«Είναι η καλύτερη συμφωνία» λέει ο Τσακαλώτος για τα πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060!

«Είναι η καλύτερη συμφωνία» λέει ο Τσακαλώτος για τα πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060!

«Προφανώς, αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, δεν θέλουμε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είναι παράλογο αυτό;» απάντησε ο υπουργός στην κριτική Μητσοτάκη

«Είναι η καλύτερη συμφωνία» λέει ο Τσακαλώτος για τα πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060!
Την διαπραγματευτική ομάδα, που έφερε τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, επειδή, όπως είπε, «ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για τους δημοσίους υπαλλήλους».

Επιχειρώντας να συγκρίνει τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου με εκείνες των παλαιότερων κυβερνήσεων, ο κ. Τσακαλώτος, αφού είπε ότι με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν να κάνουν βιώσιμο το χρέος με μη ρεαλιστικά πλεονάσματα, επειδή η Γερμανία είχε απαγορεύσει το «κούρεμα».

Κλείσιμο
Υπενθύμισε, δε, ότι προβλέπονταν πλεονάσματα 4,2% και το ΔΝΤ έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, επειδή τότε ήταν εντός του προγράμματος. Είπε ακόμη ότι δεν ήταν ρεαλιστικές, επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι προσεγγίσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.

«Το 2% μετά το 2020-21 είναι το "κλειδί", είναι η "άγκυρα"» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι τα πλεονάσματα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι εφικτά.

«Προφανώς, αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, δεν θέλουμε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είναι παράλογο αυτό;» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου δεν έχει το «if necessary», το οποίο αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Άρα, υποστήριξε, είναι μια πολύ καλύτερη συμφωνία από εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και από αυτήν που προσφέρθηκε στην Ελλάδα στο προηγούμενο Eurogroup, εκείνο της 22ας Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η ανάπτυξη θα έρθει, κόντρα στις προβλέψεις της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι λέει πως θα πάει μπροστά με τις μεταρρυθμίσεις, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίζει ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές. 

«Δίνω μια συμβουλή σε όλους τους πολιτικούς» είπε. «Όταν βλέπουμε κάτι καινούργιο, νομίζουμε ότι είναι αναπαραγωγή του παλιού. Πρέπει να έχουμε μηχανισμούς να καταλάβουμε το καινούργιο» ανέφερε, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ ή το γεγονός ότι ο Μπέρνι Σάντερς διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ από την Χίλαρι Κλίντον.

«Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι το κόμμα του «είναι το καινούργιο σε δύο τομείς: στις επενδύσεις και στην πραγματική οικονομία». Υπεραμύνθηκε του Υπερταμείου και της... Documenta 14, λέγοντας πώς είναι κάτι καινούργιο, για το οποίο θα μιλάμε σε δέκα χρόνια για την επίδρασή του στον πολιτισμό και την οικονομία.

Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανος για τις αλλαγές στην Παιδεία. «Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν με την κυρία Διαμαντοπούλου» είπε χαρακτηριστικά. «Θα χάσετε την μπάλα, αν νομίζετε ότι ο Φίλης ή ο Γαβρόγλου θέλουν να φέρουν το παλιό» είπε, για να προσθέσει, μιλώντας ως πανεπιστημιακός, ότι «θέλουν να φέρουν το καινούργιο».

«Η συζήτηση είναι πια, με ποιες κοινωνικές ομάδες θα φέρουμε το καινούργιο στην Παιδεία, στην ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ, κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «για μας οι μετανάστες είναι άνθρωποι και η Χρυσή Αυγή αυτό κάνει: δεν σκότωσε μόνο τον Φύσσα, σκοτώνει και μετανάστες και ο κ. Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του στο Polotico, την αθώωσε».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης