Θύελλα μετά το «όχι» του Συμβουλίου της Επικρατείας στον ΕΦΚΑ

katrougkalos_arthro

Για «ανάσταση» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός - Το ασφαλιστικό καταστρέφει τους επιστήμονες λέει στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ - Αν υπάρξει απόφαση ο νόμος θα αναπροσαρμοστεί δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Θυέλλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει «βόμβα» μεγατόνων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κρίνοντας παράνομη την ένταξη σε αυτόν των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και την επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Κατρούγκαλος: Προφανώς και θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος
Σε μια πρώτη αντίδραση ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ τότε ο νόμος προφανώς θα αναπροσαρμοστεί.

Ωστόσο πρόσθεσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι η ουσία του νόμου, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί.

Κουτρουμάνης: Παράλογη η ευθεία σύνδεση εσιφορών-εισοδήματος
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση υπογραμμίζοντας ότι δύο είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα: αφενός η παράλογη ευθεία σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και αφετέρου το γεγονός ότι δεν τηρείται καμία αναλογικότητα.

Όπως είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κουτρουμάνης με την απόφαση αυτή «ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του». Σύμφωνα με τον ίδιο «η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αλλάξει το νόμο γιατί αν δούμε τις προσφυγές του 2012 ή του 2013 υπήρξαν αλλαγές». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αλλάξει εύκολα, θα υποχρεωθεί σε μεγάλες αναπροσαρμογές».Για «ανάσταση» μιλούν οι δικηγόροι
Για «ιστορική δικαίωση» και «ανάσταση» των δικηγόρων μετά την απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

«Παλέψαμε και δώσαμε μάχη στα δικαστήρια καταγγέλοντας το νόμο ως αντισυνταγματικό. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης. Αν τα τα πράγματα είναι έτσι θα πρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου να αποτελέσει παρελθόν» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Ωστόσο κράτησε μια επιφύλαξη για το τι θα ακολουθήσει λέγοντας ότι «από αυτή την κυβέρνηση έχουμε δει αρκετά τερτίπια».
Το ασφαλιστικό καταστρέφει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας
«Είχαμε πει ότι ο νόμος αυτός θα φέρει τεράστια προβλήματα στους διπλωματούχους μηχανικούς. Πάνω από το 80% είναι σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να βγάλει ασφαλιστική ενημερότητα καθιστώντας απαγορευτική τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς» εξήγησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Νίκος Μήλης.

Όπως τόνισε «το ασφαλιστικό καταστρέφει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας» και πρόσθεσε «θεωρούμε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εν ονόματι της δικαιοσύνης και η κυβέρνηση να σταματήσει να δημεύει τον κόπο των Ελλήνων επιστημόνων».“Γενναία” χαρακτήρισε την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή τόσο ο Ι.Σ.Α. όσο και άλλοι σύλλογοι επιστημόνων είχαν προειδοποιήσει, ότι με αυτή τη φορολογία και τα έσοδα για το κράτος θα μειωθούν αλλά και πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό. “Τα τελευταία πέντε χρόνια και κυρίως τα τελευταία δύο, έφυγαν πολλοί γιατροί στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του ΕΦΚΑ. Και αυτός που πληγώνεται επίσης είναι ο πολίτης. Ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν καθημερινά και αυτό που θα προκύψει, θα είναι κάποια μεγάλα συμφέροντα υγείας να γίνουν μονοπώλιο, να μονοπωλήσουν και τις τιμές και να ακριβύνει η υγεία για τον πολίτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Πατούλης στο ΘΕΜΑ 104,6.

Φαρμακοποιοί: Θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

«Πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον ΕΦΚΑ και τους υγειονομικούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επισημαίνει, δε, πως ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, «καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία».

«Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

«Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ (70)

isonomia-isopolitia

Μια εναλλακτική επιλογή στη φορολογία θα μπορούσε να είναι η υποχρεωτικότητα του συνόλου των συναλλαγών σε ηλεκτρονική μορφή (χρεωστική-πιστωτική κάρτα) και η καταγραφή τους σ' ενα "Τ" (ταυ) εσόδων -εξόδων, όπως στις ΗΠΑ. Αν το ΦΠΑ μειωνόταν στο 15%, το κράτος θα τον εισέπραττε σίγουρα (και άμεσα με on-line ενημέρωση της ΓΓΠΣ) και εφαρμόζοντας έναν κλιμακωτό φόρο επί του 20% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θεωρώντας το ως εισόδημα που απέμεινε στον φορολογούμενο μετά τα έξοδα που πραγματοποίησε, θα μάζευε όλο το "χαρτί" ακριβοδίκαια. Π.χ, αν κάποιος είχε εισόδημα το 2017, 35.000€ και ξόδεψε τα 31.000€, θα συγκεντρωνόταν άμεσα από ΦΠΑ ποσό 4.650€ (31.000Χ15%) και με 10% φόρο εισοδήματος επί της διαφοράς, άλλα 400€ [(35.000-31.000)Χ10%]. Σύνολο: 5.050€. Με το ισχύον φορολογικό σύστημα στα 35.000€ εισόδημα το κράτος "ζητάει" φόρο 9.150€ που για να τα πάρει πρέπει να δηλωθούν... Μόλις το 8,87% όμως του πλήθους των φορολογουμένων δηλώνουν 20.000-50.000€ ετήσιο εισόδημα (16/1/2016 -Euro2day), αλλά συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ξοδεύει ετησίως ανάλογα ποσά (σε super market, ιδιωτ. σχολεία, φροντιστήρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, δικηγόρους, διακοπές, φαγητό-ποτά, ένδυση, καθημερινά μικροέξοδα κ.λπ.) . Οπότε ποιος δεν καταλαβαίνει τον παραπάνω απλοϊκό συλλογισμό και κυρίως γιατί δεν νομοθετεί το αυτονόητο;

Ακης

Μειωθηκαν λεει ο κατρουγκαλος οι εισφορες για το 80% Δλδ γιαυτους που δηλώνουν κάτω αππ 7000ευρω ΚΑΘΑΡΑ Που το μεγαλύτερο ποσοστο τους τα κοβουν ΜΑΥΡΑ Δλδ σορρυ αν ειχα καθε χρονο 7000 ευρω καθαρα προ φορων ως ελ.επ ππυ θα πλήρωνα 2000 εφκα και 1650 (φορος και τελος επιτ) δλδ θα μου μεναν 3350 Καθαρα ως λεφτα δλδ 3350/12 μηνες ΟΥΤΕ 300ευρω τπν μήνα δεν πηγαινα να δπυλευω για 500 ως μισθωτος να μην εχω και αγχος? Ο νομος κατρπυγκαλου ευνοει 100% την εισφοροδιαφυγη όλα ταλλα είναι @@@ απο πληρωμενα τρολακια των σρζανελ

isonomia-isopolitia

Ένα απο τα βασικότερα προβλήματα που δεν θίγεται εδώ είναι η φορολογία όλων από το πρώτο ευρώ. Και κυρίως των ελεύθερων μικρο-επαγγελματιών και επιστημόνων που πολλοί απ' αυτούς πάντοτε δήλωναν λίγο λιγότερα από το εκάστοτε αφορολόγητο, μέχρι που καταργήθηκε. Επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικός φορο-ελεγκτικός/εισπρακτικός μηχανισμός (για να εισπράξει τα 85 δις που λείπουν...) και έως ότου δημιουργηθεί, θα πρέπει όλοι αυτοί να φορολογούνται αυτοτελώς με βάση έτη απασχόλησης και περιοχή άσκησης δραστηριότητας και όποιος θεωρεί ότι αδικείται, να υποχρεώνεται να παραδίδει τον ΑΦΜ του. Δεν γίνεται να μην πληρώνει καθόλου φόρο το 55% των υπόχρεων σε φορολογική δήλωση, το 30% να μην έχει για να δηλώσει και όλα τα φορολογικά βάρη της χώρας να τα επωμίζεται το υπόλοιπο 15%. Δεν συμβαίνει σε κανένα μέρος του κόσμου αυτό! Ας φέρουν ιδιωτικά ΑΕΙ για να εισρεύσει συνάλλαγμα, ας δώσουν κίνητρα στις πολυεθνικές ΤΩΡΑ που φεύγουν απο την Τουρκία κι ας φροντίσουν να περνούν από το υπέδαφος ΟΛΟΙ οι αγωγοί ώστε να καταστούμε ενεργειακός κόμβος και να μη μας "πειράζει" κανένας. Η πρωτεύουσα των ανθρακορύχων (Βρυξέλλες) συγκέντρωσε όλα τα όργανα της ΕΕ. Τυχαίο; Το Λουξεμβούργο έγινε δεύτερη Ελβετία. Η Ελλάδα έχει ήλιο και απ' ότι φαίνεται ανεξάντλητο ορυκτό πλούτο. Τι να παράγει; ...Αυτοκίνητα; Αν δεν εστιάσουμε σ' αυτά, η κατρακύλα δεν έχει τέλος! Θα συνεχιστεί με εντονότερο ρυθμό, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν να πάρουμε περισσότερο από 20%-25% απ' ό,τι "βγάλει" το Αιγαίο. Έχουν να λαμβάνουν μερίδιο οι εταιρείες και τα κράτη που εκπροσωπούν (EXXON, TOTAL κ.λπ.), το Ισραήλ και φυσικά οι Τούρκοι. Όλοι τους θέλουν, είναι 80.000.000 αγορά. Όχι αύριο, σε μερικές 10ετίες. Δεν πάνε να λένε οι συνθήκες... Και το Σύνταγμα λέει, αλλά υπερισχύει το κοινοτικό δίκαιο! Από πότε; Από τότε (1979) που συμφωνήσαμε να ενταχθούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι συμφωνίες είναι για να παραβιάζονται, δυστυχώς! Θα φτιάξουν καινούργιες αν χρειαστεί, όπως τα κτίρια που ισοπεδώνονται στους βομβαρδισμούς και έρχονται μετά οι πολυεθνικές κατασκευαστικές και τα ανοικοδομούν σε χρόνο dt...

Στάθης

Ο ακόμα αντισυνταγματικότερος ΕΝΦΙΑ που φορολογεί εκ νέου ήδη φορολογημένο εισόδημα πότε θα πάρει σειρά, κύριοι δικαστές;

antonis

Όσοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έκανε αυτός ο νόμος καλά θα κάνουν να μην μιλάνε. Δεν γίνεται κάποιος υπάλληλος να κρίνει τον νόμο. Δεν έχει την απαραίτητη γνώση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν χωρίζουν τα εισοδήματά τους ανά μήνα. Ο χρόνος έχει συνεχή ροή. Όταν έχουν έσοδα προσπαθούν να βάλουν στην άκρη για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όταν δεν θα έχουν έσοδα. Δεν γίνεται να του παίρνεις όλα τα λεφτά όταν έχει έσοδα γιατί την επόμενη χρονιά θα βρεθεί ξεκρεμαστος.

Νικ

Κατρουγκαλο τον λενε και ολα τα γυφτακια κλαιμε

h

Μόνο ΗΛΙΘΙΟΙ συγχέουν την ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ εισοδήματος (οκ ας φτάσει και 40%) με τις ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ που θα πρέπει να είναι (ως ένα βαθμό) ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ. Αν δεν έχουν λεφτά για συντάξεις, ας τις κόψουν ή ας κόψουν από τις ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ συντάξεις στους ΔΕΗτζήδες, ΟΤΕτζήδες και τραπεζολαμόγια.

ελ επαγελματιας

μακαρι να δουμε τετοια Ανασταση!! Για εμας που κοβουμε ολες τις αποδειξεις παροχης υπηρεσιων ο ΕΦΚΑ μας εξαναγκαζε να αλλαξουμε επαγγελμα..

Ιδιωτικός Υπάλληλος

Και εγώ γιατί να πληρώνω εισφορές ανάλογα με το εισόδημα μου ???? Αφήστε τις παπαριές !!!!! Ο νόμος είναι σωστός !! Γιατροί , Δικηγόροι, Μηχανικοί είναι τα μεγαλύτερα λαμόγια και είναι αυτοί που έφεραν τα Μνημόνια !!! Όλοι οι βουλευτές της Μεταπολίτευσης από αυτούς τους κλάδους είναι !! Να έχετε κρίση και μην τρώτε ότι σας σερβίρει το κάθε λαμόγιο ! Να ξέρετε το συμφέροντα σας !!! Και το ΣτΕ από δικηγόρους αποτελείται !! Κόρακας ... κοράκου μάτι δεν βγάζει !!!

Dr. ΤΡΕΛΛΟΓΙΑΤΡΟΣ

Ηρεμα, τωρα γυρισε στο δωματιό σου στο Δαφνί. Ειναι η ωρα να σου κανουμε την ένεση και να παρεις τα χαπια σου. Μετα θα σε δεσουμε ως συνηθως στο κρεββατι. Ηρεμα, δεν ειναι τιποτα θα περάσει. Θα'ρθει και η χοντρη νοσοκόμα που σου αρεσει.

ΟΒΑΜ

Για σένα φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις υποχρεώσεις σου τις πληρώνει κατά συντριπτικό ποσοστό ο εργοδότης σου . Αρα "κάνε τουμπεκί" και μη βγάζεις άχνα .

antonis

Τι λες βρε άσχετε. Ξέρεις πόσες είναι οι εργοδοτικές εισφορές για σένα; Μη λες εξυπνάδες.

Βux

Φόρους θα πληρώνουν μόνο τα κορόιδα.....τα ευγενή επαγγέλματα απαλλάσσονται

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης