Τσίπρας: Η συμφωνία για το χρέος φέρνει την ανάκαμψη - Μητσοτάκης: φύγετε, κάντε αυτό που είχατε πει!

Τσίπρας: Η συμφωνία για το χρέος φέρνει την ανάκαμψη - Μητσοτάκης: φύγετε, κάντε αυτό που είχατε πει!

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 ζημιώσατε την οικονομία κατά 100 δισ, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Αυτά είναι οικονομικά μπακαλόγατου, απάντησε ο πρωθυπουργός - Μητσοτάκης: Εκτροπή η συνομιλία Καμμένου με ισοβίτη - Αν πούμε για τα δικά σας ο λογαριασμός θα πάει όπως ο πύραυλος που εκτοξεύσαμε, απάντησε ο Τσίπρας

Τσίπρας: Η συμφωνία για το χρέος φέρνει την ανάκαμψη - Μητσοτάκης: φύγετε, κάντε αυτό που είχατε πει!
Σε σκληρή πολιτική σύγκρουση εφ όλης της ύλης – ενδεχομένως η σφοδρότερη κοινοβουλευτική μάχη των κ.κ. Αλέξη Τσίρα και Κυριάκου Μητσοτάκη – εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

Η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε από την οικονομία αλλά επεκτάθηκε στην υπόθεση του Noor 1 και την εμπλοκή του κ. Πάνου Καμμένου και την θεσμική παρακμή με τις δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη και τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Βαρύτατους χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν και στα ζητήματα ασφάλειας με αφορμή της κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια και στο Μενίδι αλλά και σε ζητήματα τρομοκρατίας.

Κλείσιμο
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με σχεδόν οριακό τρόπο χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μπακαλόγατο» επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρούσει την σφοδρή κριτική του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα που έχει επιβληθεί στους έλληνες πολίτες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «τρολ» ενώ παραδίδοντας μαθήματα πολιτικού σαβουάρ βιβ τον κάλεσε να αντιληφθεί ότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνειδητά ψεύδη και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τους πολίτες παρουσιάζοντας ως success story την δέσμευση υψηλών πλεονασμάτων εως το 2060.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να καλύψει πλήρως και τον κ. Πάνο Καμμένο αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor 1. Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε την επιχειρηματολογία του υπουργου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με την οποία επι 21 λεπτά επιχειρούσε να πείσει τον ισοβίτη για εμπορία ναρκωτικών να καταθέσει όσα γνωρίζει στην Δικαιοσύνη ενώ εμφανίστηκε αντίθετος με την προοπτική συγκρότησης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την έρευνα της όζουσας υπόθεσης.

Επιπροσθέτως, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εμφανίστηκαν με «κοινή γραμμή» απέναντι στην πολιτική θύελλα που έχουν προκαλέσει οι  παρεμβάσεις και οι απειλές του δεύτερου στην Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς. Επανέλαβαν δε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να σέβεται το κοινό περί Δικαίου αίσθημα.  

Το success story του Αλέξη Τσίπρα και ο «κλειδωμένος αλγόριθμος»

Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του κ. Τσίπρα αναφορικά με την οικονομία έχουν ως εξής:

-       Έχουμε συμφωνία. Και κατά γενική ομολογία, έχουμε καλή συμφωνία. Άρα, αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του, δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής

-       Ο τρόπος με τον οποίο έχουν υποδεχθεί οι αγορές χρήματος τα αποτελέσματα της συμφωνίας της 15ης του Ιούνη, μιλά από μόνος του. Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ και η πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται μέρα με τη μέρα.

-       Ακόμη και ο οίκος Moody’s, ίσως ο πιο αυστηρός παγκόσμιος αξιολογητής της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών και τραπεζών, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν, επιτέλους, μετά από πάρα πολύ καιρό, αρχίσει να δανείζονται στις διεθνείς αγορές χρήματος με ανταγωνιστικά επιτόκια.

-       Άρα, εδώ δεν έχουμε απλώς μια υπόσχεση για το χρέος, ούτε καν, θα έλεγα, μια συγκεκριμένη δέσμευση. Αντίθετα, έχουμε μια σαφή περιγραφή, έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί, μπορεί να μελετήσει αυτόν τον αλγόριθμο και να προσδιορίσει επακριβώς και ποσοτικά τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος με μια ακολουθία απλών μαθηματικών πράξεων. Και πιστέψτε με, οι επενδυτές χρήματος, από ό,τι φαίνεται, επιθυμούν να προσδιορίσουν επακριβώς, για αυτό και φαίνεται ότι πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία.

-       Και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ασκεί έντονη κριτική στη δική μας διαπραγμάτευση. Δικαίωμά της, βεβαίως, να ασκεί κριτική, αλλά να ξέρει ότι πάντοτε τα επιχειρήματα και κυρίως τα αποτελέσματα, συγκρίνονται και με τα δικά της πεπραγμένα. Διότι αυτή η διαπραγμάτευση τουλάχιστον επέφερε μια ουσιαστική απομείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ουσιαστικά, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα για την απομείωση του χρέους. 

-       Συνοψίζοντας, λοιπόν, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που προσπαθήσατε να δημιουργήσετε το 2014. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια θετική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που πείθει τις αγορές, έχουμε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και σαφή βελτίωση όλων των θεμελιωδών μεγεθών. Έχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μεγάλη δυναμική ανάκαμψης με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

-       Η Ελλάδα, όσο και αν θα μπορούσατε να το οραματίζεστε, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία αναπτυγμένη χώρα, δεν έχει καμία σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε ακραία νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θάτσερ… Εμείς, λοιπόν, στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, αυτού του σχεδίου φέρνουμε ένα νέο παράδειγμα, ένα νέο μοντέλο, που αποδεικνύεται τελικά το μόνο αποτελεσματικό. Το μοντέλο μιας οικονομίας εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δεν θα βασίζεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και του ανθρώπινου δυναμικού της με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και όχι στον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

-       Και είναι ακριβώς σε αυτά τα δύο αντιπαραθετικά σχέδια για το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που εντοπίζεται η καταστατική και επίμονη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς, που τόσο θέλει να διαγράψει ο κ. Μητσοτάκης όσο φυσικά και οι υπερασπιστές του δήθεν μεταρρυθμιστικού κέντρου, που στην πραγματικότητα παραδίδονται άνευ όρων σε όλες τις βασικές παραδοχές του νεοφιλελευθερισμού. Και είναι, αν θέλετε, και το δικό μας σχέδιο –όχι το δικό σας- που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει κάποιους θετικούς καρπούς, παρά τη βαρυχειμωνιά των μνημονιακών μέτρων.

-       Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά που σας περιέγραψα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το σκληρό και αντικοινωνικό πρόγραμμα, θα προσέθετα εγώ. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην περαιτέρω κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ένα πρόγραμμα που δεν κρύβει ότι θα υπάρξουν και μαζικές απολύσεις, ένα πρόγραμμα που δεν κρύβει -ίσα-ίσα το διατυμπανίζει- ότι θα ενισχυθεί χάριν της ανταγωνιστικότητας η εργοδοτική αυθαιρεσία. Και δεν κρύβει –μάλιστα το διατυμπανίζει και εντόνως- ότι θα παραχωρηθούν ευαίσθητοι τομείς δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα με μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

-       Οι  διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία είναι τόσο σαφείς όσο σαφείς ήταν και θα είναι πάντα η διαφορά ανάμεσα σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό.

Και για να δανειστώ μια φράση της κυρίας Γεννηματά –δεν είμαι βέβαια σίγουρος ότι την εννοούσε, όταν την είπε- πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμά σας και από την πολιτική σας. Και αυτό το γνωρίζει καλά και ο ελληνικός λαός. Όμως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά και κάτι άλλο, ότι με το πρόγραμμα και με τις θέσεις σας δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν παραπάνω από έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και όχι των παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Σας ξέρει καλά ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη. Σας ξέρει και σας έχει δοκιμάσει. Άρα, το να προσποιείστε το καινούργιο εσείς ειδικά, είναι το τελευταίο στο οποίο θα μπορούσατε να επενδύσετε.

Τώρα πλέον δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή και στην κινδυνολογία, αφού τα ίδια τα γεγονότα σάς έχουν πλέον διαψεύσει. Τι σας έχει μείνει, λοιπόν; Να επενδύετε σε μια τεχνητή πόλωση, στη στοχοποίηση και στη λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και στη δημιουργία τεχνητών κοινωνικών εντάσεων, πότε παίζοντας παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, προτρέποντας τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στην καθαριότητα να αλλάξουν στάση, για να συνεχισθεί η απεργία εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα και ενώ τα αιτήματά τους είχαν ικανοποιηθεί πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων και ευελπιστώντας να μετατραπεί μια περιοχή της Αθήνας σε πεδίο μάχης και πότε ξαναπαίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γιατί; Γιατί ο υπουργός Άμυνας έκανε το μεγάλο έγκλημα να παροτρύνει κάποιον που ισχυριζόταν πως έχει στοιχεία για τη μεγάλη υπόθεση, τη μεγαλύτερη υπόθεση πανευρωπαϊκά εμπορίας ναρκωτικών –δεν ίδρωσε το αυτί κανενός- με πάνω από δύο τόνους ηρωίνης να τα δώσει στη Δικαιοσύνη, για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα.
Μητσοτάκης: Πραγματικότητα – Τσίπρας 5 – 0

-       Μόνο που από τη μέρα που καταθέσαμε το αίτημα για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μέχρι σήμερα, έχετε ήδη ξεπεράσει τους εαυτούς σας. Είμαι, λοιπόν, υποχρεωμένος να θέσω στην αρχή της ομιλίας μου τρία ζητήματα, όχι μόνο για να επισημάνω την πολιτική ακρότητα στην οποία οδηγείστε παρασύροντας τη δημόσια ζωή, αλλά και για αυτονόητους λόγους θεσμικής τάξης. Γιατί φροντίζετε, κύριε Τσίπρα, κάθε μέρα που περνά, να θυμίζετε στον ελληνικό λαό ότι ο πολιτικός κυνισμός σας δεν έχει όρια και ότι είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων.

-       Ζήτημα πρώτο -είδα ότι αισθανθήκατε την ανάγκη να τον μνημονεύσετε στην πρωτολογία σας- Πάνος Καμμένος. Το ύφος και το ήθος -να το πω όπως πρέπει- η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σε γνώση όλων. Προφανώς, κύριε Τσίπρα, τα επιδοκιμάζετε όλα αυτά και ταυτίζεστε μαζί του. Τον προτιμήσατε εξάλλου ως κυβερνητικό εταίρο. Πείτε μας όμως, κύριε Τσίπρα, ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιο είδος πολιτικό, θεσμικό και τελικά νομικό ακαταλόγιστο; Μπορεί να ασχημονεί στο διαδίκτυο, να αναρτά χυδαιότητες και μετά το πανδαιμόνιο που δημιουργείται, να επικαλείται το παιδί του και όλα αυτά με την πολιτική ζωή, κύριε Τσίπρα, να συνεχίζεται σαν να μην τρέχει τίποτα; Μπορεί ο κ. Καμμένος να υποτιμά τις πρακτικές και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παραβιάζοντας προκλητικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς; Μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το χόμπι του, το παιχνίδι του; Και μπορεί -μιας και αναφερθήκατε σε αυτό- υπουργός Άμυνας ευνομούμενης ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας να έχει αλλεπάλληλες -προσέξτε, αλλεπάλληλες- συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών; Πρόκειται για μια εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. Μόνο που την κάλυψαν ήδη και ο υπουργός Δικαιοσύνης και εσείς, κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά στη χώρα μας;

-       Η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Σας ερωτώ, λοιπόν, ευθέως, και θα έχετε φαντάζομαι τη δυνατότητα στη δευτερολογία σας να μου απαντήσετε: Κύριε Τσίπρα, σας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ο κ. Καμμένος για την επαφή του με τον ισοβίτη; Είχατε εγκρίνει την πρωτοβουλία αυτή; Λάβατε γνώση όλων όσων συζητήθηκαν σε αυτές τις απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες; Ναι ή όχι;

-       Η εξουσία, κύριε Τσίπρα, σας έχει φθείρει. Αυτό φαίνεται από την αδυναμία σας να βγείτε από τα γραφεία σας. Φαίνεται από το πώς αποφεύγετε κάθε επαφή με την κοινωνία.

-       Η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά, ώστε να έχετε αποκτήσει μια ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές.

-       Το δεύτερο ζήτημα είναι συναφές. Αφορά τη συνολική πίεση, που με κάθε ευκαιρία ασκείτε στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, χωρίς ντροπή, χωρίς αίσθηση κινδύνου, με πρωταγωνιστή πάντα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος, αλλά είναι και θεσμικά χυδαίος. Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολιτική σας απόφαση να καλύψετε τον κ. Πολάκη. Προφανώς, θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή. Εσείς γνωρίζετε το γιατί. Όσον αφορά τις αναρτήσεις του, είναι τόσο γραφικές που κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να τις αποδώσει κανείς στον καύσωνα. Οι επιθέσεις του, όμως, στη Δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή κι επικίνδυνη υπόθεση και δεν δικαιολογείται σε καμία των περιπτώσεων.

-       Κύριε Τσίπρα, δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση, όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, κύριε Τσίπρα, οι θεσμοί, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το Σύνταγμά μας, του οποίου –υποτίθεται- ότι ήσασταν «κάθε λέξη».

-       Η δημόσια ζωή έχει χάσει επαφή με τη δημοκρατική ομαλότητα, με τις εγγυήσεις νομιμότητας, με το κράτος δικαίου. Όπως και η οικονομία, βέβαια, έχει χάσει την επαφή της με την ανάπτυξη

-               Το τρίτο ζήτημα συνθέτει τα δύο πρώτα σε αυτήν την τριλογία πολιτικής παράκρουσης και θεσμικής εκτροπής. Επί χρόνια, από αυτό εδώ το Βήμα, συκοφαντούσατε τους προκατόχους σας, τη δική μας κυβέρνηση, ότι δήθεν ανέχονταν φοροφυγάδες, λαθρέμπορους, συγκαλύπτοντας τη δραστηριότητά τους.

-               Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας και θα την προφυλάξουμε από τις επιθέσεις του λαϊκισμού, της βίας και της διάχυτης ανομίας και εσείς κάποια στιγμή θα λογοδοτήσετε γι’ αυτές τις συμπεριφορές σας.

-               Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν. Να σας θυμίσω ότι το έχετε ξανακάνει και μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Θυμίζω ότι ήταν η αξιολόγηση η οποία μας έφερε τον μόνιμο κόφτη, το υπερταμείο για ενενήντα εννέα χρόνια και βέβαια το ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου.

-               ποιοι ήταν οι στόχοι που εσείς ο ίδιος είχατε θέσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την ελληνική οικονομία –πού;- στην ομιλία σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 1. να κλείσει η αξιολόγηση
2. να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος
3. να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE για τη μείωση του κόστους δανεισμού
4. να καταφέρει η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
5. να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το στόχο των πλεονασμάτων. Δικοί σας οι στόχοι και τελείως δικιά σας η αστοχία! Γιατί αποτύχατε, κύριε Τσίπρα, και στους πέντε στόχους. Στη σύγκριση πραγματικότητας-Τσίπρα το σκορ είναι πέντε-μηδέν. Καθόλου κολακευτικό για εσάς και, δυστυχώς, καθόλου ευχάριστο για τη χώρα, γιατί την αποτυχία τη δικιά σας την πληρώνει η χώρα.

-               Είχατε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα νέο μέτρο. Το επαναλάβατε μόλις τον Ιανουάριο του 2017: «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Χρειάστηκαν μέτρα 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ουδείς ζητούσε πριν από ένα χρόνο και ένα νέο μνημόνιο με λιτότητα για πολλά χρόνια. Να σας θυμίσω τι ακριβώς ψηφίσατε όλοι εσείς πριν από σαράντα πέντε ημέρες; Μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ, μείωση στα ειδικά μισθολόγια, κατάργηση επιδομάτων ευπαθών ομάδων -εσείς που φοράτε τώρα το προσωπείο του κοινωνικά ευαίσθητου-, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ενάμισι εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες.

-               Ανεβήκατε στην κυβέρνηση υποσχόμενοι παροχές 12 δισεκατομμυρίων και κρατιέστε σε αυτήν υπογράφοντας μέτρα λιτότητας 14 δισεκατομμυρίων.

-               Στο ζήτημα του χρέους, το οποίο είχατε κάνει σημαία, δεν πετύχατε, κύριε Τσίπρα, τίποτα το ουσιαστικό, διότι δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Επαναλήφθηκαν ουσιαστικά οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπάρχουν και κάποια ψιλά γράμματα, τα οποία προκαλούν ανησυχία και στα οποία, φυσικά, δεν αναφερθήκατε.

-               Εσείς δεν λέγατε εδώ στη Βουλή ότι θα περάσετε το πακέτο μέτρων επειδή θα πάρετε το χρέος; Αυτό δεν υποστηρίξατε επίσημα για να πείσετε τους Βουλευτές σας να το ψηφίσουν; Και τώρα ομολογεί με αφέλεια ή με κυνισμό ένας Υπουργός σας πως ξέρατε ότι δεν θα το πάρετε.

-               Αδίκως μετατρέψατε το χρέος ως δέλεαρ για τους βουλευτές σας. Θα τα ψήφιζαν ούτως ή άλλως όλα τα μέτρα. Για το βουλευτικό έδρανο το έκαναν και όχι για το χρέος! Το αποδείξατε!

-               Περισσότερη λιτότητα, λιγότερη ανάπτυξη, καμία ποσοτική χαλάρωση, μικρότερη δόση και θολούρα για το χρέος. Φοβάμαι ότι μετά το 2015 θα ξαναπάρετε το βραβείο της καλύτερης διαπραγμάτευσης και το 2016 και το 2017.

-               Εμείς το 2014 πετύχαμε πλεονάσματα μειώνοντας τους φόρους και αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διότι υπάρχουν δυο τρόποι να πετύχεις πρωτογενή πλεονάσματα: Ο ένας είναι βάζοντας φόρους και ο άλλος τα πλεονάσματα να προκύπτουν από την ανάπτυξη. Εσείς διαλέξατε το πρώτο, εμείς επιλέξαμε το δεύτερο, όχι όπως τώρα που ξεζουμίζετε τους πάντες.

-               Όταν είδατε τον κ. Ρέγκλινγκ, σας μίλησε, κύριε Τσίπρα, για την εκτίμησή του ότι η συνολική ζημιά στην οικονομία από τους πρώτους έξι μήνες του 2015 είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ; Το επαναλαμβάνω: 100 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Τσίπρα.

-               Η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των πολιτών. Οι Έλληνες δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Δουλεύουν για το κράτος. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μία ενδιαφέρουσα έρευνα του ΚΕΦΙΜ που λέει ότι οι Έλληνες δουλεύουμε διακόσιες τρεις ημέρες τον χρόνο για να καλύπτουμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς το κράτος. Καταθέτω τη σχετική μελέτη. Από τις εκατόν εβδομήντα πέντε ημέρες που ήμασταν το 2014, πήγαμε στις διακόσιες τρεις επί των ημερών σας. Με άλλα λόγια, αφαιρέσατε από την τσέπη των Ελλήνων άλλον έναν μήνα δουλειάς. Τα «λουκέτα» δυστυχώς πολλαπλασιάζονται. Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου δεν λένε ψέματα. Τα «λουκέτα» αυξήθηκαν το 2016 κατά 19% σε σχέση με το 2015 και το 2017 δεν φαίνεται να αναστρέφεται αυτή η τάση.

-               Οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα. Και αν οι μισθοί μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται, πώς να αντέξουν οι πολίτες; Ας μην αναρωτιέστε, λοιπόν, κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη. Διότι το βιώνουν. Αυτή είναι η απάντηση. Ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σάς φταίνε ούτε η Αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει. Γι’ αυτό και οι πολίτες, κύριε Τσίπρα, σας γυρίζουν την πλάτη, γιατί κανείς δεν προσδοκά πια τίποτε από εσάς.

-               Θέλουμε να αλλάξουμε το μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών, με μικρότερο και καλύτερο κράτος, με νοικοκύρεμα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου.

-               Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει με κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας μέσα από δράσεις για επιστροφή καταθέσεων, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και γρήγορη άρση των capital controls και τέταρτον, με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα στοχεύουν σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές, με απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις, με μείωση του γραφειοκρατικού βάρους, με αξιολόγηση στο Δημόσιο και ναι, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο, με επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, με νέο χωροταξικό σχεδιασμό και με ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας.

-               Η αποστολή μας είναι να ξαναπάρουμε τα ηνία μιας χώρας που εσείς τη σέρνετε από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με ταπεινωτικά και καταστροφικά αποτελέσματα, με μόνο στόχο να κερδίσετε άλλο ένα εξάμηνο στην Κυβέρνηση.

-               Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, το 2011, σε συνέντευξή του για την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου έλεγε «Είναι δυνατόν να λέει «Γαντζώνομαι στην καρέκλα μέχρι το 2013», όταν ο κόσμος καταρρέει και όταν στις δημοσκοπήσεις παίρνει 15%; Υπάρχει ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα με 15% που να λέει «Θα φύγω σε δυο χρόνια;»». Μόνος σας τα είχατε πει, κύριε Τσίπρα! Φύγετε, λοιπόν, τώρα εσείς! Για μια φορά κάντε αυτό που έχετε πει, αντί να εμφανίζεστε πάλι εδώ υφαίνοντας νέα ψέματα, διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αλλά χρειάζεται περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας… Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια, κύριε Τσίπρα! Το μέλλον δεν μπορεί άλλο να σας περιμένει.
Δευτερολογία Τσίπρα: «Βεβαιώσαμε πρόστιμα για φοροδιαφυγή. Το πώς θα καταφέρουμε και πόσα θα καταφέρουμε να εισπράξουμε από αυτά είναι μια άλλη υπόθεση»

-       Νόμιζα ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και για την απόφαση του Eurogroup. Αντ’ αυτού διαπίστωσα ότι αφιέρωσε τουλάχιστον τα δεκαπέντε πρώτα λεπτά από την ομιλία του για να σχολιάσει τα tweet του κ. Καμμένου και τις αναρτήσεις στο facebook του κ. Πολάκη…. Δεν είστε τρολ στα social media, κύριε Μητσοτάκη. Είστε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευση και περίμενα να έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό.

-       Ήρθατε, λοιπόν, σήμερα στη Βουλή με ποδοσφαιρική διάθεση. Αν και απ’ ό,τι καλά θυμάμαι, ούτε στο ποδόσφαιρο τα πάτε καλά με τις προβλέψεις. Είχατε προβλέψει ότι θα πάρει το Πρωταθλητριών η Paris Saint Germain και σας είχα απαντήσει με μια ανάρτηση. Μου απαντήσατε, όμως, με την ΕΛΣΤΑΤ. Eντάξει. Ούτε αυτό τώρα σας αρκεί, γιατί η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε. Ήρθατε, λοιπόν, και είπατε ότι χάσαμε «5-0». Τελικά, όμως, μας τρελάνατε στα αυτογκόλ.

-       Γιατί αναβαθμίζουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης, αφού «φάγαμε» πέντε γκολ; Γιατί; Και άραγε, τι θα λέτε και στο άμεσο μέλλον, όταν κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίζουν την Ελλάδα;

-       Ήρθατε, όμως, ξανά να κάνετε την ίδια κριτική σε σχέση με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής μας, το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα επιτεύγματα της κυβερνήσεως Σαμαρά. Και πραγματικά, βλέποντάς σας από τα κυβερνητικά έδρανα να αγορεύετε, μου θυμίσατε την αγαπημένη αυτή ταινία στο ελληνικό σινεφίλ κοινό, τον «Μπακαλόγατο» με τον Χατζηχρήστο «Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι».

-       Αυτό θέλετε να συγκρίνουμε; Να πάμε και στην εποχή Παπανδρέου και να προσθέσουμε και εκεί τις προβλέψεις έναντι αποτελεσμάτων και να προσθέσουμε και τον πρώτο δανεισμό; Να μην πάμε, γιατί ο λογαριασμός θα γίνει σαν τον πύραυλο που εκτοξεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, τον δορυφόρο. Εκεί θα πάει ο λογαριασμός!

-       Όλοι κρινόμαστε, και οι κυβερνήσεις, και η εκτελεστική εξουσία, και η νομοθετική και η δικαστική εξουσία πολλές φορές. Είναι άλλο ότι είναι σεβαστές οι αποφάσεις της. Όμως, κρίνονται.

-               Από 1/1/2015 μέχρι τον Μάιο του 2017 στην ίδια κατηγορία παραβάσεων (λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων) τα βεβαιωθέντα πρόστιμα ανέρχονται σε 711.763.000 ευρώ.  Όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, το 2014 τα βεβαιωθέντα ποσά ήταν 26.620.000 ευρώ. Από το 2015 έως τις 30 Απριλίου του 2017 τα βεβαιωθέντα ποσά είναι 237.964.000 ευρώ. Όσον αφορά τη λίστα Μπόργιανς, από το 2015 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2017 έχουν βεβαιωθεί 12.710.000 ευρώ… Στην εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, φέραμε 3,6 δισεκατομμύρια εθελούσια δήλωση. Εμείς το καταφέραμε αυτό.  Τώρα, κύριε Μητσοτάκη, το πώς θα καταφέρουμε και πόσα θα καταφέρουμε να εισπράξουμε από αυτά είναι μια άλλη υπόθεση,

-       Μιλήσατε για «θεσμική χυδαιότητα» από την πλευρά της Κυβέρνησης. Και θέλω να σας απαντήσω ευθέως, κύριε Μητσοτάκη. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

-       Θεσμική χυδαιότητα είναι να μιλάτε εσείς για φοροδιαφυγή και «λίστες», που τις είχατε χαμένες στα συρτάρια σας, προσφέροντας αμνηστία στους μεγαλοσχήμονες φίλους σας. Θεσμική χυδαιότητα είναι τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα Κόμματά σας και εκδότες, για να λιβανίζουν την πολιτική σας και με «αέρα» μάλιστα, όπως και οι ίδιοι δήλωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή.  Θεσμική χυδαιότητα ήταν οι μίζες της Siemens, που κατέληγαν στα ταμεία των χρεοκοπημένων κομμάτων σας για χρόνια. Θεσμική χυδαιότητα είναι όχι μόνο να χαρίζεις το «Ερρίκος Ντυνάν» σε ιδιώτες, αλλά να φροντίζεις, πριν το ξεπουλήσεις, να νοσηλεύονται εκεί τζάμπα, δωρεάν συγγενικά σου πρόσωπα ή να «δουλεύουν» εκεί με αργομισθίες φίλοι και γνωστοί.  Και θεσμική χυδαιότητα είναι να αξιοποιείς τη θέση σου στην πολιτική για να παίρνεις δάνεια, προσωπικά ή εταιρικά, για δική σου χρήση δανεικά και αγύριστα.  Θεσμική χυδαιότητα είναι να μετατρέπεις μια παράταξη, η οποία έχει μια ιστορία στον τόπο, το κόμμα σου ή οποιαδήποτε παράταξη ή τη μικρότερη -δεν με ενδιαφέρει αυτό- σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή.

-       Θεσμική χυδαιότητα ήταν αυτό που κάνατε με τη συνέντευξή σας στο POLITICO, στο εξωτερικό, όπου «ξεπλύνατε» την Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την Αριστερά. Αυτό είναι θεσμική χυδαιότητα!

-       κατηγορήσετε τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Εσείς τους κατηγορήσατε για αυτό. Ακούστε, κύριε Μητσοτάκη: Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να είναι Βουλευτές και αν κάποια στιγμή είτε το Κόμμα τούς το ζητήσει είτε τα πιστεύω τους να ξαναβρεθούν στην βιοπάλη, δεν είναι ανεπάγγελτοι, δεν θα χαθούν. Αλίμονο σε κάποιους άλλους που χωρίς την καρέκλα δεν θα ήταν τίποτε!

-       Θα είστε και ο πρώτος που θα πανηγυρίζει συνεχώς, επειδή θα νικά στις δημοσκοπήσεις, αλλά όταν έρθει η κάλπη, θα καταλάβετε ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι, ψηφίζει ο ελληνικός λαός και με αυτές τις θέσεις, τα προγράμματα και τις εκλεκτικές σας συμμαχίες δεν θα τον κερδίσετε.

Δευτερολογία Μητσοτάκη « Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος μονίμως ψάχνει να βρει δικαιολογίες για όλα… είστε ένας Πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων»

-       Κύριε Τσίπρα, θεωρώ ως ακραία έκφραση θεσμικής χυδαιότητας  το γεγονός ότι και σήμερα ακόμα λέτε ασύστολα ψέματα.

-       Μας καλούσατε να τοποθετηθούμε απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ρωτούσατε, ρητορικά φαντάζομαι, κύριε Τσίπρα- «…μείωση αφορολόγητου και νέες περικοπές των συντάξεων; Πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις και ότι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί αριστερή ιδεοληψία; Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική Κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Εμείς έχουμε σαφή θέση ότι δεν πρέπει και δεν θα το κάνουμε». Αιδώς Αργείοι, κύριε Τσίπρα, με την υποκρισία πια! Αυτά τα λέγατε πριν από πέντε μήνες και τα δεχθήκατε όλα. Εσείς τα ψηφίσατε, όχι εμείς!

-       Εσείς υπογράψατε το τέταρτο μνημόνιο, όλοι εσείς τους οποίους έσπευσε να υπερασπιστεί ο κ. Τσίπρας, επειδή θιχτήκατε όταν σας είπα ότι τα κάνατε όλα για την καρέκλα. Διότι ξέρετε, επειδή είστε και καλοί ως αριστεροί, να αναπαράγετε την κεντρική γραμμή του κόμματος. Όλα αυτά τα οποία είπε ο κ. Τσίπρας τα έχετε πει όλοι σας. Όλοι σας τα έχετε πει και δεν βρέθηκε ένας από σας με τη στοιχειώδη ευθιξία να πει «δεν μπορώ να πάρω πίσω αυτά τα οποία έλεγα» και να παραιτηθεί. Ούτε ένας! Ούτε ένας από σας δεν θα βρεθεί, γιατί θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα. 

-       Γιατί δεν σας έδωσε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ το πιστοποιητικό εκείνο το οποίο διεκδικούσατε, για να μπορέσετε πραγματικά να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στις αγορές; Διότι το ΔΝΤ δεν έκρινε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και κατά συνέπεια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πόσες φορές απ’ αυτό εδώ το Βήμα, κύριε Τσίπρα, είχατε αναφερθεί σ’ αυτόν τον στόχο; Γιατί τον ξεχάσατε ξαφνικά; Επειδή δεν σας βγήκε; Κακώς για τη χώρα, δυστυχώς.

-       Ήταν καλή η διαπραγμάτευση, κύριε Τσίπρα; Σας ρωτώ ευθέως. Θεωρείτε επιτυχημένο το πρώτο εξάμηνο του 2015; Για απαντήστε ευθέως εδώ πέρα. Διότι…

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: 2017 έχουμε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Ναι, στο 2017 είμαστε, αλλά τα capital controls είναι ακόμα εδώ.

  ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Τα capital controls είναι ακόμα εδώ, τα αποτελέσματα της δικής σας διαπραγμάτευσης είναι ακόμα μαζί μας, κύριε Τσίπρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Το έκρινε ο λαός στις κάλπες.

-       Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για τα απίστευτα ψέματα τα οποία είπατε πριν από τις εκλογές του 2015. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το πώς έπεσε η κυβέρνηση τότε με αφορμή την προεδρική εκλογή. Και μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή, διότι μαζί με τη Χρυσή Αυγή ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση. Αφήστε τα, λοιπόν, αυτά, όχι σε μένα αυτά!.. Για να μη θυμηθώ ποιοι χαρακτήριζαν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στην ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ευπρόσδεκτες. Θα το θυμούνται αυτοί που το είπαν.

-       Και μιας και κάνατε αναφορά στη συνέντευξή μου στο «Politico», την οποία αμφιβάλλω αν μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε, κύριε Τσίπρα, στο «Politico» υπήρχε ένα άρθρο, το οποίο χρησιμοποίησε κάποιες δικές μου φράσεις, στις οποίες επιμένω απόλυτα. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα, θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά -όχι η βία, μη συγχέετε δύο διαφορετικά πράγματα- με μια εξαίρεση και την ανέφερα στο άρθρο, την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς, είτε σας αρέσει είτε όχι.

-       εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με Υπουργούς σας -θα έρθω πάλι σε αυτό το θέμα στη συνέχεια- οι οποίοι μιλούν με έγκλειστους στις φυλακές. Είναι μια πολιτική γενικότερης ανοχής απέναντι στα ζητήματα νόμου και τάξης, η οποία εκφράζεται σε κάθε δημόσια τοποθέτησή σας. Κι επειδή η εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα δεν έρχεται, θα μείνετε –και θα μείνουμε δυστυχώς ως χώρα- μόνο με το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Πράγματι, τέτοια κεφάλαια σε μια ρηχή αγορά μπορούν να μετακινήσουν την καμπύλη των ομολόγων. Δεν είναι, όμως, αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα, κύριε Τσίπρα.

-       Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος μονίμως ψάχνει να βρει δικαιολογίες για όλα. Εσείς, κύριε Τσίπρα, δεν φταίτε ποτέ για τίποτα. Για την αποτυχία στη διαπραγμάτευση φταίει η Αντιπολίτευση. Για τα capital controls φταίνε οι κακοί ξένοι και όχι εσείς, ο κ. Βαρουφάκης και το έγκλημα του δημοψηφίσματος. Για τον εκτροχιασμό του πρώτου εξαμήνου, πάλι φταίει ο κ. Βαρουφάκης, λες και δεν τον είχατε διορίσει εσείς. Ξέχασα, συγγνώμη. Για την ανομία στα πανεπιστήμια φταίει το ότι δεν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα.  Αναλάβετε επιτέλους, κύριε Τσίπρα, τις ευθύνες σας και σταματήστε να είστε ένα παρατηρητής της κατάστασης της χώρας. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είστε ένας Πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

-       Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη; Σας ρωτώ ευθέως. Το γνωρίζετε, ναι ή όχι; Περιμένω μια απάντηση.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Τον ισοβίτη του…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πείτε το. Δεν είναι κακό.

-       Καταλάβετέ το, κύριε Τσίπρα: Δεν είναι φυσιολογικό -κι ανοίγω μια παρένθεση- όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις κάποιου, να συνομιλεί ένας Υπουργός με έναν καταδικασμένο ισοβίτη. Το αντιλαμβάνεστε αυτό που λέω; Το καταλαβαίνετε;  Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι φυσιολογικό και ότι δεν συμβαίνει σε δημοκρατικές χώρες αυτό το πράγμα; Το αντιλαμβάνεστε ή όχι; Ή σας φαίνεται κι αυτό κανονικό; Διότι θα μας τρελάνετε τελείως εδώ πέρα. Έρχεται ένας Υπουργός και συνομιλεί δώδεκα φορές με έναν ισοβίτη. Δεν ξέρω. Συνομιλείτε τακτικά με ισοβίτες, κύριε Καμμένε; Μπορεί να έχετε ενδιαφέρον και για άλλες υποθέσεις δικαιοσύνης.

-       Ο κ. Καμμένος μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μάς ζήτησε να προχωρήσουμε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Δεν χρειάζεται να πάμε μέχρι εκεί. Συμφωνείτε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα αυτό;

-       Άκουσα ότι ο κ. Καμμένος έχει στην κατοχή του, αλλά δεν τις καταθέτει στη Βουλή ή στη δικαιοσύνη, υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπλέκονται και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι είναι; Το είπα καλά; Εάν, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, αισθάνεστε τόσο σίγουρος γι’ αυτήν την υπόθεση και θεωρείτε λογική την εμπλοκή ενός Υπουργού σας σε μια τόσο προβληματική υπόθεση, ιδού η οδός. Ελάτε να φτιάξουμε μια Εξεταστική Επιτροπή, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

-       Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσίπρας, που εξ όσων γνωρίζω συναντούσε τον κ. Μαρινάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ή αν δεν τον συναντούσε ο κ. Τσίπρας, τον συναντούσε ο κ. Παππάς, γιατί εγώ δεν τον έχω συναντήσει, ο κ. Τσίπρας τον συναντούσε…

-       Δεν γεννήθηκα ανεπάγγελτος, κύριε Τσίπρα. Έχω δουλέψει δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Έχω κολλήσει τα ένσημά μου, όχι μόνο στην Εθνική Τράπεζα, κύριοι, αλλά και στο εξωτερικό, σε εξαιρετικά μεγάλες επιχειρήσεις και σε άλλες ελληνικές τράπεζες.  Εσείς, κύριε Τσίπρα, ακριβώς πού έχετε δουλέψει; Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει; Για πείτε μου: Ποιος είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα και ποιος δεν είναι; Νόμιζα, κύριε Τσίπρα, ότι αυτά τα είχαμε αφήσει πίσω μας. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, κύριε Τσίπρα.

-       Κλείνω, λοιπόν. Μου θύμισε ένας φίλος, με αφορμή μια συζήτηση που έκανα πριν από κάποιες ημέρες, στην οποία αναφέρθηκα και στον Κάρολο Μαρξ, ένα ρητό του: «Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος». Αυτά υποστήριζε ο Καρλ Μαρξ και καλά θα κάνετε να τον ακούσετε, κύριε Τσίπρα. Στο κάτω-κάτω, το άθλιο εκλογικό αποτέλεσμα αφορά αποκλειστικά εσάς. Η χωρίς τέλος, όμως, αθλιότητα, η οποία χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο τον δημόσιο λόγο, όχι τόσο τον δικό σας, αλλά σίγουρα των στελεχών σας, αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και αυτό, κύριε Τσίπρα, είναι κάτι που σας ξεπερνά. Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα είναι μία: Δώστε, επιτέλους, τον λόγο στον λαό. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.

Τριτολογία Τσίπρα

-       Και, βεβαίως, κάνει εντύπωση σε όλους μας το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση (σ.σ. Noor 1) δεν ήλθε στη Βουλή όταν το πανελλήνιο βοούσε γι’ αυτούς τους αιφνίδιους θανάτους, γι’ αυτήν την εξέλιξη που δεν τιμά ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε το δικαιακό μας σύστημα, αλλά ήλθε προσφάτως, όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχείρησε να εμπλέξει τον Υπουργό Άμυνας, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να παρέμβει στη δουλειά της δικαιοσύνης. Η υπόθεση αυτή, κύριε Μητσοτάκη, όπως γνωρίζετε, διερευνάται από τη δικαιοσύνη και σε μια υπόθεση που διερευνάται από τη δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι -το λιγότερο- άστοχο να προτείνετε εδώ στη Βουλή να συστήσουμε τώρα Εξεταστική Επιτροπή.

-       Οποιαδήποτε ένδειξη έχετε, οποιοδήποτε στοιχείο, γιατί μέχρι στιγμής αυτό που έχει βγει στη δημοσιότητα -και από τις δικές σας παρεμβάσεις- είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας συνομίλησε πράγματι με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές, όταν αυτός που είναι μέσα τού ζήτησε βοήθεια, προκειμένου να μιλήσει και να μαρτυρήσει, όπως έλεγε -προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν κατάδικο, αλλά αυτό είπε ο ίδιος- για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση. Τι έπραξε; Του είπε να πάει στη δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει. Εάν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη ότι έκανε οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν χρειάζεται να ζητάτε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Πηγαίνετε στη δικαιοσύνη. Η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορεί a la carte να σεβόμαστε τη δικαιοσύνη όταν μας συμφέρει και όταν δεν μας συμφέρει να την αμφισβητούμε. Να πάτε να καταθέσετε ό,τι έχετε, προκειμένου να διερευνηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αυτής της υποθέσεως.

-       Αυτός ο τόπος έχει νωπή ιστορία και αυτός ο λαός έχει μνήμη και ο ελληνικός λαός θυμάται και γνωρίζει. Γνωρίζει πόθεν προέκυψε και η βία και η τρομοκρατία και μέσα από ποιο κλίμα προέκυψε σε αυτόν τον τόπο η πιο ακραία μορφή τρομοκρατίας, που είναι η καταπάτηση του Συντάγματος και η δικτατορία του 1967. Γνωρίζει αυτός ο τόπος και γνωρίζει αυτός ο λαός από πού προέρχεται ιστορικά η τρομοκρατία και η βία. Μετά, βεβαίως, υπήρξε και από την πλευρά της άκρας Αριστεράς, όπως είπατε. Θα αναφέρεστε φαντάζομαι στη 17 Νοέμβρη. Δεν υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί αυτό.  Όμως, είναι δυνατόν σε αυτήν εδώ την Αίθουσα να έρχεστε ως Αρχηγός μιας ιστορικής παράταξης, η οποία πράγματι συνέβαλε σε αυτήν την κοινή υπόθεση που λέγεται «εθνική συμφιλίωση» και να μας λέτε ότι η τρομοκρατία και η βία προέρχονται μόνο από την άκρα Αριστερά;

-       Δεν υπήρξε, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτόν τον τόπο για εσάς η δολοφονία του Λαμπράκη, η υπόθεση «Καρφίτσα», η δολοφονία του Πέτρουλα, η δολοφονία του Τεμπονέρα; Δεν υπήρξε η ακραία μορφή βίας από την πλευρά της άκρας Δεξιάς;

-       Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά είναι προφανές ότι επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά εκλογικά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Και είναι ντροπή, προκειμένου να χαϊδέψετε τα αυτιά της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής, να εμφανίζεστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο ανιστόρητος.

Τριτολογία Μητσοτάκη

-       Ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος και μίλησα για το ελληνικό φαινόμενο της τρομοκρατίας από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν αναφέρθηκα στη χούντα, ούτε στο τι έγινε πριν από τη χούντα. Αυτό ακριβώς είπα!.. Αναφέρομαι, λοιπόν, και θα το πω άλλη μια φορά και θα ήταν πράγματι ένα κέρδος εάν το αναγνωρίζατε εσείς αυτό, κύριε Τσίπρα, γιατί εγώ ουδέποτε θα μπορούσα να φανταστώ να ταυτίσω εσάς προσωπικά, ούτε να αφήσω οποιαδήποτε υπόνοια για σχέση δική σας με τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραπέμπουν στην κατάλυση της ίδιας της δημοκρατίας.

-       θα ήταν πράγματι ένα επίτευγμα και μια κατάκτηση για τη δημοκρατία εάν εσείς, που προέρχεστε από την Αριστερά, δεχόσασταν αυτήν την απλή πραγματικότητα, ότι όλες οι οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες προσπάθησαν να δώσουν έναν ιδεολογικό μανδύα σε αποτροπιαστικές πράξεις δολοφονίας, είχαν ως μήτρα τον χώρο της άκρας Αριστεράς. Αυτό θα ήταν μία κατάκτηση εάν το λέγατε. Και μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι έχετε τόσο μεγάλη δυσκολία –και βλέπω ότι κάνετε και γκριμάτσες- να αναγνωρίσετε αυτή την ιστορική πραγματικότητα, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν.

-        Δεν σας χρέωσα κάτι, κύριε Τσίπρα. Σας χρεώνω κάτι διαφορετικό: Σας χρεώνω ότι συστηματικά δεν βάζετε τα ζητήματα νόμου και τάξης σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Σας χρεώνω το γεγονός ότι έχετε αφήσει τα Εξάρχεια να έχουν γίνει μια ζώνη στην οποία το ελληνικό κράτος δεν έχει παρουσία, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είπα πριν.

-       κύριε Τσίπρα και εσείς και εγώ και εμείς και εσείς- να σταθούμε με θάρρος απέναντι σε οποιαδήποτε έκφραση βίας και απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο τρομοκρατίας, ελάτε, λοιπόν, μαζί να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να κάνουμε συνολικά τον ιστορικό απολογισμό. Διότι πράγματι είναι παράξενο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αυτού του είδους την τρομοκρατία –που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε δραστηριοποιηθεί τη δεκαετία του 1960, τη δεκαετία του 1970- ενδεχομένως για λόγους ιστορικούς –δεν πάω να δικαιολογήσω κάποια πράξη- την άφησε ή της επέτρεψε -εν πάση περιπτώσει- να εξακολουθεί να υπάρχει και να δολοφονεί αθώους ανθρώπους. Γι’ αυτό, λοιπόν, το οποίο σας λέω, κύριε Τσίπρα, αρκεί να διαβάσετε και εσείς και οι Βουλευτές σας τα μανιφέστα αυτών των οργανώσεων. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία από πού προέρχονται ιδεολογικά. Καμμία αμφιβολία! Προσέξτε: Δεν λέω ότι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπα με απόλυτη σαφήνεια ότι προέρχονται από τον χώρο της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αυτό είπα!

-       Εξ όσων θυμάμαι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή η οποία έστειλε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στη δικαιοσύνη με την υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Έτσι δεν είναι; Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα; Είναι έτσι ή δεν είναι; Είναι έτσι, λοιπόν. Ο κ. Δένδιας το έκανε. Είμαστε ενωμένοι -θέλω να πιστεύω- απέναντι στα άκρα, απ’ όπου και αν αυτά προέρχονται. Αυτά, όμως, δεν θα αλλοιώσουν την ιστορική παρακαταθήκη, ούτε θα διαγράψουν την ιστορική μνήμη.

Τέταρτη παρέμβαση Τσίπρα

-      Εγώ δεν θέλω να αναγνωρίσω –και δεν πρόκειται να το κάνω και δεν προερχόμαστε από την Αριστερά, είμαστε η Αριστερά στον τόπο- και δεν πρόκειται να αναγνωρίσω ως αριστερή ιδεολογία οποιονδήποτε αφαιρεί την ύψιστη ελευθερία που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν πρόκειται να αποδεχθώ ούτε εγώ ούτε κανένας από όλους εδώ που κουβαλάμε μια ιστορία στην πλάτη μας, ανθρώπων που θυσιάστηκαν -θυσίασαν τη ζωή τους στα ξερονήσια για τα πιστεύω τους, ποτέ υψώνοντας το πιστόλι απέναντι σε απροστάτευτους ανθρώπους, αλλά δίνοντας μάχη για τη ζωή τους- αυτό το οποίο με προτρέπετε σήμερα να κάνω: Να αποδεχθώ ότι η βία και η τρομοκρατία έχουν μονοδιάστατα ρίζα ή μήτρα την Αριστερά.

-      Τι είναι, λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, η Χρυσή Αυγή για την οποία ο κ. Δένδιας -σωστά λέτε και εμείς μαζί του- προχωρήσαμε στη διαδικασία, ώστε να διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση του Παύλου Φύσσα; Κατά τη γνώμη σας, τι είναι η Χρυσή Αυγή; Είναι ένα πολιτικό κόμμα που έχει ίσα πολιτικά δικαιώματα με τα υπόλοιπα κόμματα, επειδή ψηφίζεται από Έλληνες πολίτες. Μάλιστα. Θέλω να μας πείτε σήμερα εδώ το εξής: Εμείς θεωρούμε -και το λέμε ανοιχτά και δημόσια- ότι η Χρυσή Αυγή, πέρα από πολιτικό κόμμα, είναι η ίδια ή παραφυάδες της εγκληματική οργάνωση, κύριε Μητσοτάκη. Το λέμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό. Εσείς θα συμφωνήσετε με αυτό; Ναι ή όχι;

Τέταρτη παρέμβαση Μητσοτάκη

Η Χρυσή Αυγή, κύριε Τσίπρα, είναι μία αποκρουστική νεοναζιστική οργάνωση, της οποίας η συμπεριφορά όντως έχει στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης. Καλύπτεσθε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εντάξει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης