Παναθηναϊκός: Ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή για το ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός: Ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή για το ΟΑΚΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για το ΟΑΚΑ και πλέον και επίσημα περνάει στα χέρια της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τα επόμενα 49 χρόνια 

οακα
Στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός περνάει και επίσημα για τα επόμενα 49 χρόνια το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ. 

Την Πέμπτη στη Βουλή υπερψηφίστηκε η  τροπολογία για «παραχώρηση χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ» και την «Στέγαση αθλητικών ομοσπονδιών στο ΟΑΚΑ» και έκλεισε θετικά το θέμα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ψηφίστηκε η τροπολογία για «παραχώρηση χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ» και την «Στέγαση αθλητικών ομοσπονδιών στο ΟΑΚΑ»

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που ρυθμίζει την «Παραχώρηση χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ», την «Στέγαση αθλητικών ομοσπονδιών στο ΟΑΚΑ», τη μεταβατική λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού και άλλες διατάξεις, η οποία κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

Ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε στην παραχώρηση χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για 49 χρόνια, τονίζοντας τα εξής:

«Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελεί βασικό τομέα προτεραιότητας των πολιτικών μας. Εξαρχής, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα την συντήρηση, την έξοδο από το μαρασμό, την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας.
Κλείσιμο
Το κάνουμε πράξη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο (Κλειστό) των Άνω Λιοσίων! Το κάνουμε πράξη στο Ολυμπιακό Χωριό! Το κάνουμε πράξη στο ΟΑΚΑ!

Αξιοποιούμε το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α. μέσω της παραχώρησης του στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, σε ένα ιστορικό σωματείο, τον «εξάστερο» για τους φιλάθλους του, που μας έχει χαρίσει στιγμές υπερηφάνειας και χαράς και έχει τιμήσει με διακρίσεις το ελληνικό μπάσκετ. Μάλιστα, οι επιτυχίες του έχουν συνδεθεί με το γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Παράλληλα, φροντίζουμε ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα υπόλοιπα αθλήματα (Εθνικές ομάδες μπάσκετ, ξιφασκία, χειροσφαίριση, τσιρλίντινγκ), να μην πλήττονται τα ερασιτεχνικά αθλήματα.
Έτσι, ορίζουμε ρητά τους χώρους για τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), καθώς και τη χρήση του κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ από τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ όλων των κατηγοριών.

Η συμφωνία παραχώρησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό είναι προς όφελος όλων και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει συνολικά το ελληνικό μπάσκετ να αναπτυχθεί εκ νέου και να πάει ακόμα ψηλότερα.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το όραμα μας για το ΟΑΚΑ και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και παραγωγικό σύμπλεγμα αθλητικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κέντρου Υγρού Στίβου, την αξιοποίηση των τένις, την αλλαγή των ταρτάν των στίβων, ύψους 5,5 εκατ. που υπογράφεται το αμέσως επόμενο διάστημα με την Περιφέρεια Αττικής, την συντήρηση των έργων Καλατράβα, καθώς και όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναβαθμίζουμε το ΟΑΚΑ και το ολοκληρώνουμε ως σύγχρονο αθλητικό πόλο και τοπόσημο».

Αναλυτική παρουσίαση των κύριων σημείων της παραχώρησης

* Παραχωρείται στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το κλειστό γυμναστήριο καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ (κεντρικό κτίριο), οι βοηθητικοί χώροι που συνδέονται με την εγκατάσταση αυτή, ο κινητός εξοπλισμός, ο περιβάλλοντας χώρος και ο χώρος στάθμευσης Ρ5.
* Στο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των ανωτέρω χώρων από την ΚΑΕ δεν περιλαμβάνονται:
> οι περίοδοι διοργάνωσης παγκόσμιων και ευρωπαϊκών αγώνων ή πρωταθλημάτων και αγώνων εθνικών ομάδων, καθώς και
> πέντε πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά έτος, κατ’ επιλογή της διοίκησης του ΟΑΚΑ.
* Η διέλευση οχημάτων και πεζών από τον δρόμο περιμετρικά του χώρου στάθμευσης παραμένει ελεύθερη.
* Η ΚΑΕ θα καταβάλει στο ΟΑΚΑ ποσοστό 30% επί των καθαρών εσόδων της που προκύπτουν από την μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση της παραχωρούμενης εγκατάστασης.
* Επίσης, η ΚΑΕ δεσμεύεται, εντός των πρώτων 12 ετών από την έναρξη ισχύος της διάταξης παραχώρησης, να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3.000.000€, περιλαμβανομένων και έργων αναβάθμισης της αθλητικής εγκατάστασης.
* Αυτονόητα, η ΚΑΕ υποχρεούται στην τακτική και έκτακτη συντήρηση των πάντων των παραχωρούμενων σε αυτή χώρων – εγκαταστάσεων.
* Το σύνολο των παραχωρούμενων εγκαταστάσεων τίθεται ακωλύτως και άνευ ανταλλάγματος στην διάθεση της ΕΟΚ για τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών και των κλιμακίων τους για την διεξαγωγή διεθνών αγώνων, περιλαμβανομένων και των προπονήσεών τους.
* Στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις θα εξακολουθεί να λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα καθώς και τα γραφεία της ΕΟΚ, τα οποία θα τα χρησιμοποιεί χωρίς αντάλλαγμα.
* Αναφορικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας, τίθεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την μετεγκατάστασή της.
* Προβλέπεται δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού του ΟΑΚΑ από την ΚΑΕ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ρητή συναίνεση των εργαζομένων και του ΟΑΚΑ προς τούτο. Η απασχόληση θα αφορά μόνο την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των εγκαταστάσεων. Η ΚΑΕ σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρύνεται με την μισθοδοσία και την ασφαλιστική τους κάλυψη.
* Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω θα προσδιορισθούν στην σύμβαση που θα ακολουθήσει μετά την δημοσίευση της διάταξης.
* Οι παραχωρούμενες εγκαταστάσεις δεν εξαιρούνται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενταχθεί το υπόλοιπο ΟΑΚΑ, με την επιφύλαξη όμως των κανόνων του ενωσιακού δικαίου περί των κρατικών ενισχύσεων και υπό την προϋπόθεση σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στάθηκε στην άμεση ανέγερση, εντός ενός έτους, υπερσύγχρονου κλειστού πολλαπλών χρήσεων προκειμένου να «στεγαστεί» τόσο η Ξιφασκία, η οποία χρησιμοποιεί χώρους του κλειστού που παραχωρείται στην ΚΑΕ ΠΑΟ, αλλά και να εξυπηρετηθούν οι επείγουσες ανάγκες άλλων αθλημάτων, όπως το Χάντμπολ, το Τσιρλίντινγκ, η Γυμναστική κ.λπ.
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε:
«Με την παραχώρηση του κλειστού μπάσκετ, προκύπτει ένα εύλογο ζήτημα στέγασης αρκετών αθλητικών ομοσπονδιών. Προβλέπεται εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η αποχώρηση της ομοσπονδίας ξιφασκίας από το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, το οποίο καλύπτει τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες της μέχρι σήμερα. Είναι επόμενο ότι προκύπτει άμεση ανάγκη στέγασης τόσο της ομοσπονδίας αυτής, όσο και των λοιπών αθλημάτων της χειροσφαίρισης, της γυμναστικής και του αθλητικού ομαδικού χορού.
Σχέδιό μας, κατόπιν έγκρισης και του ίδιου του Πρωθυπουργού μας είναι η ανέγερση, εντός ενός χρόνου, σε έκταση δίπλα στο Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης πολλαπλών χρήσεων.
Έτσι, θα λυθούν τα ζωτικά θέματα προπόνησης και αγώνων της ξιφασκίας, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως έδρα των Εθνικών ομάδων Ανδρών και Γυναικών στο Χάντμπολ και φυσικά να φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις του Τσιρλίντινγκ, της Γυμναστικής κλπ.
Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών και εξοικονόμησης χρόνου, ώστε να είναι έτοιμο σε ένα έτος, κρίνεται αναγκαίο να προβλεφθεί η δυνατότητα ανάθεσης συμβάσεων μελετών, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, που αφορούν στην κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση και με την πρόσκληση τριών (3) τουλάχιστον οικονομικών φορέων.
Πρόκειται για μια λύση, η οποία βρίσκει σύμφωνους και ευχαριστημένους όλους τους εμπλεκόμενους: την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και όλες τις αρμόδιες αθλητικές Ομοσπονδίες».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στις λοιπές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας του «Εθνικού Αθλητικού-Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού» και ο εκσυγχρονισμός του ν. 2725/1999 με τη διευκόλυνση αθλητικής αναγνώρισης σωματείων που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία εργασιακών μονάδων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και των συλλόγων αποφοίτων τους.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουμε καταθέσει τροπολογία η οποία απαρτίζεται από τα εξής άρθρα:

Υποχρέωση Απασχόλησης Προπονητή

Με την διάταξη αυτή καθορίζονται ρητά οι φορείς, οι οποίοι έχουν υποχρέωση απασχόλησης προπονητή. Καθιστούμε σαφές ποιοι είναι οι φορείς, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να απασχολούν προπονητή.
Και, βεβαίως, να σας θυμίσω ότι πέρυσι, με το άρθρο 55 του ν. 4809/2021 θεσπίσαμε την υποχρέωση απασχόλησης προπονητή, καθώς και την απασχόληση προπονητή αναλόγως του επιπέδου άδειας άσκησης επαγγέλματος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους αθλητικούς φορείς. Σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Και αυτό θα ισχύει από την 1η Ιουλίου 2024.
Αυτό, σε συνδυασμό με το Μητρώο Προπονητών που θεσπίσαμε, θα δημιουργήσει ένα διαφανές και ξεκάθαρο τοπίο για το ποιοι, και με ποια προσόντα, αναλαμβάνουν να μας προπονούν. Και κυρίως να προπονούν τα παιδιά μας.
Ρυθμίζουμε, λοιπόν, το μεταβατικό στάδιο για την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Αθλητικά σωματεία που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και των συλλόγων αποφοίτων τους ή εργασιακών μονάδων

Με την προτεινόμενη διάταξη διευκολύνουμε την αθλητική αναγνώριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου (ν. 2725/1999), σωματείων που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και των συλλόγων αποφοίτων τους ή εργασιακών μονάδων.
Τα σωματεία αυτά, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ιδρυτικού τους φορέα δεν συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες προβλέψεις του αθλητικού νόμου. Και αδυνατούν να εναρμονίσουν απολύτως τα καταστατικά τους με τις προϋποθέσεις που θέτει ο αθλητικός νόμος.
Συνεπώς, δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως αθλητικά, παρά το γεγονός ότι έχουν:
* αθλητικούς σκοπούς,
* συνεχή αγωνιστική δραστηριότητα, και
* ικανό αριθμό εγγεγραμμένων αθλητών.
Μάλιστα επιτυγχάνουν σημαντικές αγωνιστικές διακρίσεις.

Δίνουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα παροχής ειδικής αθλητικής αναγνώρισης σε:
* αθλητικά σωματεία, που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και των συλλόγων αποφοίτων τους, και
* αθλητικά σωματεία εργασιακών μονάδων.
Άλλωστε, ο εργασιακός αθλητισμός αποτελεί μια από τις βασικές καινοτομίες του ν. 4908/2022, που ψηφίσαμε προ διμήνου, τον Μάρτιο.


Έτσι παρέχουμε τη δυνατότητα στα αθλητικά αυτά σωματεία να εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων και διευκολύνουμε την αναγνώριση και προαγωγή του σωματειακού αθλητισμού εντός ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και των συλλόγων αποφοίτων τους ή εργασιακών μονάδων.

Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων
Στο πλαίσιο της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, προχωρήσαμε με το άρθρο 6 του ν. 4908/2022 στη σύσταση του Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη των υπευθύνων Λεσχών.
Στόχος του Μητρώου είναι να παρέχει αποτελεσματικότερη άσκηση εποπτείας των αθλητικών σωματείων, των Τ.Α.Α. και των Α.Α.Ε. επί των αναγνωρισμένων λεσχών τους και των οργανωμένων φιλάθλων - μελών τους, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο εν λόγω μητρώο από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρόληψης Αθλητικής Βίας, εάν προκύψουν λόγοι δημόσιας τάξης.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκουμε να πετύχουμε την ενεργό συμπερίληψη των αρμοδίων υπαλλήλων του Υφυπουργείου Αθλητισμού στο Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων, ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία επί των λεσχών αυτών με βάση και το άρθρο 41Β του ν. 2725/1999.
Το ψηφιακό μητρώο των μελών των λεσχών αποτελεί βασικό εργαλείο στη συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης της οπαδικής βίας μέσω των πιστοποιημένων χρηστών του και θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγή πληροφοριών και διασταύρωση στοιχείων. Πάντα με όρους διαφάνειας και με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των εγγεγραμμένων μελών.

Αθλητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού

Δεκαεφτά χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε μια εγκατάσταση που έπρεπε να είναι πραγματικό στολίδι, η εικόνα που συνέθετε το τοπίο ήταν εγκατάλειψη, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, μηδαμινές εργασίες συντήρησης.
Ξεκινήσαμε με τα βασικά. Να αποκτήσουμε θεσμικό ρόλο και λόγο πάνω στο μέλλον της εγκατάστασης. Με Πρωτόκολλο Παραλαβής – Παραχώρησης, στις 28 Μάϊου 2020, το Υφυπουργείο Αθλητισμού ανέλαβε από τον Ο.Α.Ε.Δ. (ναι από τον ΟΑΕΔ) τη χρήση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων για 99 χρόνια!
Αμέσως μετά συστήσαμε Επιτροπή Διαχείρισης της Λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού.
Στο μεταβατικό διάστημα του ενός έτους κινήσαμε τις διαδικασίες και σε συνεργασία με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, με το ΠΔ 77/2021 ιδρύθηκε το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Εθνικό Αθλητικό – Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού». Ένας νέος φορέας με διοίκηση, προϋπολογισμό και κυρίως όρεξη να υλοποιήσει έργο. Ήδη προχωράμε με πράξεις εξωστρέφειας και ανάπτυξης του αθλητισμού, προς όφελος της εγκατάστασης:
Το Ολυμπιακό Χωριό ήταν αναγκαίο να ακουστεί ξανά στην αθλητική κοινωνία μας. Η εξωστρέφειά του πραγματοποιείται με σταθερά βήματα και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά:
* Ήδη υπάρχει αύξηση των αθλητικών σωματείων που προπονούνται στους χώρους.
* Οι εγκαταστάσεις γίνονται σημείο αναφοράς για την προετοιμασία των εθνικών μας αποστολών, όπως η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Σάλας και η Εθνική Ομάδα Αερόβιας Γυμναστικής.
* Μόλις προχτές, υπογράφτηκε η παραχώρηση χρήσης 13 στρεμμάτων του Αθλητικού Κέντρου στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία της, να αποκτήσει επίσημα το δικό της «σπίτι» και προχωράμε στη δημιουργία μοντελοδρομίου. Το Ολυμπιακό Χωριό θα είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη του αεραθλητισμού στη χώρα μας. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ενεργειών με αναπτυξιακό πρόσημο για την ολυμπιακή αυτή εγκατάσταση και τον ελληνικό αθλητισμό.
Η παρούσα διάταξη συμβάλει στη διευκόλυνση της ουσιαστικής λειτουργίας του «ΕΘΝΙΚΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ» κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι και την έκδοση του Οργανισμού του, μέσω της παροχής διαρθρωτικών εργαλείων για την αξιοποίηση των πόρων του και τη διευθέτηση των υποχρεώσεών του.

Παραχώρηση χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του Ο.Α.Κ.Α. στην Κ.Α.Ε.- Π.Α.Ο.

Με την τροπολογία αυτή προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης με σύμβαση του δικαιώματος χρήσεως, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην καλαθοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΕ» για σαράντα εννέα χρόνια.


Όπως και στην περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού, που μόλις ανέφερα, η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελεί βασικό τομέα προτεραιότητας των πολιτικών μας. Εξαρχής, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα την συντήρηση, την έξοδο από το μαρασμό, την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας.
Το κάνουμε πράξη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο (Κλειστό) των Άνω Λιοσίων!
Το κάνουμε πράξη στο Ολυμπιακό Χωριό!
Το κάνουμε πράξη στο ΟΑΚΑ!

Αξιοποιούμε το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α. μέσω της παραχώρησης του στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού για (49) χρόνια. Παραχωρούμε τη χρήση σε ένα ιστορικό σωματείο, τον εξάστερο για τους φιλάθλους του, που μας έχει χαρίσει στιγμές υπερηφάνειας και χαράς και έχει τιμήσει με διακρίσεις το ελληνικό μπάσκετ. Μάλιστα, οι επιτυχίες του έχουν συνδεθεί με το γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Αποτελεί πάγια θέση μας η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων: συντηρούνται καλύτερα, παραμένουν λειτουργικές, υπηρετούν το σκοπό δημιουργίας τους, και αποκτούν ζωή και ζωντάνια!

Παράλληλα, φροντίζουμε ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα υπόλοιπα αθλήματα (εθνικές ομάδες μπάσκετ, ξιφασκία, χειροσφαίριση, τσιρλίντινγκ), να μην πλήττονται τα ερασιτεχνικά αθλήματα.
Έτσι, ορίζουμε ρητά τους χώρους για τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), καθώς και τη χρήση του κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ από τις εθνικές ομάδες μπάσκετ όλων των κατηγοριών. Για τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και αθλήματα θα αναφερθώ στο επόμενο άρθρο.

Η συμφωνία παραχώρησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό είναι προς όφελος όλων και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει συνολικά το ελληνικό μπάσκετ να αναπτυχθεί εκ νέου και να πάει ακόμα ψηλότερα.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το όραμα μας για το ΟΑΚΑ και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και παραγωγικό σύμπλεγμα αθλητικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κέντρου Υγρού Στίβου, την αξιοποίηση των τένις, την αλλαγή των ταρτάν των στίβων, ύψους 5,5 εκατ. που υπογράφεται το αμέσως επόμενο διάστημα με την Περιφέρεια Αττικής, την συντήρηση των έργων Καλατράβα, καθώς και όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναβαθμίζουμε το ΟΑΚΑ και το ολοκληρώνουμε ως σύγχρονο αθλητικό πόλο και τοπόσημο.

Στέγαση αθλητικών ομοσπονδιών στο Ο.Α.Κ.Α.
Με την παραχώρηση του κλειστού μπάσκετ, προκύπτει ένα εύλογο ζήτημα στέγασης αρκετών αθλητικών ομοσπονδιών. Καθώς προβλέψαμε, εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, την αποχώρηση της ομοσπονδίας ξιφασκίας από το κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, το οποίο καλύπτει τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες της μέχρι σήμερα, είναι επόμενο ότι προκύπτει άμεση ανάγκη στέγασης τόσο της ομοσπονδίας αυτής, όσο και των λοιπών αθλημάτων της χειροσφαίρισης, της γυμναστικής και του αθλητικού ομαδικού χορού.
Σχέδιό μας, κατόπιν έγκρισης και του ίδιου του Πρωθυπουργού μας είναι η ανέγερση, εντός ενός χρόνου, σε έκταση δίπλα στο Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, μιας νέας υπερσύγχρονης εγκατάστασης πολλαπλών χρήσεων.
Έτσι, θα λυθούν τα ζωτικά θέματα προπόνησης και αγώνων της ξιφασκίας, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως έδρα των Εθνικών ομάδων Ανδρών και Γυναικών στο Χάντμπολ και φυσικά να φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις του Τσιρλίντινγκ, της Γυμναστικής κλπ.
Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών και εξοικονόμησης χρόνου, ώστε να είναι έτοιμο σε ένα έτος, κρίνεται αναγκαίο να προβλεφθεί η δυνατότητα ανάθεσης συμβάσεων μελετών, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, που αφορούν στην κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση και με την πρόσκληση τριών (3) τουλάχιστον οικονομικών φορέων.
Πρόκειται για μια λύση, η οποία βρίσκει σύμφωνους και ευχαριστημένους όλους τους εμπλεκόμενους: την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και όλες τις αρμόδιες αθλητικές Ομοσπονδίες, κατόπιν σύσκεψης, που πραγματοποιήσαμε την Τρίτη.
Στόχος της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και φυσικά δική μας ήταν και είναι η οποιαδήποτε συμφωνία παραχώρησης να μην δημιουργεί προβλήματα στα υπόλοιπα αθλήματα. Φροντίζουμε -και το αποδεικνύουμε καθημερινά- όλα τα αθλήματα χωρίς ουδεμία εξαίρεση.
Και θέλω να ευχαριστήσω ξανά από το Βήμα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τις αθλητικές Ομοσπονδίες Ξιφασκίας, Χειροσφαίρισης, Γυμναστικής και Αθλητικού Ομαδικού Χορού, όπως και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για την θετική διάθεση να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.
Επιδίωξη μας είναι και παραμένει να μην είναι κανένα άθλημα δυσαρεστημένο. Βήμα – βήμα, με αγαστή συνεργασία, με διάλογο και εντιμότητα το καταφέρνουμε σε κάθε ζήτημα».»


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Χουάν Κάρλος γυρίζει σήμερα στην Ισπανία έπειτα από 2 χρόνια που είναι αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι

Δείτε την αντίδραση της δικηγόρου του Τζόνι Ντεπ όταν την ρωτούν αν έχει σχέση με τον ηθοποιό

Εκβίαζε ιερέα πως θα δημοσιεύσει φωτογραφίες του στο διαδίκτυο - Του «έφαγε» €20.000
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης