Παναγιώτης Πικραμμένος: Πολιτικά πρόσωπα έστησαν το δήθεν σκάνδαλο Novartis

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
pikrammenos01

Τι λέει ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» μετά την απεμπλοκή του από την εισαγγελική έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία

Για εμπλοκή πολιτικών προσώπων οι οποίοι έστησαν το δήθεν σκάνδαλο της Novartis και το καθοδήγησαν για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους κάνει λόγο ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος στην πρώτη συνέντευξή του στον έντυπο Τύπο μετά την απεμπλοκή του από την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται για τη φαρμακοβιομηχανία.

«Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να χαρακτηριστεί η υπόθεση της Novartis σκάνδαλο του αιώνα», όπως θέλει να το αποκαλεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ο κ. Πικραμμένος, προσθέτοντας ότι απλώς πρόκειται για μια «πολιτική ιλαροτραγωδία με πολύ κακό συγγραφέα, πολύ κακούς ηθοποιούς και ακόμη χειρότερο σενάριο». Πιστεύει, επίσης, ότι κανένας από τους υπόλοιπους εννέα «συγκατηγορούμενούς» του δεν έχει ποινική εμπλοκή στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο επί 42 χρόνια ανώτατος δικαστικός λειτουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικό χέρι να τον περιέλαβε στη λίστα των 10 πολιτικών προσώπων τα οποία αρχικά στάλθηκαν στη Βουλή ως ύποπτων διάπραξης αδικημάτων, όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η δωροδοκία, η απιστία κ.λπ. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο» της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στη λίστα των δέκα πολιτικών υπόπτων προσώπων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αφήνει νεφελώδες το τοπίο για το πού πραγματικά οφείλεται η απόφαση αυτή της κυρίας Τουλουπάκη.

Το δηλητήριο

- Η περιπέτεια της πολιτικής ομηρίας σας επί 14 μήνες στην υπόθεση της Novartis έληξε, καθώς αρχειοθετήθηκε ως προς εσάς. Πόσο όμως σας στοίχισε ηθικά, ψυχικά και κοινωνικά αυτή η ιστορία; Κοινωνικά και ηθικά όχι μόνο δεν μου στοίχισε, αλλά ένιωσα ακόμη περισσότερο την αγάπη των φίλων μου και του κόσμου. Αγνωστοι άνθρωποι με σταματούσαν στον δρόμο για να μου εκφράζουν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους. Ψυχικά αρχικά διαταράχθηκα γιατί ήταν κάτι που με αιφνιδίασε, μου προκάλεσε τεράστια έκπληξη, αλλά συνήλθα γρήγορα χάριν της αγάπης και της εμπιστοσύνης του κόσμου που καθημερινά διαπίστωσα. Το αρνητικό είναι ότι η υπόθεση της Novartis αφήνει ένα δηλητήριο σε όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Ελπίζω το κλίμα αυτό κάποια στιγμή να αναστραφεί.

- Ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τόσο οι προσωπικοί σας όσο και των μελών της οικογένειάς σας. Τελικά βρέθηκε μαύρο πολιτικό χρήμα; Χα χα χα! Αν είχε βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα, δεν θα ήμουν εδώ τώρα να σας δίνω συνέντευξη!

- Η οικογένειά σας, δηλαδή η σύζυγος Αθηνά και η κόρη Καρολίνα, επηρεάστηκε απ’ όλη αυτή την περιπέτεια ή αντέδρασε ψύχραιμα γνωρίζοντας ποιος είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος; Είναι αλήθεια ότι η σύζυγος και η κόρη μου επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο από εμένα σε αυτή την περιπέτεια. Με στήριξαν όμως πέρα ως πέρα και ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό τους ότι μπορεί να είχε συμβεί κάτι το αρνητικό.

- Οταν βρεθήκατε στο βήμα της Βουλής για να δώσετε εξηγήσεις, ποια ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν, καθώς η εικόνα σας ήταν ενός εμφανώς φορτισμένου συναισθηματικά πρώην δικαστή που έδειχνε παράλληλα αγανάκτηση για τα διαδραματιζόμενα;
Ηταν ακριβώς τα συναισθήματα που περιγράφετε στην ερώτηση. Δεν μπορούσα και δεν μπορώ ακόμη να καταλάβω τι σχέση είχα εγώ με αυτή την ιστορία.

- Η εμπλοκή του ονόματός σας στη λίστα των 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis ήταν υπερβάλλων ζήλος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ή κάτι άλλο; Η αίσθησή μου είναι ότι δεν οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

- Αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε λειτουργήσει «πολιτικό χέρι» για να συμπεριληφθεί το όνομά σας στη λίστα των 10 δήθεν εμπλεκομένων προσώπων; Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Απλώς κάνω υποθέσεις που τις κρατάω για τον εαυτό μου. Δεν θα σταματήσω όμως να ψάχνω πώς ενεπλάκη το όνομά μου στην υπόθεση αυτή μέχρι να βρω την αλήθεια.

- Μήπως οι σχέσεις σας με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν το κριτήριο της εμπλοκής του ονόματός σας;
Είναι πολύ πιθανό να είναι ένας από τους λόγους της εμπλοκής μου. Ωστόσο, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι εγώ είχα ιδιαίτερο δεσμό με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

- Υπήρξε προσπάθεια να σας κάψουν ως όνομα εν όψει πιθανής μελλοντικής συνεργασίας σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μήπως ήθελαν μέσω του προσώπου σας να χτυπήσουν πολιτικά τον πρόεδρο της Ν.Δ., γνωρίζοντας τις σχέσεις σας;
Είναι ένα πιθανό σενάριο αυτό, το οποίο όμως θεωρώ εξαιρετικά αφελές. Δεν συνιστούν επαρκή λόγο οι σχέσεις μου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να με εμπλέξουν σε μια δικαστική περιπέτεια.

- Θα εμπλακείτε στην πολιτική; Εχει βάση αυτό που ακούγεται έντονα, ότι δηλαδή θα είστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. ή ότι θα αναλάβατε άλλη καίρια θέση σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν μου έχει γίνει απολύτως καμία σχετική πρόταση, αλλά και ότι επίσης πολύ δύσκολα θα ανταλλάξω την ελευθερία που έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και τη ζωή που κάνω.

- Υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας ή είναι μια κυβερνητική προσπάθεια να πληγούν πολιτικά πρόσωπα από την αντιπολίτευση (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.) και γιατί; Σίγουρα υπάρχουν σκάνδαλα γενικότερα στα θέματα των φαρμάκων. Πιθανολογώ ότι αυτό μπορεί να αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί το σενάριο της εμπλοκής των πολιτικών προσώπων. Πάντως στήθηκε από πολιτικούς που προσπάθησαν να επωφεληθούν από την κατάσταση στον χώρο των φαρμάκων για να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

- Η υπόθεση της Novartis μέχρι τώρα δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Μαξίμου ότι πρόκειται για «το σκάνδαλο του αιώνα», η δική σας πείρα τι λέει;
Με τη δική μου πείρα τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για να προβώ σε τέτοιον χαρακτηρισμό, απλά πρόκειται για μια πολιτική ιλαροτραγωδία με πολύ κακό συγγραφέα, πολύ κακούς ηθοποιούς και ακόμη χειρότερο σενάριο.


Καμία εμπλοκή

- Τελικά έχει εμπλοκή κάποιος από τους υπόλοιπους εννέα έως τώρα συγκατηγορούμενού σας στην υπόθεση; Η αίσθησή μου καθαρά είναι ότι κανένας από τους συγκατηγορούμενούς μου δεν έχει εμπλοκή. Αυτό όμως είναι αίσθηση και όχι γνώση, ως δικαστικός θα μιλούσα μόνο αφού θα γνώριζα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας.

- Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, το 2012, είχατε κάποια «διαπραγμάτευση» με τη Novartis ή κάποια επαφή με διευθυντικά στελέχη της, αν ληφθεί υπόψη ότι από τους εισαγγελείς ερευνήθηκε το χρονικό κομμάτι από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, δηλαδή τότε που λάβατε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης (16 Μαΐου 2012); Οχι, απολύτως καμία. Δεν είναι άλλωστε ο ρόλος του πρωθυπουργού να κάνει διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αντιμετώπισα, τότε, μια σκληρή απεργία των φαρμακοποιών και προσπάθησα να λάβω τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, είχα πολλές συνεργασίες με τους αρμόδιους υπουργούς. Επισημαίνω άλλωστε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής είχε προεχόντως τη θεσμική ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδος. Τότε κοιτάξαμε μαζί με τους υπηρεσιακούς υπουργούς να σώσουμε την χώρα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία και όχι της παρούσης.

- Υπάρχει η έντονη αίσθηση ότι σήμερα η Δικαιοσύνη και ειδικά οι ηγεσίες της (φυσικά όχι όλες), όπως και οι επικεφαλής κομβικών υπηρεσιών της, ελέγχονται από την κυβέρνηση. Συνταυτίζεστε με την άποψη αυτή και ποια είναι η δική σας θέση μετά από μακροχρόνια διαδρομή στη Θέμιδα; Το ζήτημα δεν έγκειται στην κυβέρνηση όσο στους δικαστές των οποίων η ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί με περισσότερες ή λιγότερες αντιστάσεις. Πιστεύω ότι η πρώτη κατηγορία είναι η μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν όμως και δυσάρεστες εξαιρέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

ajhon

Οταν η αριστερά που τόσα υπέφερε μετά τον εμφύλιο υιοθετεί κουκουλοφόρους που τους έπιασαν "με τη γίδα στη πλάτη " κατά Πολάκη και δεν κατέθεσε τροπολογία που να εξαιρεί πολιτικά πρόσωπα από κουκουλοφόρους αθώωσε τους δοσίλογους της κατοχής και του εμφυλίου;

Σε λιγο συλλαμβανεται η συμμορία Τσίπρα

Σε λιγους μηνες όλη συμμορία Τσίπρα θα φαει ισόβια και για την σκευωρία νοβαρτις, θα ανοίξουν πολλά στόματα όταν ο συριζα χασει το γκουβερνο. Δεν την γλυτωνει ο Τσιπρας! Και τοτε θα γελάσει καθε π(Π)ικραμμένος!!!!!!!!

...

μάλλον μαζί με κάτι πρώην συναδέλφους αγαπητέ κκ Πικραμένε

χριστινα

Μακάρι να υπήρχαν σοβαροί άνθρωποι σαν τον κύριο Πικραμμένο

ωχ Παναγιά μου!

Αμ έτσι πες μας ντε! Ότι έχεις ιδιαίτερο δεσμό με το Μητσοτακέικο! Ήσουν και πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ; Πόσο ανεξάρτητη δικαιοσύνη όμως ε; Τώρα εγώ θα φταίω που θα πω ότι ο Κούλης κατηγορεί την κυβέρνηση για σκευωρία στο σκάνδαλο Novartis και για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια;

wtf

Πανεξυπνο συριζοτρολ, εχεις να του προσαψεις κατι εκτος τη σχεση του με το Μητσοτακεικο, που μαλιστα μονος του δηλωσε οχι να κρυβεται οπως οι δικοι σας οσφυοκαμπτες? Απο ποτε ομως ποινικοποιηθηκε κατι τετοιο να ξερουμε και εμεις να μην πλησιαζουμε την οικογενεια? Μηπως ειναι στο καλενταρι της ψυχορραγουσας κυβερνησης σας να περασει κατι τετοιο σαν νομο δηλαδη? Δεν θα μας εξεπληττε, εχουμε δει και χειροτερα απο σας!Εσεις εχετε ορκισμενους τυχοδιωκτες και ανεπαγγελτους αναρχικους τυπου Λαμπρου που πιστευουν στην καταλυση του κρατους και τους κανατε βουλευτες και τωρα ευρωβουλευτες και μιλας για τον Πικραμενο? Ρε, αντε απο δω αχρηστο κηφηναριο, πισω στα λαγουμια σας σε λιγο καιρο, αρκετα λιαστηκατε!

Γιάννης

Καταλαβαίνεις ότι η υπόθεση,για τον Πικραμένο, ετέθη στο αρχείο ,παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των Πολάκηδων;Οι οποίοι ,κατά των Πολάκη,έπιασαν τους κουκουλοφόρους να βάζουν το χέρι στο "μέλι" και τους εξανάγκασαν να "μιλήσουν"!

αχ

Φάσκουν και αντιφάσκουν. Ναι μεν υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά τα σκάνδαλα θα είναι αφορμή για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων που θα στήσουν πολιτικοί αντίπαλοι για να επωφεληθούν. Άρες μάρες κουκουνάρες. Λες και τα σκάνδαλα μόνα τους δημιουργούνται δεν υπάρχουν υπαίτιοι. Όλα είναι σκευωρία, ωστόσο αυτή η χώρα έχει υποστεί τα πάνδεινα από την χρεοκοπία η οποία βεβαίως και αυτή μόνη της ήρθε. Λες και μιλάνε σε βλάκες.

Σ

Ρε τι πάθαμε! Όλοι είναι αθώες περιστερές! Τότε πώς χρεοκόπησε αυτό το κράτος διάολε; Θα μας το πει κανείς;

z

Ναι θα σου πούμε για να καταλάβεις, αν έχεις κάποια ίχνη νοημοσυνης. Το κράτος χρεωκόπησε εξαιτίας της διάβρωσής του (και της κοινωνίας μαζί), απο την αριστερίλα που ταλανιζει την χώρα τόσα χρόνια.

asxetos

Πότε θα μάθουμε να ιεραρχούμε τα σκάνδαλα; Πρώτο και μεγαλύτερο είναι των νταουλιέρηδων, 200 δισ. τουλάχιστον μέσα σε 6 μήνες. Μετά να πάμε στους άθλιους των ΠΑΣοκ και ΝΔ που μας φόρτωσαν 300 και βάλε δισ. σε τουλάχιστον 30 χρόνια. Μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα όπως αυτό της Novartis. Ετσι θα ξεβρωμίσει ο τόπος.Η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη απούσα όπως πάντα ....

Πικρά-video

Το video που κυκλοφόρησε και στο οποίο εμφανίζεται ο Φρουζής να μιλάει στα στελέχη της Novartis στις εγκαταστάσεις της εταιρειας το είδε ο κ. Πικραμένος;;;; Σε αυτο το video ο Φρουζής έλεγε στα στελέχη οτι έχει εξασφαλίσει του τότε Πρωθυπουργού Πικραμένου. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του το έστησαν αυτο;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vr12

Για να μην κινδυνεύσουν τα επιδόματα, με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί στην Βουλή προς ψήφιση, παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας - η ισχύς της οποίας έληγε την 30η Ιουνίου 2019

katalipsi_eksarxeia

Έντονη αντίδραση από το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση εκκένωσης κτηρίου στα Εξάρχεια – «Οι βάναυσες πρακτικές της θαυμαστών του Όρμπαν και του Σαλβίνι, θα βρουν απάντηση από την κοινωνία της αλληλεγγύης»

21
rak

«Τα αμφιλεγόμενα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκαν οι μεταθέσεις καθιστούν πολλαπλά εκτεθειμένη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»  τονίζει ο τομέραχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ

2
4905217

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα – Στόχος είναι να υπάρξει συντονισμός δράσεων για τους εγκλωβισμένους τουρίστες και τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα