Ιταλία: Κυρίαρχος ο λαϊκισμός, ασπίδα όμως το Σύνταγμα - Οι διαφορές με την Ελλάδα

kirinalio

Μπορεί η φράση η φράση «una faccia, una razza» να χρησιμοποιείται απλοϊκά για να περιγράψει ομοιότητες ανάμεσα στην ελληνική και ιταλική κρίση, ωστόσο οι διαφορές είναι τόσες πολλές που αναιρούν στην πράξη αυτό το ρητό.

Πράγματι και οι δύο χώρες έχουν τεράστιο δημόσιο χρέος .Και στις δύο χώρες εξελέγησαν λαϊκιστές που υποσχέθηκαν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Και στις δύο χώρες αναπτύχθηκε μια ρητορική για την «κυριαρχία των Βρυξελλών». Οι ομοιότητες όμως ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γείτονα χώρα σταματούν εδώ. Και αυτό διότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις επτά μεγαλύτερες του κόσμου σε αντίθεση με την Ελλάδα «υποφέρει» περισσότερο από τα εγχώρια πολιτικά παιχνίδια και λιγότερο από τους άκαμπτους κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.


Η μεγαλύτερη, ίσως, διαφορά, εντοπίζεται στο
Σύνταγμα της Ιταλίας. Το Σύνταγμα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης αφιερώνει 20 μόνο λέξεις για την ανάδειξη της κυβέρνησης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της χώρας να αρνηθεί έναν προτεινόμενο υπουργό. Το Σύνταγμα της Ελλάδας αφιερώνει 353 λέξεις για το θέμα της ανάδειξης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, οι οποίες «σηκώνουν» πολλές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και δημιουργούν προβληματισμούς. Με λίγα λόγια το ιταλικό Σύνταγμα το είναι σαφές και ξεκάθαρο, ενώ της Ελλάδας υπάρχει για να...δίνει δουλειά στους συνταγματολόγους.


Η άρνηση του του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενός ανθρώπου που θεωρείται στην Ιταλία ως ορισμός της μετριοπάθειας, να δεχθεί τον Πάολο Σαβόνα, τον 81 ετών οικονομολόγο ως υπουργό Οικονομικών της χώρας και η απόφαση του συνασπισμού ακροδεξιών-λαϊκιστών να μην προτείνουν άλλο πρόσωπο για αυτή τη θέση και να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, ερμηνεύεται από αναλυτές στην Ιταλία ως μια κίνηση τακτικής των ακροδεξιών της Λέγκα και του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων». Μια κίνηση τακτικής που σύμφωνα με τους ίδιους τους εμπνευστές της θα τους δώσει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Αν όχι, ακόμα και την πλειονοψηφία.


Η Λέγκα και τα «Πέντε Αστέρια» παίζουν με τους θεσμούς της Δημοκρατίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ιταλός πρόεδρος αρνείται να δεχθεί έναν υπουργό- Συμβαίνει για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία- Είναι ωστόσο η πρώτη που ένας συνασπισμός, αρνείται να προτείνει άλλο πρόσωπο και επιλέγει τη σύγκρουση

Μια σύγκρουση που δίνει την ευκαιρία σε αυτά τα κόμματα να ξεκινήσουν μια αντι-ευρωπαική καμπάνια, χαρακτηρίζοντας την υποχρέωση του πρόεδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας, ως υποχώρηση απέναντι σε αόρατους εχθρούς. Και αυτό παρά το γεγονός καθώς ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τον Έλληνα ομόλογό του, όχι μόνο μπορεί να αρνηθεί έναν προτεινόμενο υπουργό, αλλά οφείλει να το πράξει, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος της χώρας.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας και πρώην Δικαστής του συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, γνωρίζει καλύτερα τη ρητή επιταγή του άρθρου 92 του Συντάγματος της χώρας που δίνει στον ίδιο, στο πλαίσιο τις εξισορρόπησης των εξουσιών, το δικαίωμα να δεχθεί ή όχι έναν υπουργό. Κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα με το υφιστάμενο συνταγματικό καθεστώς, καθώς ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας απεψιλώθη από τις αρμοδιότητες που είχε.

Οι υπουργοί που δεν έγιναν δεκτοί από τους Προέδρους τις ιταλικής Δημοκρατίας

Κόντρα σε όσους θεωρούν ότι πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στην μεταπολεμική πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, στην πράξη, αποτελεί κανόνα. Από 1994 μέχρι σήμερα υπάρξουν τρεις άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εφαρμόζοντας το Σύνταγμα αρνήθηκε να να δεχθεί τον διορισμό ενός υπουργού και κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τις συνταγματικές επιταγές.

Από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον Ματέο Ρέντσι

Το 1994 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε διάφορα ανοιχτά θέματα με την ιταλική Δικαιοσύνη. Μετά την εκλογική του επικράτηση πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο τον Τσέζαρε Πρεβίτι, τον δικηγόρο του, ως υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε φυσικά να τον δεχθεί και ο «Καβαλιέρε» υποχώρησε.

Το 2001 ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι έθεσε ένα ακόμα βέτο στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήθελε να ορίσει ως υπουργό Δικαιοσύνης έναν ακόμα στενό του συνεργάτη. Τον Ρομπέρτο Μαρόνι. Ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να υποχωρήσει ξανά.

Το τελευταίο παράδειγμα...το 2014. Ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο ως Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας αρνήθηκε τον διορισμό του Νίκολα Γκρατέρι. Ο λόγος ήταν ο ο κ. Γκρατέρι ως εν ενεργεία Εισαγγελέας δεν θα μπορούσε να ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του ως υπουργός. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υποχώρησε χωρίς να υπάρξει καμία πολιτική κρίση.

Οι πρόωρες εκλογές ο στόχος των Ιταλών λαϊκιστών

Η άρνηση του Προέδρου τις ιταλικής Δημοκρατίας να δεχθεί έναν υπουργό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι καινοφανές, σε αντίθεση με την άρνηση του λαϊκιστικού και ακροδεξιού συνασπισμού να προτείνει ένα άλλο πρόσωπο το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος της χώρας θα προστατεύει την εθνική οικονομία και τις αποταμιεύσεις των Ιταλών πολιτών. Ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας δεν αντιτίθεται – καταρχήν- στην έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Δεν έχει την αρμοδιότητα να το κάνει. Εφαρμόζοντας τις συνταγματικές επιταγές ζητεί από τα πολιτικά κόμματα να απευθυνθούν στον ιταλικό λαό. Και να ζητήσουν την έξοδο ή όχι της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Κάτι που ούτε η Λέγκα, ούτε τα «Πέντε Αστέρια» σκέφτονται ή τολμούν να πράξουν...

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Γιάννης

Αν ο Σαβόνα δεν ήθελε την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη,γιατί ο Κόντε δεν τοποθετούσε στη θέση του κάποιον άλλο,για να αποφευχθεί η κρίση;Αν όμως ο Κόντε και τα συνεργαζόμενα με αυτόν κόμματα επιθυμούν την έξοδο,αυτό πρέπει να το πουν ευθέως στους Ιταλούς ψηφοφόρους,στις εκλογές που θα γίνουν σύντομα.Τότε,αν πάρουν την πλειοψηφία,κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορέσει να αρνηθεί στον Σαβόνα το Υπουργείο των Οικονομικών.Και το μέλλον θα δείξει αν ο Ματαρέλα έχει δίκιο ή άδικο.

@άσε την Ιταλια και πιάσε το Ελλαδιστάν...

Bρε άντε ασχολείσου με τα δικά μας χάλια και ...προσώπατα(!) και άσε την εμβάθυνση στην Ιταλική Πολιτική μα η Ιταλία δεν είναι ...Ελλάδα, ούτε με εντολοδόχους διορισμένους πρωθυπουργούς ...διακυβερνάται!Tον δε Πρόεδρο "μας" τον αφήνουμε στο απυρόβλητο!

Τι;;;

Τι άρθρο είναι αυτό;;; Μιλάμε σοβαρά τώρα;;; Ο πρόεδρος της Ιτλαίας υπερσπίστηκε το Σύνταγμα;;; Γιατί ποιος απειλούσε το Σύνταγμα της Ιταλίας;;; Ή ο δημοσιογράφος δεν ξέρει να εκφράζεται και εννοούσε ότι "έκανε χρήση προβλέψεων του Συντάγματος" ή απλά δεν ξέρει τι γράφει! Και, επίσης, από που προκύπτει ότι η οι άλλες τρεις αρνήσεις στο παρελθόν ήταν το ίδιο;;; Οι δύο πρώτες με τον Μπερλουσκόνι ήταν θέματα ηθικής τάξεως, και η τρίτη ήταν πρακτικό ζήτημα και ενδεχομένως θέμα ασυμβίβαστου. Αυτή η περίπτωση όμως, είναι ΚΑΘΑΡΑ θέμα ιδεολογικό. Κοινώς, ο ιταλός πρόεδρος είπε "δεν γουστάρω την επιλογή του ιταλικού λαού να δώσει συνολικά ~60% σε αυτά τα δύο κόμματα, οπότε κι εγώ δεν θα τους αφήσω να εφαρμόσουν την πολιτική τους"! Ετσιθελικότατα & δημοκρατικότατα! Αυτά ο πολύς κ. δημοσιογράφος ΔΕΝ τα είδε;;; Αλλά αν ήταν ανάποδα τα πράγματα και ήταν αντιευρωπαίος ο πρόεδρος και φιλοευρωπαίος ο πρωθυπουργός και δεν ενέκρινε έναν ΔΝΤιακό υπουργό οικονομικών, τα ίδια θα μας έγραφε ο κ. Δαλιάνης;;;

ΝΙΚ

Φίλε, η Ιταλία δεν είναι, αλλά ούτε πρόκειται να γίνει Τσιπριστάν. Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία έχασαν οι πολίτες κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, και ταΐζονται μόνο με ψέματα. Σταλινικοί φασίστες δεν εφαρμόζουν δημοψηφίσματα, έχασαν τη πλειοψηφία και προβαίνουν σε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και βυθίζουν το λαό στην εξαθλίωση.

132

Δυο γαιδαροι ξεσαλωνουν -τα συριζοτρολλια και τα χρυσα αυγα- σε ξενο αχυρωνα, τις ιταλικες εκλογες. Κερι πρεπει να αναψουν οι ιταλοι στον προεδρο τους που τους γλυτωσε απο τον ιταλο Βαρουφακη

Το ενδιαφέρον του Σόιμπλε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι και ήταν το αστέρι της οικονομίας και οικονομικής πολιτικής Και όταν είδαν ότι θα τους προκαλέσει πρόβλημα οι Ευρωπαίοι του έκοψαν την στρόφιγγα χρήματος. Το μόνο λάθος του Βαρουφάκη είναι ότι δεν δίνει στην δημοσιότητα τα όσα αν έχει από τα κλειστά Ευρωγκρούπ.Να μάθουν οι πολίτες ότι τους αφορά αν κάποιος κόπτεται για τους πολίτες.Γιατί δεν ζητάει επιμόνως την δημοσιοποίηση των πρακτικών των Ευρογκρούπ από το 2008 και μετά??? Ή το θέμα της διαφάνειας είναι ότι βολεύει??? Οι ποκιτικοί δενβθα τα δώσουν.Οι πολίτες γιατί δεν ζητούν??? Και ο Γερμανός Σόιμπλε ένδιαφέρθηκε περισσότερο απ τον Έλληνα Βαρουφάκη για το καλό της Ελλάδος??,

καλα εκανε ο Ιταλος Προεδρος

και δεν άφησε τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής εξαπάτησης να επιβάλουν στην τριτοκοσμική και υποαναπτυκτη Ιταλία άλλο ένα βαρουφάκι όπως σε άλλους ανεπτυγμένους είτε υπο ανάπτυξην(σικ) τόπους και ο Ιταλος προεδρος γλύτωσε τους χριστιανους ιταλους από ένα καζο ( κακο-ζημια) τουλάχιστο 100 δις για τους ((άλλους τόπους)) ίσως πολλά περισσότερα για την Ιταλία και ίσως πήρε παράδειγμα από από κάποια ((μπαρουφακειαδα )) που προηγήθηκε σε ((άλλους τόπους)) ,ιδού λοιπόν και μια θετικη συμβολή της (( μπαρουφακειαδος )) έστω και ως παράδειγμα προς αποφυγήν,άλλωστε οι φιλοι Ιταλοί δεν είναι η πρώτη φορά που ευνοούνται εκ της (( μπαρουφακειαδος)) δια της περήφανου διαπραγματεύσεως ως αποτέλεσμα της οποίας ήτο,ενώ οι πολιτικως τρανσέξουαλ συριζοσανελαιοι ιδεοληπτικοκομουνιστες κρυφοεθνικολαηκιστες προεκλογικως ανηρχοντο εις τα κάγκελα ίνα μην πωληθεί ομάδες εις τους Ιταλούς ο ΟΣΕ δια 300 εκατομμυρίων θεωρώντας ευτελές το ποσόν ,δια να τον πωλησουν τον ΟΣΕ οι ίδιοι οι συριζοσανελ πριν λιγο καιρο στους Ιταλούς δια αντιτημου 40 εκατομοιριων.Ητανε δικαιο εγινε πραξη.Βεβαιως βεβαίως.(Χαριτολογώντας)

zz

«una faccia, una razza» Ξαφνικά έγιναν λαϊκιστές οι Ιταλοί της δεξιάς . Φυσικά δεν έχουμε τίποτα όμοιο με τους Ιταλούς , εκεί έχουν δυνατή βιομηχανία σε όλους τους τομείς σχεδόν , εδώ έχουμε βιομηχανία ημέτερων ψηφοφόρων και τεμπέληδων που όλα περιμένουν από τους φόρους και την μείωση μισθών συντάξεων . Άκουσα τον Σταθακη να λέει βλακείες όταν του ζήτησαν την μειώσει της τιμής στην βενζίνη μέσο χαμηλότερης φορολογίας , δεν μπορούμε είπε γιατί δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε φιλολαϊκή (κοινωνική) πολιτική , δηλαδή να κλέβουν τους μίσους ΕΛΛΗΝΕΣ με το έτσι θέλω για να ταΐζουν κάποιους άλλους τεμπέληδες , αυριανούς ψηφοφόρους τους .

δημοκρατια των βρυξελων

δημοσιογραφοι ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ.....τοση ξεφτιλα και καθε μερα πατε ολο και πιο χαμηλα.....

μήτσος

Ευρώπη=Γερμανία και ως γνωστόν η Δημοκρατία και η Γερμανία είναι στα μαχαίρια από τότε που οι Γερμανοί βγήκαν από τις καλύβες τους στο Μαύρο Δάσος και εκπολιτίστηκαν ,τουλάχιστον στην επιφάνεια. Το μόνο που θέλουν οι Γερμανοί λοιπόν είναι ο αποτελεσματικός,στο τσαλαπάτημα των υπολοίπων,Fuhrer.

Τι γράφετε ;

Ώστε για εσάς : ο πατριωτισμός είναι "λαϊκισμός", τα κόμματα που πήραν το 70% των ψήφων "παίζουν" με τους θεσμούς της Δημοκρατίας και ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος που αρνείται να υπογράψει την υπουργοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου ως Υπουργό Οικονομίας ως "μετριοπαθής". Το κείμενο σας περισσότερο με δελτίο τύπου της Κομισσιόν μοιάζει παρά με άρθρο. Λοιπόν, χίλιες φορές λαϊκισμός ενάντια σε μια ΕΕ που θυμίζει φυλακή και θυμηθείτε ότι στις πρόωρες εκλογές ο Ιταλικός λαός θα μαυρίσει με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά τα κόμματα-υπηρέτες του συστήματος το οποίο εκθειάζετε. Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι οι λαοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι μόνο έξω από την σημερινή ΕΕ μπορούν να έχουν ελπίδα. Πρώτα το Brexit, τώρα η Ιταλία και αύριο κάποια άλλη χώρα ώστε να τελειώσει μία και καλή η ΕΕ δυνάστης των Ευρωπαϊκών λαών.

Πολύς ντόρος για το τίποτα

Οι Ιταλοί στις εκλογές του Ιούλη θα ψηφίσουν Ευρωπαϊκά και εκεί θα τελειώσει το όλο θέμα. Έγινε την πρώτη φορά ένα λάθος, από οργή και μόνο, και δε θα επαναληφθεί.

@ντορός

μη βάλεις στοίχημα

Victor

Σίγουρα πρόκειται για κατάχρηση από την πλευρά του προέδρου, στα όρια της προδοσίας. Ο συγκεκριμένος υπουργούς απορρίφθηκε από τον πρόεδρο για τις ιδέες του (και όχι επειδή είχε αναμιχθεί σε κάποιο σκάνδαλο) και αμέσως μετά τις εκλογές (όχι μετά από μαγειρέματα και εξαγορές βουλευτών). Σκάνδαλο απίστευτου μεγέθους για τα δεδομένα ευρωπαικής χώρας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Anastasiades

Τα δημοσιεύματα αυτά προκαλούν απογοήτευση, και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

4738007

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού» τόνισε ο Μαργκρέτε Βεστάγκερ για το θέμα της Βασιλικής  Θάνου– Αναλυτικά η επιστολή της στον Δημήτρη Παπαδημούλη

12
kiriakos-mitsotakis

Κρίσιμες για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θεωρούνται οι επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μακρόν - Μέρκελ - Η προετοιμασία του Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ

21