Πόλεμο με την Εκκλησία ξεκινά η κυβέρνηση

4622861

Φίλης: Άλλα είπε μπροστά από το τζάκι ο Ιερώνυμος, άλλα έκανε - Απορρίπτει το Μαξίμου το αίτημα των κληρικών για το καθεστώς της μισθοδοσίας τους 

«Πόλεμο» με την Εκκλησία αρχίζει η κυβέρνηση που απαντά στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εκπόνηση του σχεδίου νόμου επί τη βάση όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Παράλληλα απορρίπτει το αίτημα των κληρικών για το καθεστώς της μισθοδοσίας τους ξεκαθαρίζοντας ότι το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

“Κόκκινη γραμμή” αποτελεί για την Ιεραρχία η μισθοδοσία των κληρικών. Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου, με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου , μετά το τέλος της μαραθώνιας και κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεραρχίας, οι μητροπολίτες ακύρωσαν ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου, που αφορούσε στη μισθοδοσία των κληρικών, δηλώνοντας ότι δεν συζητούν καμία αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η εκκλησία καθώς πολώνεται το κλίμα.


Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, ομοφώνως αποφάσισε: «να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση καθώς και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης προηγήθηκαν μάλιστα οι αποχωρήσεις δύο μητροπολιτών, του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του μητροπολίτη Καισαριανής, Δανιήλ.


Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, ομοφώνως αποφάσισε: «να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση καθώς και να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τα τρία σημεία της απόφασης στην οποία κατέληξε ομόφωνα η Ιεραρχία είναι:1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.


2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.


3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας ουσιαστικά απορρίπτει, χωρίς καν να συζητήσει, έναν από τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου συμφωνίας που είχαν από κοινού ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας. Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί.

Από την συνεδρίαση εν μέσω αντεγκλίσεων αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όταν δεν του επετράπη να μιλήσει για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου.

Στη συνέχεια Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος φέρεται να είχε έντονη στιχομυθία με τον Μητροπολίτη Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Ο κ.Γαβριήλ φέρεται να είπε προς τον Δανιήλ ότι δεν είναι ώριμος να συζητήσει το ζήτημα της μισθοδοσίας .


Μία πρώτη αντίδραση για το θέμα ήρθε από τον βουλευτή του Συριζα Ν. Φίλη ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο news 247 είπε “ Η Ιεραρχία λειτουργεί με “ βάση τη ρήση τα ΕΜΑ ΕΜΑ και τα ΕΣΑΣ ΕΜΑ” αφού θέλει από τη μία την περιουσία , θέλει και την επιχορήγηση από το κράτος και από την άλλη ζητάει να παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο . Η συμφωνία όπως είχε πει ο πρωθυπουργός ήταν εν συνόλω . Για μία ακόμα φορά ο Αρχιεπίσκοπος αλλά είπε μπροστά από το τζάκι του Μαξίμου και άλλα έκανε. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός οτι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Τα ίδια έκανε και με το Μακεδονικό.Στη αρχή ήταν εναντίον των συλλαλητηρίων μετά κατέβηκαν σύσσωμοι στις συγκεντρώσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ρίτα

Η πολιτική αλητεία απέκτησε ονοματεπώνυμο, απο εδω και πέρα θα ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας.

Τζιμακος

Η ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος, από την ημέρα που αναγνώρισε τις αιρέσεις ως εκκλησίες στη σύνοδο της Κρήτης, έχει χάσει την εύνοια του Τριαδικού Θεού και είναι υπό την επήρεια των δαιμόνων. Ας κάνουν μετάνοια και ομολογία πίστεως γιατί θα έρθουν πιο δύσκολες ημέρες για αυτούς

ελεος!

Ο τσίπρας πρέπει να φύγει και ο Ιερώνυμος μαζί του, δεν θα αφήσουν τίποτα ορθιο αυτοί οι δυό!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

10
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

27
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

17