«Σωσίβιο» επιβίωσης αναζητά ο Τσίπρας με τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά και τον Αντρέα

«Σωσίβιο» επιβίωσης αναζητά ο Τσίπρας με τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά και τον Αντρέα

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί απεγνωσμένα να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα από την κυβέρνησή του

Σταθερή επιλογή και όχι απλώς επετειακή υπενθύμιση είναι κατά τα φαινόμενα η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα
να πλαγιοκοπήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς
και είτε να συνεχίσει να αντλεί ψηφοφόρους από τη μεγάλη αυτή δεξαμενή, είτε μεσομακροπρόθεσμα να διαμορφώσει όρους κυβερνητικών συνεργασιών.

Με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου,
ο πρωθυπουργός προκάλεσε μεν τις έντονες αντιδράσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα δεν αιφνιδίασε κανέναν. Η προσπάθεια να εμφανιστεί ο ίδιος ως σοσιαλδημοκράτης και εκφραστής όλου του αντιδεξιού χώρου, είναι συνεχής την τελευταία διετία. Παρά τις αντιφάσεις και τις υποκριτικές πλευρές που έχει αυτή η στρατηγική, αποτυπώνει ουσιαστικά τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από τα ριζοσπαστικά, αριστερά αιτήματα, που χαρακτήρισαν την άνοδό του στην εξουσία, σε ένα πλέγμα διαχειριστικών λογιών και υποχωρήσεων, με την υιοθέτηση ακόμη και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Οι πολιτικοί ελιγμοί πάντως αυτού του είδους από την πλευρά του Μαξίμου είναι μάλλον επιβεβλημένοι αυτή την περίοδο: Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί απεγνωσμένα να δώσει ένα νέο στίγμα και να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα από την κυβέρνησή του, η οποία μπαίνει στην κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση, με όρους που «υπόσχονται» σκληρές δοκιμασίες από τους δανειστές. Η ανάπτυξη της οικονομίας παρέμεινε ισχνή το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μία σειρά από οικονομικά μεγέθη δεν εμπνέουν ιδιαίτερη σιγουριά, ενώ η απειλή για απαιτήσεις από τους Θεσμούς για νέα μέτρα είναι υπαρκτή. Ουδείς επίσης γνωρίζει ή μπορεί να διαβεβαιώσει για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, παρότι αυτή είναι η επιδίωξη του πρωθυπουργού.

Με το πολιτικό και οικονομικό κλίμα να είναι ακόμα μουδιασμένο και τις δημοσκοπήσεις να απειλούν να ναρκοθετήσουν την κυβερνητική πορεία, το μόνο πεδίο στο οποίο έχει την άνεση να κάνει κινήσεις ο πρωθυπουργός είναι το αμιγώς πολιτικό – ή έτσι φαίνεται τουλάχιστον. Υπό την έννοια ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα να κινείται με ευχέρεια από τα κεντροδεξιά έως και πολύ αριστερά στο πολιτικό φάσμα, πότε κάνοντας ανοίγματα στην καραμανλική ΝΔ, πότε «υιοθετώντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου και κάποιες στιγμές επαναφέροντας το στίγμα του… αντιστασιακού στους δανειστές.

Γι’ αυτό και αυτού του είδους οι κινήσεις, όπως το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, δείχνουν να λειτουργούν ως πολιτικό και επικοινωνιακό σωσίβιο για τον πρωθυπουργό.

Κεντρικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι να συμπιέσει και να μην επιτρέπει στην κεντροαριστερά την ανασυγκρότησή της εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συμμαχίες του με πασοκογενείς δυνάμεις, ως το φυσικό διάδοχο σχήμα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια εμφανίζοντας το σημερινό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως συμπλήρωμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς επιτέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στη σκιά του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα.

O υπουργός ΨΗΠΤΕ κάλεσε τους υποψήφιους για την ηγεσία της ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τη ΝΔ και θέτοντας το ερώτημα αν είναι δυνατόν ένας προοδευτικός άνθρωπος να υποστηρίζει έναν σχηματισμό, αν αυτός «πάρει εκ νέου πορεία συνεργασίας με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, οι οποίοι είναι νοσταλγοί των χειρότερων στιγμών της ιστορίας μας». Παρά ταύτα σημείωσε ότι «η Κεντροαριστερά οφείλει να δικαιώσει την ιστορία της ως παράταξη προόδου και αλλαγής», και διευκρίνισε ότι «με μια τέτοια Κεντροαριστερά ασφαλώς και ο δρόμος των συγκλίσεων είναι ανοιχτός»!

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Twitter ότι «το ΠΑΣΟΚ με Α. Παπανδρέου έπαιρνε 40-48%. Σήμερα είναι 5-7%. Άρα, όπως έλεγε ο Ανδρέας, "δεν κληρονομείται". Αντί να βρίζουν, ας σκεφτούν...».

Σε κάθε περίπτωση οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει δράση: Μετά τον Πάνο Κουρουμπλή, παρέμβαση-απάντηση στις αντιδράσεις για το άρθρο του κ. Τσίπρα έκανε ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. «Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με το άρθρο του και τη στάση του, ανοίγει για μια ακόμη φορά το δρόμο σύγκλισης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων» αναφέρει χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Έχουν τεθεί και από την ελληνική κοινωνία και από τον προοδευτικό κόσμο και είναι μία από τις βαριές παρακαταθήκες της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα».

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Θρύλος

Πρός Τσίπρα: Αϊ στό διάολο καί ακόμα παραπέρα Πινόκιο...

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΛΕΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΠΑΠΠΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ....ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ, ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ,ΤΖΑΚΡΗ ΜΠΟΛΑΡΗ ,ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ, ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ,ΚΟΤΣΑΚΑ ,ΤΖΙΟΚΑ ,ΒΑΓΕΝΑ, ΚΛΠ .ΣΤΕΙΛΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΟΥ?ΠΛΕΙΙΖ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ .ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΜΟΝΟ?

στη διαδικασια

επιλογής σχολικών διευθυντων ,έκοψαν με τη (( συνέντευξη )) διευθυντικα στελεχη επί 17 τουλάχιστο χρόνια ,με τέσσερα πτυχία,με αριστεία,υποτροφίες,διδακτική εμπειρία σε πανεπιστημιακά έδρανα ως βοηθοί καθηγητών κατά τη μετεκπαίδευση,σημαιοφοριες βραβεία αριστείας από τον Υπουργό παιδείας ,που παρέλαβαν σχολεία που ετρεχαν τα νερά της βροχης μεσα και ήταν έτοιμες οι σκεπες να πέσουν μέσα στα κεφάλια των μαθητων και τα επισκεύασαν και στη θεση τους έβαλαν διευθυντικά στελέχη με ένα μονο πτυχίο και συζυγο διευθυντή.Συρισανελ μαυρογιαλουροι της κακιάς ώρας ,απατεώνες που είχαν ανεβει στα κάγκελα ότι θα καταργησουν τη (( συνέντευξη )) και τώρα την χρησιμοποιούν οι ίδιοι για οικογενειοκρατια φουλοκρστια κομματικές εκδικήσεις ,πελατειακο καθεστώς, οικογενειοκτατια και βολεμα μεταξύ τους διαπλεκομενοι αριστεροι με δεξιους και οι πασοκτζηδες που δεν εχουν εκπροσωπιση αδικουνται και αποκλείονται το βρώμικο 89 καλά κρατεί ,ο φιλος σου ο ραφηνιος κόπρος ε αλεκση; Και τώρα δεν δίνουν ούτε τα πρακτικά της συνέντευξης ( γιατί δεν τα δινετε ρε ;Μήπως ντρέπεστε μαυτο που βλέπετε στο καθρέφτη;) μετα από δύο αιτησεις του δικηγόρου και εγγραφη εντολή Εισαγγελεα δεν τα δίνουν ούτε με εντολή Εισαγγελεα,μάλλον θα πρόκειται το ηθικό αριστερό πελονεκτημα τη διαφανεια κλπ μαυρογιαλουρικες αριστερές παπαριές που λεγαμε Χααααα χα χα χα χα μαυρογιαλουρικα αποβρασματα,ο Ανδρεας αυτά τα π@υστικα και ανεντιμα δεν τα έκανε ,πολιτικά εκτροματα συριζοσανοαλητες,τα πρακτικά όμως θα τα δώσετε,θέλετε δε θελετε και θα πειτε κι ενα τραγούδι και μετα έχει δικαστήρια και αγωγές μη νομιζετε οι ειστε φεουδάρχες,θα κληθείτε να δώσετε ακριβή λόγο των πράξεών σας σε ποινικά αστικά και διοικητικά δικαστηρια ,ετοιμαστείτε για (( γρασσαρισμα)) μνπανα ....

stp

Φίλε τα ίδια γινόταν και με ΝΔ, με ΠΑΣΟΚ. Η συνέντευξη έκοβε και αυτή έκανε Διευθυντές όποιον ήθελαν. Απλά να θυμίσω εποχές Γιαννάκου , αν δεν θυμάσαι , ΝΔ , έκαναν Διευθυντές σε σχολεία καθηγητές με 12 χρόνια προϋπηρεσία, χωρίς άλλα προσόντα, και βρέθηκαν εκτός εκπαιδευτικοί με τριάντα χρόνια υπηρεσία , πολλά χρόνια στην διοίκηση , υποδιευθυντές Διευθυντές κλπ, γιατί στην συνέντευξη πήραν από 12 μέχρι 15, και οι κολλητοί 20. Φυσικά είχαν φροντίσει με τον νόμο που ψήφισε τότε η ΝΔ καταργώντας τον νόμο Σουφλιά, να ισοπεδώσει τα πάντα. Προϋπηρεσία κλπ να την πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων . Καθηγητής με 32 χρόνια υπηρεσία, με οκτώ χρόνια υποδιευθυντής με οκτώ χρόνια Διευθυντής να έχει τα ίδια μόρια με ένα που είχε μόνο 12 χρόνια προϋπηρεσία . ΥΓ. Δεν ξέρω σήμερα αλλά τότε οι συνδικαλιστές οι αιρετοί, που συμμετείχαν στα συμβούλια , μοίραζαν και τις θέσεις των Διευθυντών. Ποσοστό, 60-30-20 %. Να βολευτούν όλα τα κόμματα.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Το ΠΑΣΟΚ, ο αλλος εαυτος του Συριζα, ας μη μιλαει για αξιοκρατια, γιατι αυτο τη διελυσε και την αντικατεστησε με τους πρασινοφρουρους, να λυνουν και να δενουν και να μοιραζουν στους ''συντροφους''τους ολες τις θεσεις με το ετσι θελω. Ξεχασατε τα πρασινα καφενεια,ακομη και πρασινες εκκλησιες (ενοριες) και νεκροταφεια;Οσα πτυχια και να ειχες, επρεπε να παρεις σημειωμα απο το ''στουρνο'' της Τοπικης -Κλαδικης του Πασοκ! Τι να πρωτοθυμηθουμε απο τα εργα και τις ημερες του Αντρεα;Να βαζει στην αξιολογηση, για τα στελεχη που ανεφερες, ο καθηγητης Πανεπιστημιου και ο Δικαστικος βαθμολογια 24 και ο εγκαθετος πρασινοφρουρος συνδικαλιστης 14!! Αντε και... τι τα αναθιβανεις... ανοητε! Ο Τσιπρας ειναι κλωνος της σαπιλας και της δια φθορας σας και, ''οταν βγαινει η κατσικα στο κλαδι βγαινει και το κατσικακι''!Δε βλεπετε την αξιοκρατια προσωποποιημενη στον ιδιο τον Τσιπρα και στη συντροφο του, ποσο αξιολογικα εξελισσονται;!

Αηδιασμένος

Στις επόμενες εκλογές πρέπει να πούμε στον αυταπατεώνα με την ψήφο μας στη ΔΗΣΥ: Εκεί Αλέξη εκεί, στην τρίτη θέση εκεί, μαζί με τον Πολάκη και τον Κουρουμπλή.

Στον πάτο γρήγορα!

Σωσίβιο...Χε...χε...Θα γίνει σουρωτήρι απ' τις καρφίτσες σε χρόνο μηδέν. Κι' ας είναι και λαχανί παπί.

τομάρι

τολμάς και βάζεις στο στόμα σου τον Ανδρέα;Επί Ανδρέα ολοι δουκευαν σε ΔΕΚΟ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ ΟΣΕ ολυμπιακή ,ΕΛΤΑ Έβο αεβ πυρκαλ αγετ κλπ κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις οι οποίες ήταν όλες κερδοφόρες άσχετα αν με κακοδιαχείριση τις βουλιάξανε ,δουλευαν και σε ιδιωτικά εργοτάξια ολη η χωρα ηταν ένα απέραντο εργοτάξιο ,επί Ανδρέα δεν εύρισκες οικοδόμους μάστορες και εργάτες να σου φτιάξουν οικοδομή ,ήταν όλοι απασχολημενοι και όλοι κολαγαν ένσημα τους και έπαιρναν κανονικα τους μισθούς τους τα δώρα τους την ανεργία τους τον χειμώνα,τα επιδόματα παιδιών και είχαν τα βιβλιάρια υγείας τους δωρεάν γιατρούς και φάρμακα,επί Ανδρέα τα χωριά γέμισαν με αργροτικα αυτοκινητα που μέχρι τοτε έβλεπες στους δρόμους τους γαηδουρακια και τις κοπριες τους,επι Ανδρέα οι ηλικιωμένοι αργοτες πήραν συντάξεις του ΟΓΑ βιβλιάρια υγείας δωρεάν γιατρούς φάρμακα και τραπεζικά βιβλιάρια,που μεχρι τοτε η καθε οικογένεια είχε κάνα δυο κατάκοιτους από παράλυση από μέση ηλικία από την κακή διατροφή και την τυραγνεια στα χωράφια,επι Ανδρεα οι αγρότες πηραν επιδοτήσεις από τα μεσογειακα ολοκληρωμένα προγράμματα ,επί Ανδρέα γέμισε ο χώρα από πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΕΣΥ που μέχρι τότε οι γυναίκες γεννούσαν μέσα στα αυλάκια των χωραφιών σαν τις γιδες.Που ειναι ρε μαυρογιαλουρε όλα αυτά τώρα που θες να συγκριθείς και με τον Ανδρέα;

lr

Εχεις απολυτο δικιο σε ολα.

αδελφε

Με ξεγγενησε μια γιαγια πρακτικη γιατρος απο το διπλανο κεφαλοχωρι να ειναι καλα εκει που βρισκεται.Την ιδια μου λεγε ο πατερας μου πο ξεγεναγε τα γελαδια στα δυσκολα.Αυτοι οι αθηναιοι δεν χαμπαριασαν απο αυτα γιατι δεν τα εζησαν.Ας ερθουν στα χωρια να μιλησουν εναντια στον αντρεα?

ΓΙΩΡΓΗΣ

Οι φιλοι του Αντρεα να τον αφησουν εκει που ειναι και να μην αναφερουν καθολου πια το ονομα του, γιατι ο κοσμος του τα ψελνει και μετα θανατο!Εχει πληρως απομυθοποιηθει Την ιδια εποχη που κυβερνουσε την Ελλαδα ο Αντρεας,αλλες ευρωπαικες Χωρες που δεν ειχαν Αντρεα,μας ξεπερασαν στην οικονομια,με οικονομικους δεικτες και αριθμους Χωρες που με Δεξιες κυβερνησεις, οικονομικα, τις ειχαμε αφησει πολυ-πολυ πισω μας! Αρα ο ''σιδερενιος'' σας ηταν νουλα στα οικονομικα,ενας βαλτος των Αμερικανων!

Ορίστε

Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης Πινόκιο και Χαχανούλη! Το αποτέλεσμα του τελευταίου γενετικού πειράματος τη χούντας !!!

Ειστε ενα τσιρκο ολοι εκει μεσα..

Καλα κανετε και γλεντατε τους ιθαγενεις..

EΠΕ

Τελικά με λένε Αλέκση και όχι Αντρέα

Bil

ξέρει κανένας πόσες μέρες μένουνε μέχρι τις εκλογές; να μετράμε ανάποδα, όπως οι φαντάροι: πχ. 365 και σήμερα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naupaktos_ar

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΠτΔ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Έκανε λόγο για αυθαιρεσίες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή που δεν θα γίνουν ανεκτές από την ΕΕ

73
cem

Ο «γκουρού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλά στο protothema.gr για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» - Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

66