροι και ισως πολλοι απο εμας να μην τελειωσαμε δημοτικο. Μπορει η ορθογραφια μας να μην ειναι στο επιπεδο σας, μπορει να μας στερείται το δικαιωμα ψηφου, αλλα η ψυχη μας ειναι στην Ελλαδα και ειμαστε πρωτα Ελληνες ασχετος που ζουμε και με το πω γραφουμε . Προσωπικα, σε οποιοδηποτε σημειο του πλανητη και να ειμαι πριν ακομη κοιταξω τις χρηματαγορες ξεκινω την ημερα μου με μια γρηγορη ματια στα νεα απο την Ελλαδα. Εαν και ερχομαι αρκετες φορες τον χρονο στην Ελλαδα, φυσικα δεν ειναι το ιδιο με εσας ζητε εκει αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ημαστε λιγοτερο Ελληνες. Χαιρετισμους απο την ηλιολουστη ΝΥ.

Μιχάλης Στούκας

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.Είμαι,μάλλον,ο μόνος που απαντάει σε σχόλια αναγνωστών,πάντα σε κόσμιο ύφος.Μπορείτε να δείτε προηγούμενα άρθρα μου αλλά και στο σημερινό.Όταν κάποιος ή κάποια,ανώνυμα,ειρωνεύεται το επώνυμό μου,χωρίς λόγο,με μειώνει και με κατηγορεί συλλήβδην,βάζοντάς με δίπλα στον Κ.Πλεύρη,από τον οποίο με χωρίζει άβυσσος,είναι αδύνατο να διατηρήσω την παροιμιώδη ψυχραιμία μου.Γιατί δεν γράφετε για τα σχόλια εναντίον μου παρά στέκεστε σε μία(στις 100)απαντήσεις μου.Δεν είμαι δημοσιογράφος και δεν σκοπεύω να γίνω.Δεν σας στέρησα καμία ψήφο,δεν έχω καμία αρμοδιότητα.Είμαι σίγουρος ότι είστε περισσότερο Έλληνας από πολλούς εδώ στην Ελλάδα,έχω συγγενείς και φίλους ξενιτεμένους.Δεν κρίνω τους ανθρώπους από την ορθογραφία ή τις γνώσεις,αλλά κάποια στιγμή,το ποτήρι ξεχειλίζει...Ευγενέστατε κύριε New Yorker,σας ευχαριστώ θερμά,καλή σας μέρα.Μιχάλης Στούκας.

Μήτσος

Μου κάνει εντύπωση που ζείτε σε μία από τις καλύτερες χώρες του κόσμου (Αμερική) και ασχολείστε ακόμα με την Ελλάδα... Με την Ελλάδα!! Εγώ περιμένω πως και πως, να βγει επιτέλους η πράσινη κάρτα μου και να έρθω να ζήσω Αμερική για πάντα, κι εσείς θέλετε να έρθετε Ελλάδα!! Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν όντως σημαντικοί, σήμερα είμαστε απλά μια κουτσουλιά στο χάρτη...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης