Αλλεπάλληλα τα κενά αξιοπιστίας στη δικογραφία για τη Novartis

Αλλεπάλληλα τα κενά αξιοπιστίας στη δικογραφία για τη Novartis

Στις διάτρητες καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων ήρθαν να προστεθούν μαρτυρίες προσώπων που ήδη ελέγχονται για βαρύτατα αδικήματα - Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για τις επόμενες κινήσεις της

nov-ktir1
Αλλεπάλληλα ειναι τα κενά αξιοπιστίας και του δεύτερου μέρους της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στην Βουλή καθώς στις διάτρητες καταθέσεις των ανώνυμων μαρτύρων που προσομοιάζουν με εκθέσεις ιδεών ήρθαν να προστεθούν μαρτυρίες προσώπων που ήδη ελέγχονται για βαρύτατα αδικήματα.

Ειδικότερα, ο Νικόλαος Μανίας που εμπλέκει τον πρωην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβερδο έχει καταγγελθεί από δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, ότι είχε δωροδοκηθεί από την φαρμακοβιομηχανία. Η μαρτυρία του μάλιστα, χαρακτηρίζεται αναφορά και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο ως δυνάμει κατηγορούμενος από δύο προστατευόμενους μάρτυρες, υπάγεται στο καθεστώς των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας «για πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές». Ειναι δε χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο κ. Μανίας ζητα να υπαχθείσα στις ευεργετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα επιδιώκοντας να ελαφρύνει την θέση του.

Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2018 είχαν καταδείξει τον κ Μανία ως δωροδοκηθέντα από τη Novartis οι μάρτυρες «Κελέση» και «Σαράφης». Μάλιστα, είχαν καταθέσει ότι η δωροδοκία προς τον σύμβουλο Νικόλαο Μανία, «γινόταν και μέσω εταιρειας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που έχει συνάψει η Novartis με την εταιρεία συμφερόντων του (έδρα Σκωτία) Minte Ltd. Ελεγαν επίσης, ότι ο ίδιος, ο Νικόλαος Μανίας παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και «μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε γι' αυτό παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

Με αυτά τα δεδομένα - ότι ο ίδιος κατονομάζεται ως χρηματιζόμενος, άλλα ως δυνάμει ένοχος- εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ποινική αξιολόγηση των όσων κατέθεσε ο Νικόλαος Μανίας στις 4 Απριλίου στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Επιπλέον είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα όσα είπε δεν χαρακτηρίζονται ως μαρτυρία- κατάθεση αλλά ως αναφορά - «έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης» και μάλιστα με αυτό το πρόσχημα υπάγεται ο Μανίας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές.

Διαδικαστικό

Ανεξάρτητα απο το περιεχόμενο της δικογραφίας η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλης κατα την σημερινή της συνεδρίαση αναμένεται να προγραμματίσει τα επόμενα κοινοβουλευτικά στάδια της υπόθεσης. Πιθανότατα εως το τελος της εβδομαδας ή στις αρχές της επόμενης θα συνεδριάσει η Επιτροπη Δεοντολογίας προκειμένου να αποφασίσει εάν θα εκδόσει θετικη ή αρνητική εισήγηση προς την ολομέλεια αναφορικά με το αίτημα της εισαγγελέως για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ Λοβερδου. Στην συνέχεια και εως τα μεσα της Μεγαλης Εβδομαδας το ζήτημα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για την τελική ονομαστική ψηφοφορια. Πριν τη ψηφοφορια υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένη συζητηση όπου μεταξυ αλλων το λόγο μπορει να έχει και ο κ Λοβερδος. Υπενθυμίζεται οτι ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως θα ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας προκειμένου να αποδείξει και νομικά πως δεν ευσταθούν οι καταγγελίες

Βενιζέλος: Επίθεση κατα του πολιτεύματος

Για επίθεση κατά του πολιτεύματος έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην υπόθεση Νovartis, σημειώνοντας πως «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά από την πρώτη στιγμή στο περιβόητο μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών. Παραβιάζεται κατά τρόπο προφανή το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παρερμηνεία του Συντάγματος».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε πως «η υπόθεση σε ό,τι με αφορά δεν έπρεπε να σταλεί καν στη Βουλή, διότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως στοιχείο, το όνομά μου περιελήφθη νομίζω από κεκτημένη ταχύτητα, επειδή είμαι ένα πρόσωπο που συμβολίζει μία ολόκληρη πολιτική αντίληψη και παίζω έναν ενεργό ρόλο στην άσκηση της αντιπολίτευσης και στην υπεράσπιση της αλήθειας».

10.4.2019. Ευ. Βενιζέλος, ΣΚΑΙ: Πρόκειται για μία επίθεση κατά του πολιτεύματος


Κλείσιμο
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «πρόκειται για μία βαρβαρότητα κατά των θεσμών. Εδώ δεν πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά δέκα πολιτικά πρόσωπα, εδώ πρόκειται για μία επίθεση κατά του πολιτεύματος, πρόκειται για μία αλλοίωση θεμελιωδών στοιχείων της συνταγματικής τάξης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει, προαναγγέλλει, προωθεί, δικάζει, καταδικάζει, παραβιάζει κάθε τεκμήριο αθωότητας και κάθε αρχή και κανόνα του κράτους δικαίου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία παρερμηνεία του Συντάγματος και λέει, υπάρχουν κάποιες πράξεις "κατά την άσκηση" των καθηκόντων των Υπουργών και κάποιες άλλες "επ´ ευκαιρία της άσκησης", διότι δεν νοείται κάποιος να παρανομεί στην πραγματικότητα όσο ασκεί τις αρμοδιότητές του. Αυτό το εφαρμόζει στην υπόθεση αυτή, το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis που το έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης. Στη διαδικασία αναθεώρησης, όμως, αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική της απόρριψη από την επόμενη Βουλή. Άρα αναδρομικά, μόλις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί της αναπομπής της υπόθεσης χωρίς ευρήματα, χωρίς στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια βάναυση προσβολή και του Συντάγματος και του άρθρου 263Β που τώρα το επικαλούνται και το ανακάλυψαν», επεσήμανε και τόνισε πως «το σημαντικότερο δεν είναι ότι ταλαιπωρούνται δέκα άνθρωποι, ταλαιπωρείται ο πολιτικός και δημόσιος βίος της χώρας, εξευτελίζονται οι θεσμοί, αυξάνεται η δυσπιστία προς τους θεσμούς της Δημοκρατίας, καταργείται η δυνατότητα συναίνεσης, καταργείται η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα μέτωπο εθνικής υπευθυνότητας που να στηρίξει το μέλλον της χώρας. Η συζήτηση που κάνουμε γίνεται προφανώς για αντιπερισπασμό, επειδή υπάρχουν όλες οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει, η υπόθεση Πετσίτη, η υπόθεση Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και ούτω καθεξής, δηλαδή τεράστια ζητήματα, αλλά και αυτά, όλα μαζί, θα έλεγα ότι είναι εκτός θέματος, εάν το θέμα της χώρας είναι η επιβίωσή της».

«Οι προτεραιότητές μας θα έπρεπε να είναι πώς ξαναστήνεται στα πόδια της η χώρα και εμείς ασχολούμαστε, επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ευτελούς, μικροκομματικής, να συζητούμε εκτός θέματος και να ταλαιπωρούμε τη χώρα, τους θεσμούς και να ακυρώνουμε το μέλλον των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Γεωργιαδης: Χαστούκι στην κυβερνηση οι εξελίξεις για τη Novartis

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis. «Επειδή δεν βρήκαν σε κανέναν λεφτά και άρα, επειδή δεν βρήκαν σε κανέναν λεφτά και η μόνη δικαιοδοσία που είχαν ήταν το ξέπλυμα, θα έπρεπε να μπουν αυτόματα και οι δέκα στο αρχείο. Αν έμπαιναν και οι δέκα αυτόματα στο αρχείο, για την κυβέρνηση θα ήταν χαστούκι άνευ προηγουμένου, ξαφνικά η κ. Τουλουπάκη αποφασίζει να βάλει τους τέσσερις, να ξεχωρίσει τους πέντε και το κυριότερο να ζητήσει παροχή εξηγήσεων για τον κ. Λοβέρδο για την παθητική δωροδοκία την οποία η ίδια η κ. Τουλουπάκη ένα χρόνο πριν έχει πει ότι είναι υπουργικό αδίκημα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης