Προκριματικά Eurobasket 2025, Ελλάδα - Τσεχία 72-64: Με το δεξί στο ντεμπούτο του Σπανούλη - Βίντεο, φωτογραφίες

Προκριματικά Eurobasket 2025, Ελλάδα - Τσεχία 72-64: Με το δεξί στο ντεμπούτο του Σπανούλη - Βίντεο, φωτογραφίες

Κορυφαίοι Γουόκαπ, Μήτογλου και Παπανικολάου - Αποθέωση από 12.439 θεατές στο ΣΕΦ - Την Δευτέρα με Ολλανδία

mitogloy
Το σκηνικό που στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23/2 στο ΣΕΦ ήταν ιδανικό!

Δείτε ΕΔΩ τις καλύτερες στιγμές του αγώνα 

Το φαληρικό στάδιο υποδέχτηκε την Εθνική Ανδρών για πρώτη φορά μετά από το Mundobasket 1998 και 12.439 φίλοι της «επίσημης αγαπημένης» έδωσαν το παρών, βλέποντας την ελληνική ομάδα να κερδίζει την Τσεχία με 72-64.


Κλείσιμο

Έτσι η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην τελική φάση του EuroBasket 2025 στο ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη ως head coach απέναντι στον… κακό δαίμονα των τελευταίων χρόνων. Ο Ντίνος Μήτογλου ηγήθηκε επιθετικά της Εθνικής, ο Τόμας Γουόκαπ ήταν παντού σε άμυνα και επίθεση ενώ η σκληράδα στην άμυνα στην τελευταία περίοδο έκρινε το ματς.

Το παιχνίδι

Ο Βασίλης Σπανούλης παρέταξε ευρωλιγκάτη πεντάδα απέναντι στην Τσεχία, αρχίζοντας βασικούς τους Γουόκαπ, Ρογκαβόπουλο, Παπανικολάου, Μήτογλου και Παπαγιάννη. Μια πεντάδα με μέγεθος που επιδίωξε γρήγορη εκτέλεση στις πρώτες επιθέσεις όμως όλα τα μακρινά/μεσαία σουτ βρήκαν σίδερο.

6127231
Πολύ σπουδαία εμφάνιση από τον Παπανικολάου
6127241
Καθάρισε στο φινάλε ο Γουόκαπ για την Ελλάδα
6127246
Χτίζεται η νέα ομάδα του Σπανούλη
6127249
Τεράστια εμφάνιση από τον Μήτογλου
6127256
Οι διεθνείς ανταπέδωσαν το χειροκρότημα στους χιλιάδες θεατές


Η Εθνική έκανε μουδιασμένο ξεκίνημα με βιαστικές προσπάθειες για το 4-5 στο 4’, με τον Σπανούλη να χαμηλώνει γρήγορα το σχήμα με τον Λαρεντζάκη στη θέση του Ρογκαβόπουλου. Η ελληνική ομάδα ήταν άστοχη πίσω από τα 6μ.75 ωστόσο η άμυνα λειτούργησε με μπροστάρη τον Γουόκαπ. Παρ’ όλα αυτά, η Τσεχία έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 12-15 αφού η Ελλάδα ήταν κακή και αγχωμένη στην εκτέλεση με 0/9 τρίποντα και συνολικά 6/22 σουτ εντός πεδιάς.



Μάλιστα η Εθνική συμπλήρωσε 5 λεπτά χωρίς καλάθι και η Τσεχία προηγήθηκε 14-21 με τον Πετέρκα στο 12’, πριν από το ελληνικό ξέσπασμα. Το γκολ-φάουλ του Γουόκαπ ξεκόλλησε την Ελλάδα, ο Παπανικολάου σκόραρε στον αιφνιδιασμό ενώ ο Μήτογλου έκλεψε και κάρφωσε για το 21-21 μέσα σε πανδαιμόνιο για το σερί 7-0.

6127150
Σακίλ και Μπέριλ ΜακΚίσικ με ελληνικές σημαίες στο ΣΕΦ
6127155
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με κορίτσια από την ακαδημία του Ολυμπιακού
6127159
Ο Γιώργος Πρίντεζης
6127200
Σπουδαία εμφάνιση από την Εθνική


Η αμυντική διάθεση των διεθνών ήταν σημείο αναφοράς, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην αστοχία και φέρνοντας το ματς στα ίσα. Τελικά η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 32-31, παίρνοντας τους 28 πόντους από τους Μήτογλου (14π., 5/9 δίπ., 6ριμπ.), Παπανικολάου (9π., 4/6 δίπ.) και Γουόκαπ (5π., 4ριμπ., 4ασ.) ενώ η ελληνική αμυντική λειτουργία ανάγκασε τους Τσέχους σε αναλογία 10/9 σε ασίστ και λάθη.

Η Τσεχία βρήκε λύσεις με το μακρινό σουτ, πέτυχε τρία σερί τρίποντα και με επιμέρους σκορ 1-9, προηγήθηκε με 33-40 στις αρχές της τρίτης περιόδου. Πολύ γρήγορα πάντως η Εθνική έφερε ξανά το ματς στα μέτρα της, βγάζοντας ενέργεια στην άμυνά της και δημιουργία στην επίθεση από τον Μωραΐτη.

6126946
Η φανέλα του Νίκου Γκάλη στο ΣΕΦ
6126947_2
Η σύζυγος του Βασίλη Σπανούλη, Ολυμπία Χοψονίδου
6126992
Η σύνθεση της Ελλάδας
6127055
Ντεμπούτο με το δεξί ο Σπανούλης
6127094
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Λιόλιος με τον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά
6127131
Ο Κάνααν με την σημαία της Ελλάδας


Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος σκόραρε για το 51-46 και η τρίτη περίοδος έκλεισε στο 53-50 για την Ελλάδα ενώ στο μεσοδιάστημα, ο Τόμας Σατοράνσκι πήγε στα αποδυτήρια μετά το χτύπημα στο κεφάλι που δέχτηκε από τον Καλαϊτζάκη. Το τρίποντο του Χαραλαμπόπουλου ανέβασε τη διαφορά στο +8 (58-52, 33’) για την ελληνική ομάδα που διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα με όπλο την σκληράδα στην άμυνα. Εν τέλει, η Ελλάδα έφτασε στη νίκη με 72-64, ξεκινώντας ιδανικά τις υποχρεώσεις της στα «παράθυρα».


Τα δεκάλεπτα: 12-15, 32-31, 53-50, 72-64.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην ενέργεια στην άμυνα που έβγαλε η Εθνική στην τέταρτη περίοδο, όταν προηγήθηκε με διψήφια διαφορά και έκανε σωστή διαχείριση ως το φινάλε.

OΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ: Οι Ντίνος Μήτογλου και Τόμας Γουόκαπ έκαναν τη διαφορά για την Εθνική απέναντι στους Τσέχους.

6126994
Οι πρόεδροι της ΚΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος
6127090
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας με τον Ευθύμη Ρεντζιά
6127095
Ο Αλέξης Κούγιας
6127149
Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος


Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού σημείωσε 22 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ σε 27 λεπτά.

Όσον αφορά τον Γουόκαπ, ο γκαρντ του Ολυμπιακού τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 5 κλεψίματα σε 32 λεπτά.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Νταβίντ Γέλινεκ έμεινε στους 4 πόντους με 1/6 σουτ εντός πεδιάς.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΉ ΤΟΥ: Ο Μπάλβιν είχε 13 πόντους και 10 ριμπάουντ για τους Τσέχους.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Κώστας Παπανικολάου είχε 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 32 λεπτά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 4/25 τρίποντα της Εθνικής και τα 18 λάθη της Τσεχίας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Ολλανδία (26/2, 20:30) ενώ η Τσεχία υποδέχεται τη Μεγάλη Βρετανία (26/2, 21:15) στους αγώνες με τους οποίος ολοκληρώνεται το πρώτο από τα τρία «παράθυρα» των προκριματικών του EuroBasket 2025.

Σπανούλης: Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο που αγκαλιάζει την νέα αρχή

Μετά το φινάλε του αγώνα ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε στην κάμερα της NOVA:

«Η άμυνα μας ήταν εξαιρετική από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Θα μπορούσαμε να είχαμε δεχθεί ακόμα λιγότερους πόντους αν είχαμε αποφύγει κάποια λαθάκια. Τα παιδιά είχαν ασύλληπτη θέληση να ακολουθήσουν το πλάνο μας στην άμυνα. Το εκτέλεσαν εξαιρετικά. Βγάλαμε πολλούς πόντους στο τρανζίσιον. Αυτό θα είναι το σήμα κατατεθέν μας, η σκληρή άμυνα και το τρανζίσιον. Αν τρέχαμε λίγο καλύτερα θα μπορούσαμε να βάλουμε κι άλλους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Αυτά είναι τα θετικά. Πήραμε πολλά ριμπάουντ, πασάραμε καλύτερα την μπάλα στο δεύτερο μέρος, είχαμε εκεί τις 12 από τις 20 ασίστ μας. Πρέπει να βελτιώσουμε την κυκλοφορία της μπάλας στο μισό γήπεδο. Ήμασταν πολύ ανυπόμονοι. Πιστεύω ότι τα παιδιά δεν το έκαναν επίτηδες, αλλά λόγω της υπερβολικής θέλησής τους να παίξουν και να δείξουν. Ήμασταν πάρα πάρα πολύ βιαστικοί στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που μας οδήγησε σε κόντρα ρυθμό. Είναι κάτι που πρέπει να δούμε και να βελτιώσουμε στη συνέχεια.

Δώσαμε τεράστια έμφαση στην άμυνα, κάτι που ανέκαθεν ήταν σήμα καταθέν του Έλληνα και στο παρελθόν μας οδήγησε σε τεράστιες επιτυχίες. Σίγουρα έχει αλλάξει το μπάσκετ και πρέπει να έχουμε γρήγορη μετάβαση στην επίθεση, για να παίζουμε πιο ελκυστικό μπάσκετ και μπάσκετ που ταιριάζει στα παιδιά. Πιστεύω αυτό μπορούμε να το αντιπροσωπεύσουμε. Όλοι κατάλαβαν ότι κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα, όλοι κατάλαβαν ότι πρέπει να παίζουν άμυνα για να παίζουν σε αυτή την ομάδα. Από εκεί και πέρα σε 2-3 προπονήσεις είναι δύσκολο να βγάλεις οργανωμένες επιθέσεις και όμορφες φάσεις στο μισό γήπεδο. Είναι κάτι που θα δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο που αγκαλιάζει αυτή την νέα αρχή της Εθνικής ομάδας με τόση ζεστασιά και τέτοια αγάπη. Είναι υπέροχο να ερχόμαστε στο γήπεδο δύο ώρες πριν το ματς και να βλέπουμε τόσο κόσμο έξω. Νιώθουν και οι παίκτες ίσως ότι τους πιέζει αυτό και ότι πρέπει να δώσουν πίσω σε όλο αυτό τον κόσμο. Τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας. Αυτή είναι η Ελλάδα και ξέρουμε ότι όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Θα δούμε την Ολλανδία, αλλά και τον εαυτό μας. Πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και τα λάθη και τα σημεία που χρειαζόμαστε βελτίωση, αλλά να σταθούμε και στα καλά, μην μένουμε μόνο στ αρνητικά πράγματα. Για πρώτο παιχνίδι, με παίκτες που προέρχονται από διαφορετικές ομάδες, με διαφορετικές φιλοσοφίες καταφέραμε να παίξουμε μια τόσο σκληρή άμυνα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από αυτό».


Πηγή: www.gazzetta.gr 

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ στα Εξάρχεια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή, θέλαμε να αυτοκτονήσουμε και οι δύο, είπε ο σύντροφός της

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ θέτει εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές που ψήφισαν «ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών


ΕΟΔΥ: 21 νεκροί από κορωνοϊό και 4 από γρίπη την τελευταία βδομάδα - Μείωση στους θανάτους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης