Έφυγε από τη ζωή ένας από τους τελευταίους επιζώντες της σφαγής της μεραρχίας Άκουι στην Κεφαλονιά από τους ναζιστές

akoui

Το 1943 οι ναζί εκτέλεσαν στο νησί περίπου πέντε χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες

Ένας από τους τελευταίους επιζώντες της ναζιστοφασιστικής σφαγής των ιταλικών στρατευμάτων στη μάχη της Κεφαλονιάς το 1943, ο Τζουζέπε Μπενινκάζα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών. Ο Μπενινκάζα είχε γεννηθεί στο Καστρονόβο της Σικελίας, αλλά ζούσε στο Κλίφσαϊντ Παρκ του Νιού Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ.

Βίντεο: Το 2016 ο δήμος Κεφαλονιάς τον είχε τιμήσει

Ο Δήμος Κεφαλονιάς τίμησε τον τελευταίο επιζώντα της Ιταλικής Μεραρχίας Άκουι Giuseppe Benincasa


Μέχρι πέρυσι, ο Μπενινκάζα επέστρεφε στη Σικελία και συμμετείχε ανελλιπώς στην ημέρα μνήμης για το τέλος του πολέμου στην Ιταλία στις 25 Απριλίου. Σε μία περίπτωση είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο για να δώσει σχετική διάλεξη.

Ο ίδιος, μολονότι ήταν αγρότης, έτρεφε μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, την ποίηση και την αρχαιολογία. Αφηγήθηκε μάλιστα την εμπειρία του, της Κεφαλονιάς, σε ένα βιβλίο με τίτλο «Μνήμες της Κεφαλονιάς», όπου αναπαρέστησε τα γεγονότα της μάχης της μεραρχίας Άκουι, η οποία μετά τη συνθηκολόγηση της 3ης Σεπτεμβρίου 1943 αρνήθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στο πλευρό των ναζιστοφασιστών.

Σε αντίποινα, οι ναζί εκτέλεσαν περίπου πέντε χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες. Ο Μπενινκάζα σώθηκε, διότι παρέστησε τον νεκρό ανάμεσα στις σορούς των συμπολεμιστών του που είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Λιποθύμησα από τον πόνο και την απελπισία. Όταν ξύπνησα, ήταν σκοτάδι, βρέθηκα γιομάτος αίματα, με πτώματα να σωριάζονται πάνω και γύρω μου. Πονεμένος ακόμη και λερωμένος από τα αίματα και με τον πόνο στην κνήμη και τον πυρετό, μόλις και μετά βίας στεκόμουν στα πόδια μου. Προσπάθησα να προχωρήσω έρποντας, αλλά τα αγκάθια μου πλήγωναν τα χέρια. Δεν είχα άλλη επιλογή, έπρεπε να φθάσω στα Βαλσαμάτα, εάν ήθελα να σωθώ», διηγείται στο βιβλίο του ο ίδιος για την πολεμική του περιπέτεια.

Κατόπιν, ο Μπενινκάζα βρήκε καταφύγιο και φιλοξενία σε ελληνικές οικογένειες, μεταξύ αυτών και του δημάρχου στα Βαλσαμάτα, ο οποίος τον βοήθησε εκδίδοντας μία πλαστή ταυτότητα στο όνομα Γιώργος Γιαννόπουλος. Ο Μπενινκάζα ενώθηκε κατόπιν με τη ανταρτική μεραρχία του ΕΛΑΣ και ήλθε σε γάμο με την Ελληνίδα Μαρία, η οποία μετά τον πόλεμο τον ακολούθησε στη Σικελία και κατόπιν στις ΗΠΑ.

Ο Μπενινκάζα ήταν γνωστός στους κύκλους των αντιστασιακών ως ο «Τζου Πιπίνου» και πάντοτε ήταν πρόθυμος να διαδώσει τις εμπειρίες του για τον πόλεμο και τη μάχη κατά του φασισμού, ενώ ακόμη δεν δίσταζε να δώσει τη μάχη και στις δικαστικές αίθουσες για τα ιδανικά της Δημοκρατίας.

Το χρονικό της φρίκης

Σε έναν λόφο του Αργοστολίου βρίσκεται το μνημείο για ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια της ιστορίας του νησιού. Το 1943, η Βέρμαχτ, μετά τη ρήξη ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την Ιταλία, εκτέλεσε 5.200 στρατιώτες της ιταλικής μεραρχίας Acqui. Η σφαγή της Κεφαλονιάς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στη νότια Ευρώπη.

Η Κλοτίλντε Περότα είναι πρόεδρος του ελληνικοϊταλικού πολιτιστικού συλλόγου «Mediterraneo» στην Κεφαλονιά. «Αρχικά διοργανώναμε κυρίως εκθέσεις και συναυλίες» λέει, επισημαίνοντας ότι στόχος ήταν η διατήρηση της διπλής πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού. Εν συνεχεία όμως ο σύλλογος εστίασε περισσότερο στην ιστορία, κυρίως στη σφαγή του 1943. «Έχουμε στήσει στο μεταξύ ένα μικρό μουσείο. Επισκέπτες έρχονται συχνά και ενημερώνονται. Και το 2003 είχαμε μια διάσκεψη όπου παραβρέθηκαν επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία» αναφέρει η Κλοτίλντε Περότα.

Αφού η Ελλάδα τέθηκε υπό στρατιωτική κατοχή αρχικά από τη φασιστική Ιταλία και αργότερα από τη ναζιστική Γερμανία, η Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά του Ιονίου βρίσκονταν αρχικά υπό ιταλικό έλεγχο. Όταν στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 έγινε γνωστό ότι η Ιταλία συνθηκολόγησε απέναντι στις συμμαχικές δυνάμεις, ο άξονας Χίτλερ-Μουσολίνι έσπασε. Τα γερμανικά στρατεύματα, που εν μέρει ήταν σταθμευμένα στην Κεφαλονιά, ενισχύθηκαν και πήραν τον έλεγχο του νησιού. Ο Ιταλός διοικητής Αντόνιο Γκαντίν, θερμός υποστηρικτής του Χίτλερ, αποφάσισε να ταχθεί με το μέρος των γερμανικών στρατευμάτων.

Ο Ιταλός διοικητής επέτρεψε στους στρατιώτες του να ψηφίσουν και αυτοί αποφάσισαν να πολεμήσουν κατά των Γερμανών. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες με τη Βέρμαχτ. Συνολικά έπεσαν 1300 ιταλοί και περίπου 40 γερμανοί στρατιώτες. Από την 21η Σεπτεμβρίου η Βέρμαχτ αποφάσισε να εκτελέσει ανηλεώς και χωρίς καμία νομική διαδικασία όσους Ιταλούς είχαν παραδοθεί. Έως τις 24 Σεπτεμβρίου εκτελέστηκαν με τέτοιο τρόπο 5.200 Ιταλοί στρατιώτες. Για την Ιταλία αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν μια ιστορική καμπή στην Κεφαλονιά, εξηγεί η Κλοτίλντε Περότα. «Για εμάς αυτά τα γεγονότα ήταν η αρχή της αντίστασης κατά του φασισμού του Μουσολίνι από πλευράς των ιταλών στρατιωτικών».

Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας και η ναζιστική σφαγή άλλαξε την εμπόλεμη καθημερινότητα και για τους Έλληνες στην Κεφαλονιά. Μετά από σχετικά ήρεμα χρόνια υπό ιταλική κατοχή, η εισβολή των γερμανών κατακτητών άλλαξε τα πάντα. «Όταν οι άνθρωποι είδαν τους Γερμανούς να εκτελούν εν ψυχρώ τους ιταλούς στρατιώτες, έμειναν άναυδοι», αναφέρει η Κλ. Περότα. Έλληνες άρχισαν να προσφέρουν καταφύγιο σε Ιταλούς για να τους γλυτώσουν από την εκτέλεση. Μέχρι πρότινος εχθροί, έγιναν σύμμαχοι. Μέχρι σήμερα η σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία είναι εμφανώς λιγότερο περίπλοκες συγκριτικά με τις ελληνογερμανικές.

Η Γερμανίδα μεταφράστρια, Ντόρις Βίλε, ζει τα τελευταία 30 χρόνια στην Κεφαλονιά και ασχολείται με τη ναζιστική σφαγή στην Κεφαλονιά στο πλαίσιο της δουλειάς της. Πάντως η ίδια πληροφορήθηκε το αιματηρό γεγονός από σύμπτωση, όπως λέει. «Ζούσα ήδη κάποια χρόνια εδώ, ώσπου στο τέλος της δεκαετίας του 1990 έμαθα τυχαία για πρώτη φορά κάτι για τη σφαγή. Τότε είχα δει και μεταφράσει έναν ταξιδιωτικό οδηγό για το νησί, ο οποίος περιλάμβανε στην ιταλική εκδοχή του ένα κεφάλαιο για τη σφαγή, το οποίο στη γερμανική εκδοχή απλά απουσίαζε. Τότε ρώτησα και η (Ελληνίδα) συγγραφέας απάντησε ότι δεν μπορεί να το κάνει κανείς αυτό σε Γερμανούς τουρίστες. Γι' αυτό απλά το παρέλειψε».

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Κυρίως η ταινία «Το μαντολίνο του λογαχού Κορέλι», που αφορά την περίοδο της Κατοχής και έχει αναφορές στη σφαγή, έκανε ευρύτερα γνωστή εκείνη την περίοδο. Μεταξύ των κομπάρσων ήταν και αρκετά άτομα μεγάλης ηλικίας που βίωσαν εκείνο το διάστημα και εν μέρει συμμετείχαν στην αντίσταση. Εκείνη η περίοδος έφερε πιο κοντά Έλληνες και Ιταλούς, λέει η Ντόρις Βίλε, προσθέτοντας ότι γεννήθηκαν φιλίες που σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε μέχρι σήμερα.

Η Γερμανίδα μεταφράστρια υπογραμμίζει ότι δεν έχει προβληθεί επαρκώς το δράμα του ελληνικού πληθυσμού μετά τη σφαγή των Ιταλών στρατιωτών από τους ναζί. «Στους 12 μήνες γερμανικής κατοχής που ακολούθησαν τη σφαγή κατακάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, παρατηρώντας ότι παρά τις δημοσιεύσεις των τελευταίων ετών σχετικά με το θέμα, η Γερμανία έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της σε ό,τι αφορά τα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Victor

Τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων τα έκαναν οι κομμουνιστές.

αλεξ

για τα αμετρητα εγκληματα που διεπραξαν τα αγγλοαμερικανικα στρατευματα στη γερμανια ελπιζω να εχουμε αναλογο αφιερωμα..μιλαμε για πραγματικη εθνοκαθαρση απο τους πολιτισμενους αγγλοσαξωνες εναντιον ενος λαου που ειχε ηδη συνθηκολογησει..αλλωστε οι αμερικανοι κατεσφαξαν και απειρα ιταλικα στρατευματα με τα την εισβολη στην ιταλια σκοτωναν εν ψυχρω ιταλους στρατιωτες που δεν πολεμουσαν καν..

Γερμανός

Εσείς οι Έλληνες ζητε με παραμύθια. Οι Γερμανοί δεν εκτέλεσαν και δεν έκλεψαν τα βουνά χρυσού που είχατε στη τράπεζα. Φτωχοί είμασταν τότε, φτωχοί είσαστε και σήμερα. Μη κοροϊδεύεται τον εαυτό σας. Να ξεπληρώσετε τα χρέη σας στο Γερμανό φορολογούμενο και μη μιλάτε.

Λουιζα

Μεταξυ 29 Σεπτεμβριου και 1 Οκτωμβριου 1944 στρατιωτες των SS της 16 μεραρχιας πεζικου, διεπραξαν ισως το μεγαλυτερο και πιο κτηνωδες εγκλημα πολεμου που εχει ονομαστει απο τους Ιταλους ως η σφαγη του Marzabotto. Σε αυτη τη περιοχη εσφαξαν, διαμελισαν με χειροβομβιδες και εκαψαν ζωντανους με φλογοβολα περιπου 770 ανθρωπους κυριως γυναικες, παιδια, καθως και μερικους αντιστασιακους και στα γυρω χωρια εσφαξαν αλλους 1000 περιπου. Απο τα θυματα αυτα περιπου 200 ηταν μωρακια λιγων ημερων. Ενα απο τα θύματα αυτα ηταν και ο Ιταλος παππους μου Giuseppe Lovari. o οποιος καηκε ζωντανος απο φλογοβολο συμφωνα με μαρτυριες των ελαχιστων που σωθηκαν επειδη τραυματισμενοι εκαναν τους νεκρους. Γι αυτους που λενε στα σχολια για τις σφαγες των Κομμουνιστων στην Ελλαδα, εχω να πω οτι εδω δεν κανουμε διαγωνισμο για το ποιοι ηταν τα μεγαλυτερα καθαρματα, αλλα μιλαμε για την κτηνωδια ενος ολοκληρου στρατου και οχι μεμονωμενες περιπτωσεις εγκληματων απο στρατιωτες οπως εχει συμβει σε καθε πολεμο τους τελευταιους αιωνες. Δεν νομιζω οτι οι Κομμουνιστες αμφισβητουν τα εγκληματα τους, απλα προσπαθουν να τα δικαιολογησουν σαν πολεμικα αντιποινα που ομως δεν αναιρουν και τη δικη τους κτηνωδια. Στην περιπτωση ομως την Γερμανοτσολιαδων εν Ελλαδι και των εκπροσωπων των στη Βουλη, εχουμε αρνηση αυτων των εγκληματων μιλωντας για προπαγανδα των Συμμαχων και αλλοιωση της Ιστοριας απο τους νικητες. ΄΄Κυριοι'' ειστε καταπτυστοι και καταδικασμενοι στη συνειδηση της ανθρωποτητας εσεις και αυτοι που σας εκπροσωπουν.

ΝΑ ΛΕΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Οι κομμουνιστοσυμμοριτες που ονειρευονται σημερα δικτατοριες και λαικα δικαστηρια εσφαξαν περισσοτερους Ελληνες παρα οι γερμανοι και οι ιταλοι μαζι. Ο γερμανικος στρατος τοτε ηταν ανικητος και πολυ οργανωμενος μας αρεσει δεν μας αρεσει.

Οι αλήθειες σου σε είδηση για τον εμφύλιο ,

όχι σε είδηση που αφορά θηριωδίες των Ναζί, εκτός και αν προσπαθείς τεχνηέντως μέσω συγκρίσεων να τις υποβαθμίσεις ... Και τι υπονοείς ακριβώς με τη φράση ''Ο γερμανικος στρατος τοτε ηταν ανικητος και πολυ οργανωμενος μας αρεσει δεν μας αρεσει.'' ότι δικαιούτο να σφάζει μήπως ?

Θανάσης

Για ποιο λόγο γράφεται ναζί και όχι Γερμανοί; Τι ήταν οι ναζί; Κινέζοι;

Ξυλο απελεκητο

Εσύ μπορεί να κατάφερες να το συνειδητοποίησες πρόσφατα ότι οι ναζί ήταν γερμανοι και να σου φαίνεται κρυφή γνώση που μας κρύβει η ελίτ αλλά το 99.99% ξέρουν ποιας εθνικότητας ήταν οι ναζί. Άλλοι το διάβασαν μία-δύο φορές και το έμαθαν.

Ψάξε λίγο στο διαδίκτυο ...

για την εθνολογική σύνθεση των στρατευμάτων των Ναζί ..... Σκανδιναβοί, Βαλκάνιοι, Ινδοί .... Μέχρι και Έλληνες φιλοναζί επιχειρήθηκε να ενταχθούν με την ΕΣΠΟ πριν ανατιναχθούν σε πολύ μικρά κομματάκια από τον αντιστασιακό ήρωα Κώστα Περρίκο και τα παλικάρια της ΠΕΑΝ ....... Ψάξε μόνος σου μην επαναλαμβάνω με δικά μου λόγια αυτά που γράφουν τα βιβλία.....

ΜΠΕΝ ΤΕΝ

Θεός σχωρεστον! Πάντως και οι Ιταλοί εκτέλεσαν αρκετούς Έλληνες δεν ήταν καλοπαιδα.

Υπάρχει μια έντονη προπαγάνδα

Ότι όλα τα εκγλήματα έγιναν απο τους Γερμανούς και οι Ιταλοί απλά έκοβαν βόλτες με τις κιθάρες τους και τραγουδούσαν!!! Κάτι που βέβαια δεν είναι αλήθεια και οι Ιταλοί είχαν κάνει εκγλήματα . Ειδικά στο θέμα των βιασμών οι Ιταλοί είχαν κάνει σαφώς τους πιο πολλούς απο τις κατοχικές δυνάμεις. Ενω η Βέρμαχτ σαν πιο πειθαρχημένος στρατός είχε ελάχιστα τέτοια περιστατικά.

db

Γερμανοι και Ιταλοι αποτελουσαν κατοχικη δυναμη στην Ελλαδα. Αν σφαχτηκαν μεταξυ τους κανενα προβλημα. Επιπλεον ο πολλαπλα και ευφυεστατα χρησιμοποιουμενος ορος Ναζι, δινει αφεση αμαρτιων και γερμανοκαθηκια λες και δεν ηταν ολοι στρατιωτες του γερμανικου στρατου, και τα μελη του κομματος οι μονοι εγκληματιες. Για τους Ιταλους γιατι το το αρθρο δεν τους χαρακτηριζει ομοιως Φασιστες?????

Ιδεολογικό πλεονέκτημα

“Ακολούθησαν σφοδρές μάχες με τη Βέρμαχτ. Συνολικά έπεσαν 1300 ιταλοί και περίπου 40 γερμανοί στρατιώτες.” Μάλλον ξέρω ποια ιδεολογία πρέπει να ακολουθήσω όταν το έθνος μου απειλείται από όλες τις πλευρές με αφανισμό για να αγωνιστώ αποτελεσματικά

Αααα, τώρα κατάλαβα

Τις δολοφονίες τις έκαναν οι ναζί και όχι οι Γερμανοί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

black_sea

Τι προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας- Τα Διεθνή Δικαστήρια και η οριοθέτηση της ΑΟΖ από αυτά- Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τα Διεθνή Δικαστήρια και η συσχέτισή τους με τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

13
smoke3

Οι πρόγονοί μας ήταν άκρως φυσιογνωμιστές και ¨ειδικοί ¨στη αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Έχω βρει άπειρα άρθρα γύρω από τα θέματα αυτά. Διάλεξα σήμερα κάτι σχετικό με το τσιγάρο διότι συν τοις άλλοις ήταν και επικίνδυνα θεριακλήδες.

main-qimg-c0c70b30bd9c25dd5b5e897f0809c6f1

Η καταγωγή του Σπάρτακου - Πώς βρέθηκε στη Ρώμη; - O Σπάρτακος επικεφαλής εξεγερμένων δούλων κατατροπώνει τις ρωμαϊκές δυνάμεις - Η σύγκρουση του Σπάρτακου με τον Μάρκο Λικίνιο Κράσσο και ο θάνατός του - Ήταν ο Σπάρτακος κοινωνικός επαναστάτης;

9
2_23

Με τα δύο πιο πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στη χώρα μας θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο: πρόκειται για το δυστύχημα στο Δερβένι Κορινθίας στις 30/9/1968 με 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες και τη σύγκρουση δύο τρένων μεταξύ Ορφανών και Δοξαρά Λάρισας στις 16/1/1972 με 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

5
sitaras-for-5-oct-2019-photo-1

Αν γυρίσουμε πίσω στο 1834 και πάρουμε την Αιόλου προς το αντίθετο ρεύμα εκείνου που οδηγούσε στην Ακρόπολη, θα συναντούσαμε την Πλατεία Λουδοβίκου, σημερινή Κοτζιά-Δημαρχείου για τους πιο πολλούς. Η πλατεία Λουδοβίκου πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Όθωνα, βασιλιά της Βαυαρίας. Η περιοχή λεγόταν και «Βορεία Άκρα» διότι αποτελούσε τα βόρεια σύνορα της πόλης, που τα υπερασπιζόταν μάλιστα η μοναδική ελληνική πυροβολαρχία με τα 21 κανονάκια της.