ΕΕ σε Τουρκία: Παράνομες ενέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο - Αγκυρα: Απαράδεκτο ανακοινωθέν

ΕΕ σε Τουρκία: Παράνομες ενέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο - Αγκυρα: Απαράδεκτο ανακοινωθέν

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατύπωσε ανησυχία και για την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία
καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στα  συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 και καλούν την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία λίγες ώρες αργότερα απέρριψε τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι: «Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί της Ελληνικές – Ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι. Εδώ κατανοούμε το εξής: Η ΕΕ έχει χάσει την αμεροληψία της στο Κυπριακό. Αυτό το είδαμε και το 2004. ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο. Όσο συνεχίζεται αυτή η στάση δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η ΕΕ ως τρίτη πλευρά στο Κυπριακό. Οι χώρες της ΕΕ στηρίζουν την κυπριακή κυβέρνηση που κινείται αντίθετα στο διεθνές δίκαιο, άνευ όρων και χωρίς διερεύνηση».

Επιπλέον, χθες, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε ένα διάλογο με τα κράτη-μέλη. 
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε αυτή τη δήλωση λέγοντας: «Σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα άρθρο σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες. Αυτοί οι στρατιώτες συνελήφθησαν γιατί εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Η νομική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Χαίρουν όλων των δικαιωμάτων τους. Περιμένουμε από την ΕΕ την αποφυγή παρεμβατικών ανακοινώσεων στην δικαιοσύνη».

Το κείμενο των συμπερασμάτων στα αγγλικά όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:Το κείμενο αυτό έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να αμβλυνθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει κυρίως σκοπό να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της υπεσχημένης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, ορισμένοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται αναγκαίος εταίρος, δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή.

ΣΧΟΛΙΑ (40)

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ

Όταν ο Γιούνγκερ έλεγε για ευρωπαϊκό στρατό η Μερκελ άλλαζε δρόμο όπως ο διάολος το λιβάνι. Η απόλυτη ξεφτίλα όμως είναι να μπαίνει στην μέση η Αμερική να κόψει φόρα στην Τουρκια σε Ευρωπαϊκά κράτη την Ελλάδα και Κύπρο ενώ έπρεπε να το κάνει η ΕΕ. Αυτή είναι Ευρωπαϊκή ένωση να μένει σε ευχολόγια και κείμενα των συμπερασμάτων.

Ποια Αμερικη βρε;

Μια ζωη ψανχεις; Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ...ΤΙΠΟΤΑ! ΣΚΕΨΟΥ ΜΟΝΟ ΠΩΣ Η ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΟ, ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΟ ΝΑΤΟ!) , ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΥΡΙΚΟΒΟΡΕΙΟΝΟΤΙΟΕΥΡΩΠΑΙΟΙ! ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΜΟΝΟ...ΔΗΛΩΣΕΙΣ; ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ, ΕΙΔΕΣ ΕΣΥ ΣΤΗΡΙΞΗ; ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ...ΓΚΡΙΖΑΑΑΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ! ΠΟΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ; ΠΟΙΟΣ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ; ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ...ΝΑΤΟ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΑΡΤΟ; ΘΕΛΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ; ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΧ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΡΑΚΗ, ΝΗΣΙΑ, Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ; ΚΑΙ Τ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ...ΝΑΤΟ; ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ; ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡ ; Ε ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ! ΑΣΤΕ ΠΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΚΑΛΗ ΑΜΕΡΙΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΕΕ! ΟΣΟ ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΝΕ Τ ΑΥΤΙΑ, ΤΟΟΣ Η ΕΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ!

Μην μπερδεύεσε

Δεν έγραψα ότι πρέπει να στηριζόμαστε στην Αμερική ούτε σε κανέναν. Συμφωνώ σε ότι λες και αν δεν ήταν τα πετρέλαια κτλ θα μας είχανε γραμμένους εκεί που δεν πιάνει η μελάνι.

ΡΕ ΤΙ ΛΕΤΕ ?

ΟΣΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ... ! ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΕ !! ΕΡΓΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ !

@

H ελλαδα ειναι πλεον ξενων συμφεροντων..το μονο που θα χασετε ειναι ο φραπες και το αραλικι μελλοντικα..οχι εδαφος

Αχαχαχαχαχαχαχα

Να πω την αληθεια φοβομουν μηπως τον εβαζαν τον Ερντογαν να γραψει το ονομα του στον πινακα 15 φορες. Ευτυχως τη γλιτωσε.

Χμμμμμ

Χεστηκε η φατμε μέσα στο Γενι τζαμι!!!!

mamolis

τηρα τον εκαναν ντα ντα ... μα η κυρια αυτή του δινει τα οπλα .. τι καθεται και ακουει ο διπλανος της ??

Σουλτανος

Παλι τρεξατε στη μαμακα σας βουτυροπαιδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΚΥΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.

Ευρόφιδο

Άτσα οι Ευρωπέη εταίροι μας! Τσουστούριασα! Εντάξει λοιπόν, μπορούμε πλέον κοιμόμαστε ήσυχοι. Γιατί μέχρι τώρα κοιμόμασταν βέβαια, αλλά με κάποια ανησυχία θα έλεγα ...

takis

Ωραίο σακάκι

manolis

της κυριας ή του κυριου ...??

Γιαγκουλας

Και τωρα του κανανε τη μαπα κρεας του Ερντογαν. Εχει βγαλει η ΕΕ χιλιαδες ψηφισματα κατα της Τουρκιας. Ε και? Ολο μπιρι μπιρι ειναι και ουσια μηδεν. Ασε το ΝΑΤΟ, που κραταει και καλα τις ισες αποστασεις. Μα δουλευομαστε? Εδω η Μερκελ πουλαει οπλα και τανκς στον Ερντογαν με τα οποια χτυπαει τους Κουρδους και απειλει εμας, και τωρα θα τους κανει ντα? Εγω λεω οτι παρατραβηξε το θεατρο με ΕΕ και ΝΑΤΟ και να τη κανουμε με ελαφρα αντι να πληρωνουμε χωρις κερδος κερατα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης