Κατάρ: Συνελήφθησαν δυο Νορβηγοί δημοσιογράφοι που παρουσίαζαν τις συνθήκες εργασίες για το Μουντιάλ

Κατάρ: Συνελήφθησαν δυο Νορβηγοί δημοσιογράφοι που παρουσίαζαν τις συνθήκες εργασίες για το Μουντιάλ

Οι δύο δημοσιογράφοι (ο δεύτερος είναι φωτορεπόρτερ) συνελήφθησαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και μερικές ώρες μετά αφέθηκαν ελεύθεροι

katar_norway
Δύο Νορβηγοί δημοσιογράφοι του Εθνικού Δικτύου της χώρας τους, NRK, συνελήφθησαν λίγες ώρες πριν φύγουν από το Κατάρ.

Οι Χάλβορ Εκελαντ και Λόκμαν Γκορμπάνι είχαν ταξιδέψει στην Ντόχα για τις εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, αλλά παράλληλα έκαναν και μία έρευνα για τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα και στα εργοτάξια που σχετίζονται με την διοργάνωση.

Μερικές εκατοντάδες εργατικά δυστυχήματα έχουν συμβεί κατά την διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ, με αρκετές χώρες και οργανισμούς να έχουν διαμαρτυρηθεί επίσημα για τις συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, υπήρξαν στο παρελθόν και απειλές ή προτροπές για μποϊκοτάζ στην διοργάνωση.

Οι δύο δημοσιογράφοι (ο δεύτερος είναι φωτορεπόρτερ) συνελήφθησαν χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες και μερικές ώρες μετά αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεν τους δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις, με τον Εκελαντ να κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

«Μας συνέλαβαν στο ξενοδοχείο την Κυριακή το βράδυ. Μας κράτησαν στο τμήμα για αρκετές ώρες και μας ανέκριναν, αλλά είμαστε ευτυχισμένοι που βγήκαμε από αυτό και επιστρέψαμε στην Ευρώπη. Ήταν δύσκολες στιγμές. Θα μιλήσουμε με το NRK για να δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα και θα επιστρέψουμε με περισσότερα στοιχεία. Παρά τα όσα έγιναν, είμαστε καλά και χαρούμενοι που γυρίζουμε σπίτι» είπε ο Εκελαντ που επιβεβαίωσε ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για τους λόγους της σύλληψής τους.

«Εβλεπες τον τρόμο στα μάτια των μεταναστών εργατών»

Το βράδυ της Κυριακής, στο ρεπορτάζ που μετέδωσε από την Ντόχα, έκανε εκτενή αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών και το ίδιο βράδυ έγινε η σύλληψή τους που όπως φαίνεται συνδέεται με αυτό το περιστατικό. Ο Νορβηγός δημοσιογράφος ανέφερε πως αποπειράθηκε να πάρει συνεντεύξεις από μετανάστες εργάτες, αλλά αυτοί «ήταν σε άθλια κατάσταση. Έβλεπες τον τρόμο στα μάτια τους. Εργάζονταν σε καθημερινή βάση και σκληρά. Φοβόντουσαν να μιλήσουν στην κάμερα».

Ακόμη, ο Εκελαντ εκτίμησε πως ρόλο στη σύλληψή τους ενδεχομένως έπαιξε και η συνάντηση που είχε με έναν πολέμιο της κυβέρνησης, τον Αμπντουλά Ιμπαΐς, ο οποίος είχε εργαστεί στην ομάδα για το Μουντιάλ, αλλά τον Απρίλιο κατηγορήθηκε με 5 χρόνια φυλάκισης για διαφθορά (έχει κάνει έφεση). Ο Ιμπαΐς νωρίτερα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για τα εργατικά δυστυχήματα και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των μεταναστών που εργάζονται στο Κατάρ. Επρόκειτο να δώσει συνέντευξη λίγη ώρα πριν αναχωρήσει από την χώρα, αλλά δεν πρόλαβε…

Κλείσιμο
Πηγή: Gazzetta

Ειδήσεις σήμερα:

Σε πίεση το ΕΣΥ με πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα -Ποιες περιοχές τρομάζουν τους ειδικούς

«Πανδημία ανεμβολίαστων» κλυδωνίζει την Ευρώπη - «Κόκκινος» συναγερμός, αυστηροί περιορισμοί και «πάσο»

Ντέιβιντ Νιλ Κοξ: Σκότωσε τη σύντροφό του, βίασε την κόρη της και μετά παρακαλούσε να τον εκτελέσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης