Καραμανλής: Σε χώρα «ταραξία» μετατρέπεται η Τουρκία

4836341

Το απέδειξε με την επέμβαση στη Συρία, με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο

«Η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή». Αυτό σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 35η επέτειο του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο.

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και θα θέσει σε κίνδυνο την επιτευχθείσα πρόοδο για την ήττα του ISIS. «Σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση», σημείωσε.

Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα πέρασε μια οδυνηρή εμπειρία που δοκίμασε τους πολίτες. «Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, δείχνει την προθυμία να δράσει γρήγορα και τολμηρά, ιδιαίτερα ως προς τις μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος, προσφέροντας έτσι μια ρεαλιστική προοπτική ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος», σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρώην Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία έχει μεταμορφωθεί δραστικά και σημείωσε ότι παρόλο που ο ISIS έχει σχεδόν ηττηθεί, παραμένει μια σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. «Την ίδια στιγμή, η Ισλαμική τρομοκρατία δεν αποτελεί πλέον μόνο μια εξωτερική απειλή κάπου πέρα από τη σφαίρα των δυτικών κοινωνιών. Έχει μεταφερθεί μέσα στις πόλεις μας. Η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο και απαιτούν κατάλληλες απαντήσεις», τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το μεταναστευτικό
.
Αναφορικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι πρέπει να αναμένουμε ένταση τα επόμενα χρόνια καθώς, όπως είπε, πέρα από τους πολέμους ή άλλες κρίσεις που το επιδεινώνουν περιστασιακά, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν θα σταματήσουν. «Οι Ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στο Νότο, βιώνουν μια ολοένα αυξανόμενη εισροή προσφύγων, καθώς και μεταναστών. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της».

Ο Κ. Καραμανλής σημείωσε, επίσης, ότι η παροχή τροφίμων, στέγης, υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξεπερνούν τις δυνατότητες ορισμένων χωρών της ΕΕ, ιδίως της Ελλάδας και της Ιταλίας και κάλεσε στην άμεση λήψη μέτρων, ζητώντας πιο ισόρροπη κατανομή βαρών για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη.

Αδιανόητο το Brexit πριν μερικά χρόνια

Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις και το Brexit, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει εισέλθει σε μια κατάσταση αυξανόμενης αβεβαιότητας. «Συμβαίνουν τώρα πράγματα που θα ήταν αδιανόητα, πριν από μερικά χρόνια. Κοιτάξτε το BREXIT. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περιπέτειες για την ολοκλήρωση του Brexit, κατά τους προηγούμενους μήνες, έχουν ήδη καταδείξει τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος», τόνισε ο κ. Καραμανλής εκφράζοντας την ελπίδα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι ισχυροί δεσμοί και η στενή συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα υπερισχύσουν, προς όφελος όλων των μερών.

Δεν έχουμε αντιδράσει καλά στην κλιματική αλλαγή

Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι το ιστορικό της αντίδρασής μας σε αυτήν την παγκόσμια απειλή δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα υποσχόμενο. «Πολλές διεθνείς διασκέψεις έχουν λάβει χώρα από το 1992, αλλά, παρά τις εύγλωττες διακηρύξεις, οι επιδόσεις σε πραγματικούς όρους είναι φτωχές», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το ερώτημα είναι, ταυτόχρονα, βαθιά πολιτικό και γεωπολιτικό. «Η ανθρωπότητα δεν έχει στην πράξη δείξει την προθυμία να αναλάβει το σοβαρό κόστος που εμπλέκεται. Οι κυβερνήσεις είναι, συνήθως, πιο επιρρεπείς να ωθούν τα απαραίτητα μέτρα προς το μέλλον».


Καραμανλης

ΣΧΟΛΙΑ (30)

alexandros

εγω κυριολεκτικα απορω,γιατι ασχολειστε ακομα με αυτον τον sui generis αποτυχημενο Κωστακη Καραμανλη!Τι ειδους φετιχ ειναι αυτο με το ονομα??Τι σχεση εχει ο δυστυχης Κωστακης ,με τον μεγα Κων/νο Καραμανλη??

Άλλαξε τροπάριο

Όταν έστρωνε αυτός και η συμβία του τα κόκκινα χαλιά στον κουμπάρο και στην Εμινέ το ξέχασε!

Κώστα, είσαι εκτός τόπου και χρόνου πλέον

Αυτά κάνει η μακριά παραμονή στα "ορεινά" της πολιτικής. Και κάποτε σε είχαμε για σοβαρό. Φευ!

ΑΣΤΟΣ

Ποιό ακριβώς είναι το παραχθέν ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ έργο σου, τα τελευταία 10 χρόνια που αμοίβεσαι από τον Ελληνικό Λαό?....

Συριζαιος, μελος Παρελασης Περηφανειας

O καλυτερος ΠΘ της Μεταπολιτευσης. Κεφαλαιο για την ελληνικη πολιτικη. Μακαρι να προταθει ΠτΔ για να αποκτησει κυρος ο θεσμος κι οχι διαλεξεις περι διεθνους δικαιου. Πυγμη με τον Καραμανλη.

Απιστευτο!

Θαυμα! Θαυμα! Μιλαει κι ολας, δεν καταβροχθιζει μονο.

ΔημοσιοΚηφηνας

Δεν είπε αυτό ο Καραμανλής. Εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι πρέπει να σοβαρευτούμε πάρα πολύ, για να αποφύγουμε μια νέα εθνική τραγωδία που επισειετε από πάνω μας.

....... έιπε ο πεφωτισμένος και ρεύτηκε το σουβλάκι.

Ύστερα άλλαξε πλευρό, έγειρε το κεφάλι και περιέπεσε πάλι σε λήθαργο δια να ολοκληρώσει τη χώνεψη υπό τους αγγελικούς ήχους του αγαπημένου του τραγουδιού "σεϊ σεϊ σεϊ σεϊ δε ματζγορντ sagapo εσ εϊ τζι εϊ πι όουυυυ" μέχρι την συνάντηση του με την επόμενη σοφία που θα τον αφυπνίσει.... Εις το επανιδείν Βούδα Κώστα.

Agansktismenos

Το πίτογυρο της Ραφήνας να επιστρέψει στο σουβλαδικο του γιατί ότι και να κάνει ΠτΔ δεν γίνεται. Αν ο γιος του Μητσοτάκη τον κάνει ΠτΔ θα είναι η αρχή του τέλους του.

Τεο-Μοναχο

Εισαι μακρυα νυχτομενος. Για να αντικαταστησει τον ιδιο τον γυιο του Μητσοτακη προαλειφεται εαν το μεταναστευτικο ξεφυγει.

Κ.

Μετά από δέκα χρόνια ξεκούρασης άρχισε να μιλά ο κουρασμένος. Για να μας πει τα αυτονόητα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης