LIVE

Κορωνοϊός

Ο άγνωστος Παύλος Σαντορίνης: Μαθητής του Αϊνστάιν και εφευρέτης του ραντάρ

santorinis4

Ποιος ήταν ο Παύλος Σαντορίνης - Το ελληνικό ραντάρ και οι άλλες εφευρέσεις του - Οι σπουδές και η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία - Η αποθέωση του Παύλου Σαντορίνη στο τέλος της πανεπιστημιακής του καριέρας

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι ότι μπορεί να βρει κάποιος με μια απλή ή πιο σύνθετη αναζήτηση στοιχεία για κάποια πρόσωπα τα οποία δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο ή είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.

Για τον Παύλο Σαντορίνη γνωρίζαμε από το λήμμα της Εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ- ΛΑΡΟΥΣ- ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ που αναφέρεται σ' αυτόν ,ότι ήταν φυσικός και εφευρέτης. Αναφέρονται με περισσότερα στοιχεία μερικές από τις εφευρέσεις του (ραδιοπυροσωλήνας, εκατοστομετρικό ραντάρ κ.α.). Ωστόσο σε καμία άλλη γενική εγκυκλοπαίδεια δεν γίνεται αναφορά σ' αυτόν.

Εξαίρεση αποτελεί η ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (έκδοση 2016) που περιλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό του Σαντορίνη.

Αναζητώντας στο διαδίκτυο περισσότερα στοιχεία βρήκαμε ότι ο Παύλος Σαντορίνης δεν ήταν απλά ένας πολύ καλός φυσικός, αλλά ένας φυσικός αναγνωρισμένος διεθνώς, ο οποίος με τις εφευρέσεις του προηγήθηκε κατά μερικά χρόνια κορυφαίων ξένων συναδέλφων του. Ας δούμε μερικά στοιχεία γι' αυτόν τον σπουδαίο και σχετικά άγνωστο Έλληνα επιστήμονα.


santorinis


Ένα σύντομο βιογραφικό του Παύλου Σαντορίνη

Ο Παύλος Σαντορίνης ήταν πολιτικός μηχανικός και φυσικός, τακτικός καθηγητής της Πειραματικής Φυσικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής I I του Ε.Μ.Π. και της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής. Γεννήθηκε το 1893, πιθανότατα στην Οδησσό. Από το 1900 ως το 1919 έζησε στη Ζυρίχη. Στο Πολυτεχνείο της ελβετικής πόλης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός ενώ στο Πανεπιστήμιό της, φυσικός.

Από το 1915 ως τριτοετής φοιτητής, ξεκίνησε την ερευνητική του δράση. Ως το 1922 ασχολήθηκε με την Υδραυλική. Μεταξύ άλλων, το 1919 επινόησε τη φωτομετρική μέθοδο παροχής χειμάρρων, η οποία αναφέρεται από τότε λεπτομερώς σε ξένα συγγράμματα.

Από το 1922 ως το 1927 ασχολήθηκε με την Στατική των Κατασκευών και κατασκεύασε (ως πολιτικός μηχανικός) από μπετόν αρμέ τα κτίρια του εργοστασίου της εταιρείας ''Κρόνος'' στην Ελευσίνα.

kronos0


Από το 1927 ως το 1939 ο Σαντορίνης ασχολήθηκε με τα υψίσυχνα κυκλώματα. Άρχισε σταδιακά να παρουσιάζει μια σειρά από εφευρέσεις που εντυπωσιάζουν. Το 1936 επινόησε και κατασκεύασε τον ραδιοπυροσωλήνα, ο οποίος εφευρέθηκε το 1944 ως Proximity Fuse από τους Αμερικανούς και ονομάστηκε από αυτούς ''το υπ' αριθμόν 2 Μυστικόν Όπλον της Αμερικής''.


santorinis1


Το 1936 επίσης επινόησε τη βόμβα αεροπλάνων εναντίον έμψυχων στόχων, η οποία εκρήγνυται σε σχετικά μικρό ύψος περιλούζοντας τους στρατιώτες που βρίσκονται κάτω από αυτή με φλεγόμενη βενζίνη. Πρόκειται ουσιαστικά για τη βόμβα ναπάλμ, η οποία επίσημα τουλάχιστον εφευρέθηκε από τους Αμερικανούς το 1944.

Όπως είχε πει ο ίδιος ο Σαντορίνης, οι βόμβες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από την αεροπορία μας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, με αποτέλεσμα πολλοί Ιταλοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους. Το 1936 πάλι, ανακάλυψε την αρχή της έκρηξης βόμβας αεροπλάνου σε προκαθορισμένο ύψος πάνω από το έδαφος.
Στο διάστημα από το 1936 ως το 1940 ο Παύλος Σαντορίνης επινόησε και κατασκεύασε το ελληνικό ραντάρ ή γενικότερα το πρώτο εκατοστομετρικό ραντάρ. Με την εφεύρεσή του αυτή θα ασχοληθούμε εκτενέστερα στη συνέχεια.

Το 1942 του χορηγήθηκε ευρεσιτεχνία για τον ''Ηλεκτρονικό Εγκέφαλο Η'' (όπου Η= HELLAS), για την αυτόματη συνάντηση κινούμενου στόχου π.χ. ενός εχθρικού πυραύλου. Ανάλογη εφεύρεση έγινε στις Η.Π.Α. μόλις το 1953.

Το 1944 πέτυχε για πρώτη φορά την ελεύθερη εκπομπή στάσιμων εκατοστομετρικών κυμάτων.
Το 1948 κατασκεύασε ηλεκτρονική διάταξη για τη μέτρηση πολύ σύντομων ηλεκτρικών φαινομένων.
Το 1958 διατύπωσε στο συνέδριο της Κολονίας, τη γενική απαγορευτική αρχή που αφορά τη διάρκεια ενός φαινομένου έτσι ώστε να μπορεί αυτό να παρατηρηθεί στη φύση.
Το 1960 βελτίωσε σημαντικά τη μέθοδο χρησιμοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το ίδιο έτος μέτρησε την παροχή νερών που ρέουν στροβιλωδώς με τη χρήση ισοτόπων.
Τέλος το 1961 παρουσίασε μια νέα μέθοδο για τη χρησιμοποίηση της πνοής του ανέμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Παύλος Σαντορίνης εκπροσώπησε τη χώρα μας σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από ξένους συναδέλφους του. Αν και δεν έγινε ποτέ μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1961 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Τουλούζ.

Από το τέλος του 1964 ήταν ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. και της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής (σήμερα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο Παύλος Σαντορίνης πέθανε στην Αθήνα το 1986.


santorinis6


Είναι το ραντάρ εφεύρεση του Παύλου Σαντορίνη;

Η σημαντικότερη ίσως εφεύρεση του Παύλου Σαντορίνη είναι το λεγόμενο ''ελληνικό ραντάρ''. Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες το ιστορικό της σημαντικής αυτής εφεύρεσης.

Ο Σαντορίνης από το 1936 ως το 1940 υπήρξε ερευνητής ηλεκτρονικών όπλων στην Ανώτατη Διοίκηση Αντιαεροπορικής Αμύνης (που υπαγόταν στο Γ.Ε.Σ.).
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας στη διάρκεια του Μεσοπολέμου κορυφαίοι επιστήμονες σε διάφορες χώρες του κόσμου εργάζονταν για την κατασκευή νέων όπλων ή τη βελτίωση παλαιότερων.


Sound_Mirrors
Οι τρόποι εντοπισμού των εχθρικών αεροπλάνων από το 1917 ως το 1940, πριν την εφεύρεση και χρήση των ραντάρ, όπως βλέπετε στις σχετικές φωτογραφίες, φαντάζουν σήμερα πρωτόγονοι και μάλλον κωμικοί.


Η λέξη radar αποτελεί ακρωνύμιο των ra(dio) d(etection) a(nd) r(anging). Η αρχή της λειτουργίας του τοποθετείται στο 1886 όταν ο Heinrich Rudolf Hetrz αξιοποιώντας την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Maxwell με την ανακάλυψη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και της ανάκλασής του.

Το 1934 οι Αμερικανοί Young και Page άρχισαν την κατασκευή ενός ραντάρ σε μήκος κύματος μερικών μέτρων. Το 1935 ο Άγγλος Robert Watson Watt άρχισε να πειραματίζεται με μήκος κύματος 9 μέτρων. Τα ραντάρ που τοποθετήθηκαν το 1937 στις ανατολικές ακτές της Αγγλίας και στις εκβολές του Τάμεση λειτουργούσαν σε μεγάλο μήκος κύματος και είχαν εμβέλεια μόνο γύρω στα 10 km. Ήταν τεράστια σε μέγεθος και εύκολοι στόχοι σε εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις.


santorinis3Ο Παύλος Σαντορίνης είχε αρχίσει να ασχολείται με το ραντάρ από το 1934. Το 1936 όντας Υφηγητής της Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε καταφέρει να παραγάγει και να πειραματίζεται με ηλεκτρομαγνητικά κύματα μήκους μερικών μόνο εκατοστών, γι' αυτό τα ραντάρ που κατασκευάστηκαν με τέτοιο μήκος κύματος ονομάστηκαν εκατοστομετρικά.

Με το μήκος κύματος των άλλων ραντάρ (π.χ. των αγγλικών) δεν μπορούσε να επισημανθεί το snorkel (αναπνευστήρας) ή το περισκόπιο των γερμανικών υποβρυχίων λόγω των πολύ μικρών τους διαστάσεων.


acoustic_locato


Ο Ιωάννης Μεταξάς, πρωθυπουργός τότε της χώρας μας, πληροφορήθηκε για τους πειραματισμούς του Σαντορίνη και τον κάλεσε για να του δώσει περισσότερες πληροφορίες. Καταλαβαίνοντας πόσο σημαντικές είναι οι εργασίες και τα πειράματά του είπε στον Σαντορίνη να καταθέσει σύντομα σχετικό υπόμνημα, κάτι που έγινε.

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποφάνθηκε ότι η μέθοδος του Σαντορίνη είναι επιστημονικά ορθή και εφαρμόσιμη και ζήτησε να γίνουν πειραματικές δοκιμές της. Για την εκτέλεση όμως των δοκιμών αυτών ήταν απαραίτητα κάποια εξαρτήματα ,κυρίως οι ειδικές λυχνίες εκπομπής και λήψης μικροκυμάτων.
Καθώς τα σύννεφα του πολέμου είχαν αρχίσει να πυκνώνουν ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν ακόμα και στο εξωτερικό αυτά τα εξαρτήματα. Με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο βραχέων και υπερβραχέων κυμάτων ο Π. Σαντορίνης βρέθηκε στη Βιέννη το καλοκαίρι του 1937.

Χάρη στη φήμη του και τις γνωριμίες του κατόρθωσε να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή του ελληνικού ραντάρ. Κάτω από τις οδηγίες του και με άκρα μυστικότητα κατασκευάστηκαν οι απαραίτητες λυχνίες τύπου magnetron (μάγνητρον) μεγάλης ισχύος ,εκπομπής εκατοστομετρικών κυμάτων.
Τα πειράματα άρχισαν το 1937 στην Αεροπορική Βάση του Παλαιού Φαλήρου και τη Σχολή Δοκίμων και συνεχίστηκαν ως το 1939 με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το ''ελληνικό ραντάρ'' μπορούσε πλέον να εντοπίζει αεροπλάνα ολοένα και σε μεγαλύτερη απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.


acoustic_locatorΣε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους της εφημερίδας ''Εμπρός'' τον Απρίλιο του 1946 ο Παύλος Σαντορίνης δήλωσε ότι αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμα και τη βιβλιοθήκη του για να αγοράσει ορισμένα εξαρτήματα. Ανέφερε ότι η «καρδιά» του εγχειρήματος ήταν ο Στρατηγός Μπακόπουλος, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των καθηγητών Χόνδρου, Γουναράκη, Αθανασιάδη και Σαρόπουλου. Ο Σαντορίνης ανέφερε ότι συνάντησε πολλές δυσκολίες, ενδεχομένως μάλιστα να υπονομευόταν από κάποιους.

Αναγκάστηκε να εκκενώσει τους χώρους όπου γίνονταν τα πειράματα, επειδή αυτά ενοχλούσαν τη διεξαγωγή της υπηρεσίας στη Σχολή Δοκίμων και στον Αερολιμένα του Παλαιού Φαλήρου.

Όλα τα εξαρτήματα μεταφέρθηκαν και συναρμολογήθηκαν εκ νέου για να τοποθετηθούν τελικά στο σπίτι του Παύλου Σαντορίνη στην οδό Σόλωνος.
Στις 7 Ιουλίου 1940 έγινε πειραματική επίδειξη του ελληνικού ραντάρ σε επιτροπή Άγγλων ειδικών με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Heywood που υπηρετούσε στην βρετανική πρεσβεία της Αθήνας. Στη διάρκεια της επίδειξης ανιχνεύθηκε αεροπλάνο το οποίο, μετά από έρευνες των αγγλικών στρατιωτικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι προερχόταν από την Κρήτη και εντοπίστηκε από τα ραντάρ όταν πετούσε πάνω από τη Μήλο σε απόσταση 130 km από την Αθήνα. Ο Ταγματάρχης Heywood και οι υπόλοιποι Βρετανοί ενθουσιάστηκαν και ζήτησαν να μεταφέρουν το ραντάρ στο Κάιρο. Ο Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν θέλει να παραβιαστεί η ουδετερότητα της Ελλάδας. Τα σχέδια όμως του Σαντορίνη για το ραντάρ δόθηκαν στους Βρετανούς.

Λέγεται επίσης ότι προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στον Έλληνα φυσικό για να εγκατασταθεί στο εξωτερικό και να εργαστεί για τους συμμάχους, όμως εκείνος δεν δέχθηκε.

Για το αν τελικά το ραντάρ που παρουσιάστηκε από τους Άγγλους το φθινόπωρο του 1942 ως κατασκευή του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Μ. Βρετανίας και του Watson Watt και ήταν εκατοστομετρικό αποτελούσε ουσιαστικά εφεύρεση του Π. Σαντορίνη, ο ίδιος ο καθηγητής στη συνέντευξή του στο ''Εμπρός'' δήλωσε: ''Δεν θέλω να σας πω πως τα δικά μου σχέδια ήταν εκείνα που οδήγησαν τους ξένους επιστήμονες στη σημερινή εξέλιξη του ραντάρ. Εντούτοις μια απλή παραβολή των χρονολογιών των επίσημων ελληνικών εγγράφων μετά της εξίσου επίσημης έκθεσης του σερ Στάνφορντ Κριπς προέδρου των βρετανικών υπηρεσιών ραντάρ πείθει αμέσως ότι η Ελλάδα προηγήθηκε κατά τρία ή τέσσερα χρόνια σε αυτές τις διατάξεις του ραντάρ, στις οποίες τελικά κατέληξαν και οι σύμμαχοι''.

Το εκατοστομετρικό ραντάρ, το οποίο χρησιμοποιείται ως σήμερα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αντικείμενα πολύ μικρού μεγέθους. Βέβαια από το 1942 οι διαστάσεις και το βάρος των ραντάρ μίκρυναν και μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε αεροπλάνο ή πλοίο για ασφαλή πλεύση ακόμα και κάτω από πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του στο ''Εμπρός'' ο Π. Σαντορίνης ανέφερε: ''Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι κατακτητές με ενόχλησαν έντονα σχετικά με την υπόθεση του ραντάρ, όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά είχα λάβει τα μέτρα μου. Είχα φροντίσει να εξαφανίσω καθετί το ύποπτο. Η πρώην σύζυγός μου αν και Γερμανίδα ανέλαβε με κίνδυνο της ζωής της να φυλάξει τρία σημαντικά εξαρτήματα που αν τα ανακάλυπταν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αυτή τη στιγμή δεν θα είχε μείνει κανείς ζωντανός από την οικογένειά μου''.

Οι Βρετανοί τελικά αναγνώρισαν ότι ο Παύλος Σαντορίνης ήταν ο συνεφευρέτης του ραντάρ. Την 1η Ιουλίου 1964 έγινε η αποχαιρετιστήρια διάλεξή του στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ε.Μ.Π. Πάνω από 700 φοιτητές όλων των Σχολών είχαν κατακλύσει ασφυκτικά τον χώρο. Τον Παύλο Σαντορίνη προλόγισαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί.

Μπορεί κάποιοι να τον χαρακτηρίζουν γραφικό ή καθηγητή «παλαιάς κοπής», ωστόσο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μαθητής του Αϊνστάιν (στη Ζυρίχη) ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή, ιδιοφυής περίπτωση επιστήμονα, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει την αναγνώριση που αξίζει.

Πηγές: Περιοδικό ''ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ'', τ. 245, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1964
Strange Press: ''Παύλος Σαντορίνης- Ο σπουδαίος επιστήμονας που εφεύρε το ραντάρ''
Άρθρο του Θ. Γ. Βουδικλάρη με τίτλο ''Ο καθ. Παύλος Σαντορίνης και το ελληνικό ραντάρ'' στο e- archimedes.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Και θα παραμείνει άγνωστος!

Δεν είναι Καρανίκας, Αλέξης, Νοτοπούλου, Περιστέρα!

Πολύ πατριωτικά

το πήρατε το θέμα. Δυστυχώς για εσάς δεν υπάρχουν έλληνες που πραγματικά να είναι ή ηταν πρωτοπόροι σε κάτι. Μπορεί να συνεβαλαν σε κάτι, αλλά πρωτοπόροι, όχι κύριοι. Και με τι μέσα και τι background να μπορούσαν να κάνουν κάτι σημαντικό? Οι έλληνες ξεκινούν απο ένα χωριό κάπου στα βαλκάνια και νομίζουν ότι θα κατακτήσουν τον κόσμο. Sorry που τρυπάω τη φούσκα σας, αλλά όσο πιό γρήγορα δεχτείτε την πραγματικότητα τόσο πιό γρήγορα θα προχωρήσετε. Αλλοιώς θα υπερβάλλετε και θα φαντασιώνεστε, θα συνωμοσιολογείτε και θα σας φταίνε οι γείτονες ή οι ξένοι.

απόφοιτος ΕΜπ

Ρε παιδιά πότε θα μάθουμε ότι όταν μιλάμε για επιστημονικό έργο οι μόνοι που είναι αρμόδιοι να κρίνουν είναι οι ίδιοι οι επιστήμονες. Λαμπρός επιστήμονας ο Σαντορίνης αλλά δεν μας λέτε τι έγραψαν (όχι απλώς είπαν) οι peers του για το έργο του. Που δημοσίευσε τις μελέτες του; Που αναφέρεται το ότι ανακάλυψε το ραντάρ ή οτιδήποτε άλλο; Σε λίγο θα μας πείτε για τον Γκιόλβα και τους εξωγήινους...

Ψαχνω και βρίσκω

Για πηγαινε στο γκουγκλ και βαλε Radar Paul Santorinis. Εδω υπαρχει πληθωρα αναφορων σε διαφορα μεσα.

5Zalis

το εκατοστομετρικό ραντάρ είναι καθαρά εφεύρεση του Παύλου Σαντορίνη. στην ελλάδα πολλα λαμπρα μυαλα δεν αναγνωρίσθηκαν για κοντοφθαλμους λόγους, ανόητη αδιαφορια ή και ακομα πολιτικη σκοπιμοτητα. δυστυχως, η αποθαρρυνση και ο “διωγμός” των αρίστων συνεχιζεται και στις μερες μας.

elpouil

'Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι ότι μπορεί να βρει κάποιος με μια απλή ή πιο σύνθετη αναζήτηση στοιχεία για κάποια πρόσωπα τα οποία δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο ή είναι εξαιρετικά δυσεύρετα." ... ή μπορεί και να είναι ψέματα !!! Ζήτω το κατπαστε!

Μιχάλης Στούκας

Καλημέρα.Προφανώς δεν έχετε διαβάσει τα δεκάδες άρθρα που έχω γράψει στο protothema.gr. και στα οποία χρησιμοποιώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ βιβλία τα οποία αναφέρω πάντα στις "πηγές".Κάποια από αυτά τα βιβλία μάλιστα,δεν υπάρχουν στο εμπόριο.Τον Παύλο Σαντορίνη,ήθελα να τον αναδείξω,γιατί θεωρώ ότι ήταν σπουδαίος φυσικός.Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί γι' αυτόν,από τον φοιτητή του Π.Λαγκαδά και αφορά τη σχέση του με τον Αϊνστάιν,δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρω.Έτσι,αναγκαστικά,περιορίστηκα σε διαδικτυακές πηγές.Και πάλι,έψαξα πάρα πολύ,δεν έκανα κανένα copy paste και πρόσθεσα καινούργια στοιχεία.Αντίθετα,τα άρθρα μου αναδημοσιεύονται κατά κόρον στο ίντερνετ,χωρίς να αναφέρεται σχεδόν ποτέ ούτε το όνομά μου ούτε το protothema.gr.Νομίζω ότι με αδικείτε λίγο με το σχόλιό σας και σας προτείνω να διαβάσετε,αργότερα,και το σημερινό μου άρθρο για τη μικρασιατική καταστροφή και να το σχολιάσετε.Να είστε καλά.Μ.Σ.

Είστε σίγουροι

ότι και αυτό το άρθρο, αυτή η παρουσίαση του επιστήμονα αυτού δεν είναι μία ακόμα προσπάθεια μεγαλοποίησης και υπερβολής. Η ελλάδα βρισκόμενη σε δεινή κατάσταση που δεν μπορεί ούτε καν να παρακολουθήσει (πόσο μάλλον να ακολουθήσει η να ανταγωνιστεί τις τεχνολογικές υπερδυνάμεις σε δύση και ανατολή) κατασκευάζει και εξυψώνει τοπικούς ήρωες.

tsirko

Και πριν 80 χρόνια, πάνω κάτω, που καταπιάνεται το άρθρο, πάλι σε δεινή θέση ήταν η Ελλάδα. Το άσχημο είναι πως παρά τα παθήματα δεν έχει πάρει το μάθημά της ακόμα... ΥΓ. Αν υποστηρίζονταν από το βυζαντινοθωμανικό κράτος, όσοι επιχειρούσαν, οι επιστήμονες και γενικότερα όσοι έβλεπαν μακρύτερα από την μύτη τους, πόσο πιο διαφορετικά, προς το καλύτερο θα είμασταν...

μακιςςς

Να σας πω, από τη μία μου αρέσει που καταπιανεστε τελευταία με "μυστήρια" που αφορούν τη φυσική, από την άλλη δεν μου αρέσει το συνωμοσιολογικο στοιχειο των άρθρων σας, που δεν ταιριάζει σε φυσικό. Πχ υπάρχει μεγάλο κενό στην περιγραφή του εκατοστομετρικου ραντάρ του Σαντορινη και του Αγγλικού ραντάρ. Από την περιγραφή σας απουσιάζει παντελώς η λέξη "μαγκνετρον". Η συνεισφορά των Άγγλων στην όλη υπόθεση του εκατοστομετρικου ραντάρ ήταν η εξέλιξη ενός σταθερού μικρού θαλάμου μαγκνετρον υψηλής ισχύος. Αυτό επέτρεψε την προσάρτηση εκατοστομετρικων ραντάρ σε αεροπλάνα. Αυτό το μικρό μαγκνετρον δεν σχετίζεται με την εφεύρεση του Σαντορινη. Απ' όσο ξέρω τουλάχιστον. Το εκατοστομετρικο ραντάρ του Σαντορινη ήταν αξιοθαύμαστο και μας δείχνει ότι η Ελλάδα όταν έχει αξιοκρατικές δομές και όταν τιμά τις επιστημονικές προσωπικότητες μπορεί να είναι στην κορυφή της επιστήμης. Αλλά όταν μιλάμε για επιστήμη πρέπει να είμαστε ακριβείς και προσεκτικοί. Όσο για τους θωλοκουλτουριαριδες που ειρονευονται τον Σαντορίνη για την βόμβα ναπάλμ, "ξεχνούν" ότι ο εχθρός που πολεμούσαν οι Έλληνες τότε είχε βομβες μουστάρδας και άλλα χημικά όπλα. Αν τώρα ρωτήσεις ένα θωλοκουλτουριαρη αν έχεις δικαίωμα να αμυνθείς με το ίδιο νόμισμα εναντίον του εχθρού, θα σου πει άλλα λόγια να αγαπιόμαστε για κάντε έρωτα, όχι πολεμο κλπ.

@ μακιςςς

Αγαπητέ ας είμαστε και ευγνώμονες που υπάρχει και γράφει ο κ. Στουκας άρθρα με ιστορική ουσία που δίνουν το έναυσμα για συζήτηση και περαιτέρω ψάξιμο. Όπως καταλαβαινεις λογω περιορισμενου μεγεθους δεν μπορουν να αναφερθουν ολα τα κυρια σημεια. Αλλ υπαρχει και μια αλλη δυσκολια που εχει να κανει με την αγραμματοσυνη. Γεννιεται το ερωτημα παλι, τι ειναι πιο κακο, να εισαι αγραμματος η ημιμαθης; Τα λεω αυτα γιατι μερικοι λογοκρινουν και κοβουν την ουσιωδη συζητηση γιατι δεν καταλαβαινουν γρι και οταν δεν καταλαβαινουν σκεπτονται πως ειναι καλυτερο να κοψεις παρα να σκεφτεις. Μαλλον δεν θα σε θτασει το σχολιο μου αλλα ποτε κανεις δεν ξερει. Καλη Κυριακη.

George

Μαλλον επεσε και στον εγκεφαλο σου και σκεφτεσαι με τα αποκαιδια...

Γιολάντα Παπασίμου

Κύρ Μιχάλη, είσαι πολύ επιεικής με τον ακροδεξιό τον Σαντορίνη. Και μόνο ότι ανακάλυψε την βόμβα ναπάλμ, εξαιτίας της οποίας βρήκαν μαρτυρικό θάνατο το 1940-41 τόσοι Ιταλοί στρατιώτες, δείχνει πως ο άνθρωπος ήταν τέρας και δεν έπαιρνε στα σοβαρά την ανθρώπινη ζωή.

tsirko

κα γιολάντα είστε τουλάχιστον σούργελο...

@Γιολάντα Παπασίμου

Και ο ηλεκτρισμός σκοτώνει, δυνητικά. Ας αρχίσουμε όλοι μαζί να βρίζουμε τον Τέσλα λοιπόν... Ρε τι μας λες ρε Γιολάντα...

Μανώλης..

Δεν πρόσεξες ότι δεν ήταν χημική βόμβα. Επίσης ξεχνάς ότι οι Ιταλοί δεν σκοτώθηκαν στην Ιταλία αλλά κάπου όπου δεν είχαν καμμία δουλειά.

Γγγγ

Τελικά είσαι μεγάλο νούμερο. Η αρρωστημένη ιδεοληψία σου περί ακροδεξιού σε κάνει να κατακρίνεις ένα "τέρας" της φυσικής όπως ο συγκεκριμένος καθηγητής που αν ζουσε σε άλλη χώρα θα είχε προταθεί για Νόμπελ.

Μαριάνκα

Εφηύρε και το ραβδομπλέντερ και Γιολάντα. Ικανοποιηθήκατε τώρα;

AX BAX!

που να τους ξέρουν οι πολλοί αυτούς τους ΤΙΤΑΝΕΣ? έπεσε σαν ακρίδα η αριστερή θολοκουλτούρα πάνω στον Έλληνα και δεν έπαψε να ασχολείται με τους Αρίστους...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης