Η νήσος Ρω, η ιστορία της και η «κυρά» της

Η νήσος Ρω, η ιστορία της και η «κυρά» της

Η «Δέσποινα Αχλαδιώτου», η κυρά της Ρω, επί 35-40 χρόνια πήγαινε στη Ρω και ύψωνε την ελληνική σημαία, σαν ένδειξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε αυτή

Η νήσος Ρω, η ιστορία της και η «κυρά» της
Τελικά σε αυτή τη χώρα, δεν πλήττει ποτέ κανείς.
Εκεί που δεν το περιμένεις, «σκάνε» θέματα από το πουθενά.

Όπως σήμερα, που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, μετονόμασε τη νήσο Ρω ,σε νήσο ΤΩ! Δίπλα είναι το «τ» με το «ρ» στο πληκτρολόγιο, θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά όταν το λάθος επαναλαμβάνεται για  δεύτερη φορά, καθώς η κυρία Αυλωνίτου γράφει για την «κυρά της ΤΩ»(αλήθεια, γιατί με κεφαλαία;), δείχνει άγνοια.

Ας γράψουμε με την ευκαιρία αυτή λίγα λόγια για τη Ρω και την «κυρά» της.
Η Ρω, είναι νησίδα των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται 2,9 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου. Απέχει περισσότερο από 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.
Έχει έκταση 1,476 στρέμματα και μέγιστο ύψος, 20 μέτρα. Είναι γνωστή και με το όνομα Άγιος Γεώργιος, από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται σ’ αυτή.

Κλείσιμο
Το αρχαίο όνομά της, ήταν Ρώγη. Η λέξη ρωγή στην αρχαιότητα, σήμαινε ρήγμα αλλά και σύντριμμα. Αναφέρεται  στον ποιητή Οππιανό(2ος  αιώνας) (αλήθεια, τα σύνορα της καρδιάς του κύριου Ερντογάν πού βρισκόταν τότε;).Ως τοπωνύμιο,  το Ρώγη έγινε Ρώη και στη συνέχεια Ρω. Το αρχικό τοπωνύμιο Ρώγη, σημαίνει σπασμένα βράχια και όντως η Ρω , έχει απότομες, βραχώδεις ακτές.

Η κορυφή της Ρω, είναι γνωστή ως «το Κάστρο του Κατσώνη» και δείχνει το πέρασμα του Λάμπρου Κατσώνη από εκεί, όταν κατέλαβε το κάστρο του τουρκοκρατούμενου Καστελόριζου, τον Ιούλιο του 1788.



Δέσποινα Αχλαδιώτου: Η «κυρά της Ρω»

Η Δέσποινα Αχλαδιώτου(1890-1982), καταγόταν από το Καστελόριζο. Aπό το 1927 ως το 1940, ζούσε στη Ρω με τον σύζυγό της Κώστα και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Το 1940, ο σύζυγός της πέθανε. Η Δέσποινα Αχλαδιώτου, πρόσφερε  μεγάλη βοήθεια στις συμμαχικές δυνάμεις στα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για πολλά χρόνια(35-40), πήγαινε στη Ρω και ύψωνε την ελληνική σημαία, σαν ένδειξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σε αυτή. Υπήρχαν όμως και περιπέτειες με Τούρκους, που εκμεταλλευόμενοι την απουσία της, ύψωσαν, προσωρινά τη δική τους σημαία τόσο στη Ρω όσο και στη γειτονική Στρογγύλη.Τιμήθηκε από τη Βουλή, την Ακαδημία Αθηνών στις 30 Δεκεμβρίου 1975, το Πολεμικό Ναυτικό και άλλους φορείς. Επίσης, έχει εκδοθεί γραμματόσημο με την προσωπογραφία της.

Πολύτιμα στοιχεία για την ετυμολογία και την ιστορία της Ρω, αντλήσαμε από το βιβλίο «Ονοματολογική Ναυσιπλοΐα στο Ελληνικό Αιγαίο», του Μιχαήλ Σκανδαλίδη, εκδ. Υπουργείου Αιγαίου και Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης