Πανικός στην κυβέρνηση για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΦΚΑ

efka_arthru

Αντιδράσεις κυβέρνησης και επαγγελματικών φορέων

Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών) που αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ της Κυριακής και με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που καταλαμβάνει όλους του ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, κ.λπ.), ενώ από την άλλη πλευρά οι πρόεδροι των φορέων ελευθέρων επαγγελματιών, κάνουν λόγο για επαγγελματική σωτηρία χιλιάδων φορολογουμένων.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε με ισχυρότατη πλειοψηφία (17 έναντι 25) αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγαλου (ασφαλιστικός νόμος 4387/2016) ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κλπ.) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Ο «πατέρας» του ασφαλιστικού νόμου, ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δήλωσε ότι αν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ τότε ο νόμος προφανώς θα αναπροσαρμοστεί και προσέθεσε ότι η ουσία του νόμου, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί.

Γιώργος Κουτρουμάνης
Παράλογη η ευθεία σύνδεση εισφορών-εισοδήματος, χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ακόμη, επισήμανε ο Γιώργος Κουτρουμάνης ότι δύο είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα: αφενός η παράλογη ευθεία σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και αφετέρου το γεγονός ότι δεν τηρείται καμία αναλογικότητα.

Παράλληλα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι με την απόφαση του ΣτΕ «ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του». Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει το νόμο και προσέθεσε: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αλλάξει εύκολα, θα υποχρεωθεί σε μεγάλες αναπροσαρμογές».

Δημήτρης Βερβεσός
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός έκανε λόγο για «ιστορική δικαίωση» και «ανάσταση» των δικηγόρων μετά την απόφαση του ΣτΕ και προσέθεσε: «Παλέψαμε και δώσαμε μάχη στα δικαστήρια καταγγέλλοντας το νόμο ως αντισυνταγματικό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Αν τα πράγματα είναι έτσι θα πρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου να αποτελέσει παρελθόν»

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
«Είχαμε πει ότι ο νόμος αυτός θα φέρει τεράστια προβλήματα στους διπλωματούχους μηχανικούς. Πάνω από το 80% είναι σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να βγάλει ασφαλιστική ενημερότητα καθιστώντας απαγορευτική τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς» τόνισε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Νίκος Μήλης.
Αναλυτικότερα, επισήμανε ότι «το ασφαλιστικό καταστρέφει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εν ονόματι της Δικαιοσύνης και η Κυβέρνηση να σταματήσει να δημεύει τον κόπο των Ελλήνων επιστημόνων».

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
“Γενναία” χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή τόσο ο Ι.Σ.Α. όσο και άλλοι Σύλλογοι επιστημόνων είχαν προειδοποιήσει, ότι με αυτή τη φορολογία και τα έσοδα για το κράτος θα μειωθούν αλλά και πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό. Όπως, χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης “τα τελευταία πέντε χρόνια και κυρίως τα τελευταία δύο, έφυγαν πολλοί γιατροί στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του ΕΦΚΑ. Και συνέχισε : « Αυτός που πληγώνεται επίσης είναι ο πολίτης. Ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν καθημερινά και αυτό που θα προκύψει, θα είναι κάποια μεγάλα συμφέροντα υγείας να γίνουν μονοπώλιο, να μονοπωλήσουν και τις τιμές και να ακριβύνει η υγεία για τον πολίτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης στο ΘΕΜΑ 104,6.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
«Πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τους υγειονομικούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, «καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία».

Ακόμη, επισήμανε : «Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, οι διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστούν ενώ η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Γιωργοσ

Κατρουγκαλε δυναμη δυναμη!!

Αυτά ειναι

Τα κορόιδα τελείωσαν εργατοπατέρες του ΣΥΡΙΖΑ... νομίζατε οι ελ. επαγγελματίες θα καθίσουν να τους δημεύσετε το (ελάχιστο) εισόδημα για να κάνετε στην πλάτη τους κοινωνική πολιτική... Ότι θα πληρώνουν το 70% του εισοδήματός τους γιατί σας το χρωστούσαν και από χθες. Ιστορική η απόφαση του ΣΤΕ και μάλιστα κατά μιας κυβέρνησης που θεωρεί τον εαυτό της "κάθε λέξη του συντάγματος"... Γελάει ο κόσμος. Οι σφαλιάρες δεν έχουν σταματημό... Ότι έχουν πιάσει το έχουν καταστρέψει.

APO

Αν όλοι οι χασοδίκες, μεγαλογιατροί και λαμόγια μηχανικοί πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει στο χάλι του Κατρούγκαλου. Επίσης ο συντάκτης του άρθρου να μας εξηγήσει που είδε ακριβώς τον πανικό της κυβέρνησης; Επειδή έβγαλε ανακοίνωση ο κάθε πικραμένος;

ANTREAS

που ακουστηκε για το ιδιο αντικειμενο {ασφαλεια}ο εναs να πληρωνει 1200 ευρω το μηνα και ο αλλοs 169.Αντι να μου στειλουν λιμουζινα να με παει στο γιατρο οταν εχω γριπη περιμενω να εξυπηρετηθουν οι γυφτοι κλπ με προταιρεοτητα .Εν ολιγοιs οι ανθρωποι αυτοι που κυβερνουν με τιs ιδεοληψιεs τουs επιδοτουν τα λαμογια και τιμωρουν τουs ευσυνηδητουs.Πονταρουν σε κοινωνια επιδοματουχων για να εχουν μονιμουs ψηφοφορουs.H ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ 2020 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΟΒΙΕΤ.

planet

Γιατί ρε βλάκα παλιά που πλήρωνες 1.000 ευρώ το δίμηνο σε έπαιρνε λιμουζίνα ?

Vagelis

Την διαφορά ανάμεσα στα 1000 ευρώ το 2μηνο και στα 1200 το μήνα την αντιλαμβάνεσαι έτσι ;

demi

εσυ αντιλαμβανεσαι οτι χιλιαρικο το διμηνο πληρωνε η πλειοψηφια των επαγγελματιων κι οχι το 5%;

Basilis

@ΕΓΩ Τα είπες τελεια.... Οι κηφήνες του δημοσίου φέραν μια κυβέρνηση να τουμπάρει τους Γερμανούς και χαχαχα αφού φαγανε τα. μούτρα τους αρχισαν να πίνουν το αίμα των παραγωγικών ανθρώπων,Ουτε ένα οργανισμό από τους χιλιάδες του τεμπελοδημοσιου δεν αξιολογησαν καν. Μητσοτακη έρχεται η ώρα σου....δεν υπάρχει άλλη λύση . Η χώρα είναι υπό κατοχή από τις συντεχνίες και το άχρηστο δημόσιο και όχι όπως ξένες δυνάμεις και άλλες τετοιοες βλακείες. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ , ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΤΙΣΙΜΟ ΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!!

Ρε φιλε

Τι σχέση έχει το δημόσιο με τον Εφκα. Δεν έχεις καταλάβει τιποτα.... Εντελώς ακατοικητο

Βαγγέλης

Ο νόμος Κατρούγκαλου πριμοδοτεί αυτούς που δηλώνουν μέχρι 13.000€ . Από κει και πάνω έχουμε τραγικές αυξήσεις . Βέβαια πρέπει να θυμηθούμε και το προηγούμενο καθεστός των 5.000€ ετησίως περίπου που ήταν το ΤΣΜΕΔΕ . Το επάγγελμα του μηχανικού ποτέ δεν είχε σταθερές απολαβές . Πάντα κάποιες χρονιές είχαμε έσοδα και κάποιες όχι . Με τον νόμο Κατρούγκαλου τις κακές χρονιές κερδίζεις αλλά τις καλές πληρώνεις πολλαπλάσια και ουσιαστικά τις μετατρέπει σε κακές . Πρέπει να επανέρθει το παλιό σύστημα με δυνατότητα επιλογής κλάσης και μέγιστες εισφορές 5.000€ / έτος και ελάχιστες 3.000€ ακόμη και για ανέργους που θέλουν όμως να είναι γραμμένοι στο ΤΕΕ.

OK

Αν δεν το έχεις καταλάβει τα λεφτά αυτά είναι πεταμένα. Κι αυτό γιατί τώρα πληρώνεις απλά τις συντάξεις των παλαιότερων, και στο τελός εσύ δεν θα πάρεις σχεδόν τίποτα. Είτε δίνεις 5000€, είτε 3000€. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια οι παλιότεροι Μηχανικοί πλήρωναν φόρους με βάση τεκμαρτά εισοδήματα (πρακτικά σχεδόν τίποτα), ενώ οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι προ 1993, ουσιαστικά δεν είχαν παρά ελάχιστες απώλειες στις συντάξεις τους. Τώρα, γιατί ένας άνεργος Μηχανικό θα πρέπει να πληρώνει 3000€ ανά έτος (με λεφτά των γονέων) για να παίρνει σύνταξη το λαμόγιο τού παρελθόντος που γέμισε την Ελλάδα αυθαίρετα, είναι ακατανόητο. Στο κάτω-κάτω, το ΤΕΕ δεν χρειάζεται σε καμμία άλλη ειδικότητα πέρα αυτή των ειδικοτήτων της οικοδομής, κι αν κάποιος δεν έχει αρκετή δουλειά, δεν έχει κανέναν λόγο να κάθεται να πληρώνει. Στο τέλος όμως, δεν θα πληρώνει κανείς νέος, το σύστημα θα καταρρεύσει, και όλα τα χρήματα θα πάνε άκλαφτα. Τελειωμένες υποθέσεις είναι, τόσο το ΤΕΕ, όσο και το ΤΣΜΕΔΕ.

Βασίλης

θα ήθελα να αναφέρω όσο αναφορά τις εισφορές του μηχανικού, ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα ή καθόλου εισόδημα μπορεί να πληρώνουν λιγότερες εισφορές αλλά πρέπει να λάβουν υπόψην τους οτι το επικουρικό και το εφάπαξ δεν έχει ξεκινήσει να πληρώνετε. Οταν ξεκινήσει η πληρωμή τους τον ιούλιο που θα είναι διπλός (τρέχουσες και αναδρομικές απο 1-12017) σε συνδιασμό οτι πλέον οι ασφαλιστές εισφορές δεν αφαιρούνται απο το εισόδημα (για φέτος μια έκπτωση 15%) το τελικό ισοζύγιο με το παλιό καθεστός θα εχει μικρή ή καθόλου διαφορά. Όσοι δε εχουν την ατυχία να εχουν εισόδημα από 20.000 το χρόνο και πάνω μιλάμε για ολική καταστροφή.

DIMITRIOS

τι δεν καταλαβαίνετε....... αντιδρούν και λογικά δικαιώνονται η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ και οι ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΎΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Αγαπητοί, συζητάμε για ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ και όχι για φορολογία. Δηλ. για ΑΝΑΛΟΓΙΚΌΤΗΤΑ, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, ή μήπως ζούμε σε κομμουνιστικό καθεστώς και δεν το ξέρουμε. Κατρούγκαλε, Αχτσιόγλου, Πετρόπουλε τί ζόρι τραβάτε...... Καθημερινά μας λέτε ότι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνουν το ελάχιστο των εισφορών. Αλήθεια, την φοροδιαφυγή την ψάχνετε στο υπόλοιπο 20% που δηλώνουν παραπάνω εισόδημα;;;; Πόσο αστείοι και πολιτικά επικίνδυνοι είστε!!!

Νίκος

Δυστυχώς ήμουν άνεργος μηχανικός και λόγω χρόνων προϋπηρεσίας πλήρωνα 6000 ευρώ το χρόνο στο ΤΣΜΕΔΕ. Με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνα 2000 ευρώ. Οπότε δεν ισχύει αυτό που λέτε για τους άνεργους μηχανικούς. Βέβαια το πρόβλημα της ανεργίας δε μου το λύσανε αλλά με απαλλάξανε από δυσβάστακτες εισφορές καθότι άνεργος. Οσα αναφέρετε επιβαρύνουν όσους δουλεύουν και έχουν υψηλά εισοδήματα. Οχι για τους άνεργους.

έλυσες το πρόβλημα σου

Οι εισφορές σου είναι δικές σου δεν γίνεται να τις πληρώνουν άλλοι. Άλλο φορολογία εισοδήματος και άλλο εισφορές για περίθαλψη και σύνταξη. για πες σε ποια ιδιωτική ασφάλιση θα γίνονταν αυτά...μόνο στο Κατρουγκαλιστάν

Νίκος

Κρίμα γιατί δε δείχνεις αλληλεγγύη στην πλειοψηφία των μηχανικών που είναι άνεργοι. Γιατί είναι λογικές οι εισφορές των 6000 ευρώ όταν το κράτος δεν εγγυάται την εργασία; Πες μου ποιος άλλος επαγγελματικός κλάδος πληρώνει 6000 ευρώ το χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές. Πες μου πως βρίσκουν δουλειά οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Μέσω γνωριμιών. Πες μου οτι θες να μας πετάξεις κιόλας εκτός ασφαλιστικού κλάδου επειδή δεν έχουμε δουλειά. Ωραίος είσαι συνάδελφε. Καλό Πάσχα!

@Νικος

Το κράτος να εγγυάται την εργασία? Κατέρευσε το Ανατολικό μπλοκ, καλώς ή κακώς. Καπιταλισμό έχουμε. Και στον καπιταλισμό ο καλός δεν χάνεται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχουν γνωριμίες, συμφέροντα κλπ.Επαναλαμβάνω όμως, ο καλός δεν χάνεται. Αν θέλεις να κονομήσεις χωρίς να ματώσεις, ξέχασε το αν δεν είσαι γόνος πλούσιας ή με μεγάλα κονέ οικογένειας. Εξωτερικό υπάρχει ζήτηση. Ακόμα και εσωτερικό υπάρχει. Ξέρεις τι οικοδομική δραστηριότητα έχει πχ η Κρήτη? Αν θες να κάθεσαι στο σπιτάκι σου και να κλέγεσαι πως δεν υπάρχει αντικείμενο για αυτό να μου πληρώνουν την ασφάλεια όσοι κονομάνε ή όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δε γίνεται δουλειά έτσι. Σου εύχομαι υγεία και δύναμη.

Νίκος

Αρθρο 22 παράγραφος 1 του συντάγματος της Ελλάδας. Ψάξτο λίγο..θα το βρείς

@Νικος

Σίγουρα είσαι μηχανικός? Αν δεν καταλαβαίνεις ούτε τι διαβάζεις και πέρασες τα μαθήματα με σκονάκια δεν σου φταίω εγώ. Σου απαγόρευσε κανείς να βρεις δουλειά? Εγώ που είμαι καλός, δουλεύω όσο προλαβαίνω στο 24ωρο. Εσύ που σου αρέσει το αραλίκι και να σε πληρώνουν, κάθεσαι. Τόσο απλό. Σου έχω λύση που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση σου γιατί το κράτος μας έχει ευτυχώς προνοήσει και για τους περιορισμένων δυνατοτήτων. Κανείς δεν λέει να ψοφήσεις της πείνας. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μια χαρά φτάνει για το φραπέ σου και τα τσιγάρα σου κι ούτε άγχος ούτε τίποτα.

Νίκος

Ρίχνεις πολύ το επίπεδο πραγματικά και λυπάμαι. Δε σου ζήτησα να μου βρεις λύση. Μήπως είσαι κανένα τρολ; Αν όχι μπορείς να μου πεις ποιο είναι το πρόβλημά σου μαζί μου; επειδή πληρώνω λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές από ότι πλήρωνα πριν με το ΤΣΜΕΔΕ; εμένα που είμαι χαμηλοεισοδούχος με βοήθησε. Οσους έχουν μεσαία εισοδήματα όχι. Ηταν κακό που το ανέφερα; υπάρχει λογοκρισία;

Νίκος

Επίσης ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο καθένας παίρνει και την ανάλογη σύνταξη. Οπότε γιατί τόση κακία και μίσος;

Νίκο

ψαξε να βρεις λυση στο προβλημα της ανεργίας σου. Ο νομος Κατρουγκαλου χτυπάει τη μεσαια ταξη και οχι τα υψηλα εισοδηματα καθως απο ενα εισοδημα και πανω οι εισφορές δεν πανε αναλογα με το εισοδημα. Αρα χαϊδεύει τους ''πλουσιους'' και την πληρωνουν οι εχοντες μια δουλεια ή ενα γραφειο. Επισης οι περισσότεροι κρυβουν εσοδα, ετσι επιβαρυνονται λιγοι νομοταγείς.

Ακης

Δλδ Νικο εχεις παρει αποφαση οτι μεχρι να παρεις συνταξη θα βγαζεις ας υποθεσουμε οτι οντως τα δηλωνεις 10000 και μονο που καθαρα μετα φορων σου μενουν ΟΥΤΕ 5000 δλδ 400 ευρω τπν μηνα Σορρυ αν εισαι οντως μηχανικος πηγαινε καπου μισθωτος περισσοτερα θα παρεις και ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ Επισης επειδη λες για αναλογικοτητα Δπυλευω σε Α.Ε και δηλωνω 30+ καθε ετος δλδ εισφορα 1500+ σε εφαπαξ καθε χρονο με νομο κατρουγκαλου Υπάρχει περίπτωση σε 40χρ να παρω 60000+ εφαπαξ; Σας εμαθε ο σρζ να ζειτε με επιδοματα χαρτζιλικια και ουρες οπως στην σοβιετικη ενωση ΝΤΡΟΠΗ που εισαι και επιστημονας

andios

Mεγάλη ζήτηση για μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων στο εξωτερικό γιατί καθεσαι εδώ εφόσον είσαι άνεργος και δεν μπορείς να πληρώσεις ούτε τις ασφαλιστικές σου εισφορές τι θέλεις να σου τις πληρώνουν οι άλλοι που δουλεύουν και κοπιάζουν και τους τα παίρνουν όλα από την τσέπη υπέρ των ανίκανων και τεμπέληδων;

Νίκος

Δε μου πληρώνεις καμιά ασφαλιστική εισφορά εσύ. Πληρώνω οτι μου αναλογούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους

Γιώργος

Επειδή και εγώ μηχανικός είμαι καταλαβαίνω το θέμα της ανεργίας που αναφέρεις, αλλά ο συγκεκριμένος νόμος θα μας οδηγήσει όλους στην ανεργία καθώς τα μεσαία εισοδήματα δεν έχουν λόγο και κίνητρο να δουλέψουν. Φορολογούμαστε για τα εισοδήματα μας και φορολογούμαστε ξανά (χωρίς να συνυπολογίζονται οι εισφορές στα έξοδα μας) για την ασφάλιση. Το ασφαλιστικό έγινε φοροεισπρακτικό απλά επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα!

Νίκο

όπως είπαν και οι προηγούμενοι ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος. Πρόσφατα πέρασε διάταξη που μπορούν οι άνεργοι μηχανικοί και δικηγόροι να κάνουν διακοπή επαγγέλματος στην εφορία και με αυτόν τον τρόπο να απαλλαχθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα είναιάνεργοι. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο νόμος Κατρουγκάλ καθίσταται περισσότερο γελοίος. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε οι οικονομικά ενεργοί και νομοταγείς όλους τους υπόλοιπους. Δεν πάει άλλο. ΥΓ: κι εγώ συνάδελφος είμαι αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Οι παλιοί μηχανικοί ζουν εις βάρος των νέων. Οι άνεργοι και οι φοροδιαφεύγοντες ζουν εις βάρος των ενεργών και νόμιμων πολιτών.

Νίκος

Λάθος κάνεις. Μπορείς να κάνεις διακοπή του επαγγέλματος στην εφορία και να συνεχίσεις να πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές. Μα καλά ιδέα δεν έχετε;

Giorgos

Οι εσφορές είναι δικές σου . Τελεία και παύλα. Δεν θα στις πληρώνουν οι άλλοι. Καρανίκες τέλος, αρκετά ως εδώ. Γκέγκε?

Νίκος

Δεν μου τις πληρώνεις εσύ πάντως. Πληρώνω οτι μου αναλογεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Giorgos

Καρανίκα, ήρθε η ώρα να πληρώσεις θέλεις δεν θέλεις. Αλλοιώς ζήτα τα απ' τους μετακλητούς πλέον. Εμείς δεν σε ταϊζουμε άλλο.

μηχανικος

Βρε φιλε εισαι σιγουρα μηχανικος? Δεν βλεπω καμια λογικη συγκρότηση σε αυτα που λες. Εργαζομαι 20 χρονια σε τεχνικη εταιρεια στην οποι αειμαι και μετοχος. ΟΛΑ τα χρηματα ειναι περασμενα σε βιβλια και ολα τα τιμολογουνται γιατι πελατες μας ειναι εταιρειες και το δημοσιο. Ε λοιπον δεν μενει φραγκο. Οτι βγαζω παει για φπα, φορο εισοδηματος και εφκα. Το λαθος μου? Οτι εχω εταιρικη πελατεια. και οτι βγαζω ανω των 25,000 ευρω. Φιλοι με γραφεια της γειτονιας που δεν κοβουν καμια απόδειξη για τίποτε πληρωνουν ξαφνικα μολις 169 ευρω. Η χαρα του φοροφυγα. Δεν αξιζει να δουλεψω. Προσεχως κλεινει η εταιρεια και οι εμπειροι φευγουμε για το εξωτερικο. Προφανως δεν σε απσχολει που δεν θα υπαρχει κανεις να σε προσλαβει. Αναμενεις μαλλον διορισμο απο τους πολιτικά αγαπημενους σου. Στο προσωπό σου φαινεται το κακο που εχουν κανει στην εκπαιδευση οι διαχρονικές πολιτικές και οι ¨δημοσιοι¨αριστεριζοντες εκπαιδευτικοί. Κανεις απο εσας τους νεους δεν ξερει πως λειτουργει η οικονομια και ολοι σας περιμένετε να διοριστείτε κι ας ειναι με 200 ευρω. Ντροπή βρε παιδί, ντροπή.

Νίκος

Εσύ δεν έχεις καταλάβει τι γίνεται. Μου επιτεθήκατε όλοι γιατί πληρώνω λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές λόγω ανεργίας από όσους δουλεύουν. Δεν είπα ότι ο νόμος είναι δίκαιος για όσους έχουν μεσαία εισοδήματα..απλώς είπα ότι είναι δίκαιος για όσους έχουν χαμηλά αλλιώς δε θα είχαμε ασφάλεια και θα ήμασταν σαν πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα..αλλά ο χορτάτος δεν καταλαβαίνει τον πεινασμένο

ασε ρε

γνωριζουμε απο τα τεε και πως το κανατε εσεις οι παλιοι με τους συνδικαλιστες τυπου μοροπουλου πιο βρωμια δεν εχει που βγαζετε να μας εκπροσωπουν και να πληρωνουμε και συνδρομες για να κανει δημοσιες σχεσεις με τις μαγειρεμενες ερευνες!!! γιατι δε λες για τις εισφορες που τα χατε ριξει ολα στους νεους αλλο οι προ του 93 αλλο οι μετα!!!! και πληρωναμε τα τριπλασια απο τους βολεμενους που το παιζαν και αριστεροι εις βαρος μας! Και τωρα που σφιξαν τα ζωναρια το γυρισατε στο μετωπο της λογικης...

Έτσι πάνε αυτά...

Για την κυβέρνηση “κάθε λέξη του συντάγματος"...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ciss

«Το τεράστιο ζήτημα είναι ότι και ο κ. Κυμπουρόπουλος με τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε απαξίωνε την κοινωνική πολιτική που γίνεται από τη δική μας κυβέρνηση», ανέφερε μιλώντας στον «Θέμα 104,6»

tsakalotos_ar

Ο ένας μετά τον άλλον οι σύντροφοι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας τον «αδειάζουν» παρά τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα –«Πυρά» από τον  Ευκλείδη Τσακαλώτο -Να αλλάξει την ατζέντα προσπαθεί με παροχές ο πρωθυπουργός

19
tsipras_ar

Από τη «στροφή των 360 μοιρών»,  τον διαχωρισμό ανάμεσα στα... νησιά Λέσβο και Μυτιλήνη, έως την «τυμβοθηρία» και την προεδρική «κατολίσθηση», τα πιο λαμπερά από τα γλωσσικά μαργαριτάρια του πρωθυπουργού παρουσιάζονται όλα μαζί συγκεντρωμένα για πρώτη φορά σαν συλλογή best of με τη μορφή μιας κατά φαντασίαν συνέντευξης

23