Τσίπρας: Το κράτος δεν είναι φέουδο της κυβέρνησης

Τσίπρας: Το κράτος δεν είναι φέουδο της κυβέρνησης

«Ολοι οι επιστημονικοί συνεργάτες και μετακλητοί στην δική μας κυβέρνηση ήταν 770 - Οι απλοί μετακλητοί ήταν περίπου 300 και όχι 2600» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός 

4869324
Για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη σεβασμού «στους θεσμούς και τη συνέχεια του Κράτους».

«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό..» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής.. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Δημιουργήσατε την ψευδή εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τον αριθμό των μετακλητών

Κλείσιμο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα τότε. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.

«Έχουμε μια διαστρέβλωση, έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την «στρατιά των κατσαπλιάδων»,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Μέσα σε τρεις μέρες κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι των μετακλητών,» σημείωσε και τόνισε ότι στο τέλος δε θα ξέρει πόσους μετακλητούς έχει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του: 

Κύριε. Μητσοτάκη άκουσα την τοποθέτησή σας. Παρουσιάσατε με όσο καλύτερο τρόπο μπορούσατε το νομοσχέδιο που κατ εσάς φέρνει καλύτερη οργάνωση του κράτους. Είπατε όμως πράγματα που απέχουν από την πραγματικότητα.

Καλύτερη οργάνωση κράτους: αντιλαμβάνομαι ότι εσείς ξεκινώντας την θητεία σας δεν δείχνετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας. Είναι δικό σας θέμα. Εύχομαι να αποδειχθεί στην πράξη το σχέδιό σας. Πήρα τον λόγο όμως για να αποκαταστήσω ορισμένα ζητήματα που έχουν ακουστεί και γραφεί και επι 4,5 χρόνια που ήμασταν εμείς στην διακυβέρνησης εσείς και ΜΜΕ είχατε αναφερθεί στοχοποιώντας μετακλητούς συνεργάτες μας.
Αναπαράγεται ακόμα και σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τους μετακλητούς. Από τους 1888 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε 2769. Για να γίνει αντιληπτή η λαθροχειρία θα εξηγήσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ για ποιο λόγοι δημιουργήθηκε η σύγχυση . Μέχρι 2015 στην απογραφή μετακλητών δεν καταγράφονταν οι εδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες αλλά μόνο απλοί μετακλητοί.

Για παράδειγμα στο γραφείο του τότε υπουργού Βορίδη υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα και μόνο 8 ήταν μετακλητοί, οι άλλοι αποσπασμένοι, με διάθεση , επιστημονικοί και ειδικοί συνεργάτες. Εσείς που μας κουνάτε το δάχτυλο για τους μετακλητούς επι ΣΥΡΙΖΑ αποχωρήσατε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είχε 12. Εδώ έχουμε μια λαθροχειρία. Μια διαστρέβλωση που είχε στόχο να διαμορφώσει ψευδή εντύπωση ότι δημιουργήσαμε στρατιά μετακλητών για να καταλάβουμε το κράτος. Κάνατε και εκστρατεία στοχοποίησης. Είχαν ανακαλύψει μέσω φέισμπουκ τις φωτογραφίες και τα σκουλαρίκια και μαγιό. Για να πείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια στρατιά κατσαπλιάδων.

Εσείς φέρατε ένα σχέδιο για 700 μετακλητούς και μετά το αλλάξατε και μπορείτε να το αυξήσετε. Παράλληλα αυξάνετε τις αποδοχές των μετακλητών επιβαρύνοντας το δημόσιο προϋπολογισμό. Μειώνεται και τις προϋποθέσεις για να είναι κάποιος μετακλητός σε υπουργείο. Δεν απαιτείται πτυχίο ΑΕΙ μπορεί και με πτυχίο Λυκείου. Ισως αυτή την ρύθμιση να την χρειαστείτε και για την ΕΥΠ.

Ολοι οι επιστημονικοί συνεργάτες και μετακλητοί στην δική μας κυβέρνηση ήταν 770. Οι απλοί μετακλητοί ήταν περίπου 300 και όχι 2600 όπως λέγατε.
Οι 2600 περιλαμβάνει μετακλητούς ΟΤΑ και ανεξάρτητων αρχών κ.α.

Τα λέω όλα αυτά διότι δεν υπάρχει άλλο βήμα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Άκουσα προχθές σε μια τηλεοπτική συνέντευξη την ευρωβουλευτίνα της ΝΔ την κα Ασημακοπούλου για το ίδιο θέμα να λέτε ότι ποτέ δεν είπε να μην υπάρχουν μετακλητοί και παραδέχθηκε ότι είχε ιδιοτέλεια η κριτική της ΝΔ.

Ε λοιπόν είχατε ιδιοτέλεια για τους μετακλητούς, για την οικονομία, για την συμφωνία Πρεσπών που μας είπατε προδότες και τώρα την τηρείτε, η κριτική για το Μάτι και τώρα βάζετε τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ ως γγ του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την αλήθεια και να αντικρούσω τον απύθμενο λαϊκισμό που είχατε και πριν τις εκλογές αλλά και τώρα.

Ερχομαι σε 2 ακόμα ζητήματα. Μας είπατε ότι πήρατε τις συμβουλές του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλεψε να καταργήσετε τον θεσμό γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης;
O OOSA σας είπε να αλλάξετε την διοίκηση μιας ανεξάρτητης αρχής.
Εσείς ως υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης το 2014 επιχειρηματολογούσατε υπερ της ανάγκης να παραμείνει ο τότε γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ο κ. Ρακιτζής να παραμείνει στην θέση του παρά το γεγονός ότι είχε λήξει η θητεία του.

Τότε ήταν ανάγκη να μείνει ο κ. Ρακιτζής τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ερευνά το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπάρχει ανάγκη;

Πάμε και στην επιτροπή Ανταγωνισμού. Έρχεστε με το δήθεν επιχείρημα να ξεφύγουμε από την αποκομματικοποίηση του κράτους. Σας θυμίζω ποιος ήταν πρόεδρος επιτροπής ανταγωνισμού για 10 χρόνια και ποιοι ήταν αυτοί που τον συμβούλευαν.

Διαβάζω δημοσίευμα του Πρώτο Θέμα για την επιλογή του κ. Κυριτσάκη που υπογράμμισε τις στενές του σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ηταν και άλλοι όμως όπως ο κ. Γεραπετρίτης που ήταν βασικός συνεργάτης της επιτροπής ως νομικός και λάβατε τις αντίστοιχες αμοιβές πάνω από 100 χιλ ευρώ. Ήσασταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της επιτροπής. Ταυτόχρονα το 2017 και 18 ήσασταν και σύμβουλος του κ. Μητσοτακη. Τότε δεν υπήρχε θέμα;

Αλλά και ο σημερινός γγ της Βουλής σήμερα ο κ. Μυλωνάκης τότε ήταν διευθυντής του γραφείου του κ. Κυριτσάκη και σύμβουλος του κ Μητσοτάκη. Είχε και τις δύο θέσεις.

Εδώ δεν τίθεται θέμα κομματικοποίησης της επιτροπής αλλά Μητσοτακοποίησης της αρχής καθώς επί δέκα χρόνια λειτουργούσε με δικούς σας φίλους. Ένα θέμα είναι οι νόμοι, το σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο.
Όταν ήρθε ο Σταθάκης με τροπολογία που ήθελε να περάσει ασυμβίβαστο για μέλη της επιτροπής ανταγωνισμού με συγγενικές σχέσεις με βουλευτές ή υπουργούς και αφορούσε την τότε βουλευτή της ΝΔ Κεραμέως που ο σύζυγός της ήταν μέλος της επιτροπής υπό τον κ. Κυριτσάκη. Ολοι σας οι βουλευτές της ΝΔ είχαν επιχειρηματολογήσει ότι είναι αντισυνταγματική η αναδρομικότητα. Σήμερα δεν είναι αντισυνταγματική η αναδρομική ισχύς για μια πρόεδρο που ανέλαβε μόλις προ 3 μηνών.

Κλείνω με το θέμα που έχει προκύψει με τον διοικητή της ΕΥΠ. Η εθνική ασφάλεια της χώρας, είναι κρίσιμο θέμα. Δεν το γνωρίζω τον άνθρωπο και μπορεί να τον αδικώ. Εντούτοις εγώ είχα δώσει εντολή στον κ Ρουμπάτη να σας ενημερώνει. Ελπίζω και εσείς να το κάνετε. Δεν ξέρω αν θα το κάνει ο κ. Κοντολέων καθώς με βάση το νόμο πρέπει να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο. Έτσι λέει ο νόμος π[υ πρέπει να εφαρμόζονται. Εκτός και αν τον αλλάξετε. Εμείς με μια μικρή έρευνα από το βιογραφικό του είναι ότι πήρε πτυχίο από ανοικτό πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Το πτυχίο αυτό δεν έχει αναγνωριστεί από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ. Από μια πρόχειρη ματιά διαπιστώσαμε ότι το μόνο που αναγνωρίστηκε ως ακαδημαϊκός τίτλος είναι αυτός που αναφέρεται όχι σε σπουδές μάνατζμεντ αλλά το ντιπαρτμεντ οφ μιουζικ. Μήπως είναι μουσικός; Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα. Με ποια εχέγγυα εσείς επιλέγεται κάποιον που δεν γνωρίζει κανείς που η μόνη του περγαμηνή ήταν η θητεία του σε εταιρεία σεκιούριτι και δίνετε σε κάποιον με τέτοιο βιογραφικό που ήταν σε εταιρεία σεκιουριτι που έχει καταδικαστεί σε χρηματικά πρόστιμα για την δημιουργία καρτέλ , πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας. Με ποια εχέγγυα και ασφαλιστικές δικλείδες μπορεί  αυτός ο άνθρωπος να ανταποκριθεί σε αυτή την αποστολή.

Κάντε ότι αλλαγές θέλετε στην κυβέρνησή σας . Το κράτος δεν είναι όμως φέουδο και τσιφλίκι . Εδώ υπάρχει δημοκρατία και θα σας ελέγχουμε και αν δεν τηρείται το νόμο και Συνταγμα θα λογοδοτείτε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης