Απάντηση στην Τουρκία με στρατιωτική συμφωνία Γαλλίας - Κύπρου

france_main01

Ο γαλλικός στόλος στη μεγαλόνησο - Η Λευκωσία συμφώνησε με το Παρίσι για τη χρήση της ναυτική βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από γαλλικά πολεμικά πλοία - Η Τουρκία αναζητεί διέξοδο

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ, με την παρουσία του πλοίου γεωτρύπανου «Πορθητής» δεν μένουν αναπάντητες από τη Λευκωσία, η οποία μπορεί να ικανοποιείται από τις αυστηρές δηλώσεις, ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά δεν μένει σε αυτές. Η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας, για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο, αποτελεί κίνηση, η οποία δεν μένει στον συμβολισμό, αλλά δίνει πρακτικό περιεχόμενο στις δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Γαλλίας Σάββας Αγγελίδης και Florence Parly, συναντήθηκαν για ακόμα μια φορά στο Παρίσι, και υπέγραψαν συμφωνία για τη χρήση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Γαλλικό Ναυτικό. Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».
allias

Πηγές του υπουργείου άμυνας στη Λευκωσία ανέφεραν στο protothema.gr, πως η υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν στις 30 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση του με τον κ. Αναστασιάδη στη Λευκωσία δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως, «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας. Ειδικότερα», είχε πει, «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου». Ο κ. Μακρόν, αν και δεν είχαν εκδηλωθεί τότε οι τουρκικές προκλήσεις, είχε υπενθυμίσει «την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου», εκφράζοντας ανησυχία για τα «περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα».

Χθες ο Κύπριος υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Κύπρου. Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία, ώστε να ενισχύσει τον μικρό στόλο που έχει δημιουργήσει, και ο οποίος αποκτά δυνατότητες περιπολιών σε όλο το εύρος της ΑΟΖ. Προσφάτως αποκτήθηκε και ένα ακόμη πλοίο από το Ισράηλ.

Η Γαλλία επιθυμούσε τη μόνιμη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία Total, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Παράλληλα, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αναλαμβάνει ρόλο ευρωπαϊκής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, σε μια περιοχή για την οποία πάντοτε επιδείκνυε ενδιαφέρον το Παρίσι.

france1
Η Τουρκία αναζητεί διέξοδο

Η Άγκυρα βλέποντας πως βρίσκεται έξω από τις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί μέσα από τη δημιουργία έντασης να οδηγήσει τις χώρες της περιοχής σε διάλογο για αναγνώριση ηγετικού ρόλου. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του είχε δείξει πως λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις για την στάση της χώρας του, αλλά δεν θέλησε να κάνει βήματα υποχώρησης. Για τον λόγο αυτό είχε αναφέρει πως το ζήτημα των ενεργειακών πόρων, πρέπει να λυθεί με συνεννόηση και διάλογο από όλους, ενώ το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας έκανε λόγο για win-win συμφωνία. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί στη ρίζα του. Έκανε λόγο για μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ ξεκαθάρισε πως αν επιλυθεί το ζήτημα αυτό θα πρέπει οι υδρογονάνθρακες να διοχετευθούν στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό, τότε «εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», τόνισε. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν πως η λογική στην οποία βασίζει η Τουρκία το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι «δική της», είναι η ίδια λογική με την οποία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία στα νότια της Κύπρου. Η Τουρκία για τον λόγο αυτό αρνείται πεισματικά την πρόσκληση της Λευκωσίας για διάλογο ώστε να καθοριστούν οι συντεταγμένες των ΑΟΖ των δύο χωρών. Ο λόγος είναι η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οχύρωση της πίσω από το ψευδοκράτος και τα δήθεν δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Βρετανική κακοφωνία

Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν για κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» στην περιοχή που γίνονται γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς αφίσταται από τις έσεις του Λονδίνου, οι οποίες διατυπώθηκαν από την πρεσβεία της στη Λευκωσίας, πριν λίγες ημέρες. Τόσο το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος είναι έντονα ενοχλημένοι από τη δήλωση Ντάνκαν και για αυτό προώθησαν διαβήματα, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενώ ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία κλήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η κυπριακή κυβέρνηση προτάσσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία βάση στο επιχείρημα πως βρίσκεται υπό αμφισβήτηση η κυπριακή ΑΟΖ και ιδιαιτέρως η περιοχή στην οποία βρίσκεται το πλοίο «Πορθητής». Το σημείο στο οποίο απειλεί με γεώτρηση η Τουρκία βρίσκεται μόλις 34 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 30 ναυτικά μίλια μέσα από τη μέση γραμμή που προνοεί το διεθνές δίκαιο. Επίσης το σημείο βρίσκεται 80 ναυτικά μίλια μακριά από την Τουρκία. Άρα, δεν υπάρχει καμία λογική στο επιχείρημα ότι η περιοχή ανήκει στην Τουρκία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επικαλούνται τα δήθεν δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς αναγνωρίζουν ότι το επιχείρημα για τουρκική ΑΟΖ δεν μπορεί να σταθεί πουθενά με αξιώσεις. Ωστόσο, αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι το ότι αν αμφισβητήσει κάποιος την περιοχή, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία και οριοθέτηση, τότε υπάρχει αυτή η σκιά (γκρίζα ζώνη) η οποία δημιουργεί τα προβλήματα στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ (85)

Βρωμοστομος

Ελα πηρανε θεση παλι οι διχαστες των Ελληνων, αλλα υπαρχει και η θεια δικη και τοτε........

Aloha

Μαζί με τον στόλο της ,το γαλλικό Ναυτικό να πάρει και βενταλιες για να τους τα κάνει αέρα (των Τούρκων )

Αχιλλέας

Τελικά η Ελλάδα γιοκ; Γιατί κάτι θυμάμαι ότι είχαμε αμυντική συνεργασία κάτι σαν μνημόνιο με τη Κύπρο Εκτός αυτού οι Κύπριοι μας είναι όπως λένε οι Τούρκοι, σαμάν φου; Έχουμε καταντήσει οι όλοι Ελλαδίτες να είμαστε ένα πράμα σαν Τσιπρας; Τα παίζουμε τα ουμπαλα μας και να περιμένουμε κάποιος να μας βολέψει. Από κι και πέρα, δεν βαριέσαι αδελφέ, εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα Κάπως έτσι πήγαινε επί 400 χρόνια Δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ Είμαστε οι ήρωες στις αναχαιτίσεις και στα διαβήματα. Οι Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ήδη πολεμικά πλοία στην Κύπρο τα οποία να ρίχνανε προδοποιτικες βολές. Η ταν Η επί τας. Ούτε Γάλλοι ούτε Ισραηλινή ούτε Αμερικάνοι θα τα βάλουν με τους Τούρκους. Ποιος είναι ο λόγος να τα χαλάσεις με κάποιον που συναλλάσσεσαι σε δις Δολάρια όπως με τους Τούρκους για να ικανοποίησες έναν υπετει που σου ζητάει κάθε λίγο μερικά εκατομμύρια. Εάν το επόμενο διάστημα δεν πάει το Πολεμικό Ναυτικό μας στην Κύπρο και δεν δημιουργήσει θερμό επεισόδιο να είστε σίγουροι ότι η ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος θα συρρικνωθεί κατά 70%

theokal

Εν μέρει σωστά αυτά που λέτε κάποιοι σχολιαστές περι αμυντικής γύμνιας μας, περί υπεροπλίας Τουρκικής, περί δυσβάστακτου κόστους σε τουρισμό μας, στο ΑΕΠ μας κλπ και άρα πιθανής εθνικής τραγωδίας μας σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία αλλά σε έναν πόλεμο ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις την έκβασή του. Ακόμα και αν επαληθευτείτε και χάσουμε 100 ποιός σας λέει οτι η Τουρκία δεν θα χάσει 40. Εκείνοι αντέχουν δηλαδή και εμείς δεν αντέχουμε ? Ειναι πολύ ηττοπαθής αυτή η αποψη. Ούτε οι Τούρκοι μπορούν ή θέλουν τον πόλεμο. Πενήντα χρόνια τώρα μας ροκανίζουν αμφισβητώντας την κυριαρχία μας αλλά πόλεμο δεν κάνουν. Ξέρουν οτι η Ελλάδα δεν είναι Συρία, ούτε Κουρδιστάν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν ειναι να προσπαθήσουν να κάνουν πόλεμο σε 2-3 νησιά μας με μόνο στόχο εντός 4 ωρών να έχουν καταλάβει το Καστελόριζο και ότι καλύτερο προκύψει. Με την πρώτη διαμεσολάνηση και παύση του πυρός, τέλος ο πόλεμος αλλά άντε μετά να τους βγάλεις απο εκεί. Βλέπε Κύπρος 1974.

χ

Θα μου επιτρέψεις να σου πώ ότι είσαι άσχετος με το θέμα, διότι το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία.

Έλλην

Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται από την παρουσία των βρετανικών βάσεων στο νησί. Όσο η αγγλική μπότα θα μολύνει χώμα ελληνικό, η Κύπρος δεν θα βρεί ησυχία. Ευτυχώς το brexit τους ξεδόντιασε. Γι αυτό το λόγο δεν πρέπει να αγοράζουμε ποτέ μα ποτέ αγγλικά προϊόντα.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΥΤΟΣ Ο ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙ ΗΤΑΝΕ;

Γανυμήδης

Χα χαααααααα! Η Τουρκία είναι πιστός σύμμαχος των ιμπεριαλιστών, με τις σφαλιάρες στην Ελλάδα την ρίχνει στην αγκαλιά των μονοπωλίων, δηλαδή τα μονοπώλια θα αρπάξουν με το γάντι ότι φέρνει κέρδος, το τραγικό είναι θα τους πούμε και ευχαριστώ!

Έτσι είναι,

μη νομίζεις όμως ότι έχει και τίποτα τρελά κέρδη,μανούρα να γίνεται.

Την ίδια στιγμή...

Ο Λίβανος παρέλαβε μεταχειρισμένα οχήματα ΑΤ βλημάτων VAB HOT Mephisto από τη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο Λιβανικός Στρατός στις 11 Μαΐου 2019. Η Κύπρος υπογράφει χαρτάκια, ο Λίβανος παίρνει τα οπλάκια... Good night, Cyprus._

@

Τί να τα κάνει τα οπλάκια η Κύπρος όταν θα την προστατεύουν οπλάρε από τις ςγαλλικές φρεγάτες; Καληνύχτα

εχουμε κοινη ασκηση με τους τουρκους?

την ειδατε την φρεγατα στο σουνιο? εγω την ειδα ειχε τουρκικη σημαια

καμια κινηση της ελλαδας σε διπλωματικο επιπεδο

η αντικατασταση της αγγλικης βασης σε μια γαλλικη η αμερικανικη η και τα 2 θα ηταν καλυτερη επιλογη εφοσον η βρετανια δεν ειναι και ιδιαιτερα εμπιστος συμμαχος. εξαλλου οπως θεωρει και η ιδια θελει να ειναι εκτος ευρωπαικης ενωσης και ουτε θεωρει κατι ιδιαιτερο ελλαδα και κυπρο . η ελληνικη και κυπριακη πολιτικη θα πρεπει να απομακρυνθει ουσιαστικα απο την βρετανια. η στηριξη που πρεπει να ζητησει ελλαδα και κυπρος ειναι πρωτα απο Αμερικη επειτα απο ιταλια ισπανια ισραηλ εννοειται κλπ. λεω και την ελλαδα γιατι η τουρκια ειναι θεμα χρονου να στειλει αναλογο πλοιο στο καστελοριζο. το ειπε εξαλλου, η ελλαδα εμπλεκεται στην σκακιερα θελει δεν θελει. οι τρισαθλιες δηλωσεις του κοτζια και του κατρουγκαλου οπως εδειξε το τουρκικο trt ειναι εγκληματικες , ουσιαστικα ειπαν οτι οι ελληνες ειναι μοναχοφαιδες, θα επρεπε να ειχαν απομακρυνθει απο τα καθηκοντα τους. δεν εξυπηρετουν τα εθνικα συμφεροντα και ο προθυπουργος θα πρεπει να τους απομακρυνει. η ελλαδα επισης δεν καλεσε διπλωματες με τους αληθινους χαρτες οπως εκανε η τουρκια, ουσιαστικα αποδεχεται το μονταζ χαρτων της τουρκικης παρανοιας.

Knulp

Η αντικατασταση της βρετανικής βάσης!!!!!!!!!!. ..ναι σίγουρα. ..φίλε μου όταν ΔΕΝ γνωρίζεις ΜΗΝ μιλάς. ..ευκολότερο να γυρίσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα πάρα αυτό που είπες. ..

SPYROS

Εξυπνη κινηση της Κυπρου η συμφωνια με την Γαλλια. Μαζι με τα υπο εκμεταλλευση απο την Τοταλ ενεργειακα κυπριακα οικοπεδα δενει μια πολυ στενη σχεση που φερνει σε δυσχερη θεση τοσο την Τουρκια οσο και την Αγγλια. Ομως εδω τιθεται το ενα απο τα 2 βασικα προβληματα της Κυπρου. Εκτος απο το τουρκικο προβλημα το οποιο δυσκολα λυνεται (μιας και υπαρχει η καταρα που λεγεται 'τουρκοκυπριοι') Το δευτερο και ισως χειροτερο απο την Τουρκια προβλημα ειναι οι ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ που κατεχουν περιπου το 10% του κυπριακου εδαφους και ουσιαστικα ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ την ελληνοκυπριακη κυριαρχια εδαφικα υπερ των τουρκοκυπριων! Οι αγγλοι και οι τουρκοι παντα συμπλεαν στην Κυπρο. Εναλλασαν την εξουσια τους στο νησι και βοηθουσαν ο ενας τον αλλο εις βαρος των ελληνοκυπριων. Τωρα που η μιση Κυπρος ειναι υπο τουρκικη κατοχη και ενα 10% της ελληνικης Κυπρου κατεχεται απο την Αγγλια, ουσιαστικα δινει ενα 40% μονο της εδαφικης κυριαρχιας στους ελληνοκυπριους! Κυριοι, οσοι ειστε κατα του Brexit ξανασκεφτειτε το! Οταν η Αγγλια φυγει απο την Ε.Ε. τοτε θα ειμαστε 1 μεγαλο βημα πιο κοντα στην εκδιωξη των Εγγλεζων απο την Κυπρο!!! Ηδη οι σκεψεις αυτες γινονται στην Κυπρο απο την κυβερνηση που αναζητει διπλωματικη και νομικη βοηθεια, ιδιαιτερα απο την Ε.Ε. για να διωξει τους εγγλεζους απο το νησι! Ειμαι 1000% σιγουρος οτι οταν φυγουν οι αγγλοι απο την Κυπρο, ολα θα αλλαξουν προς το καλυτερο για τους ελληνοκυπριους και ακομη και η Τουρκια θα νοιωσει εισετι πιο απομωνομενη και αδυναμη να επιβαλλει τους εκβιασμους της στην Μεγαλονησο! ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Βρε,

Από πίσω από τη μητροπολη Αγγλία κρύβεται η Αμερικη..... Αυτή της "σφυριξε" να εγκαταλείψει την ΕΕ για να αποδυναμωσει Γερμανία και Γαλλία και να κάνει ότι θέλει στην Ευρώπη. Ναι μεν ενωμένη Ευρώπη για να τη κουμανταρουμε πιο εύκολα αλλά όχι να αποκτά δύναμη και να αντιμαχεται και τα συμφέροντα μας.

φωτης πραμαντα

αυτα σπυρο μου ειναι ονειρα θερινης νυκτος ....θελεις να σου πω τι εστι κυπρος??? λοιπον.....ειναι ενα σταθερο τουρκικο αεροπλανοφορο 3.350 τετρ. χιλιομ. ,,δυο σταθερα βρετανικα ενα στη δεκελεια και ενα στο ακρωτηρι 250τετρ. χιλιομ. και το υπολοιπο που μενει ειναι το """πρασινο φυλλο ριγμενο στο πελαγος ""'καμμια σωτηρια για τους κυπριους ουτε τωρα ουτε στο εγγυς η στο απωτερο μελλον ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης